Home Blog Operatia laparoscopica: Cum se realizeaza si care sunt beneficiile

Operatia laparoscopica: Cum se realizeaza si care sunt beneficiile

Operația laparoscopică este una dintre procedurile chirurgicale moderne minim invazive, cu o mulțime beneficii și cu un risc scăzut de complicații. Primele intervenții laparoscopice au fost folosite pentru proceduri ginecologice și pentru colecistectomie, iar în ultimul deceniu, laparoscopia a revoluționat lumea chirurgiei. În prezent, laparoscopia este folosită în mai multe tipuri de operații și tratează o multitudine de probleme.

Cum se realizează operația laparoscopică

În operația laparoscopică chirurgul realizează incizii mici (între 0,5 și 1,5 centimetri) prin care sunt introduse apoi instrumentele endoscopice cu care vizualizează și manevrează organele, pentru realizarea intervenției. Cu ajutorul camerei video și sursei de lumină conectate la instrumentele endoscopice, chirurgul poate să vadă pe un monitor interiorul abdomenului sau al pelvisului, în timp ce realizează operația. 

Operațiile laparoscopice sunt realizate sub anestezie totală, iar în unele cazuri, pacientul poate pleca acasă chiar în aceeași zi în care a fost operat. 

Ce operații se realizează laparoscopic

Chirurgia laparoscopică este folosită în operații ale sistemului gastrointestinal, ale aparatului reproducător și urinar și ale glandelor suprarenale. Dintre acestea amintim următoarele:

Operația laparoscopică – beneficii

Operația laparoscopică are numeroase beneficii față de intervențiile chirurgicale clasice. Cele mai aclamate includ următoarele:

  • Cicatrici mai mici sau care se estompează aproape total în timp. 
  • Perioadă de spitalizare mai scurtă.
  • Durere redusă și risc scăzut de hemoragie.
  • Vindecare mai rapidă și disconfort fizic redus.
  • Precizie chirurgicală mai mare.
  • Complicații minime
  • Risc scăzut de infecții. Fiind incizii mici, scade și accesul factorilor contaminanți exteriori asupra organelor.
  • Întoarcerea mai rapidă a pacientului la activitățile cotidiene de dinainte de operație. 

Împreună cu un medic chirurg care să-ți răspundă la toate întrebările și să-ți pună la dispoziție experiența și competențele avansate, poți depăși și vindeca eficient afecțiuni care îți afectează calitatea vieții sau ți-o pot pune în pericol. Dacă te confrunți cu afecțiuni care necesită intervenție chirurgicală, nu ezita să-ți faci o programare la Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată. 

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button