Operația laparoscopică: Trucuri pentru recuperare acasă
Operația laparoscopică: Trucuri pentru recuperare acasă. Operația laparoscopică abdominală este o metodă chirurgicală minim invazivă de diagnosticare și tratare a diverse afecțiuni ale organelor interne. Laparoscopia permite chirurgului să vadă organele în timp real, să facă biopsii și să intervină chirurgical, de exemplu în cazul herniilor.
Fiindcă operația laparoscopică este o intervenție minim invazivă, în care se fac mici incizii în abdomen, riscurile și complicațiile sunt rare. De asemenea, recuperarea după o intervenție laparoscopică este mult mai rapidă și nu atât de anevoioasă precum cea din chirurgia generală. Cu toate astea, sunt câteva lucruri de care să ții cont și va trebui să urmezi indicațiile medicului după externare.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta la recuperare acasă după operația laparoscopică.
1. Acceptă ajutorul celor dragi în prima săptămână după operația laparoscopică
Pentru o recuperare cât mai lină și fără complicații este important în prima săptămână să ai pe cineva cu tine. Persoana respectivă te poate monitoriza și se poate asigura că-ți iei medicamentele, se poate duce la farmacie și la cumpărături alimentare. Este important să nu ridici sau să nu cari nimic greu o perioadă. În prima săptămână nu trebuie să faci multe eforturi, așa că cere și acceptă ajutorul celor dragi.
2. Fă mișcare după operația laparoscopică
Efortul intens este interzis după o intervenție laparoscopică, dar este important să faci mișcare. Pentru a evita formarea cheagurilor de sânge plimbă-te prin casă (mișcă-te o dată la două ore în timpul zilei). Dacă stai în pat, poți să-ți miști ușor picioarele în sus și în jos fără să pui presiune prea mare pe abdomen.
Când te simți mai bine și odihnit/ă, ieși la o plimbare ușoară afară, însoțit/ă la început. Crește treptat cantitatea de timp rezervată mișcării.
3. Cum te speli după operația laparoscopică
În primele două săptămâni nu ai voie să faci baie. În funcție de indicațiile medicului, această perioadă se poate prelungi. Sunt în schimb recomandate dușurile călduțe zilnice. La finalul dușului, tamponează ușor cu un prosop curat zonele unde au fost făcute inciziile. Dacă ai cadă și ți-e greu să te urci în ea, folosește un taburet cu scară ca să te ajute.
4. Mănâncă alimente sănătoase
Pentru o recuperare lină este important să te hrănești bine. Dieta de după intervenția laparoscopică ar trebui să conțină zilnic legume, fructe și fibre din cereale integrale. Acestea te vor ajuta și să scapi de constipație, care este comună după o astfel de intervenție. Dacă nu ai alte restricții, consumă doi litri de apă plată zilnic.
5. Poartă haine lejere
Până te recuperezi complet, poartă haine lejere, care nu pun niciun fel de presiune pe abdomen. Evită de asemenea orice tip de material care nu se simte confortabil pe piele. E important să nu ți se irite pielea din jurul inciziilor și să nu te scarpini.
6. Medicamente după operația laparoscopică
Ia întotdeauna medicamentele așa cum ți-au fost prescrise de medic și pentru perioada recomandată. Chiar dacă te simți mai bine, fă tratamentul până la final sau până consideră medicul că e mai bine pentru recuperare. De asemenea, înainte de a lua orice alte medicamente sau suplimente alimentare, obține acordul medicului.
7. Fă-ți un loc confortabil
Cât timp ești în recuperare după operația laparoscopică, asigură-te că ai un loc confortabil unde să te odihnești. Înconjoară-te în pat de perne confortabile pentru o relaxare profundă. Pernele de diferite mărimi te vor ajuta și atunci când dormi ca să ai poziții cât mai confortabile pentru abdomen. Ascultă-ți corpul și stai în pozițiile în care te simți cel mai bine.
8. Contactul cu medicul
Respectă programările după operația laparoscopică și spune medicului cum decurge recuperarea și orice întrebări ai. Fii atent/ă la oricare dintre următoarele semnale de alarmă și contactează de urgență medicul în cazul în care sunt prezente:
- Pierderea cunoștinței
- Febră
- Durere intensă care nu dispare după administrarea de analgezice
- Puroi în zonele inciziilor
- Umflarea și înroșirea inciziilor
- Hemoragie
- Greață și vomă și inabilitatea de a menține în stomac lichidele și mâncarea
- Inabilitatea de defeca și de a elibera gazele abdominale
- Umflarea și durerea picioarelor
9. Oferă-ți răbdare pentru recuperare
Fiecare organism se recuperează diferit și în propriul ritm. Nu trage de tine să te întorci la muncă sau să te ocupi de anumite angajamente dacă nu ești încă bine. Respectă ritmul propriului corp ca să-l ajuți să se recupereze și să eviți eventualele complicații pe viitor. Cu cât ai mai multă grijă de tine, cu atât te vei simți mai bine.
Pentru intervenții laparoscopice, nu ezita să faci o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată. Te va ajuta să stabilești cea mai indicată metodă de tratament pentru tine.