Operatie cancer rect

Cancerul de rect – Operatie cancer rect

Rectul este portiunea terminala a tubului digestiv si masoara intre 15 si 18 cm fiind situat intre colon si anus. De forma cilindrica, poate fi impartit in 3 portiuni: rect superior, mijlociu si inferior. Acest segment digestiv este inconjurat de grasime ce poarta denumirea de mezorect si unde se gasesc ganglionii.

Rectul este situat inaintea planului osos constituit de sacru si coccis. Rectul este situat inapoia aparatului urogenital (vezica si prostata la barbat, vagin si uter la femeie). Nervii cu destinatie urinara (pentru mictiune) si genitala (asigura la barbat erectia si ejacularea) se gasesc in jurul rectului. Functia principala a rectului este aceea a unui rezervor care permite stocarea materiilor fecale. Rezectia rectala in caz de cancer, si deci suprimarea acestei functii de rezervor va avea consecinte fiziologice.

Diferite patologii rectale si simptomele acestora

Se pot dezvolta la nivel rectal leziuni benigne (polipi) sau maligne (cancer). Acestea din urma pot justifica chiar exereza rectului in intregime (proctectomie). Aceste leziuni pot fi asimptomatice sau pot da tulburari de tranzit intestinal (scaune diareice sau constipatie), ocluzie intestinala, sangerari (emisii de sange in scaun) sau chiar perforatie intestinala.

Diagnosticul de malignitate (cancer de rect) trebuie confirmat printr-o colonoscopie cu biopsie si examen histopatologic. Daca boala este local avansata (tumora voluminosa sau suspiciunea unor ganglioni atinsi de neoplazie  la nivelul mezorectului) chirurgul va propune o radioterapie preoperatorie – iradierea regiunii, in asa fel incat volumul tumorii sa scada si riscul de recidiva locala dupa operatie sa fie mai redus. Operatia pentru cancer rectal va fi realizata in acest caz la 4-6 saptamani dupa incheiere radioterapiei.

Tratamentul chirurgical al cancerului de rect

Pentru operatie cancer rect – rezectia de rect mortalitatea perioperatorie este de sub 5% iar riscul unei recidive locale este sub 10%. In mai mult de 80% din cazuri conservarea canalului anal cu restabilirea continuitatii digestive este posibila.

Este necesara o pregatire colonica pentru o operatie cancer rect ( administrarea unor substante care golesc intestinul). Pregatirea este realizata cu o seara inaintea interventiei. Interventia chirurgicala  ca atare se realizeaza sub anestezie generala pe cale laparoscopica (minim invaziv, cu ajutorul unui laparoscop si a unor instrumente lungi si subtiri) sau pe cale clasica (deschisa). Operatia pentru cancer de rect consta in indepartarea unei portiuni sau a rectului in totalitate, impreuna cu mezorectul (grasimea ce inconjoara rectul si in care se gasesc ganglionii) si restabilirea continuitatii digestive  practicandu-se o anastomoza (sutura) intre colon si rectul ramas, sau intre colon si canalul anal.

Restabilirea continuitatii digestive dupa operatie cancer rect

Restabilirea continuitatii digestive se realizeaza de obicei in acelasi timp operator. Exista  situatia in care anastomoza anterior descrisa este bine sa fie protejata printr-un anus artificial temporar situat in portiunea finala a intestinului subtire (ileostomie) acest anus artificial deturnand continutul digestiv in asa fel incat materiile fecale sa nu traverseze sutura tocmai realizata. Aceasta protectie a anstomozei printr-o ileostomie diminua consecintele unei proaste cicatrizari la nivelul suturii . Proasta cicatrizare poate duce la aparitia unei lipse de etansitate, numita fistula. Fistula digestiva este o complicatie redutabila in absenta ileostomiei tinand cont de riscul unui abces sau a unei peritonite secundare si de riscul unei reinterventii in urgenta care va decurge de aici. Acest anus artificial, de protectie, va fi inchis de obicei printr-o alta interventie chirurgicala. Ea va fi realizata la 4- 6 saptamani dupa prima, dupa ce se verifica buna cicatrizare la nivelul suturii initiale.

In aproximativ 15-20% din cazuri localizarea tumorii la nivelul rectului inferior sau in contact cu canalul anal, nu permite consevarea anusului din motive oncologice, carcinologice (amputatie de rect abdominoperineala). Aceasta situatie obliga la realizarea unui anus artificial definitiv ( colostomie iliaca stanga definitiva).

Complicatii postoperatorii dupa chirurgia cancerului de rect – operatie cancer rect

Sunt rare in functie de varsta, patologii associate si a formei complicate sau nu de cancer rectal. Riscul major dupa rezectia de rect este fistula anastomotica ( scurgerea de materii fecale prin sutura neetansa). Aceasta fistula nu are nici o consecinta in cazul ileostomiei de protectie. Complicatiile sexuale si urinare apar in circa 10-15% din cazuri dupa o operatie cancer rect. Se traduc prin tulburari in timpul actului mictional, impotenta si/sau imposibilitatea de a ejacula la barbati. La femei apare dispareunie (dureri in timpul actului sexual). Rezectia de rect fiind o interventie cu potential septic (din cauza bacteriilor prezente in tubul digestiv) exista riscul unei supuratii de perete abdominal mai ales in chirurgia deschisa (supuratii mult reduse ca frecventa dupa operatia laparoscopica pentru cancer de rect).

Aceste riscuri si complicatii postoperatorii au fost mult reduse in ultimii ani. Toate acestea  ca urmare a aparitiei dispozitivelor de sutura mecanica (staplere) si a realizarii rezectiei laparoscopice de rect – procedura minim invaziva ce presupune utilizarea unei camere videominiaturizate introdusa in cavitatea abdominala. Interventia este realizata cu ajutorul unor instrumente lungi si subtiri introdse in cavitatea abdominala prin miniincizii. Imaginea intraoperatorie detaliata, minim agresivitatea pentru pacient, reluarea rapida a tranzitului intestinal, cicatricile minime si recuperarea rapida dupa interventia laparoscopica sunt avantaje de care fiecare pacient ar trebui sa beneficieze.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *