Cancerul de rect – Operatie cancer rect

Rectul este porțiunea terminala a tubului digestiv și măsoară intre 15 și 18 cm fiind situat intre colon și anus. De forma cilindrica, poate fi împărțit în 3 porțiuni: rect superior, mijlociu și inferior. Acest segment digestiv este înconjurat de grăsime ce poarta denumirea de mezorect, în care se găsesc ganglionii.

Rectul este situat înaintea planului osos constituit de sacru și coccis. Rectul este situat înapoia aparatului urogenital (vezica și prostata la bărbat, vagin și uter la femeie). Nervii cu destinație urinara (pentru micțiune) și genitala (asigura la bărbat erecția și ejacularea) se găsesc în jurul rectului. Funcția principala a rectului este aceea a unui rezervor care permite stocarea materiilor fecale. Rezecția rectala în caz de cancer, și deci suprimarea acestei funcții de rezervor va avea consecințe fiziologice.

Diferite patologii rectale și simptomele acestora

Se pot dezvolta la nivel rectal leziuni benigne (polipi) sau maligne (cancer). Acestea din urma pot justifica chiar exereza rectului în întregime (proctectomie). Aceste leziuni pot fi asimptomatice sau pot da tulburări de tranzit intestinal (scaune diareice sau constipație), ocluzie intestinala, sângerări (emisii de sânge în scaun) sau chiar perforație intestinala.

Diagnosticul de malignitate (cancer de rect) trebuie confirmat printr-o colonoscopie cu biopsie și examen histopatologic. Daca boala este local avansata (tumora voluminoasa sau suspiciunea unor ganglioni atinși de neoplazie  la nivelul mezorectului), chirurgul va propune o radioterapie preoperatorie – iradierea regiunii, în asa fel încât volumul tumorii sa scadă și riscul de recidiva locala după operație sa fie mai redus. Operatia pentru cancer rectal va fi realizata în acest caz la 4-6 săptămâni după încheierea radioterapiei.

Tratamentul chirurgical al cancerului de rect

Pentru operatie cancer rect – rezecția de rect mortalitatea perioperatorie este de sub 5% iar riscul unei recidive locale este sub 10%. In mai mult de 80% din cazuri conservarea canalului anal cu restabilirea continuității digestive este posibila.

Este necesara o pregătire colonica pentru o operatie cancer rect (administrarea unor substanțe care golesc intestinul). Pregătirea este realizata cu o seara înaintea intervenției. Intervenția chirurgicala  ca atare se realizează sub anestezie generala pe cale laparoscopica (minim invaziv, cu ajutorul unui laparoscop și a unor instrumente lungi și subțiri) sau pe cale clasica (deschisa). Operatia pentru cancer de rect consta în îndepărtarea unei porțiuni sau a rectului în totalitate, împreuna cu mezorectul (grăsimea ce înconjoară rectul și în care se găsesc ganglionii) și restabilirea continuității digestive  practicându-se o anastomoza (sutura) intre colon și rectul rămas, sau intre colon și canalul anal.

Restabilirea continuității digestive după operatie cancer rect

Chirurgul restabilește continuitatea digestiva, de obicei în același timp operator. Exista  situația în care anastomoza anterior descrisa este bine sa fie protejata printr-un anus artificial temporar situat în porțiunea finala a intestinului subțire (ileostomie), acest anus artificial deturnând conținutul digestiv în asa fel încât materiile fecale sa nu traverseze sutura tocmai realizata. Aceasta protecție a anastomozei printr-o ileostomie, diminua consecințele unei proaste cicatrizări la nivelul suturii . Proasta cicatrizare poate duce la apariția unei lipse de etanșeitate, numita fistula. Fistula digestiva este o complicație redutabila în absenta ileostomiei, ținând cont de riscul unui abces sau a unei peritonite secundare și de riscul unei reintervenții în urgenta care va decurge de aici. Acest anus artificial, de protecție, va fi închis de obicei printr-o alta intervenție chirurgicala. Ea va fi realizata la 4- 6 săptămâni după prima, după ce se verifica buna cicatrizare la nivelul suturii inițiale.

In aproximativ 15-20% din cazuri localizarea tumorii la nivelul rectului inferior sau în contact cu canalul anal, nu permite conservarea anusului din motive oncologice, carcinologice (amputatie de rect abdominoperineala). Aceasta situație obliga la realizarea unui anus artificial definitiv (colostomie iliaca stânga definitiva).

Complicații postoperatorii după chirurgia cancerului de rect – operatie cancer rect

Sunt rare în funcție de vârsta, patologii asociate și a formei complicate sau nu de cancer rectal. Riscul major după rezecția de rect, este fistula anastomotica (scurgerea de materii fecale prin sutura neetansa). Aceasta fistula nu are nici o consecința în cazul existentei ileostomiei de protecție. Complicațiile sexuale și urinare apar în circa 10-15% din cazuri după o operatie cancer rect. Se traduc prin tulburări în timpul actului mictional, impotenta și/sau imposibilitatea de a ejacula la bărbați. La femei apare dispareunie (dureri în timpul actului sexual). Rezecția de rect fiind o intervenție cu potențial septic (din cauza bacteriilor prezente în tubul digestiv) exista riscul unei supurații de perete abdominal mai ales în chirurgia deschisa (supurații mult reduse ca frecventa după operația laparoscopica pentru cancer de rect).

Aceste riscuri și complicații postoperatorii au fost mult reduse în ultimii ani. Toate acestea  ca urmare a apariției dispozitivelor de sutura mecanica (staplere) și a realizării rezectiei laparoscopice de rect – procedura minim invaziva ce presupune utilizarea unei camere video miniaturizate, introdusa în cavitatea abdominala. Intervenția este realizata cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri introduse în cavitatea abdominala prin miniincizii. Imaginea intraoperatorie detaliata, minim agresivitatea pentru pacient, reluarea rapida a tranzitului intestinal, cicatricile minime și recuperarea rapida după intervenția laparoscopica sunt avantaje de care fiecare pacient ar trebui sa beneficieze.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button