Operatie hemoroizi cu stapler

Operatie hemoroizi cu stapler

O interventie diferita comparativ cu cele clasice

Operatie hemoroizi cu stapler – aceasta interventie chirurgicala a fost imaginata de catre un chirurg italian. Antonio Longo (inerventia ii poarta numele) acesta a prezentat in timpul unui congres primele sale rezultate. Pana la aceasta data tratamentul chirurgical al hemoroizilor consta in ridicarea in totalitate  a hemoroizilor (hemoroidectomie), realizandu-se incizii la nivelul anusului. In ciuda existentei a multiple variante de tehnica, hemoroidectomia este realizata actualmente cam la fel de toti chirurgii. Toti indeparteaza cu bisturiul clasic sau electric,  dilatatiile vasculare hemoroidare care se gasesc la nivelul cutanat din jurul marginii anale (hemoroizi externi). Plagile astfel provocate sunt sensibile si necesita ingrijiri de 3 saptamani.

Tehnica Longo (Operatie hemoroizi cu stapler) necesita un instrument chirurgical special

Originalitatea operatiei Longo consta nu in ridicarea chirurgicala a hemoroizilior. Operatia consta in impiedicarea hemoroizilor interni sa se exteriorizeze (prolabeze) prin canalul anal. Operatia  Longo ii fixeaza in rect si le reduce mult volumul.

Practic aceasta interventie consta in a ridica un cilindru din mucoasa rectului, chiar deasupra canalului anal. Aceasta interventie este realizata introducand in canalul anal o pensa chirurgicala care taie si ridica o portiune din peretele rectal (stapler). Totul este rezolvat cu minuscule agrafe, si fara nici o plaga . Mucoasa rectala astfel scurtata, trage hemoroizii interni mult micsorati, si mai in interiorul rectului.

Interventia dureaza maxim 60 de minute si poate fi realizata sub anestezie locoregionala (rahidiana) sau generala. Spitalizarea dureaza de regula 24 de ore, iar sutura cu stapler se va cicatriza in circa 3 saptamani. Dupa aceste 3 saptamani micile agrafe se vor elimina prin scaun fara ca pacientul sa realizeze.

Aceasta interventie nu este adresata tuturor pacientilor cu hemoroizi

Operatie hemoroizi cu stapler nu este o interventie adresata tuturor pacientilor cu hemoroizi.

Aceasta interventie trateaza hemoroizii interni care pot iesi prin canalul anal, sangera, sau pot fi durerosi. Nu este indicata trombozelor hemoroidale din hemoroizii externi.

Mai putina durere

O operatie de hemoroizi cu stapler care nu genereaza plagi la nivelul canalului anal, sau la nivelul pielii din regiunea imediata anusului va fi mai putin dureroasa comparativ cu tehnica clasica, drept urmare recuperarea  va fi mult mai usoara. O analiza publicata la nivel mondial arata ca riscul de recidiva dupa operatia de hemoroizi cu stapler (tehnica Longo) este de circa 3 ori mai mic comparativ cu tehnica clasica.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *