Operație hernie cu dureri minime..Este vorba de un mit?

Nu este vorba de un mit. Se referă la o modalitate particulara de fixare a plasei în operația laparoscopica a herniei inghinale, cu mari avantaje pentru pacient.

Ce înseamna hernie inghinala?

Hernia reprezinta deplasarea unui organ sau a unei părți dintr-un organ, printr-o deschidere naturală în corp. Vorbim de hernie inghinală când viscerele traversează peretele abdominal la nivelul canalului inghinal. Viscerele care îl traversează sunt de obicei peritoneul (membrana care tapetează abdomenul pe interior) și intestinul subțire. Hernia inghinală este cel mai frecvent tip de hernie. Există hernii inghinale bilaterale.

Orificiul inghinal, în mod natural, este localizat la nivelul regiunii inghinale, și permite trecerea funiculului spermatic la bărbat și a ligamentului rotund al uterului la femeie. Funiculul spermatic conține, printre altele, canalele deferente care transportă spermatozoizii.

Simptome hernie inghinala

Apariția unei hernii inghinale, duce în final la apariția unei umflaturi în regiunea inghinala, și poate fi uneori dureroasă. Este mai vizibila când pacientul sta în picioare. Poate crește în volum mai ales când tușiți, când va aplecați, sau ridicați un obiect greu. Presiunea crescută din abdomen poate determina exteriorizarea unei părți din intestinul subțire sau a colonului. Hernia, poate deveni jenanta, de exemplu când mergeți, și poate provoca tulburări de tranzit (cum ar fi constipația) dacă crește în volum și comprimă țesuturile din jur. Uneori, la bărbați poate exista durere și creșterea volumului scrotal, dacă intestinul coboară prin orificiul inghinal.

Complicații grave ale herniei inghinale netratate

Complicația majoră și grava a herniei inghinale este strangularea. O parte a intestinului este prinsă și nu mai poate fi readusă manual în abdomen. Hernia încarcerată poate deveni la nivelul pielii roșie, violeta sau de culoare întunecată. Apare durerea semnificativă, la fel ca și greața sau vărsăturile. Tranzitul intestinal nu mai funcționează. Atunci când o parte a intestinului nu mai este irigată în mod corespunzător prin blocarea circulației sângelui (așa-numita strangulare herniară), țesutul intestinal se poate necroza. Poate apărea ocluzia intestinală sau peritonita. O intervenție chirurgicală promptă este necesară. Așadar, o consultație medicală trebuie să fie programată urgent.

La ce se referă sintagma ” hernie cu dureri minime”?

Hernie cu dureri minime, se referă la o tehnica laparoscopica de rezolvare a herniei inghinale, în care plasa nu este fixata cu agrafe, ci cu un adeziv special. Fixarea plasei cu adeziv biocompatibil, și renunțarea la agrafele de fixare, asigura o fixare la fel de ferma, dar cu o diminuare considerabila a durerilor postoperatorii. Folosirea unui adeziv biocompatibil în fixarea laparoscopica a plasei, aduce un plus major în recuperarea postoperatorie a pacientului! Este vorba, de o adevărata operație laparoscopica pentru hernie cu dureri minime. Durerea de după operație este minima, iar recuperarea, semnificativ mai buna.

Care sunt avantajele pacientului după o operație de hernie inghinala laparoscopica

Exista numeroase avantaje pentru pacient în operația laparoscopica de hernie inghinala (hernie cu dureri minime):

  • Dureri minime postoperatorii
  • Recuperare mult mai rapida
  • Cicatrici cu greu vizibile
  • Efortul fizic permis precoce
  • Minim invazivitate prin tehnica laparoscopica

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button