Ce este hernia inghinala?

Herniile inghinale reprezinta prin definitie iesirea unui organ din cavitatea abdominala, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinala.

Hernie inghinala: cele mai frecvente, apar clinic sub forma unor proeminente (umflaturi) la nivelul regiunii inghinale sau scrotului. Pacientul remarca cresterea in volum a bursei scrotale. Aceste proeminente apar datorita exteriorizarii  organelor abdominale (cel mai frecvent implicate fiind epiplonul, intestinul subtire, colon, vezica urinara) printr-un orificiu al peretelui abdominal cu rezistenta scazuta. Herniile pot fi congenitale (apar de la nastere) sau apar in timpul vietii (hernii castigate).

Herniile inghinale sunt mai frecvente la barbati comparativ cu femeile si incidenta lor creste cu inaintarea in varsta. Initial hernia are  dimensiuni reduse, abia observabila, ulterior creste progresiv in dimensiuni (chiar pana la dimensiuni gigante). Ca si evolutie in timp, intr-o prima faza hernia este reductibila (continutul acesteia se reduce spontan in abdomen, sau prin manevre palpatorii efectuate de pacient sau medic), apoi devine ireductibila, incarcerata (nu mai ‘’intra’’ in abdomen in urma manevrelor descrise). In ultima etapa se stranguleaza (complicatie redutabila ce pune in pericol viata pacientului daca nu se intervine in timp util).

Hernie inghinala cu herniere de intestin subtire

Cauzele aparitiei herniei inghinale:

 • rezistenta scazuta a pertelui abdominal;
 • presiunea crescuta in cavitatea peritoneala (la supraponderali, dupa eforturi intense si prelungite, ascita);
 • tusitorii cronici, purtatorii de adenom de prostata, constipatii cronic;
 • bolile consumptive, neoplazii

Care sunt principalele simptome ale herniei inghinale?

Variaza de la o simpla jena  sau senzatie de greutate, tractiune, la dureri veritabile, vii, accentuate dupa efort sau ortostatism (stat in picioare prelungit). In cazurile complicate cu strangulare durerile sunt intense, cu alterarea starii generale, varsaturi si meteorism (balonare), lipsa tranzitului intestinal (ocluzie). In acest caz trebuie intervenit rapid, riscul de compromitere a organului herniat fiind crescut.

Care sunt principalele investigatii?

Diagnosticul de hernie se pune clinic. Pacientul este consultat de medicul specialist care remarca formatiunea din regiunea inghinala si ii apreciaza caracterele: dimensiuni, forma, consistenta, reductibilitate, durere. Analizele recomandate vor fi evident legate de particularitatea fiecarui caz, de la analize simple la probe ce vizeaza functia respiratorie, renala, hepatica (cand exista alte afectiuni asociate).

Care este tratamentul herniei inghinale?

Tratamentul herniei este exclusiv chirurgical aceasta nevindecandu-se de ‘’la sine’’. Din contra aceasta va avea o crestere progresiva in timp cu aparitia complicatiilor.

De ce sa apelez la o operatie hernie inghinala si cand?

Binenteles, pentru a evita complicatiile care apar in lipsa tratamentului. Cel mai bine ar fi sa va decideti pentru o operatie cand hernia este de mici  dimensiuni, chiar fara simptomatologie, toate riscurile fiind mai scazute cand hernia este surprinsa precoce. Nu ar trebui sa ‘’asteptati’’ complicatiile si nici prezentarea la medic.

Ce tip de anestezie sa aleg?

Operatie de hernie inghinala se poate realiza sub anestezie rahidiana (veti fi amortit in jumatatea inferioara acorpului). Interventia se poate face si sub anestezie generala (veti fi adormit complet).

Anestezia cea mai utilizata este cea rahidiana, dar puteti alege ce tip de anestezie doriti consultandu-va cu anestezistul. Anestezia locala poate fi utilizata doar in cazuri selectionate.

Ce posibilitati de operatie hernie inghinala exista?

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale poate fi clasic sau laparoscopic. Scopul tratamentului este pe langa rezolvarea ca atare a herniei si intarirea peretelui abdominal  in diverse modalitati pentru a preveni riscul de recidiva.

 • Pe cale deschisa

Clasica – incizia va fi in regiunea inghinala (de 5-6cm) iar operatiile ca atare practicate astazi sunt in numar de doua :

 • Tehnica Shouldice (practicata in Canada, Ontario) – dupa rezolvarea herniei  intarirea peretelui abdominal presupune sutura relizata la nivel muscular si aponevrotic in trei planuri. Aceasta interventie este indicata subiectilor foarte tineri  sau celor care nu doresc montarea unei plase. Durata operatiei circa 60-70 de minute, iar procentul de recidiva de circa  1.5-2 %.
 • Tehnica Lichtenstein – un gold standard in procedeele clasice, deschise, presupune intarirea peretelui posterior al canalului inghinal cu plasa de polipropilena (tesatura sintetica, bine tolerata de organism care o incorporeaza si fibrozeaza intarind peretele intr-o maniera solida); plasa se fixeaza prin sutura la structurile fibroase adiacente ‘’tension free’’(fara tensiune), sau se lipeste cu o substanta gelatinoasa pe baza de colagen Tissucol; este indicata in toate tipurile de hernie inghinala; durata operatiei circa 50 -60 minute; procentul de recidiva sub 1 %; nu necesita de obicei drenaj.

             

 • Pe cale laparoscopica

Laparoscopia in hernia inghinala (operatie laparoscopica hernie inghinala) prezinta avantaje deosebite de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperarea postoperatorie (recuperare mult mai rapida comparativ cu procedeele clasice). Presupune din start  anestezia generala, iar gesturile chirurgicale se realizeaza sub supravegherea unei camere video (laparoscopul) introdusa in abdomen printr-o incizie la nivel ombilical, si cu ajutorul unor instrumente lungi introduse de asemenea prin alte doua incizii (vezi interventia realizata de dr. Stefan Tuca). Plasa se va monta dupa incizia si decolarea peritoneului in zona interesata, va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal si va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice (TAPP-transabdomino properitoneal), agrafe resorbabile, sau lipici biologic. Actualmente  exista plase pentru o operatie  laparoscopica hernie inghinala, care se muleaza perfect pe zonele de risc herniar, excelent tolerate de catre bolnavi si care ajuta la refacerea rapida a soliditatii peretelui abdominal, in conditiile unei dureri postoperatorii mult diminuata datorita procedurii laparoscopice in sine (plasa 3D Max Light Mesh). Aceasta interventie se poate realiza de asemenea totalmente extra peritoneal (TEP). Riscul de recidiva circa 1-2%.

Detalii despre o operatie laparoscopica hernie inghinala regasiti in imaginile de mai jos:

   


Ce se intampla practic  inainte si dupa operatia de hernie inghinala?

In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara. Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dvs. de familie si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat. Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei. Ingrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei inghinale si un dus cu o solutie antiseptica. Postoperator pacientii operati cu anestezie locala pot fi externati in aceeasi zi. Cei cu alt tip de anestezie necesita supraveghere 24 de ore. Firele sau firul de sutura intradermica vor fi suprimate in 8-10 zile. Pentru realizarea unei cicatrici estetice ar fi bine sa feriti zona respectiva de razele solare. Un regim alimentar nu este necesar. Regimul de viata ulterior implica evitarea eforturilor fizice circa 1-2 luni. Controlul postoperator va fi realizat dupa prima luna.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

27 de comentarii

virginia biolan · 15/07/2017 la 10:12 PM

DOMNULE DOCTOR,
Am 73 ani,am durere inghinala intensa ce radiaza spre sold; am o operatie de histeroctomie totala si una de apendicita,facute cu 10 -15 ani in urma;amridicat greutati adeseori fara probleme…port o minicentura elastica ingusta sub burta ce m-a protejat;am nevoie de un diagnostic DIFERENTIAL intre o artroza de varsta( fiindca de 3 saptamanischioapat, chiar apelez la o carja cu cotiera pt sprijin;radiografia sold indica o importanta ingustare a spatiului cu lichidul sinovial dar dr ortoped din PITESTI crede ca n-ar fi cazul sa am am dureri asa mari ce cedeaza putin la antiinflamatoare;credeti ca e cazul sa ma vada un chirurg care sa excluda sau sa confirme hernia inghinala? MULTUMIRI…

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 24/07/2017 la 12:35 PM

  Buna ziua,

  Veniti sa va vad.. altfel este destul de greu sa va dau un sfat fara sa va consult!

  Cu stima

  dr.Tuca
  0723042207

koukou · 20/10/2017 la 6:39 PM

buna seara …am facut un consult medical la care am fost diagnosticat cu hernie inghinala …sunt refugiat in Romania nu am asigurare medicala as dori sa stiu cat ma costa operatia laparascopica….multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 07/11/2017 la 3:28 PM

  Buna ziua,

  Ar trebui sa veniti la o consultatie .
  Numarul meu de telefon este 07230422207

  Cu stima ,

Timea apostol · 09/12/2017 la 6:49 AM

Buna ziua iubitul meu are hernie este la inceput il doare putin de tot doar cand face forate mult efort si lui i este frica sa se opereze find ca crede ca daca se opereaza ramine ipotent este adevarat..?? El are 20 de ani

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 09/12/2017 la 1:27 PM

  Nu va rămâne impotent..oricum va trebui sa se opereze, il pot opera laparoscopic!
  Il astept la o consultatie la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8., cartier Aviației București.
  Nr.meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,

  Dr.Tuca

Timea apostol · 11/12/2017 la 5:04 AM

Multumesc mult…

Mihaela Radu · 30/12/2017 la 8:22 AM

Buna ziua,
Tatal meu, in varsta de 84 de ani are hernie inghinala. Este un om activ si In ultimul timp a inceput sa mai acuze usoare dureri cand face efort. Dorests sa se opereze. Poarta o centura la burta pentru protectiie dar are dureri si la mici actiuni care presupun efort. Ce ne recomandati? Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 30/12/2017 la 8:45 AM

  Buna ziua,
  Va recomand sa veniti la o consultație, dupa consultație vom stabili ce tip de operatie vom realiza.
  Mă găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8 București.
  Cu stima,
  Dr.Tuca

  0723042207

stoicescu catalina · 18/01/2018 la 7:00 PM

Buna seara domnule doctor,

Tatal meu in varsta de 69 de ani are o hernie inghinala. Medicul de familie i-a spus ca trebuie sa se opereze f urgent ( in urma unui consult).
Ideea este ca tatal meu are mai multe patologii asociate ( HTA risc inalt, fibrilatie atrialala permanenta care impune un tratament cu anticoagulant ( in prezent Pradaxa).
Din experienta dvs care din metode este mai putin riscanta dpdv al anesteziei si al faptului ca are tratament cu acel anticoagulant? cea clasica sau cea laparoscopica? ( care stiu ca impune anestezie generala)?
Multumesc anticipat

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/01/2018 la 7:07 PM

  Buna seara,
  Si pentru tatal dvs si pentru mine ar fi mai facil laparoscopic..avand totusi fibrilatie atriala, tratament anticoagulant se impune evident o discuție cu medicul anestezist!
  Va aștept cu dânsul la o consultație la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8, cartier Aviației București.
  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă
  Dr. Ștefan Tucă

Cristi Arad · 30/01/2018 la 9:29 AM

Buna ziua.
Am observat de vreo 3 saptamani o mica umflatura(nedureroasa), in partea stanga sub ombilic.
Mentionez ca sunt o fire activa, practic sport de cateva ori pe saptamana si am o greutate optima.
In aceasta situatie in care umflatura este foarte mica, exista sanse in timp sa se remedieze in timp?
Ce exercitii fizice imi recomandati pentru a nu se mari umflatura?
Ce exercitii fizice sa evit?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 30/01/2018 la 9:35 AM

  Buna ziua,
  Probabil este vorba de o hernie, caz in care aceasta va creste in dimensiuni ci nu se va remedia!
  Ca sa va spun sigur , trebuie sa va consult.
  Ma găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8,cartier Aviației București.
  Numarul meu de telefon este 0723042207.
  Mulțumesc

Lucian · 10/02/2018 la 6:59 PM

Buna ziua am facut operatie de hernie inghinala acuma 4 zile si ma ustura intre picior si operatie in partea stânga ,ce esti ?

teuton j. · 21/02/2018 la 6:45 PM

Buna seara dle. Doctor,
Am 62 ani. In urma unui CT am o mică heroina inghinala dreapta, grasoaso.
Rog sfatul Dvs. De specialist.
Mentionez ca in 2013 am fost operat pe colon sigmoid, chimioterapie 6 luni, dupa cca. 3 luni nodul la ficat vena porte, tratament prin ablatie ,chimioterapie cu avastinu pana in 2016. Octombrie. 2016 infarct miocardic cu stop … 2 stenturi , tratament cardiologic specific continuu.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 23/02/2018 la 6:54 AM

  Bună ziua,
  Hernia inghinala va trebui operata , exista riscul de strangulare.
  Este necesar sa realizati niste investigatii amănunțite si un consult din partea medicului anestezist!
  Intervenția in sine , nu este una complicată..in schimb dvs aveti alte riscuri.
  Daca doriți, veniti sa va consult si sa decidem împreună cu anestezistul , ce este de facut in cazul dvs.

  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă dr Tuca

   teuton j. · 04/03/2018 la 6:54 AM

   Multumesc foarte mult pt. raspuns.
   Analizez cu apartinatorii deplasarea la o consultatie deoarece pana la Dvs. am cca. 650 km.
   Ce înseamnă strangulare?

Bereci Robert · 03/03/2018 la 6:30 AM

Cat costa o operație de montare a plasei pentru hernie?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 03/03/2018 la 9:36 AM

  Bună ziua,
  Va aștept la o consultație, ocazie cu care va voi explica toate tehnicile actuale de hernie si o alegem pe cea care vi se potrivește.
  Detalii despre preț veti afla atunci.
  Ma găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8 , cartier Aviației București.
  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă

  Dr.Ștefan Tucă

taby · 06/03/2018 la 9:48 PM

buna seara . de cand eram copil de pe la 7 ani am observat ca imi apare in zona intima in partea dreapta o unflatura mai mica sau mai mare care doare teribil mai ales cand tusesc , stranut sau merg la wc , am aproape 29 de ani si de ani de zile ma chinuie nestiind ce am exact . fiindca nu ma doare constant si nu ma unflu mereu acolo nu am fost la dr sperand ca totusi cu timpul va trece . in 2016 cand am ramas insarcinata fiindca ma durea rau si se unflase i.am spus ginecologului la controlul de sarcina si el mi.a zis ca e posibil sa fie hernie inghinala si sa merg la chirurgie dupa ce nasc . dupa ce am nascut in februarie 2017 nu m.am mai dus pt ca pana acum 1 saptamana in urma nu am avut probleme deloc . 1 an de zile nu ma deranjat absolut deloc , nu ma durut , nu sa unflat .insa de o saptamana e unflat putin de tot in schimb ma doare foarte foarte rau . stiu ca ar trebui sa ajung cat mai urgent la dr dar imi este frica , mai ales dupa operatia de cezariana la care am simtit tot si am crezut ca mor acolo pe masa de operatie dupa ce am fost chinuita de 3 ori numai pt ca sa ma anestezize . credeti ca este posibil sa fie intradevar hernie inghinala sau e posibil sa fie altceva ? sper totusi sa nu fie hernie pt ca numai gandul la anestezie , operatie ma face sa simt ca raman fara aer

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 07/03/2018 la 6:09 AM

  Bună ziua ,
  Este foarte probabil sa fie vorba de o hernie, care avand in vedere durerile dumneavoastră, este pe cale sa se stranguleze.
  Va aștept pentru consultație si intervenție!
  Va rog sa ma sunați la 0723042207, in cazul dumneavoastră lucrurile trebuie rezolvate rapid!

  Cu stimă
  Dr Ștefan Tucă

Aneta Mariana · 22/04/2018 la 6:50 AM

Buna ziua am facut si eu operatie de hernie inghinala cu plasa în urma cu sase luni dar de o săptămână mia iesit o gâlma în acelasi loc unde mia iesit pana sa ma operez.Momentan nu am fost la medic. Mulțumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 22/04/2018 la 8:13 AM

  Bună ziua,

  Probabil este vorba de o recidiva, caz in care operația laparoscopica este cea mai indicata !
  Va aștept la o consultație sa vedem exact despre ce este vorba.
  Numarul meu de telefon este 0723042207.

Bejenariu Gabriel · 22/09/2018 la 6:09 AM

Bună ziua
Am fost operat laparoscopic de hernie inghinală acum 4 zile,dar tot se observă umflătura ca înainte de operație.este normal?
Va mulțumesc!

Operatie laparoscopica hernie inghinala - dr. Stefan Tuca, medic chirurg · 23/03/2019 la 9:20 PM

[…] Hernie – Operatie hernie inghinala […]

Hidrocelul - Dr. Stefan Tuca, operatie hidrocel, hidrocel interventie · 26/03/2019 la 4:54 PM

[…] Hernie – Operatie hernie inghinala […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *