Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Hernie – Operatie hernie inghinala

Hernie – Operatie hernie inghinala

Ce este hernia inghinala?

Herniile inghinale reprezinta prin definiție ieșirea unui organ din cavitatea abdominala, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinala.

Hernie inghinala: cele mai frecvente, apar clinic sub forma unor proeminente (umflaturi) la nivelul regiunii inghinale sau scrotului. Pacientul remarca creșterea în volum a bursei scrotale. Aceste proeminente apar datorita exteriorizării  organelor abdominale (cel mai frecvent implicate fiind epiplonul, intestinul subțire, colon, vezica urinara) printr-un orificiu al peretelui abdominal cu rezistenta scăzuta. Herniile pot fi congenitale (apar de la naștere) sau apar în timpul vieții (hernii câștigate).

Herniile inghinale sunt mai frecvente la bărbați comparativ cu femeile și incidenta lor creste odată cu înaintarea în vârsta. Inițial hernia are  dimensiuni reduse, abia observabila, ulterior creste progresiv în dimensiuni (chiar pana la dimensiuni gigante). Ca și evoluție în timp, într-o prima faza hernia este reductibila (conținutul acesteia se reduce spontan în abdomen, sau prin manevre palpatorii efectuate de pacient sau medic), apoi devine ireductibila, încarcerata (nu mai ‘’intra’’ în abdomen în urma manevrelor descrise). In ultima etapa se strangulează (complicație redutabila ce pune în pericol viata pacientului dacă nu se intervine în timp util).

Hernie inghinala cu herniere de intestin subțire

Cauzele apariției herniei inghinale:

  • rezistenta scăzuta a pertelui abdominal;
  • presiunea crescuta în cavitatea peritoneala (la supraponderali, după eforturi intense și prelungite, ascita);
  • tusitorii cronici, purtătorii de adenom de prostata, constipații cronic;
  • bolile consumptive, neoplazii

Care sunt principalele simptome ale herniei inghinale?

Variază de la o simpla jena  sau senzație de greutate, tracțiune, la dureri veritabile, vii, accentuate după efort sau ortostatism (stat în picioare prelungit). In cazurile complicate cu strangulare durerile sunt intense, cu alterarea stării generale, vărsături și meteorism (balonare), lipsa tranzitului intestinal (ocluzie). In acest caz trebuie intervenit rapid, riscul de compromitere a organului herniat fiind crescut.

Care sunt principalele investigații?

Diagnosticul de hernie se pune clinic. Pacientul este consultat de medicul specialist care remarca formațiunea din regiunea inghinala și ii apreciază caracterele: dimensiuni, forma, consistenta, reductibilitate, durere. Analizele recomandate vor fi evident legate de particularitatea fiecărui caz, de la analize simple la probe ce vizează funcția respiratorie, renala, hepatica (când exista alte afecțiuni asociate).

Care este tratamentul herniei inghinale?

Tratamentul herniei este exclusiv chirurgical aceasta nevindecandu-se de ‘’la sine’’. Din contra aceasta va avea o creștere progresiva în timp cu apariția complicațiilor.

De ce sa apelez la o operație de hernie inghinala și când?

Bineînțeles, pentru a evita complicațiile care apar în lipsa tratamentului. Cel mai bine ar fi sa va decideți pentru o operație când hernia este de mici  dimensiuni, chiar fără simptomatologie, toate riscurile fiind mai scăzute când hernia este surprinsa precoce. Nu ar trebui sa ‘’așteptați’’ complicațiile și nici prezentarea la medic.

Ce tip de anestezie sa aleg?

Operație de hernie inghinala se poate realiza sub anestezie rahidiana (veți fi amorțit în jumătatea inferioara a corpului). Intervenția se poate face și sub anestezie generala (veți fi adormit complet).

Anestezia cea mai utilizata este cea rahidiana, dar puteți alege ce tip de anestezie doriți consultându-va cu anestezistul. Anestezia locala poate fi utilizata doar în cazuri selecționate.

Ce posibilități exista pentru o operație de hernie inghinala?

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale poate fi clasic sau laparoscopic. Scopul tratamentului este pe lângă rezolvarea ca atare a herniei și întărirea peretelui abdominal  în diverse modalități pentru a preveni riscul de recidiva.

  • Pe cale deschisa

Clasica – incizia va fi în regiunea inghinala (de 5-6 cm) iar operațiile ca atare practicate astăzi sunt în număr de doua :

  • Tehnica Shouldice (practicata în Canada, Ontario) – după rezolvarea herniei,  întărirea peretelui abdominal presupune sutura realizata la nivel muscular și aponevrotic în trei planuri. Aceasta intervenție este indicata subiecților foarte tineri  sau celor care nu doresc montarea unei plase. Durata operației este de circa 60-70 de minute, iar procentul de recidiva de circa  1.5-2 %.
  • Tehnica Lichtenstein – un gold standard în procedeele clasice, deschise, presupune întărirea peretelui posterior al canalului inghinal cu plasa de polipropilena (țesătura sintetica, bine tolerata de organism care o incorporează și fibrozeaza întărind peretele într-o maniera solida); plasa se fixează prin sutura la structurile fibroase adiacente ‘’tension free’’(fără tensiune), sau se lipește cu o substanța gelatinoasa pe baza de colagen Tissucol, sau adeziv biocompatibil Hystoacril; este indicata în toate tipurile de hernie inghinala; durata operației este de circa 50 -60 minute; procentul de recidiva sub 1 %; nu necesita de obicei drenaj.

             

  • Pe cale laparoscopica

Laparoscopia în hernia inghinala (operație laparoscopica hernie inghinala) prezintă avantaje deosebite de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperarea postoperatorie (recuperare mult mai rapida comparativ cu procedeele clasice). Presupune din start  anestezia generala, iar gesturile chirurgicale se realizează sub supravegherea unei camere video (laparoscopul) introdusa în abdomen printr-o incizie la nivel ombilical, și cu ajutorul unor instrumente lungi introduse de asemenea prin alte doua incizii (vezi interventia realizata de dr. Stefan Tuca). Plasa se va monta după incizia și decolarea peritoneului in zona interesata, va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal și va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice (TAPP-transabdomino properitoneal), agrafe resorbabile, sau lipici biologic. Actualmente  exista plase pentru o operație  laparoscopica hernie inghinala, care se mulează perfect pe zonele de risc herniar, excelent tolerate de către pacienți, și care ajuta la refacerea rapida a solidității peretelui abdominal, în condițiile unei dureri postoperatorii mult diminuata datorita procedurii laparoscopice în sine (plasa 3D Max Light Mesh). Aceasta intervenție se poate realiza de asemenea totalmente extra peritoneal (TEP). Riscul de recidiva circa 1-2%.

Detalii despre o operație laparoscopica hernie inghinala regăsiți în imaginile de mai jos:


   


Ce se întâmpla practic  înainte și după o operație de hernie inghinala?

In primul rând, este necesar un consult chirurgical care va stabili diagnosticul și conduita ulterioara. Pentru internare veți avea nevoie de trimitere de la medicul dvs. de familie și adeverința de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat. Cel mai probabil, veți fi spitalizat în ziua operației. Îngrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei inghinale și un dus cu o soluție antiseptica. Postoperator pacienții operați cu anestezie locala pot fi externați în aceeași zi. Cei cu alt tip de anestezie necesita supraveghere 24 de ore. Firele sau firul de sutura intradermica vor fi suprimate după 8-10 zile. Pentru realizarea unei cicatrici estetice ar fi bine sa feriți zona respectiva de razele solare. Un regim alimentar nu este necesar. Regimul de viata ulterior implica evitarea eforturilor fizice circa 1-2 luni. Controlul postoperator va fi realizat după prima luna.

Hernie inghinala rezolvata laparoscopic

38 comentarii

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

38 comentarii

virginia biolan 15/07/2017 - 10:12 PM

DOMNULE DOCTOR,
Am 73 ani,am durere inghinala intensa ce radiaza spre sold; am o operatie de histeroctomie totala si una de apendicita,facute cu 10 -15 ani in urma;amridicat greutati adeseori fara probleme…port o minicentura elastica ingusta sub burta ce m-a protejat;am nevoie de un diagnostic DIFERENTIAL intre o artroza de varsta( fiindca de 3 saptamanischioapat, chiar apelez la o carja cu cotiera pt sprijin;radiografia sold indica o importanta ingustare a spatiului cu lichidul sinovial dar dr ortoped din PITESTI crede ca n-ar fi cazul sa am am dureri asa mari ce cedeaza putin la antiinflamatoare;credeti ca e cazul sa ma vada un chirurg care sa excluda sau sa confirme hernia inghinala? MULTUMIRI…

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 24/07/2017 - 12:35 PM

Buna ziua,

Veniti sa va vad.. altfel este destul de greu sa va dau un sfat fara sa va consult!

Cu stima

dr.Tuca
0723042207

Raspunde
Adam Andrei toma 17/11/2020 - 3:07 PM

Buna seara ma numesc adam Andrei Toma am o hernie inghinala și as dori sa îmi spuneți ce as putea sa fac nu am dureri
Va mulțumesc?

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 17/11/2020 - 4:19 PM

Buna seara,

Hernia inghinala se opereaza. Nu puteti scapa altfel de dureri. Va pot face o operatie laparoscopica, in asa fel incat durerea de dupa operatie sa fie una minima.
Pentru prgramarea unei consultatii, va rog sa ma sunati la 0723042207.

Cu stima,
Dr. Stefan Tuca

Raspunde
koukou 20/10/2017 - 6:39 PM

buna seara …am facut un consult medical la care am fost diagnosticat cu hernie inghinala …sunt refugiat in Romania nu am asigurare medicala as dori sa stiu cat ma costa operatia laparascopica….multumesc

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 07/11/2017 - 3:28 PM

Buna ziua,

Ar trebui sa veniti la o consultatie .
Numarul meu de telefon este 07230422207

Cu stima ,

Raspunde
Timea apostol 09/12/2017 - 6:49 AM

Buna ziua iubitul meu are hernie este la inceput il doare putin de tot doar cand face forate mult efort si lui i este frica sa se opereze find ca crede ca daca se opereaza ramine ipotent este adevarat..?? El are 20 de ani

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 09/12/2017 - 1:27 PM

Nu va rămâne impotent..oricum va trebui sa se opereze, il pot opera laparoscopic!
Il astept la o consultatie la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8., cartier Aviației București.
Nr.meu de telefon este 0723042207.

Cu stimă,

Dr.Tuca

Raspunde
Timea apostol 11/12/2017 - 5:04 AM

Multumesc mult…

Raspunde
Mihaela Radu 30/12/2017 - 8:22 AM

Buna ziua,
Tatal meu, in varsta de 84 de ani are hernie inghinala. Este un om activ si In ultimul timp a inceput sa mai acuze usoare dureri cand face efort. Dorests sa se opereze. Poarta o centura la burta pentru protectiie dar are dureri si la mici actiuni care presupun efort. Ce ne recomandati? Va multumesc!

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 30/12/2017 - 8:45 AM

Buna ziua,
Va recomand sa veniti la o consultație, dupa consultație vom stabili ce tip de operatie vom realiza.
Mă găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8 București.
Cu stima,
Dr.Tuca

0723042207

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 18/01/2018 - 7:07 PM

Buna seara,
Si pentru tatal dvs si pentru mine ar fi mai facil laparoscopic..avand totusi fibrilatie atriala, tratament anticoagulant se impune evident o discuție cu medicul anestezist!
Va aștept cu dânsul la o consultație la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8, cartier Aviației București.
Numarul meu de telefon este 0723042207.

Cu stimă
Dr. Ștefan Tucă

Raspunde
Cristi Arad 30/01/2018 - 9:29 AM

Buna ziua.
Am observat de vreo 3 saptamani o mica umflatura(nedureroasa), in partea stanga sub ombilic.
Mentionez ca sunt o fire activa, practic sport de cateva ori pe saptamana si am o greutate optima.
In aceasta situatie in care umflatura este foarte mica, exista sanse in timp sa se remedieze in timp?
Ce exercitii fizice imi recomandati pentru a nu se mari umflatura?
Ce exercitii fizice sa evit?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 30/01/2018 - 9:35 AM

Buna ziua,
Probabil este vorba de o hernie, caz in care aceasta va creste in dimensiuni ci nu se va remedia!
Ca sa va spun sigur , trebuie sa va consult.
Ma găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8,cartier Aviației București.
Numarul meu de telefon este 0723042207.
Mulțumesc

Raspunde
Lucian 10/02/2018 - 6:59 PM

Buna ziua am facut operatie de hernie inghinala acuma 4 zile si ma ustura intre picior si operatie in partea stânga ,ce esti ?

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 10/02/2018 - 7:36 PM

Nu știu sa va spun, întrebați chirurgul care v-a operat!

Raspunde
teuton j. 21/02/2018 - 6:45 PM

Buna seara dle. Doctor,
Am 62 ani. In urma unui CT am o mică heroina inghinala dreapta, grasoaso.
Rog sfatul Dvs. De specialist.
Mentionez ca in 2013 am fost operat pe colon sigmoid, chimioterapie 6 luni, dupa cca. 3 luni nodul la ficat vena porte, tratament prin ablatie ,chimioterapie cu avastinu pana in 2016. Octombrie. 2016 infarct miocardic cu stop … 2 stenturi , tratament cardiologic specific continuu.

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 23/02/2018 - 6:54 AM

Bună ziua,
Hernia inghinala va trebui operata , exista riscul de strangulare.
Este necesar sa realizati niste investigatii amănunțite si un consult din partea medicului anestezist!
Intervenția in sine , nu este una complicată..in schimb dvs aveti alte riscuri.
Daca doriți, veniti sa va consult si sa decidem împreună cu anestezistul , ce este de facut in cazul dvs.

Numarul meu de telefon este 0723042207.

Cu stimă dr Tuca

Raspunde
teuton j. 04/03/2018 - 6:54 AM

Multumesc foarte mult pt. raspuns.
Analizez cu apartinatorii deplasarea la o consultatie deoarece pana la Dvs. am cca. 650 km.
Ce înseamnă strangulare?

Raspunde
Bereci Robert 03/03/2018 - 6:30 AM

Cat costa o operație de montare a plasei pentru hernie?

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 03/03/2018 - 9:36 AM

Bună ziua,
Va aștept la o consultație, ocazie cu care va voi explica toate tehnicile actuale de hernie si o alegem pe cea care vi se potrivește.
Detalii despre preț veti afla atunci.
Ma găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8 , cartier Aviației București.
Numarul meu de telefon este 0723042207.

Cu stimă

Dr.Ștefan Tucă

Raspunde
taby 06/03/2018 - 9:48 PM

buna seara . de cand eram copil de pe la 7 ani am observat ca imi apare in zona intima in partea dreapta o unflatura mai mica sau mai mare care doare teribil mai ales cand tusesc , stranut sau merg la wc , am aproape 29 de ani si de ani de zile ma chinuie nestiind ce am exact . fiindca nu ma doare constant si nu ma unflu mereu acolo nu am fost la dr sperand ca totusi cu timpul va trece . in 2016 cand am ramas insarcinata fiindca ma durea rau si se unflase i.am spus ginecologului la controlul de sarcina si el mi.a zis ca e posibil sa fie hernie inghinala si sa merg la chirurgie dupa ce nasc . dupa ce am nascut in februarie 2017 nu m.am mai dus pt ca pana acum 1 saptamana in urma nu am avut probleme deloc . 1 an de zile nu ma deranjat absolut deloc , nu ma durut , nu sa unflat .insa de o saptamana e unflat putin de tot in schimb ma doare foarte foarte rau . stiu ca ar trebui sa ajung cat mai urgent la dr dar imi este frica , mai ales dupa operatia de cezariana la care am simtit tot si am crezut ca mor acolo pe masa de operatie dupa ce am fost chinuita de 3 ori numai pt ca sa ma anestezize . credeti ca este posibil sa fie intradevar hernie inghinala sau e posibil sa fie altceva ? sper totusi sa nu fie hernie pt ca numai gandul la anestezie , operatie ma face sa simt ca raman fara aer

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 07/03/2018 - 6:09 AM

Bună ziua ,
Este foarte probabil sa fie vorba de o hernie, care avand in vedere durerile dumneavoastră, este pe cale sa se stranguleze.
Va aștept pentru consultație si intervenție!
Va rog sa ma sunați la 0723042207, in cazul dumneavoastră lucrurile trebuie rezolvate rapid!

Cu stimă
Dr Ștefan Tucă

Raspunde
Aneta Mariana 22/04/2018 - 6:50 AM

Buna ziua am facut si eu operatie de hernie inghinala cu plasa în urma cu sase luni dar de o săptămână mia iesit o gâlma în acelasi loc unde mia iesit pana sa ma operez.Momentan nu am fost la medic. Mulțumesc

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 22/04/2018 - 8:13 AM

Bună ziua,

Probabil este vorba de o recidiva, caz in care operația laparoscopica este cea mai indicata !
Va aștept la o consultație sa vedem exact despre ce este vorba.
Numarul meu de telefon este 0723042207.

Raspunde
Bejenariu Gabriel 22/09/2018 - 6:09 AM

Bună ziua
Am fost operat laparoscopic de hernie inghinală acum 4 zile,dar tot se observă umflătura ca înainte de operație.este normal?
Va mulțumesc!

Raspunde
Operatie laparoscopica hernie inghinala - dr. Stefan Tuca, medic chirurg 23/03/2019 - 9:20 PM

[…] Hernie – Operatie hernie inghinala […]

Raspunde
Hidrocelul - Dr. Stefan Tuca, operatie hidrocel, hidrocel interventie 26/03/2019 - 4:54 PM

[…] Hernie – Operatie hernie inghinala […]

Raspunde
Hernie inghinala cu plasa 3D - intervenție laparoscopica - Dr. Stefan TUCA 14/02/2020 - 7:48 PM

[…] Hernie – Operatie hernie inghinala […]

Raspunde
Hernie cu dureri minime - operație laparoscopica - Dr. Stefan TUCA 15/02/2020 - 6:50 PM

[…] Hernie – Operatie hernie inghinala […]

Raspunde
Toma Valentin 21/10/2020 - 9:39 AM

Buna ziua! Pentru o operatie de hernie inghinala laparascopica doresc sa stiu orientativ cate zile de spitalizare sunt necesare, cat costa consultatia, cat costa interventia chirurgicala si daca se accepta asigurarea de sanatate.
Va multumesc

Raspunde
Ganta Niculaie 20/11/2020 - 3:02 PM

Buna ziua,am 68 ani,pensionar,si am urgent nevoie de operatie de hernie inghinala care s-a umflat si ma doare chiar la efort minim, doresc sa o fac in privat tinand cont de conditiile de acum. Va rog sa-mi dati pretul operatiei. Multumesc anticipat

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 20/11/2020 - 9:29 PM

Buna seara,

Pretul interventiei de hernie, in spitalul privat unde lucrez, variaza intre 6000 si 8000 de lei, cu spitalizare, plasa, si dispozitiv de fixare cu agrafe resorbabile incluse.
Acest pret depinde de procedura (laparoscopica sau deschisa) si de modalitatea de fixare a plasei (adeziv, agrafe resorbabile sau neresorbabile).

Pentru mai multe detalii, cat si pentru programarea unei consultatii, va rog sa ma sunati la 0723042207 !

Cu stima,
Dr. Stefan Tuca

Raspunde
Tudor 11/01/2021 - 4:41 PM

Bună ziua!
Am o durere inghinala care radiază la sold, fără a se vedea o umflatura. În urma unor controale mi s-a spus ca am o întindere musculară care trece foarte greu! Este posibil?
Va multumesc!

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 12/01/2021 - 7:53 PM

Buna seara,

Va pot raspunde cu siguranta la intrebarea dumneavoastra, numai in urma unei consultatii!
Ma gasiti la Spitalul Medicover din Bucuresti, strada Pechea nr.8.
Numarul meu de telefon este 0723042207.

Cu stima,
Dr. Stefan Tuca

Raspunde
Marin oana 08/04/2021 - 11:59 AM

Buna ziua am baietel de 2 ani si are hernie heginala am consultat un medic din bucuresty si mi sa spus ca are hernie dar nu mi poate opera din cauza pandeniei cel putin doua luni asi dori sa va intreb daca operati copii si unde al putem opera desi doamna doctora a spus ca e o urgenta ca trebui operat dar nu poate pt e pandemie si nu le dau voie asi dori sa ma puteti ajuta

Raspunde
Dr. Stefan Tuca 10/04/2021 - 5:25 PM

Buna seara,

Nu ma ocup de hernia inghinala la copii..sunt doar chirg de adulti !

Raspunde
Hernie cu dureri minime - operație laparoscopica - Dr. Stefan TUCA 10/04/2021 - 5:51 PM

[…] Simptome hernie inghinala […]

Raspunde
Call Now Button