Operatie laparoscopica de colecist

Operatie laparoscopica de colecist

Eliminarea vezicii biliare – operatie laparoscopica de colecist, este una dintre cele mai des utilizate proceduri chirurgicale. O operație laparoscopica de colecist este realizata prin tehnici minim invazive, iar denumirea medicală pentru această procedură este colecistectomia laparoscopica sau îndepărtarea vezicii biliare laparoscopic.

Ce este vezica biliară?

Vezica biliară este un organ în formă de pară care se găsește sub partea dreaptă a ficatului.
Scopul său principal este de a colecta și concentra un lichid digestiv (bila) produs de ficat. Bila este eliberata din vezica biliară după mese, ajutând digestia. Bila se deplasează prin canalele tubulare înguste (canalele biliare) în intestinul subțire.
Îndepărtarea vezicii biliare nu este asociată cu nici o deteriorare a digestiei la majoritatea oamenilor.

Ce cauzează problemele vezicii biliare?

Problemele vezicii biliare sunt, de obicei, cauzate de prezența unor calculi biliari care sunt, de obicei, mici și duri, alcătuiți în principal din colesterol și săruri biliare care se formează în vezica biliară.
Este incert de ce unii oameni formează calculi biliari, dar factorii de risc includ sexul feminin, sarcina anterioară, vârsta peste 40 de ani și supraponderabilitatea. Pietrele biliare devin, de asemenea, mai frecvente cu înaintarea în vârsta și unii oameni pot avea un istoric familial de calculi biliari (vezi interviu dr. Tuca).
Nu există mijloace cunoscute pentru prevenirea calculilor biliari.
Aceste pietre pot bloca fluxul de bilă din vezica biliară, determinând-o să se umfle și să ducă la dureri abdominale ascuțite, vărsături, indigestie și, ocazional, febră.
Dacă pietrele blochează calea biliara principala (coledocul), poate apărea icter (o îngălbenire a pielii).

Cum sunt descoperite și tratate problemele vezicii biliare?

Ecografia este cel mai frecvent folosită pentru a găsi calculii biliari. În cazuri mai complexe, scanarea CT (computer tomograf) sau o scanare de medicină nucleară RMN – colangioRMN, pot fi utilizate pentru evaluarea bolii vezicii biliare. Pietrele nu vor dispărea singure niciodată. Tratamentele pentru descompunerea sau dizolvarea calculilor biliari sunt doar eșecuri lamentabile. Îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare este tratamentul pe termen lung și cel mai sigur al bolii vezicii biliare (colecistectomia laparoscopica fiind indicata inclusiv la pacientul care are pietre dar nu a avut niciodată simptome).

Care sunt avantajele dupa o operatie laparoscopica de colecist?

Mai degrabă decât o incizie de 20-30 centimetri, o operație laparocopica de colecist necesită, doar patru deschideri mici în abdomen. Pacienții au, de obicei, o durere postoperatorie minimă. Pacienții au de regula o recuperare mult mai rapidă decât pacienții cu intervenție chirurgicală deschisa (clasica). Majoritatea pacienților merg acasă după 24 de ore și se bucură de o revenire mai rapidă la activitățile normale (vezi interviu dr. Stefan Tuca).

Cum se efectuează o operatie laparoscopica de colecist?

Colecistectomia laparoscopica se realizează sub anestezie generală, pacientul este adormit pe tot parcursul procedurii.
Folosind un trocar (un instrument tubular îngust), chirurgul intră în abdomen în zona ombilicului.
Un laparoscop (un telescop mic) conectat la o cameră specială este introdus prin canulă, oferind chirurgului o vedere mărită a organelor interne ale pacientului pe un monitor.
Se introduc alte trocare, care permit chirurgului să separe delicat vezica biliară de atașamentele sale intraabdominale și apoi să o îndepărteze prin unul din orificii.
O radiografie numită colangiografie poate fi efectuată în timpul operației pentru a identifica pietrele care pot fi migrate în canalele biliare sau pentru a verifica anatomia structurilor care au fost identificate.
După ce chirurgul îndepărtează vezica biliară, inciziile mici sunt închise cu cusături absorbabile, cu benzi chirurgicale speciale sau lipici.

La ce sa te aștepți după o operatie laparoscopica de colecist?

Eliminarea vezicii biliare este o operație abdominală majoră și apare o anumita durere postoperatorie. Greață și vărsături tranzitorii sau temporare pot apărea ca un efect secundar atât al intervenției chirurgicale, cât și al medicamentelor utilizate pentru anestezie. Acestea tind să dispară la 1-2 zile după operație. Majoritatea pacienților care au o operatie laparoscopica de colecist se întorc acasă de la spital după 24 de ore. Reluarea activităților depinde de modul în care se simte pacientul. Plimbarea este încurajată și pacienții pot merge pe scări de exemplu, chiar în ziua intervenției chirurgicale. Pacienții se vor putea reîntoarce la activități normale în decurs de o săptămână, pot conduce și ridica obiecte ușoare. În general, recuperarea trebuie să fie progresivă, odată ce pacientul este acasă.
Majoritatea pacienților se pot întoarce la serviciu în termen de șapte zile de la colecistectomia laparoscopica, în funcție de natura locului de muncă. Pacienții cu locuri de muncă administrative sau de birou se întorc de obicei în câteva zile, în timp ce cei implicați în muncă manuală sau ridicare de obiecte grele pot necesita un pic mai mult timp. Este necesara o întâlnire cu chirurgul la 2-3 săptămâni de la operație.

Când să suni chirurgul după o operatie laparoscopica de colecist ?

  • Febră persistentă peste 39 grade
  • Durere abdominală severă
  • Greață sau vărsături persistente
  • Sângerare
  • Creșterea meteorismului abdominal (balonare)
  • Durere care nu este ușurată de medicamentele dumneavoastră
  • Tuse persistentă sau dificultăți de respirație
  • Scurgere purulenta (puroi) de la orice incizie
  • Înroșirea în jurul oricărei incizii care se înrăutățește în decurs de 24 de ore
  • Nu puteți mânca sau bea lichide.

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

2 Comments

Litiaza biliara - Operatie laparoscopica colecist - Dr. Stefan TUCA, chirurg · 24/03/2019 at 2:13 PM

[…] Operatie laparoscopica de colecist […]

Pancreatita biliara, complicatii litiaza biliara, pancreatita de cauza biliara · 19/07/2019 at 9:57 PM

[…] Operatie laparoscopica de colecist […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *