Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Operatie laparoscopica de eventratie

Operatie laparoscopica de eventratie

Operatie laparoscopica de eventratie

O operatie laparoscopica de eventratie este o tehnica minim invaziva adresata defectelor de perete abdominal, în care se urmărește întărirea acestuia cu ajutorul unei plase introduse în cavitatea abdominala și manevrata cu instrumente specifice (pense de laparoscopie) și sub urmărirea unui laparoscop (camera miniaturizata introdusa în abdomen printr-o incizie minima). Aceasta tehnica poate oferi o revenire mai rapidă la locul de muncă și la activități normale, cu scăderea durerii pentru pacienți și o recuperare accelerata.

Operatie laparoscopica de eventratie

Ce este eventrația (hernia incizionala)?

Când apare eventratia, apare de obicei la nivelul peretelui abdominal, unde a fost făcută o incizie chirurgicală anterioară. În acest zona, mușchii abdominali au slăbit și  se depărtează unul de celalalt, cu apariția unui orificiu prin care o mica parte din conținutul abdomenului încearcă sa se exteriorizeze  – eventrație. Acest orificiu poate permite unei bucle intestinale sau altor organe intraabdominale să iasă în sacul de eventrație, care pe măsura trecerii timpului va deveni din ce în ce mai voluminos. Dacă conținutul abdominal se blochează în interiorul sacului, acesta poate deveni prins sau “încarcerat”. Acest lucru poate duce la probleme potențiale grave care ar putea necesita o intervenție chirurgicală de urgență. O eventrație nu își va reduce dimensiunile în timp și nici nu va dispărea singură, continuând sa crească în dimensiuni și sa se complice.

Cum știu dacă am o eventrație?

O eventrație este de obicei recunoscuta ca o umflatura sub piele. Uneori, aceasta nu cauzează nici un disconfort, dar  puteți simți durerea atunci când ridicați obiecte grele, tușiți, stați în picioare timp îndelungat. Orice disconfort continuu sau sever, roșeață, greață sau vărsături asociate, sunt semne că eventrația poate fi blocată sau strangulată. Aceste simptome sunt îngrijorătoare și se recomandă sa contactați de urgenta medicul dumneavoastră de familie sau chirurgul.

Ce cauzează apariția unei eventrații?

O incizie în peretele abdominal va fi întotdeauna o potențiala zonă de slăbiciune. Eventratiille se pot dezvolta în aceste locuri datorită efortului susținut, îmbătrânirii, obezității, leziunilor sau existentei unei infecții la locul respectiv după operație. Acestea pot apărea imediat după intervenția chirurgicală sau pot să nu apară ani de zile după această procedură. Eventrația poate sa apară la orice vârsta.

Care sunt avantajele după o operatie laparoscopica de eventratie?

Rezultatele pot varia în funcție de tipul de procedură ales și de starea generală a fiecărui pacient.

Avantajele comune laparoscopiei sunt:

  • mai puțina durere după operație
  • reducerea perioadei de spitalizare a pacientului
  • revenirea rapida la dieta obișnuita
  • revenirea mai rapida la activitatea normală
  • mai puține infecții ale plăgilor

Sunteți un candidat pentru o operatie laparoscopica de eventratie?

Doar după o examinare amănunțită, chirurgul poate stabili dacă o intervenție laparoscopică pentru eventrație este potrivită pentru dumneavoastră. Este posibil ca procedura să nu fie cea mai bună alegere pentru unii pacienți care au suferit intervenții chirurgicale abdominale multiple, sau când exista condiții medicale preexistente ale pacientului care ar contraindica orice procedura laparoscopica.

Cum este efectuată o operatie laparoscopică de eventratie?

În această abordare chirurgicala, un laparoscop (un telescop mic cu o cameră video atașata) este introdus printr-un trocar (un tub gol) plasat la nivelul peretelui abdominal printr-o mini incizie. Laparoscopul și camera video permit chirurgului să vizualizeze eventrația din interior, imaginea din abdomen fiind proiectata pe un monitor. Alte incizii mici vor fi necesare pentru alte trocare, pentru plasarea instrumentelor specifice laparoscopiei cu care chirurgul înlătura orice țesut aderential de la intervențiile anterioare și introduce o plasă chirurgicală în abdomen. Această plasă va acoperi defectul de perete fiind fixata la țesuturile puternice ale peretelui abdominal aflate la o distanta de circa 5 cm de defect. Plasa este fixata cu agrafe chirurgicale speciale (resorbabile sau nu) și, în multe cazuri, cu fire de sutura care traversează întreaga grosime a peretelui abdominal. O intervenție chirurgicala laparoscopica pentru eventrație este realizata sub anestezie generală.

Ce se întâmplă dacă o operație laparoscopica de eventratie  nu poate fi realizata sau finalizată pe cale laparoscopică?

La un număr de pacienți, laparoscopia nu poate fi efectuată. Factorii care pot crește probabilitatea de a alege sau de a transforma totul în procedura “deschisă” pot include:

  • obezitatea
  •  antecedente de intervenții chirurgicale abdominale
  •  sângerarea în timpul operației
  •  leziunea unui organ cavitar în timpul intervenției – intestin

Decizia de a se transforma o  operatie laparoscopica de eventratie, într-o procedură deschisă, aparține chirurgului și se bazează strict pe siguranța pacienților.

Dupa operație

La ce ar trebui să va așteptați după operație?
După operație, este important să urmați instrucțiunile chirurgului dumneavoastră. Deși mulți pacienți se simt bine în câteva zile, totuși corpul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a se vindeca.

Când să sunați chirurgul dumneavoastră după o  operatie laparoscopica de eventratie?

– febră persistentă peste 39 C
– sângerarea
– creșterea meteorismului abdominal (balonare)
– durere intensa, care nu este ușurată de medicamentele prescrise
– greață sau vărsături persistente
– frisoane
– tuse persistentă sau dificultăți de respirație
– drenaj purulent (puroi) de la orice incizie
– înroșirea în jurul oricărei incizii, care se înrăutățește sau devine mai mare

9 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button