Operatie laparoscopica de eventratie

Operatie laparoscopica de eventratie

O operatie laparoscopica de eventratie este o tehnica minim invaziva adresata defectelor de perete abdominal, in care se urmareste intarirea acestuia cu ajutorul unei plase introduse in cavitatea abdominala si manevrata cu instrumente specifice ( pense de laparoscopie) si sub urmarirea unui laparoscop (camera miniaturizata introdusa in abdomen printr-o incizie minima). Aceasta tehnica poate oferi o revenire mai rapidă la locul de muncă și la activități normale, cu scăderea durerii pentru pacienți si o recuperare accelerata.

 

Ce este eventratia (hernia incizionala) ?

Când apare eventratia, apare de obicei la nivelul peretelui abdominal, unde a fost făcută o incizie chirurgicală anterioară. În acest zona, mușchii abdominali au slăbit si  se departeaza unul de celalalt cu aparitia unui orificiu prin care o mica parte din continutul abdomenului incearca sa se exteriorizeze  – eventratie. Acest orificiu poate permite unei bucle intestinale sau altor organe intraabdominale să iasa în sacul de eventratie, care pe masura trecerii timpului va deveni din ce in ce mai voluminos. Dacă conținutul abdominal se blochează în interiorul sacului, acesta poate deveni prins sau “încarcerat”. Acest lucru poate duce la probleme potențiale grave care ar putea necesita o intervenție chirurgicală de urgență.O eventratie nu isi va reduce dimensiunile in timp și nici nu va dispărea singură, continuand sa creasca in dimensiuni si sa se complice.

Cum știu dacă am o eventratie?

O eventratie este de obicei recunoscuta ca o umflatura sub piele. Uneori, aceasta nu cauzează nici un disconfort, dar  puteți simți durerea atunci când ridicați obiecte grele, tusisti, stati in picioare timp indelungat. Orice disconfort continuu sau sever, roșeață, greață sau vărsături asociate, sunt semne că eventratia poate fi blocată sau strangulată. Aceste simptome sunt ingrijoratoare și se recomandă sa contactati de urgenta medicul dumneavoastra de familie sau chirurgul.

Ce cauzează aparitia unei eventratii?

O incizie în peretele abdominal va fi întotdeauna o potentiala zonă de slăbiciune. Eventratiille se pot dezvolta in aceste locuri datorită efortului sustinut, îmbătrânirii, obezității, leziunilor sau existentei unei infecții la locul respectiv după operație. Acestea pot apărea imediat după intervenția chirurgicală sau pot să nu apară ani de zile după această procedură. Eventratia poate sa apara la orice varsta.

Care sunt avantajele dupa o operatie laparoscopica de eventratie?

Rezultatele pot varia în funcție de tipul de procedură ales și de starea generală a fiecărui pacient.

Avantajele comune laparoscopiei sunt:

 • mai puțin durere dupa operatie
 • reducerea perioadei de spitalizare a pacientului
 • revenirea rapida la dieta obisnuita
 • revenirea mai rapida la activitatea normală
 • mai puține infecții ale plagilor

Sunteți un candidat pentru o operatie laparoscopica de eventratie?

Doar după o examinare amănunțită, chirurgul poate stabili dacă o interventie laparoscopică pentru eventratie este potrivită pentru dumneavoastră. Este posibil ca procedura să nu fie cea mai bună alegere pentru unii pacienți care au suferit intervenții chirurgicale abdominale multiple sau cand exista condiții medicale preexistente ale pacientului care ar contraindica orice procedura laparoscopica.

Cum este efectuată o operatie laparoscopică de eventratie?

În această abordare chirurgicala, un laparoscop (un telescop mic cu o cameră video atașata) este introdus printr-un trocar (un tub gol) plasat la nivelul peretelui abdominal printr-o miniincizie. Laparoscopul și camera video permit chirurgului să vizualizeze eventratia din interior, imaginea din abdomen fiind proiectata pe un monitor. Alte incizii mici vor fi necesare pentru alte trocare, pentru plasarea instrumentelor specifice laparoscopiei cu care chirurgul inlatura orice țesut aderential de la interventiile anterioare și introduce o plasă chirurgicală în abdomen. Această plasă va acoperi defectul de perete fiind fixata la țesuturile puternice ale peretelui abdominal aflate la o distanta de circa 5cm de defect. Plasa este fixata cu agrafe chirurgicale speciale (resorbabile sau nu) și, în multe cazuri, cu fire de sutura care traverseaza intreaga grosime a peretelui abdominal. O interventie chirurgicala laparoscopica pentru eventratie este realizata sub anestezie generală.

Ce se întâmplă dacă o operație laparoscopica de eventratie  nu poate fi realizata sau finalizată pe cale laparoscopică?

La un număr de pacienți, laparoscopia nu poate fi efectuată. Factorii care pot crește probabilitatea de a alege sau de a transforma totul in procedura “deschisă” pot include:

 • obezitatea
 •  antecedente de intervenții chirurgicale abdominale 
 •  sângerarea în timpul operației
 •  leziunea unui organ cavitar in timpul interventiei – intestin

Decizia de a se transforma o  operatie laparoscopica de eventratie, într-o procedură deschisă, aparine chirurgului si se bazează strict pe siguranța pacienților.

Dupa operatie

La ce ar trebui să va așteptati după operație?
După operație, este important să urmați instrucțiunile chirurgului dumneavoastră. Deși mulți pacienti se simt bine în câteva zile, totusi corpul dumneavoastra are nevoie de timp pentru a se vindeca.

Când să sunați chirurgul dumneavoastra dupa o  operatie laparoscopica de eventratie?

– febră persistentă peste 39 C
– sângerarea 
– cresterea meteorismului abdominal (balonare)
– durere intensa, care nu este ușurată de medicamentele prescrise
– greață sau vărsături persistente
– frisoane
– tuse persistentă sau dificultăți de respirație
– drenaj purulent (puroi) de la orice incizie
– inroșirea în jurul oricărei incizii , care se înrăutățește sau devine mai mare

2 thoughts on “Operatie laparoscopica de eventratie

 1. Sa traiti Dl Dr. Va citesc articolele toate, apreciez si nu am curajul sa vin la consultatie ca am eventratie pusa plasa si reparata dar a cedat pe linga plasa zice ecografia care am facut-o. As vrea laparascopic dar in articol spune de atecendente si nu mai incerc mi se pare riscul mare sa ramin cu gauri si treceti la clasic mai greu v-a fi. In ecografie se vizualizeaza o intrerupere a planului muscular profund cu ax lung=55mm si cu patrundere subiacent de anse intestinale care prezinta peristalitica si impulsiune la tuse. Nu mai stiu ce sa fac,daca se taie plasa iar sa repare mai ma fac bine sau v-a fi mai rau ? Am vazut ca aveti experienta ati operat multi pacienti sunt foarte multumiti ,eu nu am avut sansa la inceput si nu mai cred.Ma scuzati ca v-am deramjat. Succes.

  1. Buna ziua,

   Pot sa va operez laparoscopic, chiar daca e vorba de o interventie pentru eventratie recidivata ! Ecografia este oricum sugestiva pentru o recidiva .
   Sunati-ma va rog la 0723042207 ca sa planificam o consultatie si sa discutam despre interventia laparoscopica .

   Va astept,

   cu stima, dr Tuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *