Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Operatie laparoscopica de hernie ombilicala

Operatie laparoscopica de hernie ombilicala

 

Operatie laparoscopica hernie ombilicala reprezinta o tehnica chirurgicala minim invaziva adresata uneia dintre cele mai frecvente patologii de perete abdominal. Este vorba de hernia ombilicala.

Hernia ombilicală se manifestă ca o umflătura și este localizată în apropierea buricului. Formarea sa se datorează adesea unei închideri necorespunzătoare a orificiului ombilical. Elementele conținute în abdomen pătrund în această gaură, creând astfel hernia. Copiii sunt afectați în mod special de acest tip de hernie, adesea de la naștere, datorită unei malformații congenitale. Mai puțin frecventa la adulți, hernia ombilicală are tendința să apară ca urmare a unor eforturi fizice intense și repetate, a unei tuse cronice, a unei creșteri în greutate sau a unei sarcini.

Simptomatologia

În general, hernia ombilicală este nedureroasă. Această umflătura (hernia) care apare în apropierea buricului poate, totuși, provoca dureri severe dacă volumul acesteia creste. La fel ca și pentru hernia inghinală și femurala, pot exista complicații pentru hernia ombilicală. Principalul risc este strangularea: hernia nu poate fi reintrodusa în cavitatea abdominală și generează durere pacientului. Strangularea herniei poate duce la probleme mai grave, cum ar fi ocluzia intestinală sau insuficiența respiratorie.

Tratamentul chirurgical

Intervenția chirurgicala pentru hernie ombilicală este realizata mai ales sub anestezie generală. Procedura durează în medie 60 de minute. În anumite condiții, intervenția poate fi efectuată în ambulatoriu, pacientul întorcându-se acasă în ziua procedurii chirurgicale. Tratamentul herniei ombilicale poate fi efectuat prin laparotomie sau laparoscopie. Tehnica laparoscopica ar trebui sa fie preferata de chirurg, deoarece permite o recuperare mai rapidă pentru pacient. Cu toate acestea, laparotomia poate fi luata în considerare de către chirurg, dacă acesta considera ca ar putea întâmpina dificultăți în timpul intervenției laparoscopice.

Care sunt avantajele dupa o operatie laparoscopica hernie ombilicala?

Rezultatele pot varia în funcție de tipul de procedură ales și de starea generală a fiecărui pacient.

Avantajele comune laparoscopiei sunt:

  • mai puțina durere după intervenție
  • reducerea spitalizării
  • revenirea rapida la dieta obișnuită
  • revenirea mai rapida la activitățile normale
  • mai puține infecții ale plăgilor

Sunteți un candidat pentru o operatie laparoscopica hernie ombilicala?

Doar după o examinare amănunțită, chirurgul poate stabili dacă o intervenție laparoscopică pentru hernie ombilicala este potrivită pentru dumneavoastră. Este posibil ca procedura să nu fie cea mai bună alegere pentru unii pacienți care au suferit intervenții chirurgicale abdominale multiple sau când exista condiții medicale preexistente ale pacientului care ar contraindica orice procedura laparoscopica.

Cum este realizata o operatie laparoscopica hernie ombilicala?

În această abordare chirurgicala, un laparoscop (un telescop mic cu o cameră video atașata) este introdus printr-un trocar (un tub gol) plasat la nivelul peretelui abdominal printr-o mini incizie. Laparoscopul și camera video permit chirurgului să vizualizeze hernia ombilicala din interior, imaginea din abdomen fiind proiectata pe un monitor. Alte incizii mici vor fi necesare pentru alte trocare, pentru plasarea instrumentelor specifice laparoscopiei cu care chirurgul înlătura orice țesut aderential de la eventualele intervenții anterioare și introduce o plasă chirurgicală în abdomen. Această plasă va acoperi defectul de perete fiind fixata la țesuturile puternice ale peretelui abdominal aflate la o distanta de circa 5 cm de defect. Plasa este fixata cu agrafe chirurgicale speciale (resorbabile sau nu) și, în multe cazuri, cu fire de sutura care traversează întreaga grosime a peretelui abdominal. O intervenție chirurgicala laparoscopica pentru hernie ombilicala  este realizata obligatoriu  sub anestezie generală.

Ce se întâmplă dacă o operație laparoscopica hernie ombilicala nu poate fi realizata?

La un număr de pacienți, laparoscopia nu poate fi efectuată. Factorii care pot crește probabilitatea de a alege sau de a transforma totul in procedura “deschisă” pot include:

  • obezitatea
  • antecedente de intervenții chirurgicale abdominale
  • sângerarea în timpul operației
  • leziunea unui organ cavitar în timpul intervenției – intestin

Decizia de a se transforma o  operatie laparoscopica hernie ombilicala, într-o procedură deschisă, aparține chirurgului, și se bazează strict pe siguranța pacienților. Procedura chirurgicală va permite reintroducerea conținutului herniei ombilicale în poziția sa normală și va întări peretele abdominal cu o plasa (rezolvarea chirurgicala fără plasa, deși mai facila presupune un risc de recidiva de 50%).

După intervenție

Dacă nu a fost internat în ambulatoriu, pacientul va trebui spitalizat timp de 24 de ore după operație, înainte de a putea reveni la domiciliu. El își poate relua apoi obiceiurile alimentare în mod normal, fără a urma o dietă specială. Pacientul va fi sfătuit să se angajeze în activități fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, pentru a recupera mai repede. Acesta ar trebui să revină la activitate normală după câteva săptămâni. Dacă pacientul exercită o profesie fizică intensa, el va primi concediu medical timp de câteva săptămâni pentru a evita riscul complicațiilor.

Consecințe și complicații

O operatie laparoscopica hernie ombilicala este totuși, o procedură relativ comună, cu un risc foarte scăzut pentru pacient.

Supravegherea pe termen lung

Evaluarea postoperatorie va fi realizata de către chirurg la o lună după intervenție. La sfârșitul primei luni de convalescență, pacientul poate relua activitatea fizică și profesională normală.

 

14 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button