Operatie laparoscopica hernie ombilicala

Operatie laparoscopica hernie ombilicala reprezinta o tehnica chirurgicala minim invaziva adresata  uneia dintre cele mai frecvente patologii de perete abdominal. Este vorba de hernia ombilicala.

Hernia ombilicală se manifestă ca o umflatura și este localizată în apropierea buricului. Formarea sa se datorează adesea unei închideri necorespunzătoare a orificiului ombilical. Elementele conținute în abdomen patrund în această gaură, creând astfel hernia. Copiii sunt afectați în mod special de acest tip de hernie, adesea de la naștere, datorită unei malformații congenitale. Mai puțin frecventa la adulți, hernia ombilicală are tendința să apară ca urmare a unor eforturi fizice intense și repetate, a unei tuse cronice, a unei creșteri în greutate sau a unei sarcini.

Simptomatologia

În general, hernia ombilicală este nedureroasă. Această umflatura (hernia) care apare în apropierea buricului poate, totuși, provoca dureri severe dacă volumul acesteia creste. La fel ca si pentru hernia inghinală și femurala, pot exista complicații pentru hernia ombilicală. Principalul risc este strangularea: hernia nu poate fi reintrodusa în cavitatea abdominală și generează durere pacientului. Strangularea herniei poate duce la probleme mai grave, cum ar fi ocluzia intestinală sau insuficiența respiratorie.

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala pentru hernie ombilicală este realizata mai ales sub anestezie generală. Procedura durează în medie 60 de minute. În anumite condiții, intervenția poate fi efectuată in ambulatoriu, pacientul întoarcandu-se acasă în ziua procedurii chirurgicale. Tratamentul herniei ombilicale poate fi efectuat prin laparotomie sau laparoscopie. Tehnica laparoscopica ar trebui sa fie preferata de chirurg, deoarece permite o recuperare mai rapidă pentru pacient. Cu toate acestea, laparotomia poate fi luata in considerare de catre chirurg, dacă acesta considera ca ar putea intampina dificultati in timpul interventiei laparoscopice.

Care sunt avantajele dupa o operatie laparoscopica hernie ombilicala?

Rezultatele pot varia în funcție de tipul de procedură ales și de starea generală a fiecărui pacient.

Avantajele comune laparoscopiei sunt:

 • mai puțina durere dupa interventie
 • reducerea spitalizarii
 • revenirea rapida la dieta obisnuita
 • revenirea mai rapida la activitatile normale
 • mai puține infecții ale plagilor

Sunteți un candidat pentru o operatie laparoscopica hernie ombilicala?

Doar după o examinare amănunțită, chirurgul poate stabili dacă o interventie laparoscopică pentru hernie ombilicala este potrivită pentru dumneavoastră. Este posibil ca procedura să nu fie cea mai bună alegere pentru unii pacienți care au suferit intervenții chirurgicale abdominale multiple sau cand exista condiții medicale preexistente ale pacientului care ar contraindica orice procedura laparoscopica.

Cum este realizata o operatie laparoscopica hernie ombilicala?

În această abordare chirurgicala, un laparoscop (un telescop mic cu o cameră video atașata) este introdus printr-un trocar (un tub gol) plasat la nivelul peretelui abdominal printr-o miniincizie. Laparoscopul și camera video permit chirurgului să vizualizeze hernia ombilicala din interior, imaginea din abdomen fiind proiectata pe un monitor. Alte incizii mici vor fi necesare pentru alte trocare, pentru plasarea instrumentelor specifice laparoscopiei cu care chirurgul inlatura orice țesut aderential de la eventualele interventii anterioare și introduce o plasă chirurgicală în abdomen. Această plasă va acoperi defectul de perete fiind fixata la țesuturile puternice ale peretelui abdominal aflate la o distanta de circa 5cm de defect. Plasa este fixata cu agrafe chirurgicale speciale (resorbabile sau nu) și, în multe cazuri, cu fire de sutura care traverseaza intreaga grosime a peretelui abdominal. O interventie chirurgicala laparoscopica pentru hernie ombilicala  este realizata obligatoriu  sub anestezie generală.

Ce se întâmplă dacă o operație laparoscopica hernie ombilicala nu poate fi realizata ?

La un număr de pacienți, laparoscopia nu poate fi efectuată. Factorii care pot crește probabilitatea de a alege sau de a transforma totul in procedura “deschisă” pot include:

 • obezitatea
 •  antecedente de intervenții chirurgicale abdominale
 •  sângerarea în timpul operației
 • leziunea unui organ cavitar in timpul interventiei – intestin

Decizia de a se transforma o  operatie laparoscopica hernie ombilicala, într-o procedură deschisă, aparine chirurgului si se bazează strict pe siguranța pacienților. Procedura chirurgicală va permite reintroducerea continutului herniei ombilicale în poziția sa normală și va întări peretele abdominal cu o plasa (rezolvarea chirurgicala fara plasa, desi mai facila presupune un risc de recidiva de 50%).

După intervenție

Dacă nu a fost internat în ambulatoriu, pacientul va trebui spitalizat timp de 24 de ore după operație, înainte de a putea reveni la domiciliu. El își poate relua apoi obiceiurile alimentare în mod normal, fără a urma o dietă specială. Pacientul va fi sfătuit să se angajeze în activități fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, pentru a recupera mai repede. Acesta ar trebui să revină la activitate normală după câteva săptămâni. Dacă pacientul exercită o profesie fizică intensa, el va primi concediu medical timp de câteva saptamani pentru a evita riscul complicațiilor.

Consecințe și complicații

O operatie laparoscopica hernie ombilicala este totusi o procedură relativ comună, cu un risc foarte scăzut pentru pacient.

Supravegherea pe termen lung

Evaluarea postoperatorie va fi realizata de catre chirurg la o lună după intervenție. La sfârșitul primei luni de convalescență, pacientul poate relua activitatea fizică și profesională normală.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

3 comentarii

Bontas vali · 04/06/2019 la 8:36 AM

Buna ziua am hernie oblicala asa vra sa vin si eu la un cosult

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 05/06/2019 la 2:23 PM

  Buna ziua,

  Sigur, va rog sa ma sunati pentru programarea unei consultatii .
  Numarul meu de telefon este 0723042207 .

  Cu stima,
  Dr.Stefan Tuca

Hernia ombilicala - hernie ombilicala miniminvaziv, dr.Stefan Tuca, chirurg · 23/03/2019 la 9:47 PM

[…] Operatie laparoscopica hernie ombilicala […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *