Operatie tumora rectala

Operatie tumora rectala

Tratamentul principal pentru cancerul rectal este intervenția chirurgicală – operatie tumora rectala: implică excizia rectului (total sau parțial, în funcție de locul tumorii) și a mezorectului, adică toată grăsimea din jurul rectului, element esențial pentru tratamentul curativ al acestor tipuri de cancer (mezorectul contine ganglionii din jurul rectului care pot fi invadati tumoral).

O operatie tumora rectala este urmată de obicei de o restabilire a continuității digestive, sau mai rar de o stomie definitiva( in cazul cancerelor rectale foarte jos situate, si la care operatia curativa este amputatia de rect).

Radiochimioterapia in tumorile rectale

Chirurgia este cel mai adesea precedata de radiochimioterapie în funcție de stadiul si localizarea tumorii. Indicația este întotdeauna dezbatuta intre oncolog, gastroenterolog, radioterapeut, anatomopatolog in asa fel incat pacientul sa aiba beneficiul maxim. Radioterapia poate fi adesea asociata cu chimioterapie, ceea ce sporește eficacitatea acesteia. Scopul acestei radioterapii este reducerea riscului de reapariție locală a tumorii pe termen lung. Riscul scade astfel de la 10 la 5% la 5 ani. De asemenea, reduce dimensiunea tumorii și, în unele cazuri, se ia în considerare conservarea sfincterului anal, lucru imposibil inainte de radiochimioterapie. Această radioterapie este urmată de o pauză înaintea intervenției chirurgicale timp de 6 până la 8 săptămâni, timp în care efectul radiațiilor continuă să acționeze.

O operatie tumora rectala  cu restabilirea continuitatii digestive (rezectie anterioara de rect) implică îndepărtarea unei mari parti a rectului, si mezorectului corespunzator, cat si a unei portiuni de colon situata deasupra tumorii rectale. Urmeaza restabilirea circuitului intestinal printr-o cusătura sau anastomoză între colon si rectul ramas. În cazul imposibilității sau problemelor de cicatrizare a suturii intestinale, se poate realiza un anus artificial sau o stomie. Aceasta este cel mai adesea temporară. Înainte de operație poate fi necesara pregatirea colonului prin administrarea unor substante ce vor asigura vacuiatea acestuia. Aceeasi pregatire colica este realizata inaintea unei colonoscopii.

O operatie tumora rectala, se realizează cel mai adesea minim invaziv, laparoscopic, adică prin incizii mici care permit introducerea unei camere video și a instrumentelor în abdomen. Laparoscopia este un element esențial pentru ameliorarea recuperarii dupa chirurgia rectului. O operatie laparoscopica de rect este asociata cu o serie de măsuri înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală. Astfel se reduc complicațiile postoperatorii cu 50%. Rezulta o perioada de recuperare postoperatorie scurta, permitand astfel pacientului o întoarcere mai devreme acasă. După o operatie laparoscopica de rect, chirurgul nu lasă, de obicei, niciun drenaj. Se suprima rapid sonda urinara, pacientul este mobilizat rapid și alimentatia orala reluata. Datorită acestei operatii de cancer rectal laparoscopic, spitalizarea pentru o operatie tumora de rect este cu cel putin 48 de ore mai scurta comparativ cu tehnica clasica (4-5 zile versus 7-8 zile).

Operatie tumora rectala – rezectie anterioara de rect

Aceasta operatie cancer rectal, include mobilizarea și coborârea flexurii splenice a colonului, rezectie de colon sigmoid si rect. Rezecția rectala trebuie sa se intinda cu 5 cm mai jos fata de tumora rectului și sa indeparteze si mezorectul (grăsime în jurul rectului, care conține vasele de sânge și ganglioni limfatici a căror excizie de calitate este esențială.)
Pentru tumorile de rect superior, o parte inferioară a rectului poate fi menținută, cu un bont rectal rămas de 4 cm sau mai mult, iar anastomoza (sutura) colorectala între colon și rect poate fi uneori protejata cu o ileostomie temporară (stoma la nivelul intestinului subțire) pentru a limita riscul de fistulă anastomotică.
Pentru tumori ale rectului mediu sau inferior, se realizeaza o colorectoanastomoza joasa sau anastomoza coloanala (intre colon si anus). Un eventual mic rezervor colic protejat de obicei printr-o ileostomie temporara poate fi necesar.

Complicații în timpul și după o operatie tumora rectala

În cazul unor dificultăți intraoperatorii poate fi necesara conversia în chirurgie deschisa, clasica – laparotomie. Este vorba de tumori avansate local, aderențe, leziuni ale unui alt organ – intestinul subțire sau ureterul.

  • complicațiile postoperatorii clasice, cum ar fi hemoragia, hematomul sau infecția plagii de la nivelul peretelui abdominal. Pot apare deoarece colonul si rectul conțin o mulțime de bacterii
  • fistula anastomotică: problema de cicatrizare în cusătura intestinală. Aceste complicații potențial grave pot justifica realizarea unei stomii preventive din start sau, într-o a doua etapă
  • tulburări funcționale sexuale după operație și radioterapie (impotență sau ejaculare retrogradă) sau tulburari urinare
  • tulburări digestive funcționale sau sindromul de rezecție anterioară a rectului: creșterea numărului de scaune, a scaunelor divizate, a urgențelor la toaleta sau chiar a incontinenței de gaze sau scaun (rar).

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

2 comentarii

Indicatia operatorie in cancerul de rect - dr.Stefan Tuca, medic chirurg · 24/03/2019 la 7:44 PM

[…] Operatie tumora rectala […]

Prolaps rectal - operatie laparoscopica - dr. Stefan Tuca, medic chirurg · 24/07/2019 la 8:54 PM

[…] Operatie tumora rectala […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *