Operatie tumora rectala

Operatie tumora rectala

Tratamentul principal pentru cancerul rectal este intervenția chirurgicală – operatie tumora rectala: implică excizia rectului (total sau parțial, în funcție de locul tumorii) și a mezorectului, adică toată grăsimea din jurul rectului, element esențial pentru tratamentul curativ al acestor tipuri de cancer (mezorectul conține ganglionii din jurul rectului care pot fi invadați tumoral).

O operatie tumora rectala este urmată de obicei de o restabilire a continuității digestive, sau mai rar de o stomie definitiva (in cazul cancerelor rectale foarte jos situate, și la care operația curativa este amputatia de rect).

Radiochimioterapia în tumorile rectale

Chirurgia este cel mai adesea precedata de radiochimioterapie în funcție de stadiul și localizarea tumorii. Indicația este întotdeauna dezbătuta intre oncolog, gastroenterolog, radioterapeut, anatomopatolog în așa fel încât pacientul sa aibă beneficiul maxim. Radioterapia poate fi adesea asociata cu chimioterapie, ceea ce sporește eficacitatea acesteia. Scopul acestei radioterapii este reducerea riscului de reapariție locală a tumorii pe termen lung. Riscul scade astfel de la 10 la 5% la 5 ani. De asemenea, reduce dimensiunea tumorii și, în unele cazuri, se ia în considerare conservarea sfincterului anal, lucru imposibil înainte de radiochimioterapie. Această radioterapie este urmată de o pauză înaintea intervenției chirurgicale timp de 6 până la 8 săptămâni, timp în care efectul radiațiilor continuă să acționeze.

O operatie tumora rectala  cu restabilirea continuității digestive (rezecție anterioara de rect) implică îndepărtarea unei mari parți a rectului, și mezorectului corespunzător, cât și a unei porțiuni de colon situata deasupra tumorii rectale. Urmează restabilirea circuitului intestinal de către chirurg, printr-o cusătura sau anastomoză între colon și rectul rămas. În cazul imposibilității sau problemelor de cicatrizare a suturii intestinale, se poate realiza un anus artificial sau o stomie. Aceasta este cel mai adesea temporară. Înainte de operație poate fi necesara pregătirea colonului prin administrarea unor substanțe ce vor asigura vacuiatea acestuia. Aceeași pregătire colica este realizata înaintea unei colonoscopii.

O operatie tumora rectala, se realizează cel mai adesea minim invaziv, laparoscopic, adică prin incizii mici care permit introducerea unei camere video și a instrumentelor în abdomen. Laparoscopia este un element esențial pentru ameliorarea recuperării după chirurgia rectului. O operatie laparoscopica de rect este asociata cu o serie de măsuri înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală. Astfel se reduc complicațiile postoperatorii cu 50%. Rezulta o perioada de recuperare postoperatorie scurta, permițând astfel pacientului o întoarcere mai devreme acasă. După o operatie laparoscopica de rect, chirurgul nu lasă, de obicei, niciun drenaj. Se suprima rapid sonda urinara, pacientul este mobilizat rapid și alimentația orala reluata. Datorită acestei operații de cancer rectal laparoscopic, spitalizarea pentru o operatie tumora de rect este cu cel puțin 48 de ore mai scurta comparativ cu tehnica clasica (4-5 zile versus 7-8 zile).

Operatie tumora rectala – rezecție anterioara de rect

Aceasta operație cancer rectal, include mobilizarea și coborârea flexurii splenice a colonului, rezecție de colon sigmoid și rect. Rezecția rectala trebuie sa se întindă cu 5 cm mai jos fata de tumora rectului și sa îndepărteze și mezorectul (grăsime în jurul rectului, care conține vasele de sânge și ganglioni limfatici a căror excizie de calitate este esențială.)
Pentru tumorile de rect superior, o parte inferioară a rectului poate fi menținută, cu un bont rectal rămas de 4 cm sau mai mult, iar anastomoza (sutura) colorectala între colon și rect poate fi uneori protejata cu o ileostomie temporară (stoma la nivelul intestinului subțire) pentru a limita riscul de fistulă anastomotică.
Pentru tumori ale rectului mediu sau inferior, se realizează o colorectoanastomoza joasa sau anastomoza coloanala (intre colon și anus). Un eventual mic rezervor colic protejat de obicei printr-o ileostomie temporara poate fi necesar.

Complicații în timpul și după o operatie tumora rectala

În cazul unor dificultăți intraoperatorii poate fi necesara conversia în chirurgie deschisa, clasica – laparotomie. Este vorba de tumori avansate local, aderențe, leziuni ale unui alt organ – intestinul subțire sau ureterul.

  • complicațiile postoperatorii clasice, cum ar fi hemoragia, hematomul sau infecția plăgii de la nivelul peretelui abdominal. Pot apare deoarece colonul și rectul conțin o mulțime de bacterii
  • fistula anastomotică: problema de cicatrizare în cusătura intestinală. Aceste complicații potențial grave pot justifica realizarea unei stomii preventive din start sau, într-o a doua etapă
  • tulburări funcționale sexuale după operație și radioterapie (impotență sau ejaculare retrogradă) sau tulburări urinare
  • tulburări digestive funcționale sau sindromul de rezecție anterioară a rectului: creșterea numărului de scaune, a scaunelor divizate, a urgențelor la toaleta sau chiar a incontinenței de gaze sau scaun (rar).
2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button