Pancreatita biliara

Pancreatita biliara

Pancreatita biliara reprezinta inflamatia pancreasului, glanda situata inapoia stomacului cu functie dubla: endocrina (secreta insulina si glucagon cu rol in metabolismul glucidelor), si exocrina (secreta enzime care ajuta digestia). Pancreatita are doua cauze principale si anume cea biliara (prezenta de calculi in colecist care migreaza) si abuzul de alcool. Circa 40 % din pancreatite sunt de origine biliara. Dintre acestea 80 % sunt forme usoare sau medii iar restul de 20 % forme grave.

Care este legatura intre litiaza biliara si pancreatita?

Colecistul (fierea) locuit de calculi (pietre la fiere sau litiaza veziculara) isi varsa continutul printr-un canal subtire in canalul coledoc (canal ce transporta bila de la ficat la intestin). Canalul coledoc si canalul care transporta secretia pancreasului se varsa in duoden (prima portiune a intestinului subtire) in acelasi loc, printr-un orificiu comun. Astfel un calcul migrat din colecist poate impiedica pancreasul sa isi verse enzimele in duoden, enzime cu rol in digestie. Acestea, neurmandu-si traiectul lor si neputandu-se varsa in duoden  ataca organul care le-a produs: pancreasul (incepe in acest fel un proces de autodigestie a pancreasului: pancreatita biliara).

Care sunt simptomele pentru pancreatita biliara?

Pacientul se prezinta de obicei in urgenta acuzand:

  • debut brutal al afectiunii
  • durere abdominala  puternica, constanta, cu localizare în regiunea epigastrica si in jurul ombilicului, cu iradiere în spate, ’’in bara’’. Durerea este intensa si nu a fost calmata de medicatia pe care bolnavul si-a administrat-o acasa; durerea agita bolnavul, acesta negasindu-si o pozitie care sa atenueze durerea
  • greturi, varsaturi alimentare sau bilioase
  • meteorism abdominal (balonare)
  • febra mai mult sau mai putin importanta in functie de forma pancreatitei
  • tegumente palide, transpirate subicterice sau icterice
  • puls accelerat, tensiune normala sau usor scazuta
  • icter la unii pacienti, obstructiv, mecanic cauzat de edemul (umflarea) capului pancreasului si compresiunea realizata de acesta asupra coledocului intrapancreatic
  • abdomen intens  dureros la palpare, încordat, meteorizat

Cum isi da seama medicul ca este vorba de o pancreatita?

Discutia cu bolnavul si istoricul acestuia (bolnavul se stia cu litiaza biliara/pietre la fiere netratata), simptomatologia descrisa, ecografia abdominala care certifica existenta calculilor (pietrelor) in colecist sau la nivelul coledocului/caii biliare principale, cresterea in dimensiuni a pancreasului, analizele de laborator (lipaza si amilaza crescute mult cu valori de mii de unitati, leucocitoza constant prezenta, eventual cresterea valorilor bilirubinei, fosfatazei alcaline, gammaGT, sau transaminazelor).

Care este tratamentul pentru pancreatita biliara?

In primul rand pacientul va fi obligatoriu spitalizat, va fi mentinut a jeun (nealimentat), i se vor administra medicamente impotriva durerii, antispastice, antiinflamatorii, medicamente protectoare gastrice, antisecretorii pancreatice, eventual antibiotic (exista studii care nu arata beneficii dupa administrarea de antibiotic) si binenteles tratament perfuzabil, de reechilibrare.

Un examen computer tomograf este util pentru a stabili care este gradul de afectare a pancreasului. Exista mai multe forme diagnosticate computertomografic – pancreatita edematoasa, necroticohemoragica sau forme usoare, medii, grave. Daca pancreatita este una grava (formele necroticohemoragice, formele cu afectari ale altor organe) pacientul va fi mentinut spitalizat o buna perioada si urmarit ecografic, tomografic si prin analize de laborator in permanenta  pentru ca acest tip de pancreatita se  poate complica si necesita uneori interventii chirurgicale in urgenta.

Diferite manifestari evolutive pentru pancreatita biliara

Exista  si  forme de pancreatita grava care evolueaza favorabil dar cu aparitia in timp de complicatii la nivel pancreatic care pot impune interventia la distanta (pseudochist pancreatic, chisturi pancreatice, etc.). Pentru formele de pancreatita grava complicate cu angiocolita (inflamatia cailor biliare) sau icter poate fi utila o ERCP (opacifierea cu o substanta de contrast pe cale endoscopica a canalului pancreatic si coledocului si vizualizarea calculului care a declansat episodul de pancreatita) cu sfincterotomie endoscopica  (se introduce prin cavitatea bucala un tub flexibil care are conectata o camera video astfel explorandu-se stomacul si duodenul cu vizualizarea locului din duoden unde se varsa atat pancreasul cat si coledocul/cale biliara principala, si largirea acestuia cu ajutorul unor pense speciale in asa fel incat secretia pancreatica si biliara sa se poata elimina cum este firesc in duoden; de asemenea calculul sau calculii raspunzatori de pancreatita pot fi extrasi). Pentru acest tip grav de pancreatita colecistul plin cu calculi va fi operat la distanta in timp dupa rezolvarea pancreatitei.

Din fericire insa, majoritatea tipurilor de pancreatita de cauza biliara (80 %) sunt forme usoare, edematoase. In aceste cazuri pancreasul isi recupereaza functia complet. Pentru aceasta forma de pancreatita tratamentul este putin diferit in sensul ca pacientul spitalizat este supus unui tratament medicamentos ca cel descris mai sus timp de cateva zile in asa fel incat episodul de pancreatita ‘’se raceste’’ (exista studii care considera  ca o perioada de circa 3-4 zile de tratament intens raceste afectiunea, altele care considera ca 7-10 zile ar fi perioada ideala) iar cauza, si anume litiaza veziculara (pietrele la fiere) poate fi rezolvata in cursul aceleiasi spitalizari prin colecistectomie laparoscopica..

Colecistectomia (extirparea colecistului) este obligatorie?

Colecistectomia (de preferat laparoscopic) este obligatorie pentru ca riscul aparitiei unor complicatii biliare (colecistita, icter) in primul an dupa episodul de pancreatita este de circa 30-45 %, iar riscul aparitiei unei noi pancreatite este de asemenea ridicat.

Ce se intampla dupa operatie?

Firele vor fi scoase la circa 10 zile. Pacientul va urma o perioada de circa 30 de zile un regim alimentar care menajeaza functia pancreatica. Un control ecografic si de laborator (lipaza, amilaza) al pancreasului dupa primele luni este de dorit.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *