Pancreatita biliara

Pancreatita biliara reprezinta inflamația pancreasului, glanda situata înapoia stomacului cu funcție dubla: endocrina (secreta insulina și glucagon cu rol în metabolismul glucidelor), și exocrina (secreta enzime care ajuta digestia). Pancreatita are doua cauze principale, și anume cea biliara (prezenta de calculi în colecist care migrează) și abuzul de alcool. Circa 40 % din pancreatite sunt de origine biliara. Dintre acestea 80 % sunt forme ușoare sau medii, iar restul de 20 % forme grave.

Care este legătura intre litiaza biliara și pancreatita?

Colecistul (fierea) locuit de calculi (pietre la fiere sau litiaza veziculara) își varsă conținutul printr-un canal subțire în canalul coledoc (canal ce transporta bila de la ficat la intestin). Canalul coledoc și canalul care transporta secreția pancreasului, se varsă în duoden (prima porțiune a intestinului subțire) în același loc, printr-un orificiu comun. Astfel un calcul migrat din colecist, poate împiedica pancreasul sa își verse enzimele în duoden, enzime cu rol în digestie. Acestea, neurmandu-și traiectul lor și neputându-se varsă în duoden  ataca organul care le-a produs: pancreasul (începe în acest fel un proces de autodigestie a pancreasului: pancreatita biliara).

Care sunt simptomele pentru pancreatita biliara?

Pacientul se prezintă de obicei în urgenta acuzând:

  • debut brutal al afecțiunii
  • durere abdominala  puternica, constanta, cu localizare în regiunea epigastrica și în jurul ombilicului, cu iradiere în spate, ’’în bara’’. Durerea este intensa și nu a fost calmata de medicația pe care bolnavul și-a administrat-o acasă; durerea agita bolnavul, acesta negasindu-și o poziție care sa atenueze durerea
  • grețuri, vărsături alimentare sau bilioase
  • meteorism abdominal (balonare)
  • febra mai mult sau mai putin importanta, în funcție de forma pancreatitei
  • tegumente palide, transpirate subicterice sau icterice
  • puls accelerat, tensiune normala sau ușor scăzuta
  • icter la unii pacienți, obstructiv, mecanic cauzat de edemul (umflarea) capului pancreasului și compresiunea realizata de acesta asupra coledocului intrapancreatic
  • abdomen intens  dureros la palpare, încordat, meteorizat

Cum își da seama medicul ca este vorba de o pancreatita?

Discuția cu bolnavul și istoricul acestuia (bolnavul se știa cu litiaza biliara/pietre la fiere netratata), simptomatologia descrisa, ecografia abdominala care certifica existenta calculilor (pietrelor) în colecist sau la nivelul coledocului/caii biliare principale, creșterea în dimensiuni a pancreasului, analizele de laborator (lipaza și amilaza crescute mult cu valori de mii de unități, leucocitoza constant prezenta, eventual creșterea valorilor bilirubinei, fosfatazei alcaline, gammaGT, sau transaminazelor).

Care este tratamentul pentru pancreatita biliara?

In primul rând pacientul va fi obligatoriu spitalizat, va fi menținut a jeun (nealimentat), i se vor administra medicamente împotriva durerii, antispastice, antiinflamatorii, medicamente protectoare gastrice, antisecretorii pancreatice, eventual antibiotic (exista studii care nu arata beneficii după administrarea de antibiotic) și bineînțeles tratament perfuzabil, de reechilibrare.

Un examen computer tomograf este util pentru a stabili care este gradul de afectare a pancreasului. Exista mai multe forme diagnosticate computertomografic – pancreatita edematoasa, necroticohemoragica sau forme ușoare, medii, grave. Daca pancreatita este una grava (formele necroticohemoragice, formele cu afectări ale altor organe) pacientul va fi menținut spitalizat o buna perioada și urmărit ecografic, tomografic și prin analize de laborator în permanenta,  pentru ca acest tip de pancreatita se  poate complica și necesita uneori intervenții chirurgicale în urgenta.

Diferite manifestări evolutive pentru pancreatita biliara

Exista  și  forme de pancreatita grava care evoluează favorabil dar cu apariția în timp de complicații la nivel pancreatic, ce pot impune intervenția la distanta (pseudochist pancreatic, chisturi pancreatice, etc.). Pentru formele de pancreatita grava complicate cu angiocolita (inflamația cailor biliare) sau icter poate fi utila o ERCP (opacifierea cu o substanță de contrast pe cale endoscopica a canalului pancreatic și coledocului și vizualizarea calculului care a declanșat episodul de pancreatita) cu sfincterotomie endoscopica  (se introduce prin cavitatea bucala un tub flexibil care are conectata o camera video astfel explorându-se stomacul și duodenul cu vizualizarea locului din duoden unde se varsă atât pancreasul, cât și coledocul/cale biliara principala, și lărgirea acestuia cu ajutorul unor pense speciale, în asa fel încât secreția pancreatica și biliara sa se poată elimina cum este firesc în duoden; de asemenea calculul, sau calculii răspunzători de pancreatita pot fi extrași). Pentru acest tip grav de pancreatita, colecistul plin cu calculi va fi operat la distanta, în timp, după rezolvarea pancreatitei.

Din fericire însa, majoritatea tipurilor de pancreatita de cauza biliara (80 %) sunt forme ușoare, edematoase. In aceste cazuri pancreasul își recuperează funcția complet. Pentru aceasta forma de pancreatita tratamentul este putin diferit, în sensul ca pacientul spitalizat este supus unui tratament medicamentos ca cel descris mai sus timp de câteva zile, în asa fel încât episodul de pancreatita ‘’se răcește’’ (exista studii care considera  ca o perioada de circa 3-4 zile de tratament intens răcește afecțiunea, altele care considera ca 7-10 zile ar fi perioada ideala) iar cauza, și anume litiaza veziculara (pietrele la fiere) poate fi rezolvata în cursul aceleiași spitalizări prin colecistectomie laparoscopica..

Colecistectomia (extirparea colecistului) este obligatorie?

Colecistectomia (de preferat laparoscopic) este obligatorie pentru ca riscul apariției unor complicații biliare (colecistita, icter) în primul an după episodul de pancreatita este de circa 30-45 %, iar riscul apariției unei noi pancreatite este de asemenea ridicat.

Ce se întâmpla după operație?

Firele vor fi scoase la circa 10 zile. Pacientul va urma o perioada de circa 30 de zile un regim alimentar care menajează funcția pancreatica. Un control ecografic și de laborator (lipaza, amilaza) al pancreasului după primele luni este de dorit.

280 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
280 Shares