Pancreatita biliara

Pancreatita biliara

Pancreatita biliara reprezintă inflamația pancreasului, glanda situata înapoia stomacului cu funcție dubla: endocrina (secreta insulina și glucagon cu rol în metabolismul glucidelor), și exocrina (secreta enzime care ajuta digestia). Pancreatita are doua cauze principale, și anume cea biliara (prezenta de calculi în colecist care migrează) și abuzul de alcool. Circa 40 % din pancreatite sunt de origine biliara. Dintre acestea 80 % sunt forme ușoare sau medii, iar restul de 20 % forme grave.

Care este legătura intre litiaza biliara și pancreatita?

Colecistul (fierea) locuit de calculi (pietre la fiere sau litiaza veziculara) își varsă conținutul printr-un canal subțire în canalul coledoc (canal ce transporta bila de la ficat la intestin). Canalul coledoc și canalul care transporta secreția pancreasului, se varsă în duoden (prima porțiune a intestinului subțire) în același loc, printr-un orificiu comun. Astfel un calcul migrat din colecist, poate împiedica pancreasul sa își verse enzimele în duoden, enzime cu rol în digestie. Acestea, neurmându-și traiectul lor și neputându-se varsă în duoden, ataca organul care le-a produs: pancreasul (începe în acest fel un proces de autodigestie a pancreasului: pancreatita biliara).

Care sunt simptomele pentru pancreatita biliara?

Pacientul se prezintă de obicei în urgenta acuzând:

  • debut brutal al afecțiunii
  • durere abdominala  puternica, constanta, cu localizare în regiunea epigastrica și în jurul ombilicului, cu iradiere în spate, ’’în bara’’. Durerea este intensa și nu a fost calmata de medicația pe care bolnavul și-a administrat-o acasă; durerea agita bolnavul, acesta negăsindu-și o poziție care sa atenueze durerea
  • grețuri, vărsături alimentare sau bilioase
  • meteorism abdominal (balonare)
  • febra mai mult sau mai puțin importanta, în funcție de forma pancreatitei
  • tegumente palide, transpirate subicterice sau icterice
  • puls accelerat, tensiune normala sau ușor scăzuta
  • icter la unii pacienți, obstructiv, mecanic cauzat de edemul (umflarea) capului pancreasului și compresiunea realizata de acesta asupra coledocului intrapancreatic
  • abdomen intens  dureros la palpare, încordat, meteorizat

Cum își da seama medicul ca este vorba de o pancreatita?

Discuția cu bolnavul și istoricul acestuia (bolnavul se știa cu litiaza biliara/pietre la fiere netratata), simptomatologia descrisa, ecografia abdominala care certifica existenta calculilor (pietrelor) în colecist sau la nivelul coledocului/caii biliare principale, creșterea în dimensiuni a pancreasului, analizele de laborator (lipaza și amilaza crescute mult cu valori de mii de unități, leucocitoza constant prezenta, eventual creșterea valorilor bilirubinei, fosfatazei alcaline, gammaGT, sau transaminazelor).

Care este tratamentul pentru pancreatita biliara?

In primul rând pacientul va fi obligatoriu spitalizat, va fi menținut a jeun (nealimentat), i se vor administra medicamente împotriva durerii, antispastice, antiinflamatorii, medicamente protectoare gastrice, antisecretorii pancreatice, eventual antibiotic (exista studii care nu arata beneficii după administrarea de antibiotic) și bineînțeles tratament perfuzabil, de reechilibrare.

Un examen computer tomograf este util pentru a stabili care este gradul de afectare a pancreasului. Exista mai multe forme diagnosticate computertomografic – pancreatita edematoasa, necroticohemoragica sau forme ușoare, medii, grave. Daca pancreatita este una grava (formele necroticohemoragice, formele cu afectări ale altor organe) pacientul va fi menținut spitalizat o buna perioada și urmărit ecografic, tomografic și prin analize de laborator în permanenta,  pentru ca acest tip de pancreatita se  poate complica și necesita uneori intervenții chirurgicale în urgenta.

Diferite manifestări evolutive pentru pancreatita biliara

Exista  și  forme de pancreatita grava care evoluează favorabil dar cu apariția în timp de complicații la nivel pancreatic, ce pot impune intervenția la distanta (pseudochist pancreatic, chisturi pancreatice, etc.). Pentru formele de pancreatita grava complicate cu angiocolita (inflamația cailor biliare) sau icter poate fi utila o ERCP (opacifierea cu o substanță de contrast pe cale endoscopica a canalului pancreatic și coledocului și vizualizarea calculului care a declanșat episodul de pancreatita) cu sfincterotomie endoscopica  (se introduce prin cavitatea bucala un tub flexibil care are conectata o camera video astfel explorându-se stomacul și duodenul cu vizualizarea locului din duoden unde se varsă atât pancreasul, cât și coledocul/cale biliara principala, și lărgirea acestuia cu ajutorul unor pense speciale, în așa fel încât secreția pancreatica și biliara sa se poată elimina cum este firesc în duoden; de asemenea calculul, sau calculii răspunzători de pancreatita pot fi extrași). Pentru acest tip grav de pancreatita, colecistul plin cu calculi va fi operat la distanta, în timp, după rezolvarea pancreatitei.

Din fericire însă, majoritatea tipurilor de pancreatita de cauza biliara (80 %) sunt forme ușoare, edematoase. In aceste cazuri pancreasul își recuperează funcția complet. Pentru aceasta forma de pancreatita tratamentul este puțin diferit, în sensul ca pacientul spitalizat este supus unui tratament medicamentos ca cel descris mai sus timp de câteva zile, în așa fel încât episodul de pancreatita ‘’se răcește’’ (exista studii care considera  ca o perioada de circa 3-4 zile de tratament intens răcește afecțiunea, altele care considera ca 7-10 zile ar fi perioada ideala) iar cauza, și anume litiaza veziculara (pietrele la fiere) poate fi rezolvata în cursul aceleiași spitalizări prin colecistectomie laparoscopica.

Colecistectomia (extirparea colecistului) este obligatorie?

Colecistectomia (de preferat laparoscopic) este obligatorie pentru ca riscul apariției unor complicații biliare (colecistita, icter) în primul an după episodul de pancreatita este de circa 30-45 %, iar riscul apariției unei noi pancreatite este de asemenea ridicat.

Ce se întâmpla după operație?

Firele vor fi scoase la circa 10 zile. Pacientul va urma o perioada de circa 30 de zile un regim alimentar care menajează funcția pancreatica. Un control ecografic și de laborator (lipaza, amilaza) al pancreasului după primele luni este de dorit.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button