Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Plasa chirurgicală în chirurgia herniilor

Plasa chirurgicală în chirurgia herniilor

Deși nu sunt interesați de detaliile tehnice amănunțite, pacienții cu hernie au adesea întrebări despre plasa chirurgicală. De aceea, considerăm că este important ca pacienții să fie cât mai bine informați despre operații și ce implică ele. Așa că, iată ce este plasa chirurgicală și ce avantaje și dezavantaje are folosirea ei în chirurgia laparoscopică. 

Ce este plasa chirurgicală

După cum spune și numele acesteia, plasa chirugicală este o bucată de material folosită pe post de plasă în operațiile de reparare a herniilor. Plasa chirurgicală este un dispozitiv medical utilizat pentru a oferi suport suplimentar țesutului deteriorat sau slăbit. 

Majoritatea plaselor chirurgicale folosite în prezent sunt confecționate din materiale sintetice sau din țesut animal. Cele mai des folosite plase sunt cele din material sintetic, deoarece cele din țesut animal sunt absorbabile. Cele neabsorbabile au durata de viață mai lungă. Cele absorbabile sunt indicate în cazurile pacienților cu infecție. 

Plasa chirurgicală a devenit mai comună începând cu anii 1980 și este acum folosită la scară largă. Plasa este folosită în nouă din zece operații de hernie anual în SUA. Acest tip de dispozitiv medical poate fi folosit atât în chirurgia laparoscopică, cât și în cea deschisă. 

Plasa chirurgicală este folosită în marea majoritate a herniilor abdominale. În operația de hernie ombilicală, în funcție de diverși factori, repararea se poate face și fără plasă. 

Ce avantaje are plasa chirurgicală în chirurgia herniilor

Cel mai mare avantaj al plasei chirurgicale este că diminuează riscul de apariție a herniei recurente. Este deci mai eficientă în vindecarea herniei pe termen lung decât varianta de suturare chirurgicală. 

Pacientul se recuperează mai ușor și mai rapid după repararea herniei cu plasă chirurgicală. 

Plasa chirurgicală creează un perete foarte puternic peste defectul herniei. Odată cu declanșarea răspunsului inflamator al organismului, țesutul începe să crească peste și în jurul plasei și astfel se creează o barieră extrem de puternică. 

În ultimii ani au apărut plase chirurgicale din ce în ce mai puternice și mai bine tolerate de corpul uman. Plasa chirurgicală este considerată standardul de aur în materie de reparare a herniilor abdominale. 

Ce riscuri are plasa chirurgicală

Fiind un implant, cel mai mare risc care poate apărea este respingerea plasei de către organism și migrarea acesteia. În aceste cazuri, plasa este scoasă. Majoritatea modelelor și brandurilor de plase chirurgicale din prezent au o siguranță excelentă. 

Plasa chirurgicală poate duce la formarea aderențelor de colagen sau a țesutului cicatricial. În timp poate predispune pacientul la ocluzie intestinală. Aceste aderențe se formează la toți pacienții care au avut intervenții chirurgicale în abdomen. Deci nu este o problemă cauzată de plasă în sine.

Pentru repararea cu succes a herniilor, până la urmă experiența chirurgului este cel mai important factor. De aceea, este important să apelezi la un chirurg cu experiență, care a avut de-a face cu cazuri variate de hernii. Acesta te va ajuta și să alegi tipul de intervenție chirurgicală cel mai potrivit cazului tău și-ți va răspunde la toate întrebările. 

Dacă te confrunți cu o hernie la nivel abdominal, lasă-te pe mâna unui chirurg cu experiență în laparoscopia avansată. Fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată. 

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button