Prolaps rectal

Prolaps rectal

Chirurgia pentru prolaps rectal este o procedură de reparare a prolapsului rectal. Acesta apare atunci când ultima parte a intestinului gros (rectul) se întinde și iese din anus. Chirurgia pentru prolaps rectal restabilește anatomia normala a regiunii. Există o serie de modalități de a face o intervenție chirurgicală pentru prolaps rectal. Chirurgul vă va sugera cea mai potrivită metoda pentru dumneavoastră, ținând cont de condiția dumneavoastră medicala și de sarea generala de sănătate.

Când se realizează intervenția chirurgicala pentru prolaps rectal?

Chirurgia prolapsului rectal se realizează la persoanele cu simptome cronice ale prolapsului rectal, cum ar fi scurgerea de materii fecale, incapacitatea de a controla mișcările intestinului (incontinența fecală) sau mișcările intestinale obstrucționate. Prolapsul este mai frecvent la femeile mai in vârsta.

Pregătirea pentru intervenția chirurgicala de prolaps rectal

Pentru a vă pregăti pentru intervenția chirurgicala, medicul dumneavoastră vă poate cere:

  • Sa va curățați cu săpun special. Înainte de intervenția chirurgicală, vi se va cere să faceți duș cu săpun antiseptic pentru a ajuta la prevenirea apariției infecțiilor după intervenția chirurgicală a germenilor de pe piele.
  • Sa opriți să luați anumite medicamente. În funcție de procedura, vi se poate cere să întrerupeți administrarea anumitor medicamente.

La ce vă puteți aștepta in timpul operației de prolaps rectal

Chirurgia prolapsului rectal poate fi realizata in doua feluri:

  • pe cale abdominala – cu o incizie mare abdominala (chirurgie deschisă) sau cu metode laparoscopice
  • fie prin regiunea din jurul anusului (perineu).

Operația poate fi efectuată cu anestezie generală, în care pacientul e adormit complet; sau sub anestezie rahidiana în care jumătatea inferioară a corpului este amorțită.

Abordarea chirurgicala aleasa de chirurgul dumneavoastră tine de o serie de factori, cum ar fi vârsta, alte probleme de sănătate, experiența și preferințele chirurgului și echipamentul disponibil. Nicio procedură nu este considerată cea mai bună. Discutați opțiunile cu chirurgul dumneavoastră.

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru prolaps rectal

  • Repararea prolapsului rectal prin abdomen: folosind o incizie abdominala, chirurgul trage rectul la locul lui. Folosind suturi sau o cu ajutorul unei plase, se ancorează rectul la peretele din spate al pelvisului (sacrum). În unele cazuri, cum ar fi o istorie lungă de constipație, chirurgul îndepărtează o parte din colon.
  • Operatie  prolaps rectal laparoscopic: această procedură utilizează câteva incizii mici realizate la nivelul peretelui abdominal. Chirurgul introduce instrumente chirurgicale speciale și o mică cameră prin incizia abdominală pentru a repara prolapsul rectal.
  • Repararea prolapsului rectal prin zona din jurul anusului (rectosigmoidectomia perineală): in timpul celei mai des utilizate forme a acestei proceduri (procedura Altemeier), chirurgul trage rectul prin anus, îndepărtează o parte din rect și sigmoid și atașează rectul rămas în intestinul gros (colon). Această reparație este în mod obișnuit rezervată pentru cei care nu sunt candidați pentru repararea deschisă sau laparoscopică.
  • O altă metodă de reparare pentru prolaps rectal este pe cale perineala (procedeul Delorme), procedura realizata mai ales pentru prolapsuri scurte. Se înlătură mucoasa rectului și se pliază stratul muscular rectal pentru a scurta rectul.

După operația de prolaps rectal

Veți petrece o scurtă perioadă de timp în spital, recuperând și recâștigând funcția intestinală. Veți începe prin a bea lichide limpezi cu o perioada de tranziție la alimente solide.

Este recomandabil ca medicul dumneavoastră să va recomande să beți multe lichide, să utilizați emolienții pentru scaun și să mâncați o dietă bogată în fibre în primele săptămâni de după intervenția chirurgicală, pentru a evita constipația. Majoritatea pacienților pot reveni la activitățile normale în decurs de patru până la șase săptămâni după operație.

Rezultate

Pentru majoritatea pacienților, o operație prolaps rectal ameliorează simptomele și îmbunătățește incontinența fecală și constipația. Cu toate acestea, în unele cazuri, constipația se poate înrăutăți sau poate deveni o problemă atunci când nu exista înainte de intervenția chirurgicală. Dacă aveți constipație înainte de intervenția chirurgicală, discutați cu medicul dumneavoastră înaintea intervenției.

Recurența prolapsului rectal după intervenția chirurgicală apare la aproximativ 2 până la 5 procente dintre pacienții operați. Recidiva este ceva mai comună la persoanele care au ca si intervenție procedeul perineal comparativ cu cel abdominal.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button