Radioterapia

Folosește fascicule cu energie înalta, precum razele X, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia externa se realizează de obicei folosind un aparat care îndreaptă fasciculele de energie într-o anumita regiune a corpului(iradiere cu fascicul extern). Radioterapia se poate face și plasând material radioactiv în interiorul corpului dvs. (brahiterapie).

Radioterapia externă este frecvent utilizată după o lumpectomie (excizia tumorii de san).

Medicii pot recomanda, de asemenea, radioterapie a peretelui toracic după mastectomie, pentru cancerele de sân mai mari, sau cancerele care s-au răspândit la ganglionii limfatici.

Oncologul împreuna cu radioterapeutul sunt cei care stabilesc care tratament este cel mai potrivit pentru dvs., în funcție de situația dvs., de tipul de cancer și de locația tumorii.

Efectele secundare ale radioterapiei includ oboseala și o erupție roșie, asemănătoare unei arsuri solare, în locul iradierii. Țesutul sânului poate apărea, de asemenea, mai umflat sau mai ferm.

Chimioterapia

Chimioterapia folosește medicamente pentru a distruge celulele cu creștere rapidă, cum ar fi cele neoplazice (canceroase). Dacă se suspicionează un risc ridicat de recidiva sau răspândire într-o altă parte a corpului, medicul poate recomanda chimioterapia după intervenția chirurgicală, pentru a reduce șansele reapariției cancerului.

Chimioterapia este administrată uneori înainte de intervenția chirurgicală la femeile cu tumori mamare mai mari. Scopul este de a micșora tumora  la o dimensiune care face mai ușoară înlăturarea chirurgicala.

Chimioterapia este folosită și la femeile al căror cancer s-a răspândit deja în alte părți ale corpului.

Efectele secundare ale chimioterapicelor depind de medicamentele pe care le primiți. Reacțiile adverse comune includ căderea părului, greață, vărsături, oboseală și un risc crescut de a dezvolta o infecție. Reacțiile adverse rare pot include menopauză prematură, infertilitate, leziuni ale inimii și rinichilor, leziuni ale nervilor și, boli hematologice.

Terapia hormonala

Terapia hormonală – de blocare hormonală – este utilizată pentru a trata cancerul mamar care este sensibil la hormoni. Medicii se referă la aceste tipuri de cancer ca având receptori estrogeni pozitivi (ER pozitivi) și receptori progesteronici pozitivi (PR pozitivi).

Terapia cu hormoni poate fi utilizată înainte sau după operație pentru a scădea șansa revenirii cancerului. Dacă cancerul s-a răspândit deja, terapia cu hormoni poate fi folosita pentru a controla boala.

Medicația de blocare a producției hormonale ovariene, sau chirurgia prin ovarectomie pot fi recomandate.

Efectele secundare ale terapiei hormonale pot include bufeuri, transpirații nocturne și uscăciune vaginală, osteoporoza.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button