Home Chirurgie generalaPatologie Mamara Radioterapia, chimioterapia și hormonoterapia în cancerul mamar

Radioterapia, chimioterapia și hormonoterapia în cancerul mamar

Radioterapia

Folosește fascicule cu energie înalta, precum razele X, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia externa se realizează de obicei folosind un aparat care îndreaptă fasciculele de energie într-o anumita regiune a corpului(iradiere cu fascicul extern). Radioterapia se poate face și plasând material radioactiv în interiorul corpului dvs. (brahiterapie).

Radioterapia externă este frecvent utilizată după o lumpectomie (excizia tumorii de san).

Medicii pot recomanda, de asemenea, radioterapie a peretelui toracic după mastectomie, pentru cancerele de sân mai mari, sau cancerele care s-au răspândit la ganglionii limfatici.

Oncologul împreuna cu radioterapeutul sunt cei care stabilesc care tratament este cel mai potrivit pentru dvs., în funcție de situația dvs., de tipul de cancer și de locația tumorii.

Efectele secundare ale radioterapiei includ oboseala și o erupție roșie, asemănătoare unei arsuri solare, în locul iradierii. Țesutul sânului poate apărea, de asemenea, mai umflat sau mai ferm.

Chimioterapia

Chimioterapia folosește medicamente pentru a distruge celulele cu creștere rapidă, cum ar fi cele neoplazice (canceroase). Dacă se suspicionează un risc ridicat de recidiva sau răspândire într-o altă parte a corpului, medicul poate recomanda chimioterapia după intervenția chirurgicală, pentru a reduce șansele reapariției cancerului.

Chimioterapia este administrată uneori înainte de intervenția chirurgicală la femeile cu tumori mamare mai mari. Scopul este de a micșora tumora  la o dimensiune care face mai ușoară înlăturarea chirurgicala.

Chimioterapia este folosită și la femeile al căror cancer s-a răspândit deja în alte părți ale corpului.

Efectele secundare ale chimioterapicelor depind de medicamentele pe care le primiți. Reacțiile adverse comune includ căderea părului, greață, vărsături, oboseală și un risc crescut de a dezvolta o infecție. Reacțiile adverse rare pot include menopauză prematură, infertilitate, leziuni ale inimii și rinichilor, leziuni ale nervilor și, boli hematologice.

Terapia hormonala

Terapia hormonală – de blocare hormonală – este utilizată pentru a trata cancerul mamar care este sensibil la hormoni. Medicii se referă la aceste tipuri de cancer ca având receptori estrogeni pozitivi (ER pozitivi) și receptori progesteronici pozitivi (PR pozitivi).

Terapia cu hormoni poate fi utilizată înainte sau după operație pentru a scădea șansa revenirii cancerului. Dacă cancerul s-a răspândit deja, terapia cu hormoni poate fi folosita pentru a controla boala.

Medicația de blocare a producției hormonale ovariene, sau chirurgia prin ovarectomie pot fi recomandate.

Efectele secundare ale terapiei hormonale pot include bufeuri, transpirații nocturne și uscăciune vaginală, osteoporoza.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button