Regim alimentar postoperator după intervenția chirurgicala bariatrica
1. Prima zi postoperator:
Prima zi postoperator: pe cale orală apă, supa strecurata, ceai fără zahar. Beți lent, cu înghițituri mici, cu pauză între înghițituri.
2. Zilele 2 – 7 postoperator
Sunt permise alimente lichide, fără zahăr.
Alimentele vor fi foarte bine mixate pentru a obține o textură lichidă.
Încercați să aveți 4 – 5 mese/zi. Luați înghițituri mici sau cu lingurița. Între înghițituri, faceți pauze.
Cantități:
• volum stomac: 60-80 ml
• o gură de lichid: 30 ml
• o lingură: 10 ml
• o linguriță: 5 ml
Se va încuraja alimentația cu lingura / lingurița și sorbitura mică .
Alimentație: 5 mese pe zi a 60-80 ml.
• 3 mese: supă strecurată din legume și carne la alegere
• 1 masă: iaurt de băut cu conținut redus de grăsimi
• 1 masă: zeamă de compot neîndulcit de mere, alte fructe mai puțin dulci
Hidratare:
• 2-3 linguri/sorbituri la 10-20 de minute.
• Cantitate totală minimum 500 ml în ziua 2-a, creste progresiv, fără limită superioară.
• Apă plată, ceai neîndulcit sau cu îndulcitor non-caloric
Pentru episoadele de slăbiciune extremă Gatorade, nu se va depăși 1 sticlă la 3-4 zile.
Este etapa în care pierderea ponderală este cea mai rapidă, practic 1 kg/zi.
3. Din ziua 7 postoperator până în ziua 14 postoperator
Alimente semisolide, mixate, fără zahar. Alimentele trebuie să aibă textura smântânii.
În această fază se pot reintroduce următoarele alimente:
– Piureuri din fructe fierte, cereale, legume sau supe cremă
– Iaurturi
– Proteine: carne fiartă și mixată, amestecată în piureurile de legume
– Puteți apela la conservele sau borcanele cu mâncare pentru bebeluși (cele cu putin zahar și bogate în proteine).
4. Săptămâna a treia și a patra postoperator
Puteți consuma alimente moi, bine gătite, cu textura unei banane foarte coapte.
Se vor introduce următoarele alimente:
– Fructe gătite: măr copt sau fiert, pară coaptă sau fiartă, piersici din compot, prune din compot (toate fără coajă)
– Brânzeturi proaspete: brânză de vaci (evitați brânzeturile fermentate)
– Bucăți de legume foarte bine gătite
– Ouă fierte moi
– Carne tocată
Alimentele grase, zahărul, băuturile carbogazoase, băuturile alcoolice sunt interzise.
Alimentele care dau balonare: varza, fasolea, porumb, brânzeturile fermentate sunt de evitat, fiind sursă de disconfort digestiv.
5. După prima lună:
Alimente solide. Alimentație echilibrată.
Reguli generale:
- Respectați mesele, nu săriți peste mese.
- Volumul stomacului dumneavoastră este acum de 60-80 ml, de aceea mesele trebuie fracționate: 3 mese principale plus două, trei gustări. Păstrați fructele și iaurtul pentru gustări.
- Încetați să mai mâncați din momentul în care vă simțiți satul.
- Mâncați lent, durata unei mese principale ar trebui sa fie de minim 30 de minute.
Pentru hidratare: apă plată consumată între mese. Nu beți lichide cu 30 minute înainte de mese sau în timpul mesei. Reîncepeți să beți lichide la 30 minute după masă. - Evitați alimentele prea dulci, prea sărate, prea condimentate, prea reci sau prea fierbinți.
- Evitați zaharurile concentrate, mai ales pe cele în formă lichidă, pentru că sunt pline de calorii nenutritive și încetinesc pierderea în greutate; grăsimile și prăjelile sunt o sursă importantă de calorii!
- Mesele trebuie să conțină, în ordine: proteine, legume, cereale integrale, fructe.
Aveți nevoie de cel puțin 60-80 grame de proteine pe zi, sub formă de produse alimentare și/sau suplimente. Spre deosebire de alte substanțe, proteinele nu pot fi depozitate în organism, de aceea este esențial aportul lor zilnic. Printre altele, proteinele accelerează vindecarea rănilor, cresc metabolismul de ardere a grăsimilor, și protejează masa musculara. - Introduceți alimentele noi, pe rând, pentru a evita intoleranța. Dacă nu tolerați un aliment, reintroduceți-l după o săptămâna.
- Nu vă culcați imediat după masă.
- Faceți mișcare! Mersul pe jos este recomandat din primele săptămâni. După 6-8 săptămâni, puteți trece la exerciții fizice mai intense.
Mai multe detalii pe https://sleevegastric.ro/