Home Chirurgie generalaLitiaza Biliara Regim dupa colecistectomie

Regim dupa colecistectomie

Regim dupa colecistectomie

“Regim dupa colecistectomie” se referă la regimul de viata după operatia de colecist realizata fie laparoscopic, fie deschis și presupune reluarea treptata a activităților fizice, începând de la activități simple la cele complexe,  cu evitarea eforturilor fizice mari timp de câteva luni, pana la buna cicatrizare a țesuturilor (mai ales dacă intervenția a fost realizata pe cale deschisa). Astfel,  efortul fizic susținut (alergat, ciclism, înot, ridicarea de greutăți ) ar fi bine sa înceapă la cel putin 30 de zile postoperator.

In ceea ce privește regimul alimentar postoperator, acesta nu este indicat la maniera absoluta. Totuși, pana ce organismul se obișnuiește cu noua situație creata de actul operator în sine, și cu fluxul biliar continuu din intestin ar fi bine sa țineți cont de câteva  reguli simple care va vor ajuta sa depășiți perioada postoperatorie (prima luna) mai ușor.

Regimul alimentar de mai jos nu trebuie respectat ad literam, el încearcă sa va ofere câteva sugestii în ceea ce privește alimentația în primele 30 de zile postoperator.

Alimente permise

  • Carne – slaba și proaspăta de pasare (pui, curcan), vițel, vita fiarta ca rasol, fripta sau înăbușita. Peste slab, fiert sau copt.
  • Oua – albuș (în preparate) sau ou întreg în preparate dietetice (fiert moale, ochi romanesc), după toleranta fiecăruia.
  • Paine – alba, veche de o zi, făinoase rafinate bine fierte, preparate cu brânza de vaci,  sau lapte.
  • Grăsimi – în cantitate redusa,  proaspete, fierte sau adăugate la sfârșitul gătirii.
  • Legume – cele cu celuloza fina (morcovi, dovlecei, fasole verde tânăra, salata verde, roșii, ardei, vinete), piureuri, soteuri, sufleuri, budinci sau salate.
  • Fructe – cele bine coapte, cu conținut celulozic redus, sub forma de piureuri de fructe , compoturi, sucuri sau în preparate.
  • Deserturi – cu fructe, brânza de vaci, albuș ou, miere, sucuri de fructe.
  • Condimente – aromate: pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru, tarhon, dafin, suc de lămâie.
  • Supe – supe – creme de legume, supe slabe de carne, supe limpezi de legume, borșuri.
  • Sosuri – numai cele preparate dietetic.

Alimentele se pregătesc cât mai simplu, și se servesc la o temperatura optima.

Alimente interzise

  • Carne – de porc, oaie, rata, găsca, vânat, mezeluri, afumături, peste gras, conserve de carne și de peste.
  • Lactate – brânzeturi grase, brânzeturi fermentate, smântâna.
  • Oua – fierte tari, omleta nedietetica, oua prăjite, gălbenuș de ou în cantitate mare.
  • Grăsimi – prăjite în orice fel, exces de grăsimi de orice fel, untura, slănina.
  • Paine – pâinea neagra sau foarte proaspăta, excesul de făinoase.
  • Legume – cu celuloza dura (castraveți, ridichi, gulii, varza, leguminoase uscate).
  • Fructe – crude cu celuloza dura, fructe uleioase.
  • Deserturi – preparate cu  mult unt, sau cele preparate cu nuci, alune, ciocolata, cacao.
  • Condimente – iuți, iritante.
  • Supe – grase de carne, borșuri la care se adaugă smântâna, ciorbe grase, ciorba de burta.
  • Sosuri – cele  preparate cu multa grăsime.
6 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button