Cancer mamar – cauze

Intre cauzele care pot determina apariția unui cancer mamar – tumora de san, nu exista un singur factor responsabil, fiind identificați prin cercetare mai multi factori de risc. Putem defini riscul ca fiind probabilitatea mai mare ca acest tip de cancer mamar sa se dezvolte. Predispoziție pentru cancerul mamar întâlnim la:

 • femeile cu antecedente familiale de cazuri de tumora de san, cancer de san (bunică, mamă, soră)
 • femeile care au avut prima menstruație înainte de 12-13 ani, respectiv cele la care menopauza s-a instalat târziu, după vârsta de 55 de ani
 • femeile care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani, sau lipsa unei sarcini

Riscul apariției pentru cancerul de san este oarecum direct proporțional cu expunerea mai îndelungata la hormonii feminini (estrogeni). Genetica a dovedit în ultimii ani și existenta unei componente familiale, moștenite. Exista totuși și cazuri de cancer mamar care nu sunt determinate genetic. Factori precum stilul de viata sau alimentația pot fi luați în discuție. Astfel, alimentația bogata în grăsimi animale, fumatul și consumul de alcool, obezitatea pot determina un tip de pattern metabolic pe care grefarea unui cancer e mai facil.

Contraceptivele şi cancerul mamar

Contracepția timpurie, înaintea primei sarcini, contracepție neîntrerupta pe perioade îndelungate de  8-10 ani poate fi incriminata ca factor de risc. Pentru femeile aflate deja în perioada menopauzei tratamentul hormonal substitutiv cu estroprogestative, duce se pare, la creșterea riscului de apariție a cancerului mamar.

Screening pentru tumora de san

Ce este screeningul?

O metoda de investigație, pentru a depista prezenta cancerului de san (tumora de san) înainte de apariția simptomatologiei. Depistarea precoce a cancerului înainte ca acesta sa fie într-un stadiu avansat are o valoare incontestabila. Eficienta tratamentului este mult mai ridicata în stadiile precoce.

Metode de screening

Autoexaminarea sânilor

Prin simpla palpare a glandei mamare orice femeie poate sesiza apariția unui aspect neobișnuit  al sânului sau existenta unei formațiuni tumorale;

Examinarea clinica a sânilor

Medicul va examina cu atenție sânii și regiunile axilare. Examinarea depistează  prezenta oricărei umflaturi sau a altei formațiuni neobisnuite;

Mamografia 

Reprezinta examinarea radiologica a sânului care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. Poate fi utilizată ca un instrument de screening pentru a detecta cancerul de sân incipient, la femeile fără simptome. Poate fi folosită de asemenea și la diagnosticarea bolilor de sân la femeile care prezintă deja modificări la nivelul sânului. Această procedură nu previne cancerul, dar poate salva viața prin descoperirea lui în timp util. Mamografia poate fi solicitată în următoarele condiții:

 • metodă de screening la femeile sănătoase, pentru a depista cancerele în faza incipientă
 • istoric familial de cancer mamar sau ovarian
 • evaluarea simptomelor precum dureri, scurgeri mamelonare, retracții tegumentare sau mamelonare, noduli palpabili;
 • monitorizarea unei anomalii găsite la o mamografie precedentă;

Ecografia mamara 

Examen paraclinic ceva mai precis, mai detaliat. Ecografia este metoda de primă intenție în cazul femeilor sub 40 de ani, femeilor gravide sau celor care alăptează. Este utila și în cazul femeilor care au sânul protezat precum și în evaluarea complicațiilor imediate postoperatorii. Este o metodă complementară pentru femeile peste 40 de ani unde mamografia devine tehnica de primă intenție.

Ecografia  permite:

 • diferențierea între chist și nodul solid
 • aduce de asemenea elemente morfologice în caracterizarea formațiunilor tumorale benigne sau maligne
 • permite ghidarea puncțiilor mamare percutane pentru tumora de san
 • evidențiază modificările cutanate asociate leziunii
 • permite evaluarea sânului dens (sân opac mamografic)
 • permite evaluarea axilei cu aprecierea absenței sau prezenței adenopatiilor

Rmn sân

Este o procedura care utilizează un magnet, unde radio și un computer, pentru a realiza o serie de imagini detaliate ale suprafețelor organelor interne. De asemenea aceasta procedura mai este numita și imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRMN).  RMN-ul este o metoda mult mai sensibila în depistarea tumorilor sânului comparativ cu mamografia. Imagistica medicală prin rezonanță magnetică este o tehnică de înaltă complexitate, performanță și precizie. Această metodă imagistică este neinvazivă, adjuvantă procedurilor diagnostice uzuale. In urma investigației obținem imagini care permit detectarea și descrierea precisă a unor eventuale modificări în regiunea examinată.Aceste informații, de multe ori nu pot fi obținute prin alte metode imagistice.

Imagistica prin rezonanţă magnetică pentru tumora de san

Se utilizează în principal pentru a confirma rezultatele unei mamografii sau ale unei ecografii.  Deși examinarea prin rezonanţă magnetică a sânului nu este examinarea de primă intenție pentru tumora de san, cu ajutorul ei se pot evalua, monitoriza și stadializa cancerul de sân și alte afecțiuni mamare care nu sunt concludente prin alte metode imagistice. Este de asemenea foarte eficientă în depistarea tumorilor care constau din mai mult de o anomalie mamară sau care s-au răspândit în peretele toracic.

Dacă se detectează o modificare suspectă la nivelul sânului care a fost deja operată, RMN-ul poate fi util în diferenţierea între ţesutul cicatriceal şi o tumora nou dezvoltată. RMN-ul mamar este, cel mai frecvent, o investigație de linia a treia, adică vine în completarea unei mamografii și/sau ecografii prealabile. Totodată, la ora actuală este cea mai avansată tehnică de explorare imagistică a sânului, iar atunci când informația obținută prin RMN este corelată și comparată cu examenul clinic, istoricul familial și mai ales cu mamografii/ecografii anterioare, acuratețea diagnosticului poate fi de 100%. Un dezavantaj major al RMN-ului este rata ridicată de rezultate false pozitive unde anomaliile apar canceroase când de fapt nu sunt, prin urmare rareori va fi singura modalitate de testare utilizată.

Citiți și:

Fibroadenomul mamar

107 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
107 Shares