Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Colorectala Scurta prezentare de caz – tumoră de cec

Scurta prezentare de caz – tumoră de cec

Opinia fiului pacientei…

” Vă scriu pentru a vă mulțumi că ne-ați oferit șansa de a avea-o pe mama alături de noi. În urmă cu câteva luni nu credeam că se mai poate face ceva…Totul a început la finalul anului trecut, atunci când sora mea a constatat că sănătatea mamei noastre se deteriora  pe zi ce trece. Era din ce în ce mai slăbită, obosea foarte repede, nu mai avea poftă de mâncare și scăzuse în greutate. Am dat vina pe vârstă, mama având 76 de ani, și pe răceala puternică pe care tocmai o contractase în acea perioadă. La mijlocul lui ianuarie și în februarie, starea de sănătate a mamei era din ce în ce mai proastă. Avea o oboseală cronică, ajunsese să nu poată sta în picioare şi mânca extrem de greu. Atunci am insistat să meargă la doctor. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Medicul de familie i-a recomandat un set de analize şi o radiografie la plămâni, suspectând o pneumonie. Rezultatele analizelor n-au fost deloc încurajatoare, arătau o anemie severă. Radiografia pe care am realizat-o la spitalul TBC din Târgu Jiu nu arăta urme de pneumonie. Însă doamna doctor radiolog ne-a spus că vede o pată albă în partea superioară dreaptă, pe care nu o putea explica sută la sută – posibil, o deformare a venei cave (dacă rețin bine, presupusul diagnostic al medicului de familie).
Pentru clarificare, am fost trimişi la Spitalul Județean din Târgu Jiu, pentru o investigație la tomograf.

Doamna doctor de aici ne-confirmat că plămânii nu au probleme, dar la ficat a observat nişte formaţiuni canceroase. Pentru că şi-a dat seama că acestea pot fi metastaze, ne-a rugat să revenim peste câteva zile pentru o investigaţie tomografică cu substanţă de contrast.De asemenea, ne-a recomandat să facem analize de sânge şi de urină. A doua investigaţie la computer tomograf a confirmat suspiciunea.

Mama avea tumoră de cec cu metastaze la ficat. Ne-a atenţionat că tumoarea este într-o fază foarte avansată şi că nu poate să ne recomande o intervenţie chirurgicală decât după ce se va consulta cu un chirurg din spital (după ce îi vom arăta rezultatele de la tomograf). Ne-a spus că mama mai are de trăit cel mult șase luni. Chirurgul a optat pentru operație, altfel starea mamei s-ar fi agravat foarte tare. Am decis să venim la București, la Floreasca sau la Spitalul Municipal, dar pentru că nu am ajuns la un consens în familie, am ales MedLife-ul.

Au fost mai multe motive care m-au determinat să iau această decizie:

  • calitatea şi profesionalismul echipei medicale – soția mea a fost operată la MedLife în urmă cu trei ani și am fost deosebit de mulțumiți;
  • servicii de îngrijire excelente (rezerve curate, spaţioase şi personal dedicat);
  • lipsa timpului – când ai un bolnav internat într-un spital de stat, trebuie să mergi de trei ori pe zi să-i cumperi medicamentele de care are nevoie, “să vorbeşti cu asistentele’’ pentru a avea grijă de bolnav, să-i aduci mâncare etc.
  • în plus, tatăl meu a decedat în septembrie 2010, la Spitalul Municipal, tot de cancer (nu este însă vina echipei de medici de acolo).

Din cauza încărcăturii emoționale pe care o poartă locul, nu mai puteam să merg acolo. Acum, după opt luni, mă felicit pentru decizia luată!

Nu mai rețin exact ce investigații am mai făcut, totul s-a derulat foarte rapid. Îmi amintesc doar că am căutat pe internet informații despre chirurgii de la Medlife și am rămas impresionat de cartea de vizită medicală a domnului dr. Tucă. Aşa că, ne-am programat pentru un consult. La începutul lui martie am venit la consultație, am mai făcut un set de analize și o colonoscopie. A urmat consultul anestezic şi cel cardiologic, iar pe 12 martie mama s-a internat.

După ce i-au stabilizat starea generală, au operat-o. A fost o intervenție dificilă, care a durat peste trei ore, dar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. După zece zile de spitalizare, mama a fost externată, cu o stare de sănătate bună. La o lună de la externare, la recomandarea doctorului Tucă, am început chimioterapia tot la Medlife. Pe măsură ce acest tratament a avansat, starea de sănătate a mamei mele s-a îmbunătățit într-un mod remarcabil. Schimbarea era remarcabilă. Rudele au avut un șoc când au văzut-o recent. Era o schimbare radicală în bine, fața de cum arăta în februarie. Practic, nu le-a venit să creadă.

Acum, mama este activă – în măsura în care poate să fie la 76 de ani – are poftă de mâncare, tensiune stabilă, are un tonus mult mai bun și, și-a recăpătat încrederea în viata. Meritele pentru această schimbare aparțin în totalitate echipei medicale din Life Memorial Hospital, în special doamnei dr. Georgeta Vremeş, medic primar oncologie, și dr. Ştefan Tucă, medic specialist chirurgie generală.Profit de această ocazie pentru a vă mulțumi încă o dată pentru toate eforturile depuse, deoarece, prin profesionalismul și competența de care ați dat dovadă, ne-ați readus-o pe mama înapoi, în familie.

Vă mulțumim! “

 Echipa medicala:

Chirurg operator: Dr. Stefan Tuca – medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata

Chirurg ajutor: Dr. Marcel Bogdan – medic primar chirurgie generala

Medic anestezist: Dr. Florin Costandache – medic primar anestezie- terapie intensiva

Medic oncolog: Dr. Geta Vremes – medic primar oncolog

Opinia echipei medicale

Pacienta în vârstă de 76 de ani, operată în urmă cu circa doi ani la Spitalul Municipal pentru ocluzie intestinală, s-a prezentat la consult după ce examenul computer tomograf abdominal a arătat o formațiune tumorală situată la nivelul colonului drept, tumoră însoțita de multiple determinări secundare hepatice. Examenul colonoscopic confirma existența unei tumori la nivelul cecoascendentului, tumoră voluminoasă şi ocluzivă. Analizele de laborator la internare arătau o anemie secundară cu valori ale hemoglobinei la 8g/dl, leucocitoza 16000/mmc și hipoalbuminemie. Radiografia pulmonară infirma existenţa determinărilor secundare pulmonare. Am  decis intervenția chirurgicală în scop paleativ, având în vedere riscul hemoragic şi ocluziv al tumorii. Pacienta a fost spitalizată cu câteva zile înaintea intervenției, în vederea corectării anemiei și realizării consultațiilor interdisciplinare.

Intervenţia chirurgicală realizată sub anestezie generală a arătat o tumoră voluminoasă cecoascendent, stenozantă şi ocluzivă, cât şi multiple metastaze hepatice, unele de mari dimensiuni, diseminate în întreg ficatul. Pe lângă acestea, după intervenția anterioară pacienta prezenta o eventraţie mediană subombilicală și periviscerită postoperatorie. Am realizat ca gest chirurgical hemicolectomie dreaptă cu ileotransversoanastomoza laterolaterală mecanică (sutura digestivă s-a realizat cu ajutorul unor pense mecanice cu agrafare metalică), cât și rezolvarea eventrației mai sus amintite.

Postoperator, evoluția pacientei a fost favorabilă, aceasta, reluându-se tranzitul  digestiv și toleranța alimentară, fiind externată cu stare generala bună (Dr. Stefan Tuca).

În martie, anul acesta, fost inițiata chimioterapia în cadrul LMH, preferându-se o monoterapie, date fiind vârsta, starea generală a pacientei şi modificările constantelor de laborator. La circa opt luni de la începerea chimioterapiei, pacienta are o stare generală bună, probele de laborator s-au normalizat, iar evaluarea computer-tomografică arată reducerea dimensiunilor metastazelor hepatice (Dr. Geta Vremes).

Caz publicat cu titlul ” Sărbători cu familia întregita ” ,  în revista Infolife din decembrie 2012

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button