Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Sfaturi după operația laparoscopica de hernie

Sfaturi după operația laparoscopica de hernie

Exista o serie de sfaturi după operatia laparoscopica de hernie pe care fiecare pacient operat ar trebui sa le cunoască, sfaturi care vor face mai ușoara trecerea de la ipostaza de pacient cu patologie de perete abdominal, la ipostaza fostului pacient devenit sănătos din nou după operație. Aceste sfaturi le voi enunța în acest articol ca și răspunsuri la întrebări pe care pacienții mi le-au adresat de-a lungul timpului. Unele întrebări au fost puse în timpul consultației, altele imediat după intervenție, altele la mult timp după operație. Ma voi referi în acest articol la toată patologia herniara a peretelui abdominal. Aceasta cuprinde hernia inghinala, ombilicala, femurala, epigastrica, eventrația. Sa începem deci cu întrebările, și cu răspunsurile.

Cat timp durează operația laparoscopica de hernie?

Durează intre 45 -90 de minute, în funcție de dimensiunea herniei, intervențiile chirurgicale anterioare, obezitatea pacientului și experiența chirurgului.

Ce tip de anestezie este necesara pentru operația laparoscopica de hernie?

Este necesara anestezia generala, care presupune ca pacientul sa doarmă complet, sa nu își amintească nimic. Funcția lui pulmonara este preluata de un ventilator, ritmul cardiac, tensiune, puls fiind monitorizate de un medic anestezist în permanenta.

As face operatia domnule doctor, dar îmi e frica de anestezie. E sigura anestezia generala?

Fara anestezie generala nu putem face operația laparoscopica de hernie. Anestezia generala este sigura, va va explica cu siguranța și medicul anestezist la consultul preanestezic!

Ce se întâmpla imediat după operație, când ma trezesc?

Veți petrece câteva ore în salonul de terapie intensiva supravegheat în permanenta de un medic anestezist. Dupa ce treceți de aceasta perioada, veți fi mutat în salonul dumneavoastră. Treaz!

Dupa aceasta operație durerile vor fi mari? Ma voi putea mișca?

Durerile vor fi mici, medii; medicația antialgica, anestezia peridurala asociata la unele cazuri, va face sa nu simțiți aceste dureri, iar mișcarea la câteva ore după operație este de dorit (ridicarea din pat, mersul la toaleta, ieșirea din salon).

Pot sa mănânc ceva după operație? Am cunoștințe care nu au mâncat zile întregi!

In general la 2-3 ore după operație nu puteți manca oricum. In cursul serii,  eu le recomand bolnavilor mei sa mănânce ceva ușor: o supa, un iaurt, dar nu cu lăcomie , exista riscul sa vărsați!

Despre recuperare după hernie, va fi rapida domnule doctor?

Ce înțelegeți prin recuperare după hernie? ca e diferit: dacă mergeți la birou și faceți un efort sumar de mers la serviciu și acasă, da recuperarea e rapida; dacă sunteți alpinist sau supersportiv recuperarea e la fel de rapida; dar ciclism, înot, alergare, culturism, atletism, alpinism veți putea face după 30-40 zile.

E normal sa am greață imediat după operație?

E normal, nu toți o au, dar metabolizarea anestezicelor la câteva ore după operație poate da greață. Din aceasta cauza bolnavul nu se poate realimenta imediat!

Simt aici, unde m-ați operat și un pic mai mult: ca mă trage ceva, ca mă tine ceva, așa trebuie sa fie ?

Așa trebuie sa fie. Ar fi anormal sa nu simțiți nimic. Aveți o plasa acolo, e fixata cu agrafe resobabile ( fire, lipici). Am umblat acolo, nu e ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Va trece în câteva zile!

De ce cicatricile sunt umflate?

Orice incizie a pielii și țesutului celular subcutanat,  generează o reacție inflamatorie locala care face ca cicatricile sa fie umflate. Acest lucru se va remite cu tratament antiiinflamator.

De ce baza pensiului a devenit puțin albastra?

In timpul disecției pentru hernia inghinala, s-a produs o mica hemoragie care a curs gravitațional și în cantitate mica spre baza penisului. Apoi a difuzat la nivelul pielii și țesutului celular subcutanat formând o echimoza. Aceasta echimoza va dispare de la sine în câteva zile.

Trebuie schimbate pansamentele? Pot face dus sau baie?

Imediat ce ajungeți acasă ar fi bine sa lăsați cicatricile la aer, sau sa puneți un pansament simplu pentru a evita contactul direct cu hainele. Dus rapid, puteți face la 24 de ore de la ieșirea din spital, baie după 10 zile.

Ce am voie sa mănânc după operație ?

Operațiile de perete abdominal nu necesita un regim alimentar aparte. Este suficient ca timp de câteva zile sa consumați alimente mai ușoare, și sa evitați alimentele care va constipa sau balonează. După aceasta perioada, veți putea reveni la un regim normal.

Cat timp trebuie sa îmi iau concediu medical?

In general o perioada de maxim 15 zile după operație este suficienta (recuperare după hernie). Totuși, numărul de zile de concediu depinde și de profesia dumneavoastră. O profesie cu mai multa activitate fizica necesita, evident,  mai multe zile.

Pot întreține raporturi sexuale după intervenție?

Nu chiar imediat, dar la circa 7-10 zile de la operație veți putea.

Pot urca scările și conduce mașina?

Urcatul scărilor este recomandat, iar de șofat, veți putea face și asta la 24 de ore de la intervenție.

Pot ridica greutăți după intervenție?

Nu este recomandat sa ridicați greutăți mai mari de 2-3 kg. Activitatea fizica susținuta o veți putea începe la 45 de zile.

De ce am o zona de piele pe care nu o simt, în locul unde era hernia?

In timpul disecției, se poate produce secționarea unor mici ramuri nervoase. Aceasta secționare, este responsabila de diminuarea sensibilității într-o anumita zona. In timp, senzația va deveni din ce în ce mai puțin sesizabila, pana când va dispărea complet.

19 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button