Recuperare-dupa-operatia-de-hernie

Exista o serie de sfaturi dupa operatia laparoscopica de hernie pe care fiecare pacient operat ar trebui sa le cunoasca, sfaturi care vor face mai usoara trecerea de la ipostaza de pacient cu patologie de perete abdominal, la ipostaza fostului pacient devenit sanatos din nou dupa operatie. Aceste sfaturi le voi enunta in acest articol ca si raspunsuri la intrebari pe care pacientii mi le-au adresat de-a lungul timpului. Unele intrebari au fost puse in timpul consultatiei, altele imediat dupa interventie, altele la mult timp dupa operatie. Ma voi referi in acest articol la toata patologia herniara a peretelui abdominal. Aceasta cuprinde hernia inghinala, ombilicala, femurala, epigastrica, eventratia. Sa incepem deci cu intrebarile, si cu raspunsurile.

Cat timp dureaza operatia laparoscopica de hernie?

Dureaza intre 45 -90 de minute in functie de dimensiunea herniei, interventiile chirurgicale anterioare, obezitatea pacientului si experienta chirurgului.

Ce tip de anestezie este necesara pentru operatia laparoscopica de hernie?

Este necesara anestezia generala, care presupune ca pacientul sa doarma complet, sa nu isi aminteasca nimic. Functia lui pulmonara este preluata de un ventilator, ritmul cardiac, tensiune, puls fiind monitorizate de un medic anestezist in permanenta.

As face operatia domnule doctor, dar imi e frica de anestezie. E sigura anestezia generala?

Fara anestezie generala nu putem face operatia laparoscopica de hernie. Anestezia generala este sigura, va va explica cu siguranta si medicul anestezist la consultul preanestezic!

Ce se intampla imediat dupa operatie, cand ma trezesc?

Veti petrece cateva ore in salonul de terapie intensiva supravegheat in permanenta de un medic anestezist. Dupa ce treceti de aceasta perioada veti fi mutat in salonul dumneavoastra. Treaz!

Dupa aceasta operatie durerile vor fi mari? Ma voi putea misca?

Durerile vor fi mici, medii; medicatia antialgica, anestezia peridurala asociata la unele cazuri, va face sa nu simtiti aceste dureri, iar miscarea la cateva ore dupa operatie este de dorit (ridicarea din pat, mersul la toaleta, iesirea din salon).

Pot sa mananc ceva dupa operatie? Am cunostinte care nu au mancat zile intregi!

In general la 2-3 ore dupa operatie nu puteti manca oricum. In cursul serii,  eu le recomand bolnavilor mei sa manance ceva usor: o supa , un iaurt, dar nu cu lacomie , exista riscul sa varsati!

Despre recuperare dupa hernie, va fi rapida domnule doctor?

Ce intelegeti prin recuperare dupa hernie? ca e diferit: daca mergeti la birou si faceti un efort sumar de mers la serviciu si acasa, da recuperarea e rapida; daca sunteti alpinist sau supersportiv recuperarea e la fel de rapida; dar ciclism, inot, alergare, culturism, atletism, alpinism  – dupa 30-40 zile.

E normal sa am greata imediat dupa operatie?

E normal, nu toti o au, dar metabolizarea anestezicelor la cateva ore dupa operatie poate da greata. Din aceasta cauza bolnavul nu se poate realimenta imediat!

Simt aici, unde m-ati operat si un pic mai mult: ca ma trage ceva, ca ma tine ceva, asa trebuie sa fie ?

Asa trebuie sa fie. Ar fi anormal sa nu simtiti nimic. Aveti o plasa acolo, e fixata cu agrafe resobabile ( fire, lipici). Am umblat acolo, nu e ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Va trece in cateva zile!

De ce cicatricele sunt umflate?

Orice incizie a pielii si tesutului celular subcutanat  genereaza o rectie inflamatorie locala care face ca cicatricele sa fie umflate. Acest lucru se va remite cu tratament antiiinflamator.

De ce baza pensiului a devenit putin albastra?

In timpul disectiei pentru hernia inghinala, s-a produs o mica hemoragie care a curs gravitational si in cantitate mica spre baza penisului. Apoi a difuzat la nivelul pielii si tesutului celular subcutanat si formand o echimoza. Aceasta echimoza va dispare de la sine in cateva zile.

Trebuie schimbate pansamentele? Pot face dus sau baie?

Imediat ce ajungeti acasa ar fi bine sa lasati cicatricele la aer, sau sa puneti un pansament simplu pentru a evita contactul direct cu hainele. Dus rapid puteti face la 24 de ore de la iesirea din spital, baie dupa 10 zile.

Ce am voie sa mananc dupa operatie ?

Operatiile de perete abdominal nu necesita un regim alimentar aparte. Este suficient ca timp de cateva zile sa consumati alimente mai usoare si sa evitati alimentele care va constipa sau baloneaza. Dupa aceasta perioada veti putea reveni la un regim normal.

Cat timp trebuie sa imi iau concediu medical?

In general o perioada de maxim 15 zile dupa operatie este suficienta (recuperare dupa hernie) . Totusi numarul de zile de concediu depinde si de profesia dumneavoastra. O profesie cu mai multa activitate fizica necesita, evident,  mai multe zile.

Pot intretine raporturi sexuale dupa interventie?

Nu chiar imediat, dar la circa 7-10 zile de la operatie veti putea.

Pot urca scarile si conduce masina?

Urcatul scarilor este recomandat, iar de sofat, veti putea face si asta la 24 de ore de la interventie.

Pot ridica greutati dupa interventie?

Nu este recomandat sa ridicati greutati mai mari de 2-3 kg. Activitatea fizica sustinuta o veti putea incepe la 45 de zile.

De ce am o zona de piele pe care nu o simt, in locul unde era hernia?

In timpul disectiei se poate produce sectionarea unor mici ramuri nervoase. Aceasta sectionare este responsabila de diminuarea sensibilitatii intr-o anumita zona. In timp senzatia va deveni din ce in ce mai putin sesizabila, pana cand va disparea complet.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *