Splenomegalia sau splina mărită
Splenomegalia sau splina mărită este caracterizată de mărirea în dimensiune sau greutate a splinei, ca urmare în unele cazuri aceasta poate deveni palpabilă. Dimensiunea sau volumul splinei variază de la persoană la persoană. De menționat faptul că splenomegalia este consecința unei afecțiuni, ci nu o boala în sine.
În mod normal, dimensiunea splinei la adult este de 12 cm, cu o greutate de 150-200 de grame. O echipă de cercetători din Germania a concluzionat în urma unui studiu de cohortă efectuat în SUA pe 1200 de persoane, că dimensiunea splinei este influențată semnificativ de înălțimea corpului și sex. De exemplu, la unii bărbați înalți, splina avea o dimensiune de 14cm.
- Ce este splina?
- Cauzele splenomegaliei
- Simptomele splinei mărite
- Diagnosticul splenomegaliei
- Tratamentul splinei mărite
Ce este splina?
Splina face parte din sistemul limfatic, fiind localizată în partea superioară a abdomenului, în partea stangă sub coaste. Splina ajuta la producerea de celule albe, care ajuta în formarea de anticorpi, protejând corpul împotriva infecțiilor, fiind o sursă de celule albe B și T.
Rolul splinei este bine definit. Splina reciclează fierul din hemoglobină, filtrează sângele, îndepărtând celulele sanguine anormale, dar și anumite bacterii și viruși din fluxul sanguin.
De asemenea, splina contribuie și la menținerea de trombocite sănătoase; trombocitele ajuta la coagularea sângelui.
Cauzele splenomegaliei
O splină mărită poate fi cauzată de numeroase afecțiuni, infecțiile fiind printre cele mai comune cauze ale splinei mărite, cum ar fi infecțiile virale sau bacteriene. De asemenea, o splină mărită poate fi cauzată și de afecțiuni ale ficatului precum ciroza.
Alte cauze ale splinei mărite sunt leucemia, lupus, fibroza chistică, tuberculoză, unele tipuri de anemie, poliartrita reumatoida, talasemia, boala Gaucher.
Simptomele splinei mărite
O splină mărită nu are simptome specifice și nu cauzează tot timpul simptome, ca urmare problema de sănătate poate fi descoperită întâmplător, în timpul unui control de rutină. În cazul în care pacientul are acuze, cele mai comune simptome sunt:
- dureri în partea de sus a abdomenului care pot iradia spre umărul stâng;
- disconfort, indigestie, balonare, oboseală;
- senzație că stomacul este plin, ca urmare pacientul va mai mânca mai puțin, decât de obicei;
- anemie și infecții;
Diagnosticul splenomegaliei sau splinei mărite
Diagnosticul de splină mărită poate fi stabilit în urma anamnezei și a examinări fizice a pacientului prin palpare. De asemenea, pentru a confirma diagnosticul medicul clinician poate recomanda și efectuarea de investigații imagistice precum RMN, ecografie abdominală sau Computer Tomograf, și teste sânge pentru a verifica nivelul de trombocite și de celule albe și roșii.
În cazul în care pacientul prezintă și alte simptome asociate unor afecțiuni severe, medicul poate recomanda și efectuare de biopsii.
Tratamentul splinei mărite
În general, tratamentul pentru splenomegalie se va decide în funcție de rezultatul investigațiilor clinice efectuate de către pacient. În cazul în care, de exemplu, splina mărită este cauzată de o infecție, se va recomanda tratamentul cu antibiotice.
Dacă splina mărită cauzează complicații severe și nu poate fi identificată cauza, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acesteia. Procedura poartă numele de splenectomie.
În urma îndepărtarii splinei, având în vedere rolul important al acesteia în controlul infecțiilor, pacientul va trebui să acorde mai multă atenție prevenirii eventualelor infecţii.
Dr Ștefan Tucă
medic primar chirurgie generală
- competențe în chirurgia laparoscopică
- supraspecializat în chirurgia bariatrică
- stagii de pregătire în Franța