Tratament chirurgical cancer san

Îndepărtarea chirurgicala tumorii  mamare – cancer san, este de multe ori prima optiune în tratamentul cancerului de san; poate fi realizata  prin mastectomie sau excizie sectorială, factorii de care se tine cont in alegerea tipului de interventie fiind mărimea tumorii și opțiunea pacientei. Un rol important in strategia terapeutica a cancerului de san il reprezinta biopsia ganglionului santinela.

Prin mastectomie, sânul inclusiv tumora în totalitate, sunt indepartate. În funcţie de localizarea tumorii, de forma şi dimensiunea sânului, de rezultatele investigatiilor paraclinice realizate, mastectomiile pot fi: parţială, prin care se conservă pielea și zona mamelonară sau totală/ radicală.

Mastectomia parţială

Constă în extirparea sânului, fără înlăturarea ganglionilor limfatici. Această procedură poate fi urmată de reconstrucţie chirurgicală imediată. Pentru a preveni răspândirea cancerului, restul ţesutului mamar va fi tratat prin radioterapie.

Mastectomia radicală/totală pentru cancer san

Se referă atât la eliminarea sânului în totalitate, cât şi a nodulilor limfatici axilari. Indiferent de tipul de operație, țesutul înlăturat prin interventie este analizat histopatologic, în vederea obținerii unui diagnostic; se evaluează atât tumora, ţesutul care înconjura tumora cat si ganglionii axilari daca operatia a fost mai ampla.

Biopsia ganglionului santinela

Ganglionul santinelă este primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii mamare şi implicit celule tumorale. Acest ganglion este cel care informeaza chirurgul asupra stării ganglionilor regionali în cazul unui cancerului mamar. Conceptul de ganglion-santinelă se bazează pe teoria de diseminare prin căile limfatice a celulelor tumorale de la tumora primară, fiecare zonă din corp având un drenaj limfatic către o anumită grupă ganglionară regională. Pentru a putea pune in evidenta  acest ganglion este necesara injectarea peritumorala cu un trasor radioactiv. Ideal injectarea se face cu 24 de ore inaintea interventiei chirurgicale, dupa care se realizeza o limfoscintigrafie.  Limfoscintigrafia pune in evidenta din punct de vedere imagistic zona ganglionara in care dreneaza trasorul radioacvtiv injectat. Intraoperator chirurgul cu ajutorul unei sonde speciale gamma finder depisteaza ganglionul santinela. Acesta este excizat si trimis  la examen histopatologic.

Cancer san

Interpretarea rezultatului biopsiei ganglionului-santinelă
Ganglion santinelă negativ: ganglionul nu este invadat tumoral, ceea ce înseamnă că nici restul ganglionilor limfatici nu sunt tumorali şi nu este necesară o limfadenectomie regională completă.

Ganglion santinelă afirmativ: ganglionul este invadat tumoral, aşadar este necesară o limfadenectomie regională completă (axilara) pentru a indentifica starea celorlalţi ganglioni limfatici, care pot fi pozitivi sau negativi.

Ce reprezinta sectorectomia mamara (excizia sectoriala)

Este o operatie cancer san  care indeparteaza chirurgical numai țesutul tumoral și cu o zonă de țesut mamar sănătos din jur. Cu cât tumora este mai mare, cu atât medicul chirurg va fi nevoit să indeparteze o porţiune mai mare de ţesut. Acestă procedură se efectuează în cazul pacientelor aflate în stadiu incipient de cancer mamar. Excizia sectorială poate fi urmată de radioterapie, care are scopul de a încetini sau opri evoluţia celulelor canceroase prin expunerea ţesutului mamar la raze X de frecvenţă înaltă. Radioterapia este recomandată celor care au suferit o operaţie conservatoare, limitată, şi se întinde pe o perioadă de cinci, şase săptămâni.

Excizie sectoriala sau mastectomie?

Decizia de a opta pentru o mastectomie sau pentru excizia sectorială ca si operatie cancer san, poate fi destul de dificilă. Ambele proceduri pot fi la fel de eficiente. Factorii care trebuie luaţi în considerare în această decizie sunt:

Dimensiunea tumorii

Tumorile de dimensiuni mari necesită mastectomie. Femeilor care au sâni mici şi o tumoră de dimensiuni relativ mari le este recomandată o mastectomie.

Localizarea tumorii

Dacă tumora se află spre centrul sânului sau implică zona areolei si mamelonului, decizia se va face în funcţie de rezultatul estetic aşteptat, pacienta putând opta pentru o mastectomie parţială.

Radioterapia

Excizia sectorială este urmată de obicei de radioterapie. Prin acest proces  nu numai celulele canceroase au de suferit, ci şi zone de ţesut sănătos. De aceea, efectele benefice sunt de lungă durată, dar la fel sunt şi efectele secundare.

Riscul de reapariţie a cancerului

În cazul femeilor care suferă de o mutaţie genetică sau cele care au avut antecedente în familie, riscul de reapariţie a tumorii dupa o operatie cancer san, este mai mare, motiv pentru care majoritatea optează pentru mastectomia totală.În cazul în care există un risc genetic foarte mare (femei cu BRCA 1+,  BRCA2 +) se poate opta chiar pentru mastectomie bilaterală: mastectomie curativă pentru sânul purtator al tumorii și mastectomie profilactică pentru sânul controlateral. În urma ambelor tipuri de operații, pacienta poate experimenta complicaţii care includ sângerări, colecţii lichidiene (seroame) sau infecţii.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

1 comentariu

Cum se opereaza cancerul de san - Dr. Stefan TUCA, medic chirurg · 16/06/2019 la 9:18 PM

[…] Tratament chirurgical cancer san […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *