Home Chirurgie generalaPatologie Mamara Tratament chirurgical cancer san

Tratament chirurgical cancer san

Tratament chirurgical cancer san

Îndepărtarea chirurgicala tumorii  mamare – cancer san, este de multe ori prima opțiune în tratamentul cancerului de san; poate fi realizata  prin mastectomie sau excizie sectorială, factorii de care se tine cont în alegerea tipului de intervenție fiind mărimea tumorii și opțiunea pacientei. Un rol important în strategia terapeutica a cancerului de san îl reprezinta biopsia ganglionului santinela.

Prin mastectomie, sânul inclusiv tumora în totalitate, sunt îndepărtate. În funcție de localizarea tumorii, de forma și dimensiunea sânului, de rezultatele investigațiilor paraclinice realizate, mastectomiile pot fi: parţială, prin care se conservă pielea și zona mamelonară sau totală/ radicală.

Mastectomia parţială

Constă în extirparea sânului, dar fără înlăturarea ganglionilor limfatici. Această procedură poate fi urmată de reconstrucție chirurgicală imediată. Pentru a preveni răspândirea cancerului, restul țesutului mamar va fi tratat prin radioterapie.

Mastectomia radicală/totală pentru cancer san

Se referă atât la eliminarea sânului în totalitate, cât și a nodulilor limfatici axilari. Indiferent de tipul de operație, țesutul înlăturat prin intervenție este analizat histopatologic, în vederea obținerii unui diagnostic; se evaluează atât tumora, țesutul care înconjoară tumora cât și ganglionii axilari dacă operația a fost mai ampla.

Biopsia ganglionului santinela

Ganglionul santinelă este primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii mamare și implicit celule tumorale. Acest ganglion este cel care informează chirurgul asupra stării ganglionilor regionali în cazul unui cancerului mamar. Conceptul de ganglion-santinelă se bazează pe teoria de diseminare prin căile limfatice a celulelor tumorale de la tumora primară, fiecare zonă din corp având un drenaj limfatic către o anumită grupă ganglionară regională. Pentru a putea pune în evidenta  acest ganglion este necesara injectarea peritumorala cu un trasor radioactiv. Ideal injectarea se face cu 24 de ore înaintea intervenției chirurgicale, după care se realizează o limfoscintigrafie.  Limfoscintigrafia pune în evidenta din punct de vedere imagistic zona ganglionara în care drenează trasorul radioactiv injectat. Intraoperator chirurgul cu ajutorul unei sonde speciale gamma finder depistează ganglionul santinela. Acesta este excizat și trimis  la examen histopatologic.

Cancer san

Interpretarea rezultatului biopsiei ganglionului-santinelă
Ganglion santinelă negativ: ganglionul nu este invadat tumoral, ceea ce înseamnă că nici restul ganglionilor limfatici nu sunt tumorali și nu este necesară o limfadenectomie regională completă.

Ganglion santinelă afirmativ: ganglionul este invadat tumoral, așadar este necesară o limfadenectomie regională completă (axilara) pentru a indentifica starea celorlalți ganglioni limfatici, care pot fi pozitivi sau negativi.

Ce reprezinta sectorectomia mamara (excizia sectoriala)

Este o operatie cancer san  care indeparteaza chirurgical numai țesutul tumoral și cu o zonă de țesut mamar sănătos din jur. Cu cât tumora este mai mare, cu atât medicul chirurg va fi nevoit să indeparteze o porţiune mai mare de ţesut. Acestă procedură se efectuează în cazul pacientelor aflate în stadiu incipient de cancer mamar. Excizia sectorială poate fi urmată de radioterapie, care are scopul de a încetini sau opri evoluţia celulelor canceroase prin expunerea ţesutului mamar la raze X de frecvenţă înaltă. Radioterapia este recomandată celor care au suferit o operaţie conservatoare, limitată, şi se întinde pe o perioadă de cinci, şase săptămâni.

Excizie sectoriala sau mastectomie?

Decizia de a opta pentru o mastectomie sau pentru excizia sectorială ca si operatie cancer san, poate fi destul de dificilă. Ambele proceduri pot fi la fel de eficiente. Factorii care trebuie luați în considerare în această decizie sunt:

Dimensiunea tumorii

Tumorile de dimensiuni mari necesită mastectomie. Femeilor care au sâni mici și o tumoră de dimensiuni relativ mari le este recomandată o mastectomie.

Localizarea tumorii

Dacă tumora se află spre centrul sânului sau implică zona areolei si mamelonului, decizia se va face în funcție de rezultatul estetic aşteptat, pacienta putând opta pentru o mastectomie parţială.

Radioterapia

Excizia sectorială este urmată de obicei de radioterapie. Prin acest proces  nu numai celulele canceroase au de suferit, ci și zone de țesut sănătos. De aceea, efectele benefice sunt de lungă durată, dar la fel sunt și efectele secundare.

Riscul de reapariție a cancerului

În cazul femeilor care suferă de o mutație genetică sau cele care au avut antecedente în familie, riscul de reapariție a tumorii după o operatie cancer san, este mai mare, motiv pentru care majoritatea optează pentru mastectomia totală.În cazul în care există un risc genetic foarte mare (femei cu BRCA 1+,  BRCA2 +) se poate opta chiar pentru mastectomie bilaterală: mastectomie curativă pentru sânul purtator al tumorii și mastectomie profilactică pentru sânul controlateral. În urma ambelor tipuri de operații, pacienta poate experimenta complicații care includ sângerări, colecții lichidiene (seroame) sau infecții.

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button