Tratament chirurgical cancer san
Tratament chirurgical cancer san
Îndepărtarea chirurgicala tumorii mamare – cancer san, este de multe ori prima opțiune în tratamentul cancerului de san; poate fi realizata prin mastectomie sau excizie sectorială, factorii de care se tine cont în alegerea tipului de intervenție fiind mărimea tumorii și opțiunea pacientei. Un rol important în strategia terapeutica a cancerului de san îl reprezinta biopsia ganglionului santinela.
Prin mastectomie, sânul inclusiv tumora în totalitate, sunt îndepărtate. În funcție de localizarea tumorii, de forma și dimensiunea sânului, de rezultatele investigațiilor paraclinice realizate, mastectomiile pot fi: parţială, prin care se conservă pielea și zona mamelonară sau totală/ radicală.
Mastectomia parţială
Constă în extirparea sânului, dar fără înlăturarea ganglionilor limfatici. Această procedură poate fi urmată de reconstrucție chirurgicală imediată. Pentru a preveni răspândirea cancerului, restul țesutului mamar va fi tratat prin radioterapie.
Mastectomia radicală/totală pentru cancer san
Se referă atât la eliminarea sânului în totalitate, cât și a nodulilor limfatici axilari. Indiferent de tipul de operație, țesutul înlăturat prin intervenție este analizat histopatologic, în vederea obținerii unui diagnostic; se evaluează atât tumora, țesutul care înconjoară tumora cât și ganglionii axilari dacă operația a fost mai ampla.
Biopsia ganglionului santinela
Ganglion santinelă afirmativ: ganglionul este invadat tumoral, așadar este necesară o limfadenectomie regională completă (axilara) pentru a indentifica starea celorlalți ganglioni limfatici, care pot fi pozitivi sau negativi.
Ce reprezinta sectorectomia mamara (excizia sectoriala)
Este o operatie cancer san care indeparteaza chirurgical numai țesutul tumoral și cu o zonă de țesut mamar sănătos din jur. Cu cât tumora este mai mare, cu atât medicul chirurg va fi nevoit să indeparteze o porţiune mai mare de ţesut. Acestă procedură se efectuează în cazul pacientelor aflate în stadiu incipient de cancer mamar. Excizia sectorială poate fi urmată de radioterapie, care are scopul de a încetini sau opri evoluţia celulelor canceroase prin expunerea ţesutului mamar la raze X de frecvenţă înaltă. Radioterapia este recomandată celor care au suferit o operaţie conservatoare, limitată, şi se întinde pe o perioadă de cinci, şase săptămâni.
Excizie sectoriala sau mastectomie?
Decizia de a opta pentru o mastectomie sau pentru excizia sectorială ca si operatie cancer san, poate fi destul de dificilă. Ambele proceduri pot fi la fel de eficiente. Factorii care trebuie luați în considerare în această decizie sunt:
Dimensiunea tumorii
Tumorile de dimensiuni mari necesită mastectomie. Femeilor care au sâni mici și o tumoră de dimensiuni relativ mari le este recomandată o mastectomie.
Localizarea tumorii
Dacă tumora se află spre centrul sânului sau implică zona areolei si mamelonului, decizia se va face în funcție de rezultatul estetic aşteptat, pacienta putând opta pentru o mastectomie parţială.
Radioterapia
Excizia sectorială este urmată de obicei de radioterapie. Prin acest proces nu numai celulele canceroase au de suferit, ci și zone de țesut sănătos. De aceea, efectele benefice sunt de lungă durată, dar la fel sunt și efectele secundare.
Riscul de reapariție a cancerului
În cazul femeilor care suferă de o mutație genetică sau cele care au avut antecedente în familie, riscul de reapariție a tumorii după o operatie cancer san, este mai mare, motiv pentru care majoritatea optează pentru mastectomia totală.În cazul în care există un risc genetic foarte mare (femei cu BRCA 1+, BRCA2 +) se poate opta chiar pentru mastectomie bilaterală: mastectomie curativă pentru sânul purtator al tumorii și mastectomie profilactică pentru sânul controlateral. În urma ambelor tipuri de operații, pacienta poate experimenta complicații care includ sângerări, colecții lichidiene (seroame) sau infecții.