Tratamentul laparoscopic al chistului ovarian

Chist ovarian este o patologie frecventă la femeie în timpul perioadei de activitate genitală. Chistele  de ovar sunt colecții lichidiene anormale, delimitate de o membrană și situate în interiorul unui ovar. Dimensiunile unui chist ovarian sunt variabile  (de la câțiva centimetri până la chiste gigante). La nivelul unui ovar poate exista un chist unic, sau  coexista mai multe chisturi (ovarul polichistic).

Chisturile de ovar se clasifică în două mari categorii: chisturile funcționale – reprezintă 90% dintre cazuri (cauzate de disfuncții hormonale) și chisturile organice- endometriozic, dermoid, mucoid sau seros.

În numeroase cazuri, un chist ovarian este asimptomatic și este descoperit cu ocazia unui examen ginecologic (tușeu vaginal asociat cu palparea abdomenului). În alte cazuri, chistul provoacă o senzație de greutate abdominală, dureri în timpul raporturilor sexuale, o amenoree (oprirea fluxului menstrual), o sângerare sau o jenă la urinat. Unele chisturi secretă hormoni feminini (estrogeni) sau masculini(androgeni). Primele nu dau simptome particulare înainte de menopauză, celelalte antrenează o înăsprire a vocii și o pilozitate abundentă.

Evoluție chist ovarian

Evoluția unui chist ovarian este extrem de variabilă. Atunci când este mărit se poate torsiona (răsuci), se poate rupe sau poate sângera, devenind foarte dureros. Cu cât este mai mare cu atât este mai probabil ca el să producă simptome.
Se recomandă consultul medical în cazul în care apare durere, șoc sau simptome provocate de hemoragie: durere pelviană severă, apărută brusc, greață și vărsături, lipotimie (leșin), amețeala, slăbiciune, sângerări vaginale sau simptome datorate șocului produs de hemoragie.

Atitudinea terapeutică este aceea de a realiza chistectomia, ovariectomia sau anexectomia funcție de particularitățile cazului. Dacă acele chisturi sunt numeroase și de mici dimensiuni se poate încerca un tratament hormonal (prescris de medicul ginecolog- cu progestative sau anticoncepționale).

Tratamentul chirurgical pentru un chist ovarian este necesar în următoarele situații: un ovar sau un chist răsucit (torsionat) sau care s-a rupt, dureri severe și sângerări, dimensiune mai mare de 6-7 cm sau în cazul compresiei altor organe intraabdominale. Lipsa dispariției chistului după 2-3 luni de expectativă (observare, fără tratament) sau cu tratament reprezinta o alta indicație chirurgicala – mai ales dacă au existat 1-2 menstre în aceasta perioadă -se suspectează cancer ovarian în funcție de existența factorilor de risc (inclusiv markeri tumorali) și a ecografiei.

Tratamentul chirurgical se realizează miniminvaziv prin laparoscopie (de obicei) sau laparotomie in cazul chistelor gigante (vezi operatie laparoscopica chist ovarian dr. Stefan Tuca).

Laparoscopia a cunoscut în ultimii ani o evoluție remarcabilă, atât în domeniul chirurgiei generale cât și în chirurgia ginecologică.

Avantajele laparoscopiei pentru chist ovarian

Acest tip de chirurgie prezintă avantaje incontestabile în comparație cu chirurgia convenționala:

 • cicatrici abdominale estetice,
 • durere postoperatorie redusă,
 • recuperare postoperatorie rapidă,
 • durată redusă de spitalizare,
 • medicație minimă,
 • risc redus de aderențe postoperatorii,
 • posibilitatea efectuării unor tehnici chirurgicale miniminvazive conservatoare cu păstrarea funcției menstruale și reproductive a femeii.

Patologia tumorală ovariană benignă (chist ovarian) este una dintre patologiile care beneficiază în cel mai înalt grad de avantajele chirurgiei laparoscopice – operație chist ovarian laparoscopic.

Abordul laparoscopic al tumorilor chistice ovariene este benefic şi sigur pentru paciente.  Chirurgia laparoscopică oferă câmp operator larg cu multiple posibilități de evaluare. Durata intervenției este mai mica iar  pierderea  de sânge intraoperator redusa. De asemenea agresiunea imunologică este mai mică. Deși posibile și în cazul laparoscopiei, complicațiile operatorii și postoperatorii apar cu o incidență mai redusă.

Patologia chistica ovariana  este deci apanajul chirurgiei minim invazive prin durata intervenției (în medie 30 – 90 de minute, în funcție de procedură), externarea la 24  de ore, reinserție socială rapidă (sub 1-2 săptămâni), un rezultat estetic net superior, reducerea traumei – cu scăderea semnificativă a durerii postoperatorii, mobilizarea precoce postoperator – cu avantajele consecutive: reduce riscul tromboflebitei, reluarea tranzitului digestiv la maxim 12 ore după operație, reluarea rapida a efortului fizic.

Operatie laparoscopica chist ovarian
500 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

4 Comments

Alina · 27/06/2018 at 12:24 PM

Buna ziua,

Imi puteti spune, va rog, care sunt costurile unei astfel de interventii?

Va multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/06/2018 at 12:50 PM

  Bună ziua,
  Va rog sunati la 0744615083, la receptia spitalului Medicover Hospital, pentru a afla cat costă o intervenție laparoscopica la nivelul chistului ovarian realizată de mine..colegele va vor da toate detaliile (spuneti ca sunați din partea mea).

  Mulțumesc
  Dr.Ștefan Tucă

  0723042207

cretu simona · 18/10/2019 at 8:39 PM

Sant depistata cu chist pe ovar

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/10/2019 at 9:27 PM

  Buna seara,

  Va astept la o consultatie, va rog !
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Dr. Stefan Tuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
500 Shares