Home Chirurgie generalaAlte Patologii Tratamentul minim invaziv al bolii pilonidale

Tratamentul minim invaziv al bolii pilonidale

Ce este boala pilonidala ?

Este o boala  inflamatorie  a tegumentelor si țesutului subcutanat din șanțul interfesier. Este mai des întâlnita la bărbați  și  apare la adulții  cu vârsta intre 20 – 45 de ani. Ea este mai frecventa la supraponderali și la persoanele cu pilozitate dezvoltata.

Evoluția bolii pilonidale

Boala pilonidala se prezintă în trei forme evolutive sau clinice:

Chistul pilonidal simplu – formațiune cu dimensiuni inițiale reduse (2-3 cm), dar cu crestere progresiva. Chistul pilonidal se infectează frecvent rezultând abcesul pilonidal.

Abcesul pilonidal – formațiunea devine dureroasa. Se asociază febra, frisoanele, durerea intensa în anumite poziții. Uneori, abcesul se poate  deschide spontan la exterior.

Abcesul pilonidal fistulizat – Fistula pilonidala este un traiect intre chist și suprafața pielii. Exista o scurgere purulenta, urat mirositoare cu pătarea lenjeriei intime.

Cum se realizeaza diagnosticul bolii pilonidale?

Boala pilonidala are un diagnostic clinic. Chirurgul examinează pacienul, si constata existenta chistului și forma evolutiva în care se găsește. Diagnosticul diferențial se poate face cu chistul sebaceu sau furunculul regiunii sacrococcigiene.

Tratamentul minim invaziv al bolii pilonidale

Tratamentul bolii pilonidale implica pana de curând îndepărtarea zonei infectate și lăsarea cavitații create deschisă sau închiderea prin fire de sutura. Vindecarea era greoaie si dureroasa.

Recent a apărut o procedura chirurgicala speciala numita – “tehnica Bascom cleft lift”. Aceasta tehnica înlătura in mare parte neajunsurile tehnicii tradiționale, cu recuperare postoperatorie rapida si dureri reduse. Ar trebui sa fie tehnica preferata a chirurgilor cat si a pacienților, si sa devina un standard. Aceasta pentru ca rezultatele sunt net superioare comparativ cu tehnica clasica. “Bascom cleft lift” reprezintă tratamentul minim invaziv al bolii pilonidale.

Tratamentul minim invaziv al bolii pilonidale

Decizia intervenției chirurgicale

Veți hotărî împreuna cu chirurgul dumneavoastră necesitatea intervenției chirurgicale. Nu orice pacient cu boala pilonidală are implicit nevoie de operație. Persoanele cu episoade frecvente de infecție sau abces trebuie sa ia in calcul intervenția chirurgicala pentru a îmbunătățirea calității vieții, si in general a confortului.

Avantajele intervenției chirurgicale

Tratamentul minim invaziv al bolii pilonidale comparativ cu chirurgia pilonidală clasica are avantajul unui risc redus de recurență ( recidiva, reapariție).
Riscul de recidiva după tehnica “Bascom cleft lift” scade de la 25% la 5%, cu îmbunătățirea semnificativa a recuperării postoperatorii.

Îngrijirea postoperatorie corecta

Îngrijirea postoperatorie corecta previne reapariția bolii pilonidale:

  • îndepărtarea parului din sântul inter fesier, cu epilare definitiva
  • igiena zonei sacrococcigiene de câteva ori pe zi cu apa si săpun, pentru prevenirea iritațiilor
  • păstrarea zonei curata si uscata. Uleiurile, pudrele sau remediile vegetale sunt interzise
  • evitarea statului pe scaun, sau a condusului prelungit.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button