Tumora apendiculara giganta

Tumora apendiculara giganta – prezentare de caz

“Odată extirpată tumora, viaţa mea decurge normal”

Uneori, afecţiunile grave nu se manifestă, pentru o vreme, în nici un fel. Aceasta a fost şi experienţa domnului V.D., ce tocmai a împlinit 73 de ani. Nu slăbise, nu avea greţuri, nu avea scaun anormal, nici temeperatură sau dureri, însă medicii au descoperit că avea o tumora. În urma operaţiei realizate în MedLife, domnul V.D. şi-a regăsit liniştea şi sănătatea.

Dacă nu avem obiceiul de a merge la controale medicale de rutină, putem afla prea târziu că ceva în organismul nostru nu funcţionează cum trebuie. Precauţia ne poate salva viaţa. Exemplul domnului V.D. este revelator. De profesie economist, acum la pensie, el este abonat al sistemului MedLife. Se afla în observaţia doctorului Adrian Benga, urolog, de doi ani. A mers la el pentru un control urologic şi acolo i s-a făcut o ecografie, care a arătat o problemă.

Pentru că era nevoie de o altă investigaţie pentru diagnostic, domnul V.D. a ajuns la MedLife Griviţa. Acolo i s-a făcut o tomografie computerizată. „Domnul doctor Roşu mi-a spus că e ceva foarte neclar în acea zonă iliacă şi că ar fi bine să consult un chirurg. Am vorbit cu doamna doctor Oana Zărnescu, medicul meu de familie, tot din reţeaua MedLife, şi ea mi-a recomandat să merg la domnul doctor Ştefan Tucă, specialist chirurgie generală/laparoscopie/herniologie. După ce mi-a arătat că ceea ce se vedea în fosa iliacă dreaptă poate fi un adenocarcinom localizat la nivelul apendicelui, un caz rar, a decis să mă opereze. Intervenţia chirurgicală a durat în jur de două ore şi jumătate. După patru zile de la operaţie, am fost externat”, povesteşte V.D.

După ce tumora de 16/7 centimetri, localizata la nivelul apendicelui, a fost indepartata, a urmat etapa detectării genului de ţesut din care era formată tumora (examen histopatologic). Medicii au trimis probe la laborator, spre examinare. Dr. Ştefan Tucă a discutat rezultatele cu dr. Vremeş, oncolog. Au ajuns la concluzia că, operatia realizata (hemicolectomia dreapta), desi este vorba de un adenocarcinom apendicular (o forma de cancer situata la nivelul apendicelui) a vindecat bolnavul si nu este necesara chimioterapie.

Oncologul i-a recomandat domnului V.D. să meargă la fiecare şase luni să realizeze o tomografie computerizată şi să ducă o viaţă sănătoasă. Nu i-a prescris medicamente, pentru că în situaţia sa, una fericită, nu este nevoie de ele. Doctorul Ştefan Tucă a solicitat şi un set de analize suplimentare ale ţesuturilor extrase (teste imunohistochimice). Aceasta pentru a avea certitudinea că totul este în regulă.
„A fost o întâmplare că eu am făcut această ecografie iniţială, astfel nu aş fi avut cum să îmi dau seama că sunt bolnav. Nu mă deranja nimic, nu aveam nici un simptom. Probabil că, dacă tumora nu ar fi fost descoperită la timp, ar fi crescut şi aş fi avut probleme mai mari. Acum, odată extirpată, viaţa mea decurge normal. M-am refăcut complet după operaţie”, spune V.D.

El nu a fost înspăimântat gândindu-se la rezultatul analizelor ţesutului tumoral: „Sunt un om rezonabil. Ştiam că este vorba de o tumoare înainte de operaţie. Era voia destinului – putea fi neoplasm sau nu, dar 90 % erau şansele ca să nu fie. Tumoara era liptă de apendice, nu atinsese alte părţi ale corpului – ficat, pancreas. Nu fusese de tip invaziv. Domnul doctor Tucă îmi spunea că nu a mai văzut aşa ceva şi că e un miracol că organele nu au fost atinse.”

Pentru că este hipertensiv şi are diabet de tip II, domnul V.D. va trebui sa pastreze un stil de viaţă sănătos, sa faca miscare si sa urmeze tratamentul pentru diabet şi hipertensiune.

„Le recomand tuturor reţeaua MedLife. Nu exagerez dacă spun că am fost tratat ca în paradis. Condiţiile de spitalizare au fost de nota 10 plus plus. Am avut norocul, atunci când a apărut acest necaz, să îl cunosc pe domnul doctor Tucă, ce mi-a inspirat foarte multă încredere, prin modul său de a discuta cu pacienţii. Iar medicul anestezist Costandache a fost de asemenea extraordinar. La fel, tot personalul din Spitalul MedLife Titan. Până şi medicul de familie m-a sunat să mă întrebe cum mă simt”, spune V.D.
Acum, el aşteaptă rezultatul celorlalte analize. Ţine legătura cu medicul de familie. Va face din nou ecografie şi tomografie computerizată, pentru a fi sigur că este sănătos.

Opinia specialistului

„Pacient în vârstă de 73 ani se prezintă pentru dureri în fosa iliacă dreaptă şi în flancul drept, simptomatologie accentuată în ultima luna.
Examenul Ct abdominal sugerează existenţa unei colectii intraabdominale la nivelul fosei iliace drepte, cu perete propriu, a cărei apartenenţă nu poate fi precizată.
Se intervine chirurgical sub anestezie generală şi se constată voluminoasa tumora la nivelul apendicelui (16/7 cm) fără penetraţie seroasă; fără determinări secundare peritoneale sau hepatice şi aparent fără invazii ganglionare prezente. Se decide şi se practică hemicolectomie dreaptă cu ileotransversoanastomoză mecanică laterolaterală si drenaj parietocolic drept şi Douglas.
Evoluţia pacientului a fost favorabilă cu reluarea lentă a tranzitului intestinal şi toleranţei alimentare.”

Dr. Ştefan Tuca – medic  primar chirurgie, competenta chirurgie laparoscopica avansata

Articol preluat din revista InfoLife

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button