Tumorile de colon drept
Tumorile de colon drept
Tumorile de colon drept (cancer colon drept) sunt diagnosticate fie în urma unor investigații de rutina (screening colonoscopic), fie ca urmare a apariției diverselor simptome. Astfel, tumorile de colon drept sunt mai frecvent caracterizate prin sângerări oculte (sângele nu este vizibil în scaun), dar pierderile repetate duc la apariția unei anemii. Din acest motiv orice anemie fără cauza certa, care apare după 50 de ani, trebuie investigata colonoscopic. Mai pot apare modificarea consistentei scaunului în sensul apariției scaunelor moi și/sau amestecate cu mucus, sau dureri abdominale.
Pregătirea pentru intervenția chirurgicala
Consultul chirurgical pentru cancer colon drept
În timpul acestei consultații, chirurgul explică obiectivele operației pentru cancerul de colon drept, tehnica pe care o va folosi, consecințele și posibilele complicații. De asemenea, el vorbește despre eventualitatea în care stoma (numită și anus artificial) ar fi necesară.
Aceasta consultație chirurgicala oferă pacientului posibilitatea de a pune întrebări despre procedura, spitalizare, recuperare.
Consultul anestezic
Procedura se efectuează sub anestezie generală. Prin urmare, o consultație cu un anestezist este obligatorie în zilele care preced intervenția. Această consultație evaluează riscurile asociate anesteziei. Se iau în considerare antecedentele medicale și chirurgicale ale pacientului. Este important să se raporteze orice problema de sănătate. Amintesc alergiile, problemele cardiace (de exemplu hipertensiune arterială, insuficienta cardiaca), administrarea de medicamente, în special anticoagulante și aspirina, precum si consumul de tutun sau alcool. Există dovezi că oprirea fumatului cu câteva săptămâni înainte de operație reduce complicațiile postoperatorii.
Administrarea de antibiotice pentru a reduce riscul de infecție
Intestinul este organul care conține cele mai multe bacterii. Prezența lor în intestin este normală. Dar dacă acestea se deplasează în cavitatea abdominală, datorită perforării intestinului, de exemplu, acestea pot provoca o infecție gravă (peritonită). Pentru a reduce acest risc în timpul și după procedură se administrează antibiotice. Antibioticele sunt de obicei administrate în același timp cu medicamentele anestezice.
Pregătirea colonului
Chirurgia realizata la “rece”, adică nu în caz de urgență, a implicat mult timp o preparare a colonului, identica cu cea care este efectuată înainte de o colonoscopie totală. Studii recente au arătat că pregătirea colonului nu este un aspect esențial, această pregătire fiind făcută din ce în ce mai puțin.
Intervenția chirurgicala propriu zisa
O operație pentru cancer colon drept, se efectuează în același mod prin laparotomie sau laparoscopie. Acesta începe cu o fază de observație, în care chirurgul examinează colonul și cavitatea abdominala, pentru a confirma absența sau prezenta extensiei locoregionale și absența sau prezenta metastazelor la nivelul ficatului. După această fază de observație, chirurgul îndepărtează segmentul colonului în care se află tumora, precum și porțiunea de mezocolon corespunzător – țesutul gras care conține vasele de sânge și ganglionii, conectat la segmentul de colon unde se găsește tumora. Dacă tumora este localizată în jumătatea dreaptă a colonului, chirurgul îndepărtează colonul drept și treimea dreaptă a colonului transvers. Aceasta se numește o hemicolectomie dreaptă.
Scopul chirurgiei pentru tumorile de colon drept este de a realiza ablația tumorii de colon și obținerea unor margini sănătoase ale peretelui colonului. Este de asemenea necesara o disecție și îndepărtare satisfăcătoare a ganglionilor limfatici. Într-adevăr, calitatea exciziei chirurgicale este un factor de prognostic pentru recurența bolii și supraviețuire. Din acest motiv, în toate cazurile, o porțiune sănătoasa a colonului (cel puțin 5 cm) trebuie să fie eliminata din ambele părți ale tumorii. Aceasta pentru a asigura o marjă de siguranță și pentru a reduce riscul de recidiva. Odată ce porțiunea îndepărtată a colonului a fost rezecata, chirurgul efectuează anastomoza, adică coase cele două capete ale colonului rămase, folosind fire de sutura (anastomoza manuală) sau pense de sutura mecanica – staplere (vorbim de anastomoză mecanică). Această etapă a intervenției ajută la restabilirea continuității digestive.
Laparotomie sau laparoscopie ?
Calea de abord este calea utilizată pentru a avea acces la organul sau zona care urmează să fie operată.
Două abordări chirurgicale pot fi utilizate pentru tumorile de colon drept: laparotomia și laparoscopia.
Alegerea abordării depinde de caracteristicile cancerului (dimensiunea și localizarea tumorii), precum și de obiceiurile și experiența echipei chirurgicale.
Laparotomia
Laparotomia înseamnă deschiderea cavitații abdominale pentru a accesa organele ce urmează sa fie operate. Chirurgul face o incizie verticală de aproximativ douăzeci de centimetri pe abdomen, pornind de deasupra ombilicului, până la nivelul pubelui. Această tehnică permite chirurgului să observe și să palpeze cu atenție întreaga cavitate abdominală. Acest lucru este obligatoriu înainte de a îndepărta porțiunea colonului bolnav.
Laparoscopia
Laparoscopia este o tehnică chirurgicală mai nouă, minim invaziva. În loc să deschidă abdomenul, chirurgul face trei sau patru mici incizii la nivelul peretelui abdominal. Aceste incizii îi permit introducerea laparoscopului (camera video miniaturizata), precum și a instrumentelor chirurgicale în interiorul abdomenului. Laparoscopul este conectat la un ecran extern, iar chirurgul operează prin vizionarea ecranului.
Laparoscopia oferă numeroase beneficii:
- reducerea durerii și complicațiilor după o intervenție chirurgicală
- permite reluarea mai devreme a tranzitului
- reduce durata de spitalizare
- agresiunea minima a peretelui abdominal
- beneficiu estetic evident (fără cicatrici mari).
Din punct de vedere carcinologic rezultatele sunt similare cu tehnica chirurgiei deschise, clasice. Laparoscopia devine astfel o metoda chirurgicala de ales, atât pentru pacient, cât și pentru chirurg în cazul cancerelor de colon drept.