Tumorile de sigmoid

Tumorile de sigmoid

Sigmoidul este ultimul segment al colonului înainte de rect si are o lungime variabila, de 20-45 cm. La acest nivel pot apare tumorile de sigmoid care pot fi abordate chirurgical sau nonchirurgical (colonoscopic). Daca este vorba despre un polip, tratamentul poate fi colonoscopic (excizia  polipului si trimiterea la examen histopatologic). Din pacate, foarte putine sunt situatiile surprinse intr-un stadiu incipient, în care rezectia colonoscopica sa fie suficienta. De cele mai multe ori, tumorile sigmoidiene trebuie rezolvate pe cale chirurgicala.

Tumorile de sigmoid se manifesta prin tulburari ale tranzitului intestinal: constipatia alternând cu scaunele diareice, scaune subtiri, “cu aspect de creion”, materii fecale amestecate cu sânge sau cu mucus, urât mirositoare. Sau, simptomatologia  generala este nespecifica: scadere ponderala si astenie fizica .

Pierderile de sânge cauzate de tumora pot fi reduse cantitativ, dar repetitive, in asa fel incât pot determina instalarea anemiei. Din nefericire în stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia poate lipsi în totalitate, de accea  colonoscopia este esentiala in diagnostic. Orice pacient  diagnosticat cu boala hemoroidala ar trebui sa efectueze si un examen colonoscopic pentru a exclude prezenta unei formatiuni tumorale colonice in acelasi timp. De asemenea, este indicata efectuarea unei examen colonoscopic de screening la orice pacient care depaseste varsta de 50 de ani. În cazurile cu antecedente familiale de cancer de colon, colonoscopia este indicata odata la 2-3 ani la pacientii de peste 40 de ani.

In stadiile avansate, tumora poate determina întreruperea tranzitului intestinal, blocând în totalitate evacuarile de materii fecale si gaze –  ocluzie intestinala. În aceasta situatie interventia chirurgicala devine urgenta si de cele mai multe ori impune calea chirurgicala deschisa.

Tumorile de sigmoid – tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical pentru tumorile de sigmoid presupune îndepartarea segmentului de colon care contine tumora. Pentru a reduce riscul recidivei, rezectia trebuie sa aiba o margine de siguranta de 5 cm subtumoral (spre rect).

Actualmente tumorile de sigmoid sunt tratate  in proportie aproape egala pe cale deschisa si pe cale laparoscopica. Îndepartarea colonului stang este acompaniata in acest caz si de indepartarea ganglionilor care vor fi analizati histopatologic. Aceasta analiza permite stadializarea (staging-ul) bolii. Astfel, un tratament chimioterapic mult mai precis poate fi asociat postoperator. Pentru indepartarea ganglionilor este necesara ligatura la origine ( din artera mezenterica inferioara) a pediculilor vasculari ce iriga colonul stang.

Desi, cu avantaje incontestabile, o operatie laparoscopica sigmoid pentru cancer de colon stang situat la acest nivel, nu este totdeauna posibila. Riscul conversiei în chirurgie deschisa,  a unei operatii laparoscopice este prezent in cazul problemelor chirurgiale intraoperatorii, pentru a controla elementele anatomice ce trebuie respectate ( ureter), in caz de necesitate carcinologica, in aparitia complicatiilor intraoperatorii cu risc vital (hemoragie), sau atunci cand pacientul se prezinta la spital in urgenta cu ocluzie intestinala.

Refacerea continuitatii tubului digestiv se face prin sutura colonului restant la rect. Realizarea unei suturi mecanice folosind un dispozitiv mecanic special numit stapler, are avantajul de a reduce riscul de fistula postoperatorie. Uneori însa, conditiile locale nu permit in aceeasi sedinta operatorie efectuarea acestei suturi (anastomoze). În acesta situatie capatul colonului se exteriorizeaza prin peretele abdominal, cu crearea unui anus iliac (anus contra naturii). Într-un timp  ulterior, când conditiile locale o vor permite, va fi realizata  refacerea continuitatii fiziologice  a tubului digestiv – reintegrare colica, procedura ce poate fi realizata minim invaziv, laparoscopic.

Exceptând cazurile de urgenta, sau în care tumora este de dimensiuni foarte mari cu depasirea colonului si invazii in organele vecine,  abordarea chirurgicala este de preferinta, laparoscopica (operatie laparoscopica sigmoid). Avantajele acesteia sunt evidente: rezectie in conditii de siguranta oncologica, vizualizare exceptionala a campului operator, recuperare postoperatorie rapida, durere mai redusa pentru bolnav, cicatrici minime, reluarea tranzitului digestiv mai rapida.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

1 comentariu

Ce trebuie stiut despre chirurgia colorectala - dr. Stefan Tuca, chirurg · 23/03/2019 la 10:58 PM

[…] Tumorile de sigmoid […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *