Tumorile de sigmoid

Tumorile de sigmoid

Sigmoidul este ultimul segment al colonului înainte de rect și are o lungime variabila, de 20-45 cm. La acest nivel pot apare tumorile de sigmoid care pot fi abordate chirurgical sau non chirurgical (colonoscopic). Daca este vorba despre un polip, tratamentul poate fi colonoscopic (excizia  polipului și trimiterea la examen histopatologic). Din păcate, foarte puține sunt situațiile surprinse într-un stadiu incipient, în care rezecția colonoscopica sa fie suficienta. De cele mai multe ori, tumorile sigmoidiene trebuie rezolvate pe cale chirurgicala.

Tumorile de sigmoid se manifesta prin tulburări ale tranzitului intestinal: constipația alternând cu scaunele diareice, scaune subțiri, “cu aspect de creion”, materii fecale amestecate cu sânge sau cu mucus, urât mirositoare. Sau, simptomatologia  generala este nespecifica: scădere ponderala și astenie fizica .

Pierderile de sânge cauzate de tumora pot fi reduse cantitativ, dar repetitive, în asa fel încât pot determina instalarea anemiei. Din nefericire în stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia poate lipsi în totalitate, de aceea  colonoscopia este esențiala în diagnostic. Orice pacient  diagnosticat cu boala hemoroidala ar trebui sa efectueze și un examen colonoscopic pentru a exclude prezenta unei formațiuni tumorale colonice în același timp. De asemenea, este indicata efectuarea unei examen colonoscopic de screening la orice pacient care depășește vârsta de 50 de ani. În cazurile cu antecedente familiale de cancer de colon, colonoscopia este indicata o dată la 2-3 ani la pacienții de peste 40 de ani.

In stadiile avansate, tumora poate determina întreruperea tranzitului intestinal, blocând în totalitate evacuările de materii fecale și gaze –  ocluzie intestinala. În aceasta situație intervenția chirurgicala devine urgenta și de cele mai multe ori impune calea chirurgicala deschisa.

Tumorile de sigmoid – tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical pentru tumorile de sigmoid presupune îndepărtarea segmentului de colon care conține tumora. Pentru a reduce riscul recidivei, rezecția trebuie sa aibă o margine de siguranța de 5 cm subtumoral (spre rect).

Actualmente tumorile de sigmoid sunt tratate  în proporție aproape egala pe cale deschisa și pe cale laparoscopica. Îndepărtarea colonului stâng este acompaniata în acest caz și de îndepărtarea ganglionilor care vor fi analizați histopatologic. Aceasta analiza permite stadializarea (staging-ul) bolii. Astfel, un tratament chimioterapic mult mai precis poate fi asociat postoperator. Pentru îndepărtarea ganglionilor este necesara ligatura la origine ( din artera mezenterica inferioara) a pediculilor vasculari ce iriga colonul stâng.

Deși, cu avantaje incontestabile, o operație laparoscopica sigmoid pentru cancer de colon stâng situat la acest nivel, nu este totdeauna posibila. Riscul conversiei în chirurgie deschisa,  a unei operații laparoscopice este prezent în cazul problemelor chirurgicale intraoperatorii, pentru a controla elementele anatomice ce trebuie respectate (ureter), în caz de necesitate carcinologica, în  caz de apariție a complicațiilor intraoperatorii cu risc vital (hemoragie), sau atunci când pacientul se prezintă la spital în urgenta cu ocluzie intestinala.

Refacerea continuității tubului digestiv se face prin sutura colonului restant la rect. Realizarea unei suturi mecanice folosind un dispozitiv mecanic special numit stapler, are avantajul de a reduce riscul de fistula postoperatorie. Uneori însa, condițiile locale nu permit în aceeași ședința operatorie efectuarea acestei suturi (anastomoze). În acesta situație capătul colonului se exteriorizează prin peretele abdominal, cu crearea unui anus iliac (anus contra naturii). Într-un timp  ulterior, când condițiile locale o vor permite, va fi realizata  refacerea continuității fiziologice  a tubului digestiv – reintegrare colica, procedura ce poate fi realizata minim invaziv, laparoscopic.

Exceptând cazurile de urgenta, sau în care tumora este de dimensiuni foarte mari cu depășirea colonului și invazii în organele vecine,  abordarea chirurgicala este de preferința, laparoscopica (operație laparoscopica sigmoid). Avantajele acesteia sunt evidente: rezecție în condiții de siguranța oncologica, vizualizare excepționala a câmpului operator, recuperare postoperatorie rapida, durere mai redusa pentru bolnav, cicatrici minime, reluarea tranzitului digestiv mai rapida.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button