Ulcer perforat - Perforatia in ulcerul gastroduodenal

Ce inseamna ulcer perforat ?

Ulcerul gastroduodenal este o afectiune frecventa a stomacului si duodenului caracterizata prin aparitia unei ulceratii (pierdere de substanta) la nivelul mucoasei gastrice si duodenale. Aceasta ulceratie poate creste in timp in dimensiuni si adancime, interesand peretele gastric sau duodenal in intregime. Este momentul in care vorbim de ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal. Continutul gastric sau duodenal se exteriorizeaza in cavitatea abdominala cu aparitia unei peritonite. Aparitia perforatiei si peritonitei reprezinta o urgenta chirurgicala iar tratamentul chirurgical trebuie aplicat rapid.

Cine este predispus la ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal ?

In general bolnavul cunoscut cu ulcer, la care tratamentul medical nu a avut succes. De asemenea pacientii care nu au respectat cu strictete indicatiile tratamentului si administratrarea acestuia. De asemenea pacientii care urmeaza un tratament cronic cu substante antiinflamatorii (aspirina, fenilbutazona, ketonal, diclofenac, ibuprofen) fara protectie gastrica, varstnicii, neoplazicii, imunodeprimatii  sunt mai predispusi. Exista  insa si persoane la care perforatia este prima manifestare a bolii ulceroase.

Care este simptomatologia ?

Durerea: simptom relativ constant (exceptand uneori bolnavii tarati, varstnici, imunodeprimati) se instaleaza brusc. Este descrisa de bolnav ca lovitura de cutit, arsura puternica, sau ruptura interna. Are initial sediul in regiunea epigastrica (regiunea dintre ombilic si cosul pieptului). Ulterior se generealizeaza in tot abdomenul odata cu aparitia peritonitei. La bolnavii cunoscuti ulcerosi perforatia poate fi anuntata prin intensificarea durerilor care devin contiunue si mai puternice decat de obicei.

Contractura musculara abdominala: initial este localizata la nivel epigastric (aparare musculara) ulterior odata cu progresia lichidelor iriante deversate in peritoneu (din stomac sau duoden) apararea devine generalizata (contractura, abdomen de lemn). Contractura confirma peritonita si impune interventia chirurgicala.

Alterarea starii generale cu paloare, extremitati reci, puls frecvent, respiratie superficiala, etc.

Hiperestezie cutanata la nivel abdominal (exagerarea sensibilitatii peretelui abdominal simpla atingere provocand durerea).

Varsaturile : semn inconstant.

Cum se pune diagnosticul de ulcer perforat ?

Simptomele descrise, trecutul ulceros al bolnavului, pneumoperitoneul (prezenta de aer liber in peritoneu, radiologic) aproape constant, cresterea numarului de leucocite si ecografia abdominala (arata lichid in cavitatea peritoneala, in acest caz semn al peritonitei) orienteaza diagnosticul catre o perforatie gastrica sau duodenala.

Cum se trateaza ulcerul perforat ?

Revarsarea in peritoneu (cavitate peritoneala) a continutului gastric acid impreuna cu bila si suc pancreatic realizeaza intr-o prima etapa o peritonita chimica (o arsura veritabila a peritoneului). Netratata se transforma in peritonita purulenta. Aceasta poate dezvolta un soc toxicoseptic ce pune in pericol viata bolnavului.

Bolnavul cu ulcer perforat se prezinta la spital in urgenta iar tratamentul chirurgical va fi de asemenea urgent. Pacientului odata internat i se monteaza o sonda nazogastrica (in scopul evacuarii continutului gastric, care altfel continua sa se evacueze in abdomen) i se administreaza antisecretorii, protective gastrice, antibiotic, tratamente perfuzabile in vederea reechilibrarii  timp de cateva ore, inaintea interventiei chirurgicale.

Care este scopul tratamentului chirurgical si cum se realizeaza acesta ?

Tratamentul chirurgical pentru ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal urmareste rezolvarea perforatiei gastrice sau duodenale, practic a sursei de contaminare intraabdominala, tratarea peritonitei asociate cu lavajul si drenajul cavitatii peritoneale.

Tratamentul chirurgical laparoscopic al ulcerului perforat – se poate realiza laparoscopic sutura perforatiei, excizia si sutura a acesteia, sutura cu epiploonoplastie si binenteles toaleta si drenajul cavitatii abdominale. Tratamentul laparoscopic este indicat la tineri, pentru cazurile prezentate rapid la spital si la care tabloul peritonitic este la inceput; de asemenea abordul laparoscopic este indicat si la varstnicii care nu suporta o interventie mai laborioasa. Recuperarea dupa laparoscopie este mai rapida. Bolnavii au nevoie de o cantitate mai redusa de medicamente. Rezultatul cosmetic este evident iar reinsertia profesionala a bolnavilor rapida.

Exista insa situatii in care conversia la o operatie deschisa se impune (la cei cu peritonite vechi, cu perforatii de mari dimensiuni). Pe cale deschisa se pot realiza de la sutura simpla, excizia si sutura ulcerului, la rezectii gastrice  2 /3 care ridica leziunea perforata gastrica, sau bulbantrectomii in cazul ulcerelor duodenale perforate. Recuperarea dupa chirurgia deschisa este ceva mai anevoioasa.

Postoperator  bolnavii vor fi mentinuti spitalizati cateva zile, pana la reluarea tranzitului intestinal, tolerantei digestive si suprimarea tuburilor de dren. La externare bolnavii vor beneficia de concediu medical si vor urma timp de 30 de zile un tratament cu antisecretorii (Omeprazol, Nexium, Losec), protective gastrice (Sucralfat) si un regim alimentar. Firele se vor suprima la 8-10 zile postoperator. Controlul endoscopic periodic este de dorit la acesti bolnavi datorita recurentei  bolii ulceroase.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

2 comentarii

goleamihai · 16/10/2018 la 4:26 PM

Bună seara, am dureri in capul pieptului cu amețeală și dureri de cap si cand vomit 6 ore mă i-au frisoane cu transpirație reci. Problema ăsta am de vreo 7 ani și nu am știut. MAi recent am început sa obosesc repede și ami bate și durere în spate. Am făcut de 2 ori tratamentu și nu a dat niciunde rezultat. Când am mers la contol endoscopie nu mi-a găsit nimic după 3 săptămâni am mers în spital mi-au găsit rană la stomac. Nu știu cum sa scap de aceasta problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *