Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Esogastrica Ulcer perforat – Perforatia in ulcerul gastroduodenal

Ulcer perforat – Perforatia in ulcerul gastroduodenal

Ce înseamna ulcer perforat ?

Ulcerul gastroduodenal este o afecțiune frecventa a stomacului și duodenului caracterizata prin apariția unei ulcerații (pierdere de substanța) la nivelul mucoasei gastrice și duodenale. Aceasta ulcerație poate creste în timp în dimensiuni și adâncime, interesând peretele gastric sau duodenal în întregime. Este momentul în care vorbim de ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal. Conținutul gastric sau duodenal se exteriorizează în cavitatea abdominala cu apariția unei peritonite. Apariția perforației și peritonitei reprezinta o urgenta chirurgicala iar tratamentul chirurgical trebuie aplicat rapid.

Cine este predispus la ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal ?

In general bolnavul cunoscut cu ulcer, la care tratamentul medical nu a avut succes. De asemenea pacienții care nu au respectat cu strictețe indicațiile tratamentului și administrarea acestuia. De asemenea pacienții care urmează un tratament cronic cu substanțe antiinflamatorii (aspirina, fenilbutazona, ketonal, diclofenac, ibuprofen) fără protecție gastrica, vârstnicii, neoplazicii, imunodeprimatii  sunt mai predispuși. Exista însa și persoane la care perforația este prima manifestare a bolii ulceroase.

Care este simptomatologia ?

Durerea: simptom relativ constant (exceptând uneori bolnavii tarați, vârstnici, imunodeprimati) se instalează brusc. Este descrisa de bolnav ca lovitura de cuțit, arsura puternica, sau ruptura interna. Are inițial sediul în regiunea epigastrica (regiunea dintre ombilic și coșul pieptului). Ulterior, se generalizează în tot abdomenul odată cu apariția peritonitei. La bolnavii cunoscuți cu ulcer perforația poate fi anunțata prin intensificarea durerilor care devin continue și mai puternice decât de obicei.

Contractura musculara abdominala: inițial este localizata la nivel epigastric (apărare musculara) ulterior, odată cu progresia lichidelor iritante deversate în peritoneu (din stomac sau duoden), apărarea devine generalizata (contractura, abdomen de lemn). Contractura confirma peritonita și impune intervenția chirurgicala.

Alterarea stării generale cu paloare, extremități reci, puls frecvent, respirație superficiala, etc.

Hiperestezie cutanata la nivel abdominal (exagerarea sensibilității peretelui abdominal simpla atingere provocând durerea).

Vărsăturile: semn inconstant.

Cum se pune diagnosticul de ulcer perforat ?

Simptomele descrise, trecutul ulceros al bolnavului, pneumoperitoneul (prezenta de aer liber în peritoneu, radiologic) aproape constant, creșterea numărului de leucocite și ecografia abdominala (arata lichid în cavitatea peritoneala, în acest caz semn al peritonitei) orientează diagnosticul către o perforație gastrica sau duodenala.

Cum se tratează ulcerul perforat ?

Revărsarea în peritoneu (cavitate peritoneala) a conținutului gastric acid împreuna cu bila și suc pancreatic realizează într-o prima etapa o peritonita chimica (o arsura veritabila a peritoneului). Netratata, se transforma în peritonita purulenta. Aceasta poate dezvolta un soc toxicoseptic ce pune în pericol viata bolnavului.

Bolnavul cu ulcer perforat se prezintă la spital în urgenta iar tratamentul chirurgical va fi de asemenea urgent. Pacientului, odată internat i se montează o sonda nazogastrica (în scopul evacuării conținutului gastric, care altfel continua sa se evacueze în abdomen) i se administrează antisecretorii, protective gastrice, antibiotic, tratamente perfuzabile în vederea reechilibrării  timp de câteva ore, înaintea intervenției chirurgicale.

Care este scopul tratamentului chirurgical și cum se realizează acesta ?

Tratamentul chirurgical pentru ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal urmărește rezolvarea perforației gastrice sau duodenale, practic a sursei de contaminare intraabdominala, tratarea peritonitei asociate cu lavajul și drenajul cavitații peritoneale.

Tratamentul chirurgical laparoscopic al ulcerului perforat – se poate realiza laparoscopic sutura perforației, excizia și sutura a acesteia, sutura cu epiploonoplastie, și bineînțeles toaleta și drenajul cavitații abdominale. Tratamentul laparoscopic este indicat la tineri, pentru cazurile prezentate rapid la spital și la care tabloul peritonitic este la început; de asemenea abordul laparoscopic este indicat și la vârstnicii care nu suporta o intervenție mai laborioasa. Recuperarea după laparoscopie este mai rapida. Bolnavii au nevoie de o cantitate mai redusa de medicamente. Rezultatul cosmetic este evident iar reinserția profesionala a bolnavilor rapida.

Exista însa situații în care conversia la o operație deschisa se impune (la cei cu peritonite vechi, cu perforații de mari dimensiuni). Pe cale deschisa, se pot realiza de la sutura simpla, excizia și sutura ulcerului, la rezecții gastrice  2 /3 care ridica leziunea perforata gastrica, sau bulbantrectomii în cazul ulcerelor duodenale perforate. Recuperarea după chirurgia deschisa este ceva mai anevoioasa.

Postoperator  bolnavii vor fi menținuți spitalizați câteva zile, pana la reluarea tranzitului intestinal, tolerantei digestive și suprimarea tuburilor de dren. La externare bolnavii vor beneficia de concediu medical, și vor urma timp de 30 de zile un tratament cu antisecretorii (Omeprazol, Nexium, Losec), protective gastrice (Sucralfat) și un regim alimentar. Firele se vor suprima la 8-10 zile postoperator. Controlul endoscopic periodic este de dorit la acești bolnavi datorita recurentei  bolii ulceroase.

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button