Urgente colorectale

Acest articol, urgente colorectale, este legat de chirurgia colonului si a rectului.

Interventiile adresate colonului si rectului, pot fi realizate si de maniera urgenta. Discutam aici despre urgente colorectale veritabile. Gestionarea acestora necesită cooperarea între diferite specialități (medic urgentist, chirurg generalist, radiolog, anestezist, gastroenterolog etc.). Urgentele colorectale vin la spital inclusiv in cursul nopții si în weekend. Cele mai frecvente patologii sunt ocluzia, perforatia digestivă, hemoragia sau ischemia intestinala.

Ocluzia intestinala

Este definita ca încetarea tranzitului intestinal și în special a gazelor. Este asociata cu vărsături și distensie abdominala (meteorism). Ocluzia poate fi in strânsă legătura cu o problemă mecanică, cum ar fi o tumora care obstrucționează lumenul tractului digestiv, compresia realizata de către un alt organ, răsucirea unui segment al tubului digestiv (volvulus) sau pareza (paralizia intestinala) legată de o operație. De asemenea ocluzia intestinala poate apare in cazul unei infecții recente sau curente abdominale.

În marea majoritate a cazurilor, este necesara golirea stomacului prin introducerea unei sonde nazogastrice. Tratamentul chirurgical este de multe ori necesar dacă alte soluții eșuează. Detaliile operației (chirurgie deschisă sau laparoscopie, care necesită rezecția unui segment intestinal, cu sutura digestiva, plasarea in abdomen a unui tub de dren, efectuarea unei stomii etc.) vor fi explicate in amănunt de chirurg înainte de operație.

Perforația digestiva

In capitolul urgente colorectale, exista o situație gravă, care pune viața în pericol, dacă tratamentul nu este administrat cu promptitudine. Este vorba despre perforația digestiva. Riscul major este dezvoltarea peritonitei care duce la infecții severe (șoc septic) și apoi la deces. Cauzele perforației digestive sunt perforarea unui diverticul de colon, o plagă secundară unei proceduri medicale (colonoscopie, intervenție chirurgicală). Sunt de asemenea incriminate traumatisme la nivelul abdomenului, sau perforația secundară suferinței intestinale.

În majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicală este necesară pentru identificarea zonei perforate, gestionarea perforației (sutura, rezecție digestivă, realizarea unei stomii), spălarea și drenarea abdomenului. Tipul de intervenție va fi decis de chirurg în funcție de gravitatea situației și de patologia de bază. În toate cazurile, spitalizarea timp de câteva zile este necesară pentru a asigura un bun mers al intervenției, și pentru a administra tratament antibiotic intravenos.

Hemoragie digestiva inferioara

Este vorba de o sângerare cu proveniența in tractul digestiv, exteriorizându-se în mod natural sub formă de sânge roșu sau, uneori, melenă (sânge digerat amestecat cu scaun ). Cele mai frecvente cauze sunt tumorile colorectale, sângerările hemoroidale, fisura anală, rectocolita ulcerohemoragica. Tratamentul constă de obicei, în echilibrarea pacientului, așteptarea opririi spontane a sângerării și întreruperea tratamentelor care favorizează sângerarea (aspirină, anticoagulant, plavix, clopidogrel, etc.). În mod excepțional, tratamentul intervențional este necesar de maniera urgenta, cel mai adesea un tratament colonoscopic. La distanta de episodul de sângerare, intervenția chirurgicală poate fi programată în funcție de cauza.

Ischemia digestiva

Patologie grava in secțiunea urgente colorectale, ischemia digestiva înseamnă lipsa de vascularizație a unui segment digestiv. Acest lucru duce la necroză și apoi la perforație. Ischemia poate fi legată de un cheag de sânge care a migrat într-o arteră digestivă (cu embolie arterială), un cheag de sânge care s-a format într-o venă care drena a sângele venos intestinal (tromboză venoasă mezenterică) sau o scădere prelungită a tensiunii arteriale. Oricare ar fi cauza, este o afecțiune gravă. Chirurgia este adesea necesară pentru a rezeca segmentul digestiv aflat in dificultate și uneori pentru a repermeabiliza o arteră blocată atunci când este posibil.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button