Varicocelul

Varicocelul reprezinta o dilatatie varicoasa a venelor (varice) cordonului spermatic (situate la nivelul scrotului, deasupra si in jurul testiculului). Apare mai frecvent pe stanga, la barbatii tineri intre 15 si 35 de ani, dar poate afecta si ambele testicule. In jur de 15-20% din barbati au varicocel. Frecventa mai mare pe partea stanga apare datorita unei particularitati anatomice. Vena testiculara stanga se varsa in vena renala stanga in unghi drept, spre deosebire de vena testiculara dreapta care se varsa in vena cava oblic. Astfel presiunea hidrostatica in stanga este mai mare decat in dreapta, aceasta fiind una din cauzele aparitiei bolii.

Varicocelul

Cum se manifesta?

De obicei varicocelul nu prezinta simptome. Uneori poate aparea o senzatie de tensiune locala sau durere (mai ales cand e cald). Unii pacienti se prezinta la medic dupa ce au remarcat ca „ceva” le-a aparut  in scrot (dilatatiile varicoase pot fi comparate cu un ”ghem de rame”), sau dupa ce au remarcat diferenta de dimensiune intre cele doua testicule. De cele mai multe ori insa varicocelul este descoperit in momentul in care barbatul se prezinta la medic pentru tulburari de dinamica sexuala, sau infertilitate de cuplu. Intre cuplurile infertile incidenta varicocelului se ridica la circa 30-40%.

De ce varicocelul afecteaza fertilitatea cuplului?

Spermatogeneza  (formarea spermatozoizilor), proces care are loc in testicul, necesita o anumita temperatura optima, scazuta, pentru a se realiza cum trebuie. In cazul varicocelului, datorita sangelui ce stagneaza in venele testiculare, aceasta temperatura creste si spermatogeneza este afectata. Spermatozoizii devin mai putin ca numar si cu mobilitate scazuta, chestiune ce limiteaza capacitatea barbatului, si implicit a cuplului de a procrea.

Ce trebuie facut?

Daca aveti probleme de fertilitate in cuplu, partenera dumneavoastra incearca sa ramana insarcinata  si nu reuseste, toate analizele efectuate de ea fiind normale, daca dumneavoastra aveti din cand in cand dureri testiculare carora nu le-ati dat importanta, sau ati remarcat aparitia unor vene dilatate in jurul testiculului este posibil sa aveti varicocel. Trebuie sa consultati un medic chirurg care sa va examineze in amanunt, inclusiv cu recomandarea efectuarii unei spermograme.

Spermograma dvs.este normala?

Cum se pune diagnosticul de varicocel?

Examenul clinic se realizeaza comparativ la ambele testicule, verifica daca exista dilatatii varicoase deasupra si in jurul acestuia, elimina o alta patologie locala testiculara. Ecografia testiculara asociata cu un eco Dopller confirma varicocelul. Ecografia arata stagnarea sangelui in venele varicoase, dilatate. Spermograma este de obicei afectata: mai putini spermatozoizi cu mobilitatea redusa.

Sunt descrise trei grade clinice de varicocel:

 • mic (gradul1) – varicocelul palpabil doar la manevre speciale, care cresc presiunea abdominala;
 • mediu (gradul 2) – se poate palpa la pacientul intins fara alte manevre;
 • mare (gradul 3) – este varicocelul ce se palpeaza, dar este si vizibil, putand fi identificat de catre bolnav (acest grad  este asociat de obicei cu afectarea fertilitatii pacientului).

Care sunt posibilitatile de tratament ?

Tratamentul cu mari sanse de vindecare este cel chirurgical. Studii serioase arata o imbunatatire a calitatii spermei la circa jumatate din cazuri, cu ameliorarea fertilitatii si a capacitatii de procreatie  la scurt timp (2-3 luni) postoperator. Nu toti pacientii sunt insa supusi tratamentului chirurgical. Chirurgia este aplicabila cazurilor cu modificari  ale spermogramei, sau cazurilor simptomatice (dureri, crestere in volum a testiculului, indicatii de ordin estetic).

Care sunt metodele de tratament chirurgical ?


Tratamentul chirurgical laparoscopic
– a devenit sau ar fi trebuit sa devina principala forma de tratament astazi.
Se realizeaza pneumoperitoneul – in cavitatea abdominala se introduce CO2 pentru a crea un spatiu de lucru. Gesturile se realizeaza cu ajutorul unor instrumente introduse prin miniincizii (cea mai mare de 1 cm) si sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop (mini camera video introdusa in abdomen printr-una dintre incizii).

Se repereaza vena testiculara dilatata si se sectioneaza un fragment din aceasta, fragment care se trimite la analiza. Interventia se incheie prin inchiderea pacientului si sutura miniinciziilor.

Laparoscopia are numeroase avantaje:

 • pacientul se recupereaza mai rapid
 • chirurgul are o buna viziune intraoperator
 • reperarea mai facila a venei (venelor dilatate)
 • rata de recidiva este mai mica.

Interventia dureaza in medie o ora iar pacientul necesita spitalizare 24 de ore.

Tratamentul deschis (clasic) – se realizeaza o incizie similara cu cea pentru apendicectomie dar in stanga; se repereaza vena testiculara pe cale retroperitonela (Ivanissevici-Gregoire), se sectioneaza un fragment. Durata 30-40 min, spitalizare 24 de ore, recuperare mai dificila comparativ cu laparoscopia.
Tratamentul pe cale strict scrotala sau inghinala este asociat cu un mare risc de recidiva.

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie. Adeverinta de salariat  atesta calitatea dumneavoastra de asigurat.
Practic veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata.  Vi se va explica interventia si  riscurile acesteia. Veti primi un antitrombotic (pentru a preveni formarea de cheaguri). Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.
Dupa operatie  vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat  si alimentat treptat. Pansamentul va fi supravegheat. In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24 de ore.

Un regim alimentar postoperator nu este necesar, in schimb este obligatorie evitarea efortului fizic sustinut timp de 30 de zile. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical. Firele se vor indeparta la 8-10 zile de la operatie. Este bine sa realizati o noua spermograma postoperator pentru a vedea adevaratul avantaj al interventiei.

 


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

8 comentarii

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca · 04/10/2017 la 7:36 AM

Buna ziua,

Va pot raspunde doar in urma unei consultatii !

Cu stima,

Dr.Tuca

0723042207

Stanciu liviy · 06/03/2018 la 9:02 PM

Buna ziua,am fost diagnosticat cu varicocel gradul 3 as vrea sa ma operez cat mai curand.Imi puteti spune cand pot veni la un consult si cat de repede pot face operatia?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 07/03/2018 la 6:06 AM

  Bună ziua,
  Va rog sa ma sunați pentru a stabili o consultație!
  Operatia laparoscopica o putem realiza rapid.
  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Mulțumesc
  Zi bună

Costin · 17/07/2018 la 5:38 PM

Buna domul doctor am 28 de ani acum doi ani am fost depistat cu varicocel grad 1 am fost la un medic urolog și mi-a zis k nu am nimic iar acum mă afecteza de doi ani numi găsesc liniștea am durere de ambele testicole e posibil sa fie afectat și celălalt testicol,de doi ani am incercat sa fac copii și nevasta nu a rămas însărcinată cum…mă puteți ajuta

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/07/2018 la 4:14 AM

  Bună dimineața,
  Va trebui sa faceti o ecografie testiculara la ambele testicule si o spermograma sa vedem daca fertilitatea este afectată, iar daca aveți intr-adevar varicocel putem face o operație laparoscopica de varicocel!

  Numărul meu de telefon este 0723042207.
  Va astept!
  Dr.Tuca

Mihaela · 21/09/2018 la 7:17 PM

Buna seara
As vrea si eu o informatie, baiatul meu in varsta de 24 de ani, a fost operat in luna iulie de varicocel , acuma el e la o scoala militara unde se face foarte mult efort si zice el ca are o vena la fel cum a fost inainte de operatie, as vrea sa stiu ce poate sa fie . Multumesc anticipat.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 24/09/2018 la 5:56 AM

  Bună ziua,
  Il astept pe băiatul dumneavoastră la o consultație , nu ma pot pronunța fara sa il văd!

  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Ștefan Tucă

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 24/09/2018 la 5:57 AM

  Bună ziua,
  Il astept pe băiatul dumneavoastră la o consultație sa, nu mă pot pronunța fara sa il văd!

  Numărul meu de telefon este 0723042207.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *