Home Chirurgie BariatricaBypass Gastric Indicațiile operației de gastric bypass

Indicațiile operației de gastric bypass

Gastric bypass este o procedură chirurgicală utilizată în tratamentul obezității. Aceasta implică reducerea dimensiunii stomacului și modificarea traseului tractului digestiv pentru a reduce absorbția nutrienților si mineralelor.

Indicațiile operației de gastric bypass

  • Indicele de masă corporală (IMC) de peste 40 kg/m² sau de peste 35 kg/m² în asociere cu alte comorbidități. Amintim aici diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, apneea de somn etc.
  • Eșecul altor metode de tratament al obezității, cum ar fi modificările dietetice și stilul de viață, efortul fizic fara rezultat, medicamentele pentru pierderea în greutate sau alte proceduri chirurgicale, cum ar fi inelul gastric.
  • Prezența altor afecțiuni care pot fi îmbunătățite prin pierderea în greutate. Acestea pot fi boala de reflux gastroesofagian, artrita și infertilitatea.
  • Eșecul după gastric sleeve, intervenție prin care nu s-a reușit pierderea in greutate preconizata, cu reîngrășare semnificativa.

Principalele proceduri de gastric bypass

  • Roux-en-Y gastric bypass (RYGB): Aceasta este cea mai comună procedură de gastric bypass. În timpul acestei intervenții chirurgicale, chirurgul va crea un rezervor gastric mic în partea superioară a stomacului și va conecta acest rezervor la un nou traseu al intestinului subțire, evitând astfel o parte a stomacului și a intestinului subțire. Acest lucru face ca pacientul să se simtă mai repede sătul și să se reducă absorbția nutrienților și caloriilor.
  • Biliopancreatic diversion with duodenal switch (BPD/DS): Aceasta este o procedură mai complexă de gastric bypass care implică crearea unei pungi gastrice mici și modificarea traseului intestinului subțire. În timpul acestei proceduri, o mare parte a stomacului este îndepărtată. Restul este conectat la un nou traseu al intestinului subțire, permițând alimentelor să treacă mai repede prin sistemul digestiv și reducând absorbția nutrienților. Această procedură este folosită în general la pacienții cu un indice de masă corporală foarte ridicat.

Indicațiile operației de gastric bypass fiind bine codificate, ambele proceduri sunt eficiente în reducerea greutății. Simptomele asociate cu obezitatea și comorbiditățile acesteia vor fi mult atenuate, daca nu chiar vindecate. Cu toate acestea, fiecare procedură are propriile riscuri și beneficii, iar decizia privind cea mai bună procedură pentru un pacient trebuie luată de comun acord cu medicul chirurg.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre toate opțiunile disponibile de tratament al obezității. Astfel veți lua decizia cea mai potrivita de tratament pentru dumneavoastră.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button