Flebologie

Flebologie este știința care studiază venele, și se adresează patologiilor venoase (boala varicoasa), dezbătând în același timp metode de prevenție, tratament medical și tratamente chirurgicale ce presupun o minima agresiune chirurgicala asupra bolnavului. Aceste proceduri se realizează sub ghidaj ecografic, de obicei cu anestezie locala, maxim locoregionala. In pagina sunt tratate subiecte precum varicele hidrostatice în general, cât și procedurile miniminvazive pentru varice hidrostatice (ablația cu radiofrecvența, și laserul endovenos).

Detalii despre miniminvazivitate in chirurgia varicelor

Printr-o puncție de 2 mm, și sub ghidaj ecografic se introduce un cateter în vena safena interna/externa. Ulterior, se infiltrează cu anestezic țesutul din jurul venei pentru a o izola circumferențial. Cateterul eliberează secvențial energie de radiofrecvența sau de laser endovenos. Aceasta energie va produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și închiderea venei. Se retrage cateterul, se aplica un pansament și un ciorap elastic compresiv. Procedura poate fi completată cu flebectomii adresate pachetelor izolate și cu ligatura colateralelor crosei safenei mari (gesturi chirurgicale realizate prin miniincizii).

Avantajele procedurilor minim invazive in chirurgia varicelor

Tratamentul se realizează sub ghidaj ecografic în spitalizare de zi (ambulator), sau de maximum 24 de ore. Necesita anestezie locală,  generala scurta (sedare) sau rahianestezie. Nu presupun incizii mari, evidente, drept urmare sunt vag dureroase. Nu rămân cicatrici inestetice sau hematoame ca în cazul procedurilor clasice din chirurgia varicelor. Durata tratamentului este de aproximativ 30-90  minute, în funcție de caz. Recuperarea este extrem de rapida, cu reluarea activității imediat după procedura. Atât laserul endovenos cât și ablatia cu radiofrecventa in chirurgia varicelor, au rezultate excelente cu o  mare rata de succes,  și cu un procent de complicații extrem de scăzut.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button