Home Chirurgie generalaFlebologie Varice hidrostatice membre inferioare

Varice hidrostatice membre inferioare

Ce sunt varicele membrelor inferioare ?

Varice hidrostatice membre inferioare sunt dilatații patologice permanente ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valve. Acestea au rolul de a împiedica refluxul de sânge datorita gravitației, asigurându-se astfel circulația sângelui dinspre periferie spre centru (spre inima). Incompetenta acestor valve determina alterarea funcționarii acestor vene superficiale. Rezulta astfel, insuficienta venoasa, și apariția consecutiva a varicelor.

Cauzele apariției varicelor

Varice hidrostatice membre inferioare apar mai frecvent la femei comparativ cu bărbații. Exista de asemenea factori favorizanți cum ar fi sarcina, și factori agravanți ca cei ereditari, obezitatea sedentarismul, activitatea profesionala statica. Mult mai rar insuficienta venoasa superficiala este secundara unei anomalii a venelor profunde.

Simptomatologia și evoluția bolii varicoase

Existenta unei circulații venoase alterate la nivelul gambelor si coapselor determina simptomatologie mai ales în ortostatism (în picioare). Dilatațiile varicoase inestetice pot fi mai mult sau mai puțin importante, iar din punct de vedere al simptomelor pot apare:

  • senzația de durere și greutate la nivelul gambelor 
  • furnicături
  • crampe nocturne
  • senzație de arsura și roșeața
  • edem (umflarea picioarelor) la nivelul gleznelor și moletului
  • colorația închisa a pielii.

In stadiile mai avansate, stagnarea sângelui în sistemul venos superficial poate antrena o atingere a țesutului cutanat responsabila de eczema, hipodermita sau ulcere varicoase de gamba.

In afara acestei evoluții trenante, insuficienta venoasa superficiala (varicele) pot fi responsabile de:

  • hemoragie la nivelul unei dilatații varicoase importante (spontana sau ca urmare a unui traumatism)
  • tromboza venoasa superficiala (cheag de sânge ce blochează o vena superficiala), cu posibila evoluție spre tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara.

Chirurgie varice hidrostatice membre inferioare

Scopul tratamentului chirurgical – operație varice, este înlăturarea venelor superficiale bolnave (varicelor), și astfel sa suprime efectul stagnării (stazei) sângelui la nivelul membrelor inferioare. Suprimarea varicelor  ameliorează circulația venoasa la nivelul membrului inferior (venele profunde asigura perfect circulația venoasa).

Modalitățile de realizare a actului operator

Intervenția (operație varice) cel mai frecvent practicata poarta denumire de crosectomie – stripping. Venele cel mai frecvent responsabile de apariția varicelor sunt în număr de doua pentru fiecare membru inferior:

  • vena safena mare (safena interna), care începe la nivelul fetei interne a gleznei, urca pe fata interna a gambei și coapsei, și se termina aproape de pliul inghinal printr-o crosa care se varsă în sistemul venos profund. Pentru a îndepărta aceasta vena, este necesara o incizie de câțiva cm aproape de pliul inghinal, și o alta incizie mai mica pe fata interna a gleznei.
  • vena safena mica (safena externa), începe pe fata externa a gleznei urca pe fata posterioara a gambei, și se termina la nivelul pliului de flexie a genunchiului printr-o crosa care se varsă în sistemul profund. Pentru a îndepărta aceasta vena se practica doua mini incizii – una în spatele genunchiului, iar cealaltă pe fata externa a gleznei.

Ramurile venoase care se varsă în cele doua vene descrise mai sus pot fi de asemenea responsabile de varice. Vor fi îndepărtate prin flebectomie (micro incizii cutanate prin care acestea sunt exteriorizate cu ajutorul unui croșet).

Înaintea operației, în afara analizelor uzuale este necesara o ecografie Doppler venos. Aceasta vizualizează sistemul venos profund, permeabilitatea acestuia, insuficienta ostiala, etc. De asemenea administrarea unui anticoagulant este necesara.

Varice hidrostatice membre inferioare

Oricare ar fi tehnica chirurgicala utilizata pentru ceea ce înseamnă varice hidrostatice membre inferioare,  gestul chirurgical va fi realizat la blocul operator sub anestezie. Spitalizarea va fi în funcție de amploarea gestului și patologia asociata, și în general, nu depășește 24 de ore.

Evoluție după operație varice

Evoluția postoperatorie este în general simpla, permițând reluarea activității normale după câteva zile. Administrarea de anticoagulant, tonice venoase, și eventual antiinflamatorii sunt utile. De asemenea pacientul operat va beneficia de concediu medical.

Postoperator pot apare echimoze (frecvent, fără consecințe, și cu dispariție rapida). De asemenea, și un anumit grad de inflamație la nivelul zonelor de incizie  (cu recuperare rapida). Purtarea ciorapului elastic este necesara o perioada de timp.

9 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button