Ce sunt varicele membrelor inferioare ?

Varice hidrostatice membre inferioare sunt dilatari patologice permanente ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valve care au rolul de a impiedica refluxul de sange datorita gravitatiei, asigurandu-se astfel circulatia sangelui dinspre periferie spre centru (spre inima). Incompetenta acestor valve determina alterarea functionarii acestor vene superficiale. Rezulta insuficienta venoasa si aparitia consecutiva a varicelor.

Cauzele aparitiei varicelor

Varice hidrostatice membre inferioare apar mai frecvent la femei comparativ cu barbatii. Exista de asemenea factori favorizanti cum ar fi sarcina si factori agravanti ca cei ereditari, obezitatea sedentarismul, activitatea profesionala statica. Mult mai rar insuficienta venoasa superficiala este secundara unei anomalii a venelor profunde.

Simptomatologia si evolutia bolii varicoase

Existenta unei circulatii venoase alterate la nivelul gambelor si coapselor determina simptomatologie mai ales in ortostatism (in picioare). Dilatatiile varicoase inestetice pot fi mai mult sau mai putin importante, iar din punct de vedere al simptomelor pot apare:

 • senzatia de durere si greutate la nivelul gambelor,  
 • furnicaturi,
 • crampe nocturne,
 • senzatie de arsura si roseata,
 • edem (umflarea picioarelor) la nivelul gleznelor si moletului,
 • coloratia inchisa a pielii.

In stadiile mai avansate stagnarea sangelui in sistemul venos superficial poate antrena o atingere a tesutului cutanat responsabila de eczema, hipodermita sau ulcere varicoase de gamba.

In afara acestei evolutii trenante insuficienta venoasa superficiala (varicele) pot fi responsabile de:

 • hemoragie la nivelul unei dilatatii varicoase importante (spontana sau ca urmare a unui traumatism)
 • tromboza venoasa superficiala (cheag de sange ce blocheaza o vena superficiala) cu posibila evolutie spre tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara.

Chirurgie varice hidrostatice membre inferioare

Scopul tratamentului chirurgical – operatie varice, este inlaturarea venelor superficiale bolnave (varicelor) si astfel sa suprime efectul stagnarii (stazei) sangelui la nivelul membrelor inferioare. Suprimarea varicelor  amelioreaza circulatia venoasa la nivelul membrului inferior (venele profunde asigura perfect circulatia venoasa).

Modalitatile de realizare a actului operator

Interventia (operatie varice) cel mai frecvent practicata poarta denumire de crosectomie – stripping. Venele cel mai frecvent responsabile de aparitia varicelor sunt in numar de doua pentru fiecare membru inferior:

 • vena safena mare (safena interna) care incepe la nivelul fetei intene a gleznei, urca pe fata interna a gambei si coapsei si se termina aproape de pliul inghinal printr-o crosa care se varsa in sistemul venos profund. Pentru a indeparta aceasta vena este necesara o incizie de cativa cm aproape de pliul inghinal si o alta incizie mai mica pe fata interna a gleznei.
 • vena safena mica (safena externa) incepe pe fata externa a gleznei urca pe fata posterioara a gambei si se termina la nivelul pliului de flexie a genunchiului printr-o crosa care se varsa in sistemul profund. Pentru a indeparta aceasta vena se practica doua miniincizii una in spatele genunchiului iar cealalta pe fata externa a gleznei.

Ramurile venoase care se varsa in cele doua vene descrise mai sus pot fi de asemenea responsabile de varice. Vor fi indepartate prin flebectomie (microincizii cutanate prin care acestea sunt exteriorizate cu ajutorul unui croset).

Inaintea operatiei in afara analizelor uzuale este necesara o ecografie Doppler venos. Aceasta vizualizeaza sistemul venos profund, permeabilitatea acestuia, insuficienta ostiala, etc. De asemenea administrarea unui anticoagulant este necesara.

Oricare ar fi tehnica chirurgicala utilizata pentru ceea ce inseamna varice hidrostatice membre inferioare,  gestul chirurgical va fi realizat la blocul operator sub anestezie. Spitalizarea va fi in functie de amploarea gestului si patologia asociata si in general nu depaseste 24 de ore.

Evolutie dupa operatie varice

Evolutia postoperatorie este in general simpla permitand reluarea activitatii normale dupa cateva zile. Administrarea de anticoagulant, tonice venoase si eventual antiinflamatorii sunt utile. De asemenea pacientul operat va beneficia de concediu medical.

Postoperator pot apare echimoze (frecvente , fara consecinte si cu disparitie rapida). De asemenea si un anumit grad de inflamatie la nivelul zonelor de incizie  (cu recuperare rapida). Purtarea ciorapului elastic este necesara o perioada de timp.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

8 comentarii

ALEXANDRU LAVINIA · 09/01/2017 la 11:07 PM

Buna seara! Ma numesc Lavinia Alexandru, am 38 de ani,si m-am operat in luna iunie 2016,de varice,clasic la Craiova. Sunt foarte multumita de rezultat,doar ca recuperarea a durat destul de mult,pentru o mamica 😊…la celalalt picior mi s-a spus ca nu este nevoie,dar am niste vase sparte vizibile,proeminente si inestetice. ..am incercat sclerozare, sunt prea mari,am incercat laser,nimic, credeti ca dumneavoastra ma puteti ajuta?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 10/01/2017 la 11:38 AM

  Bună ziua,

  Vă pot ajuta, și putem face o ablație cu radiofrecvență a varicelor.
  Trebuie să faceți un Doppler venos la piciorul neoperat și când veniți sa va consult să aduceți rezultatul.

  Cu stima,
  Dr.Tucă

  0723042207

   Dr. Stefan Tuca

   Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 la 2:38 PM

   Buna ziua,

   Va astept la o consultatie!
   Numarul meu de telefon este 0723042207

   Cu stima ,

   dr.Tuca

Ablatia cu radiofrecventa varice, varice VNUS Closure, Operatie varice · 25/03/2019 la 8:46 AM

[…] Varice hidrostatice membre inferioare […]

Laser endovenos - Dr. Stefan TUCA - tratament varice cu laser endovenos · 25/03/2019 la 8:48 AM

[…] Varice hidrostatice membre inferioare […]

Pericolele varicelor hidrostatice - Dr. Stefan TUCA · 18/05/2019 la 8:43 PM

[…] Varice hidrostatice membre inferioare […]

Pericolele pentu varicele membrului inferior - Dr. Stefan TUCA · 18/05/2019 la 9:17 PM

[…] Varice hidrostatice membre inferioare […]

Varicocelul - dr. Stefan Tuca, operatie laparoscopica varicocel · 22/07/2019 la 8:18 PM

[…] Varice hidrostatice membre inferioare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *