Ablația  cu radiofrecvență pentru varice (Vnus Closure Fast)

Pentru varice, unul dintre cele mai noi procedee este ablația cu radiofrecvență, procedură superioara chirurgiei clasice sau laserului endovenos.

Procedura “VNUS CLOSURE FAST” este alternativa minim invaziva la tratamentul chirurgical.

Printr-o puncție de 2 mm se introduce un cateter în vena safena interna/externa; ulterior se infiltrează cu soluție anestezica țesutul din jurul venei pentru a o izola circumferențial. Cateterul eliberează secvențial energie de radiofrecvența care produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și închiderea venei. Se retrage cateterul, se aplica un pansament și un ciorap elastic compresiv. Procedura poate fi completată cu flebectomii adresate pachetelor izolate și cu ligatura colateralelor crosei safenei mari (gesturi chirurgicale realizate prin miniincizii).

Avantajele procedurii Vnus Closure Fast

Tratamentul se realizează sub ghidaj ecografic în spitalizare de zi (ambulator), sau de maximum 24 de ore. Necesita anestezie locală,  generala scurta (sedare) sau rahianestezie. Nu presupune incizii mari,  și ca urmare este  putin dureroasa și nu rămân cicatrici inestetice sau hematoame. Durata tratamentului este de aproximativ 30-90  minute (în funcție de caz, iar recuperarea este extrem de rapida, cu reluarea activității imediat după procedura. Are rezultate clinice excelente cu o  mare rata de succes  și cu o rata a complicațiilor, extrem de scăzuta.

image

Cui se adresează procedura?

Pacienților de orice vârsta cu varice secundare incompetentei valvulelor de  la nivelul sistemului venos superficial (vena safena interna/externa) demonstrata prin ecografie Doppler. Singura contraindicație, o reprezinta prezenta unui cheag de sânge (tromb) în venele superficiale sau profunde.

Exista reacții adverse?

Complicațiile sunt rare, și de obicei minore: parestezii (furnicături), hiperpigmentarea sau decolorarea tegumentelor, edem, arsuri  tegumentare. Rar pot sa apară sângerări, infecție, tromboflebita, reacție alergica și foarte rar embolie pulmonara.

Dupa procedura:

Va puteți reîntoarce  la activitatea normala, însa cu evitarea efortului fizic intens și ridicarea de greutăți. Este indicat mersul pe jos cel putin 30 minute/zi timp de 2-3 săptămâni. Se vor evita băile fierbinți, sauna, expunerea la soare timp de 3 săptămâni. Ciorapii elastici compresivi vor fi purtați timp de 3 zile atât în cursul zilei cit și al nopții, ulterior doar în cursul zilei timp de 2 – 3 săptămâni. In caz de durere se poate administra Paracetamol 500 mg 2-4 tb/zi. Ideal ar fi sa reveniți  la control (examen clinic) la  o săptămâna, ulterior la 1 luna,  6 și 12 luni după procedura.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

3 Comments

Ahmed aurelia · 30/11/2017 at 5:14 AM

Cat costa eu am nevoie LA ambele picioare

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 01/12/2017 at 11:30 AM

  Va aștept la o consultație la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8, cartier Aviației București, ocazie cu care vom discuta tehnicile actuale in boala varicoasa, alegem impreuna ce vi se potrivește, si veti fi informata si de pret.

  Cu stimă,
  Dr Tuca

  0723042207

Metode performante de tratare a varicelor - Dr. Stefan TUCA · 19/05/2019 at 7:21 PM

[…] Ablatia cu radiofrecventa pentu varice […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button