Eventratie (hernie incizionala)

Eventratie reprezinta pasajul unor organe din cavitatea peritoneala (epiploon, intestin subtire, colon), printr-un orificiu castigat cu ocazia unui traumatism abdominal consecutiv unui accident sau unei interventii chirurgicale (cel mai frecvent). Se poate situa deci oriunde la nivelul peretelui abdominal. Eventratiile postoperatorii (circa 95 % din totalul eventratiilor) rezulta dintr-un defect de cicatrizare la nivelul structurilor musculare si aponevrotice care sunt resuturate la finalul interventiilor.

Reprezinta o afectiune relativ frecventa – apare la 10-20 % din pacientii operati.

Eventratie

Care sunt cauzele aparitiei eventratiei?

Intre cauzele care duc la cicatrizare imperfecta si ulterior eventratie sunt de amintit: infectia plagii postoperator, supuratii, tensiunea excesiva realizata asupra peretelui abdominal in curs de cicatrizare cum se intampla in obezitate, la tusitori cronici, dupa efort intens. Exista de asemenea tipuri de incizii care predispun mai frecvent la eventratie, incizia mediana fiind una dintre ele.

Care este evolutia spontana a unei eventratii?

Muschii se indeparteaza unii de altii, iar peritoneul (membrana ce tapeteaza pe interior cavitatea abdominala) este impins progresiv in grasimea subcutanata de catre organelle abdominale care se angajeaza in sac (el insusi format din peritoneu). Initial eventratia este reductibila (reintra) spontan in abdomen sau la impingerea manuala, ulterior nu se mai reduce si se poate incarcera sau strangula.

Care sunt principalele simptome si semne ale eventratiei?

Primul semn este de obicei aparitia unei boseluri, tumefactii (umflaturi) la nivelul zonei operate cu crestere in dimensiuni odata cu trecerea timpului (chiar pana la dimensiuni gigante). Pacientul poate fi asimptomatic, sau sa prezinte jena locala si dureri usoare in formele simple, reductibile. In formele complicate cu strangulare semnele sunt alarmante pacientul prezentand dureri intense, varsaturi, absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze (ocluzie intestinala prin strangularea eventratiei – impune interventie imediata).

Cand si de ce este indicata interventia chirurgicala?

Tratamentul eventratiei este numai chirurgical. Diversele metode de contentie (gen brauri, centuri , corsete) sunt iluzorii. Peretele abdominal trebuie refacut, intarit cu o plasa (simpla sutura a aponevrozei si muschilor e grevata de o mare rata de recidiva). Avand in vedere ca eventratia, ca si hernia dealtfel, se pot complica in orice moment (pacientul prezentat in urgenta cu eventratie strangulata poate avea chiar nesansa unei rezectii intestinale) indicatia chirurgicala a unei astfel de afectiuni este ferma. Sigur ar fi mai bine si pentru dumneavoastra si pentru chirurg sa va prezentati precoce nu cu complicatii. In acest fel si agresiunea asupra organismului dumneavoastra va fi mai mica, si interventia cu mai putine riscuri.

Care este rolul plasei? Exista riscul ca aceasta sa nu fie tolerata de organism?

Plasa are rolul de a intari peretele abdominal (la circa 6 saptamani este incorporata de organism). Este clar ca este nevoie de ea (ati facut eventratie dupa sutura simpla deci nu e nevoie sa faceti si a doua oara).
Riscul de a nu fi tolerata exista, dar este foarte scazut. Plasa este testata pe mii de pacienti in cadrul unor studii, inainte de a fi utilizata medical.

De ce tip de anestezie este nevoie ?

Aceasta interventie se realizeaza numai sub anestezie generala (veti fi complet adormit).

Ce tratament chirurgical exista ?

Tratament chirurgical pe cale deschisa (clasic)

Tratamentul chirurgical fara aplicarea unei plase, prin sutura simpla este grevat de un risc de recidiva enorm. Plasa poate avea diverse locuri de implantare. Cele mai bune modalitati (in sensul reducerii riscului de recidiva) fiind: montajul properitoneal, si montajul retromuscular prefascial (intermusculoaponevrotic) dupa tehnica descrisa de Rives, Rives – Stoppa.

Noua incizie va circumscrie si indeparta vechea cicatrice, de la prima interventie. Se va repera sacul (sau sacii de eventratie) si se va reduce continutul acestora in abdomen. Urmeaza faza de intarire a peretelui.

In procedeul properitoneal se diseca peritoneul de pe peretele ventral al abdomenului se inchide deasupra anselor intestinale si se aseaza plasa, deasupra peritoneului inchis, in spatiul properitoneal.

In procedeul retromuscular Rives plasa(de poliester sau polipropilena) se aseaza intre foita posterioara a tecii muschilor drepti abdominali si muschi ca atare. Acest tip de interventie necesita rareori drenaj. In ambele cazuri plasa se va monta ‘’tension free’’ (fara tensiune). Se tine cont astfel si de retractia plasei (circa 20 % in prima luna).

Tratament chirurgical pe cale laparoscopica

Procedeul laparoscopic in tratarea eventratiilor – tratamentul se poate realiza si laparoscopic, cu fixarea la nivelul peretelui a unor plase care nu produc aderente fata de organele intraabdominale (Dual Mesh, BiFace) cu ajutorul unor agrafe speciale spiralate (resorbabile sau neresorbabile) si a unor fire trecute prin intreg pertetele abdominal, astfel incat ancorarea plasei sa fie una durabila. Interventia se realizeaza in acest caz cu ajutorul unor instrumente lungi si subtiri, sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop.

Avantajele laparoscopiei in eventratie (operatie eventratie laparoscopic) sunt numeroase de la cele de ordin cosmetic (bolnavul va prezenta doar trei cicatrici postoperatorii cu dimensiuni de maxim 1 cm, prin care se introduc laparoscopul si instrumentele de lucru), la cele legate de durerea si recuperarea postoperatorie (mult diminuate  datorita laparoscopiei in sine).

Detalii ale procedeului laparoscopic regasiti in urmatoarele imagini:

Eventratie laparoscopic
Fixarea trocarelor

Fixarea plasei cu agrafe resorbabile 2

Ce se intampla inainte si dupa operatia de eventratie ?

Inainte de operatie

Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul de familie. Este nevoie si de adeverinta de salariat sau talon pensie – probeaza ca sunteti platitor de CAS.

Practic, veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica interventia si riscurile asociate. Veti primi un antitrombotic (pentru a preveni formarea de cheaguri), si un antibiotic pentru a preveni infectia. Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operatie 

Dupa operatie vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat si alimentat treptat. Reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gazesi pansamentul vor fi supravegheate. Uneori, exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi suprimat inaintea externarii. In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar. Este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni, pana la buna cicatrizare a peretelui si incorporarea protezei. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie in cazul in care nu se resorb singure. In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici  mai putin vizibile evitati expunerea inciziilor direct la soare.

53 thoughts on “Eventratie (hernie incizionala)

 1. Buna ziua! Este posibila eventratia in urma unei operatii de hernie inghinala (incizie clasica) la care s-a folosit plasa, tinand cont si de faptul ca am frecvent activitate fizica intensa?

 2. Buna ziua.Sunt tare suparat, dupa o operatie de apendicita nereusita m-a chinuit nu o gasea si in final a venit medicul de garda si a rezolvat.Dar ma chinui ma doare si dupa trei operatii cu plasa nu sunt bine.Am facut CT ABDOMEN CU SUBST DE CONTRAST SI concluzii.Eventratie decelabila la nivelul planurilor musculare oblic intern si transvers infraombilical dreapta.Nu stiu cit este de grav ,nu mai am curaj sa merg la chirugie datim un sfat cum este bine cit m-ar costa o eventratie? Multumesc pt raspuns.

  1. Buna ziua,

   In primul rand va astept ala o consultatie, la Medlife, calea Grivitei 365
   Daca vom decide impreuna o interventie chirurgicala, va voi propune un procedeu laparoscopic, in care recuperarea postoperatorie este mai scurta si durerilae mult diminuate..
   Va astept !

   dr.Tuca

   0723042207

 3. este posibil ca dupa operatia de hernie ombilicala cu plasa sa am dureri de insuportat dupa doua zile de la operatie nu mai suport durerile si ma doare toata burta ce pot sa mai fac va rog sa imi dati si mie un sfat

 4. Buna ziua dle doctor,
  Mama mea in varsta de 76 de ani a fost operata de eventratie in feb 2013 prin operartie deschisa. Eventratia a fost destula de mare, in partea dreapta formata dupa operatia de indepartarea colecistului. Din pacate la o ecografie abdominala din primavera ni s-a spus ca sunt mici discontinuitati de 2mm in partea superioara si inferioara a operatiei. Mama are un diabet de tip II, o circulatie f proasta a sangelui si a avunt in 2013 in nov un mic accident cerebral fara sechele si fara urmari dar sunt identificate o arteroscleroza a vaselor de sange. Intrebarea mea este in cazul de fata daca la aceste discontinuitati de 2mm se impune o operatie de recidiva a eventratiei si daca da este un candidat pentru interventia laparoscopic tind cont care totusi o operatie destul de mare de eventratie.

  Multumesc anticipat.
  Ella

  1. Bună seara,

   La 2 mm ( să nu fie vorbă de 2 cm), discontinuități ale peretelui abdominal, nu este nevoie decât de o urmărire!
   Dar nu mă pot pronunța exact, fără să o consult pe mamă dvs!
   Mulțumesc

   Seară bună!

   Dr.Tucă

   0723042207

   1. Am fost operat de abces perianal de mai multe ori in ultimii 10 ani
    Ultima interventie (drenaj, antibiotice si antiimflamatoare) in mai 2015.
    Va rog sa-mi spuneti daca puteti face o interventie chirurgicala pentru evitarea recidivelor.
    Va multumesc.
    Cu deosebita consideratie,
    EMILIAN

    1. Buna ziua,

     Va pot ajuta, dar va astept la o consultatie la Medlife Grivita, Calea Grivitei 365, sector 1 Bucuresti, sa vedem despre ce este vorba .
     Cel mai probabil va fi nevoie de un RMN pelvis, sa vedem daca nu cumva este vorba de o fistula perianala de fapt !
     Numarul meu de telefon este 0723042207

     Cu stima,

     Dr. Stefan Tuca

 5. Bună ziua domnule doctor.Am și eu o problema,in urmă șederii mele in Belgia,am hotărât să.mi fac operație de hernie ombilicală,diagnosticata tot aici,ieri trebuia să fiu operata,fiind foarte speriata de anestezia generală,am renunțat la operație chiar acolo în spital,asteptand mai multe ore de la internare și fiind foarte fricoasă,ce pot face sa scap de teamă asta mare de anestezie,ca să pot ajunge să mă operez fiind conștientă de consecințe,eu în țară sunt coasigurarea după soț ,csi aș dori să știu cât m.ar costa intervenția chirurgicală?

 6. Buna ziua! In urma unei operatii de cezariana peretele abdominal s-a desprins si tre sa consult un chirurg, as dori si a doua sarcina si as vrea sa stiu dak trebuie suturat peretele sau neaparat si folosirea plasei?

 7. Buna ziua,

  Ar fi cu siguranta mai riscant sa aveti eventratie nerezolvata si sa ramaneti insarcinata.
  Va astept la o consultatie ca sa stabilim un plan.

  Multumesc

  Cu stima,

  dr.Tuca -0723042207

 8. Domnule doctor.In 2015 am fost operat de hernie hiatala si dupa 6 luni am facut eventratie pe linia mediana a abdomenului in 2 locuri.Acum nu am dureri mari dar ma deranjeaza ca nu prea pot lucra.Se poate rezolva printr-o operatie efectuata de dumneavoastra?

  1. Bună ziua,

   Ma pot ocupa de cazul dumneavoastră, și putem face o operație laparoscopica dacă doriți.

   Va aștept la o consultatie inițial pentru a stabili un plan.

   Cu stima,

   Dr.Tucă

   0723042207

 9. Buna ziua, in februarie 2013,mi-a fost extirpat colecistul pe cale laparoscopica si la scurt timp am prezentat o eventratie epigastrica . Mentionez ca din 2003 sunt diagnosticata cu colita limfocitara si urmez zilnic tratament prescris de medic gastroenterolog si totusi la un interval de 10-15 zile am dureri abdominale atroce in special in flancul drept sub rebordul costal cu iradiere in loja renala dreapta , meteorism abdominal accentuat,tenesme , uneori varsaturi, frisoane, stare de rau general, urmate uneori de scaune diareice.INTREBARE :ACESTE ACUZE SE POT DATORA EVENTRATIEI ?Trebuie rezolvata, chirurgical, eventratia cat mai rapid sau acuzele se datoreaza bolii de fond , adica bolii inflamatorii intestinale.De 19 luni tin dieta fara gluten si am greutatea de 50 kg cu 1,54cm inaltime . Va multumesc!

  1. Bună ziua,
   Simptomele pot fi ale bolii gastroenterologice dar pot apărea și ca urmare a eventratiei.
   Va aștept la o consultație.
   Numărul meu de telefon este 0723042207.

   Cu stimă,

   Dr. Ștefan Tucă

 10. Numele meu este Petrisor Elena….M-ati operat in data de 25 noiembrie 2016…Ma simt foarte bine ,si va multumesc foaret mult pentru ajutorul acordat

 11. Numele meu este Petrisor Elena….M-ati operat in data de 25 noiembrie 2016…Ma simt foarte bine ,si va multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat

 12. Buna ziua!
  In urma unei operatii de cezariana complicata cu plaga infectata si deschisa 2luni cu refacerea plagii etc mi-a aparaut o umflatura in partea dreapta deasupra plagii ce tot se mareste.Momentan are dimensiunea unei portocale si este dureroasa.In urma investigatilor mi au fost recomandate ceaiuri diuretice.este vorba de eventrație?desi eu cred ca este vorba de intestin ca acesta umflatura se mareste in functie de ce mananca/beau.Va multumesc!

 13. Buna, dupa o interventie chirurgicala laparoscopica (testare cancer din ganglionii intestinali si apendicita acuta) am ramas cu o umflatura destul de mare la cea mai mare incizie (pe mijlocul burtii) si este foarte deranjanta, plus in partea dreapta unde s-a efectuat operatia de apendicectomie (in urma cu 1 an si 4 luni) am o durere continua, e mai mult o stranger decato durere dar e insuportabila. Varsta: 19 ani. Aveti in sfat pentru mine? (mentionez ca am avut 4 anestezii totale care m-au afectat psihic si nu prea as mai dori inca o anestezie). Multumesc!

 14. Buna ziua,

  Din expunerea dumneavoastra imi dau seama ca este vorba de o eventratie, caz in care putem rezolva problema laparoscopic !

  Va astept la o consultatie !

  Cu stima ,

  Dr.Stefan Tuca

  0723042207

 15. va multumesc ca mi-ati raspun domnule doctor..medicul de familie care mo consultat asa mia trecut pe analize Eventratie Abdominala Postoperator…domnule doctor am fost operat in 2014 pe cord deschis avand un defect septal atrial de care nasm stiue acuma ma simt f bine ar fii vreo problema asta pt o alta operatie?eu sunt din judetul botosani la vreo 600 de km bucuresti cat de repede voi lua legatura cu dumneavoastra.va salut cu respect..

 16. domnule doctor ar fii vreo poblema faptul ca am fost operat pe cord deschis in 2014 pt ca am avut un defect septal atrial din nastere,daca mas opera laparascopic?cu inima nu mai am nicio problema ma simt f bine?vreu o consultatie la dumneavoastra si unde vas putea gasi si ceprogram aveti dumneavoastra pt consultati?va salut cu respect

  1. Buna seara,

   Sigur, puteti veni oricând la o consultatie..
   Ma gasiti la Spitalul Medicover Bucuresti – strada Pechea nr.8, cartier Aviatiei .
   Numarul meu de telefon este 0723042207

   Cu stima,
   Dr.Stefan Tuca

  2. Buna seara,

   Va astept la o consultatie.

   Ma gasiti la Spitalul Medicover Bucuresti – strada Pechea nr.8, cartier Aviatiei .
   Numarul meu de telefon este 0723042207
   Cu stima,
   Dr.Stefan Tuca

 17. Buna ziua!
  Am doua operatiI de cezariana. Dupa a doua operatie, partea unde au fost legate firele, jumatatea stanga a corpului meu a ramas amortita. Au trecut 7 luni, abdomenul meu este foarte umflat in partea stanga, deasupra operatiei, iar in punctul de legare a firelor s-a format o adancitura extrem de inestetica. Explicatia medicului care m-a operat a fost ca, fiecare organism se vindeca diferit! As dori sa vin la o consultatie daca dvs recomandatI! Multumesc!

  1. Bună ziua,
   Din descrierea dumneavoastră se pare ca aveți o eventratie!
   Vă aștept la o consultație sa vedem exact despre ce este vorba! Ma găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8, București
   Numărul meu de telefon este 0723042207.

   Cu stimă,
   Dr.Tuca

 18. Buna ziua. Am fost operata de histerectomie totala acum 2 ani. Totul a decurs foarte bine pana acum de Craciun cand am inceput sa simt un disconfort la nivelul burtii, durere in partea stanga si sub burta, Initial mi s a spus de doctorita de familie ca ar fi intestinul inflamat mi s.a dat tratament care nu a dat rezultate, apoi mi s0a recomandat urocultura dar crede ca ar putea fi ceva de la operatie. Daca nu apare nici o umflatura nicaieri. poate fi vorba de eventratie? Va multumesc anticipat!

  1. Bună ziua,
   Nu pot sa va răspund fara sa va consult!
   Va aștept la o consultație la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8, cartier Aviației București.
   Numarul meu de telefon este 0723042207.
   Cu stima,
   Dr.Tuca

 19. Buna ziua,in data de 10 decembrie mama mea a fost internata de urgenta la spitalul din SV.iar din data de 12 a fost operata de eventratie si i s-a pus plasa…operatoa a fost intr-o zi de marti iar sambata i-a scos tuburile de scurgere de la operatie si i-a dat drumul acasa.Dupa 2 saptamani…a facut febra si lichidul care i se mai picura din operatie s-a tulburat…am internat-o in seara de revelion la spitalul din Gura Humorului…a bagat-o pe antibiotic si i-a bagat prin operatie un alt furtun….acum e mai bine….furtunul il-a scos …dar lichid tot ii mai curge(mai limpede cu puton sange)…la o zi doua tot trebuie sa mearga la pansat la chirurgie.I-a lasat o gaurica prin operatie si ii baga inauntru tifon steril iar deasupra….vata invelita in tifon.A trecut 1 luna jumatate si nu se mai opreste…..cat v-a mai dura pana se va vindeca?

 20. Buna ziua, acum aproximativ o saptamana am avut o criza in partea dreapta care s a ameliorat dupa ce am luat pastile, am banuit ca ar fii apendicita, a 2a si am fost la doctor neresimtind deloc dureri cand acesta palpa zona asadar mi a prescris 2 medicamente(tador, no-spa) si mi a spus sa revin daca vor reveni si durerile ceva mai acute. De atunci iau pastile incontinuu( nurofen, tador, no-spa ) 3 zile am luat si antibiotic (augmentin) dureri mai aveam dar suportabile deci am zis ca nu e nevoie sa revin la control. Dar de ieri am observat ca in partea dreapta sub coaste in dreapta buricului, s a umflat toata partea aceea, nu este ceva grav, dar este sesizabil, pe langa asta mereu cand ma apas acolo se simt ca si cun s ar elibera niste gaze iar uneori intepaturi ascutite . Tin sa precizez ca la varsta de 5 ani am fost operat de hernie inghinala tot in partea dreapta. Acum am varsta de 22 de ani. Ce ar putea fii ? Ma gandeam la o eventratie si daca da cat de grav este? Tin sa precizez ca nu pot ajunge la spital decat peste 3 zile.

  1. Buna ziua,
   Nu va pot raspunde despre ce anume este vorba, nu este clar din descrierea dumneavoastra. At fi nevoie de o consultatie si eventual o ecografie abdominala generala, plus nsiste analize de sange !
   Asa ca va astept !

   Numarul meu de telefon este 0723042207

   Cu stima,

   Dr.Tuca

 21. Buna ziua Dr de curând am fost depistat cu hernie inghinala cu dimensiunea de 5mm trebue operată urgent ,simt dureri in partea stângă.

 22. Buna ziua Dl Doctor.in 2010 am avut o operatie de extrauterina.de vreo 2 sapt.pe o operatie mi a aparut o umflatura tare la pipait si cu inrosirea acelei zone.durere simt cind ma aplec insotita de o arsura.eu nefiind momentan in tara vreau sa stiu daca este ceva grav si ceva urgent(adica daca mai pot sta pina im luna iulie cind revin in tara)roseata nu imi dispare si s a format o gaura in acel loc de la operatie.astept un raspuns si va multumesc

 23. Buna ziua dl doctor.
  In urmă cu un an am fost operata de urgenta la spitalul clinic de urgență Floreasca pentru eventrație mediană supraombilicaa cu încarcerare de mare epiloon viabil.
  In urma acestei operații,in aprilie 2018 m-am prezentat la camera de gardă cu dureri abdominale puternice,și în urma ecografiei mi sa spus că a apărut o eventrație mediană cu diametrul de 29 MM.
  In iunie am ajuns din nou în camera de gardă cu dureri insuportabile mi sa administrat o perfuzie cu calmante,spunandu-mi că nu trebuie să mă alarmez.
  Durerile sunt din ce in ce mai dese și în zona abdomenului este vizibil ca un ou de gâscă ieșit în evidență

  1. Bună ziua,
   Aveti o eventratie recidivata din nefericire ..o putem rezolva laparoscopic de aceasta dată, daca vreti sa ma ocup eu de cazul dumneavoastră !
   Numărul meu de telefon este 0723042207.
   Va astept la o consultație sa vad exact despre ce este vorba, si vom decide împreună ce este de făcut in cazul dumneavoastră!

 24. Pingback:Operatie laparoscopica de eventratie - dr.Stefan Tuca, medic chirurg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *