Eventrație reprezinta pasajul unor organe din cavitatea peritoneala (epiplon, intestin subțire, colon), printr-un orificiu câștigat cu ocazia unui traumatism abdominal consecutiv unui accident sau unei intervenții chirurgicale (cel mai frecvent). Se poate situa deci oriunde la nivelul peretelui abdominal. Eventrațiile postoperatorii (circa 95 % din totalul eventrațiilor) rezulta dintr-un defect de cicatrizare la nivelul structurilor musculare și aponevrotice care sunt resuturate la finalul intervențiilor.

Reprezinta o afecțiune relativ frecventa – apare la 10-20 % din pacienții operați.

Eventratie

Care sunt cauzele apariției eventrației?

Intre cauzele care duc la cicatrizare imperfecta și ulterior la eventrație, sunt de amintit: infecția plăgii postoperator, supurații, tensiunea excesiva realizata asupra peretelui abdominal ni curs de cicatrizare cum se întâmpla în obezitate, la tusitori cronici, după efort intens. Exista de asemenea tipuri de incizii care predispun mai frecvent la eventrație, incizia mediana fiind una dintre ele.

Care este evoluția spontana a unei eventrații?

Mușchii se îndepărtează unii de alții, iar peritoneul (membrana ce tapetează pe interior cavitatea abdominala) este împins progresiv în grăsimea subcutanata de către organele abdominale care se angajează în sac (el însuși format din peritoneu). Inițial, eventrația este reductibila (reintra) spontan în abdomen sau la împingerea manuala, ulterior nu se mai reduce, și se poate incarcera sau strangula.

Care sunt principalele simptome și semne ale eventrației?

Primul semn, este de obicei apariția unei boseluri, tumefacții (umflaturi) la nivelul zonei operate cu creștere în dimensiuni odată cu trecerea timpului (chiar pana la dimensiuni gigante). Pacientul poate fi asimptomatic, sau sa prezinte jena locala și dureri ușoare în formele simple, reductibile. In formele complicate cu strangulare semnele sunt alarmante, pacientul prezentând dureri intense, vărsături, absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze (ocluzie intestinala prin strangularea eventrației – impune intervenție imediata).

Când și de ce este indicata intervenția chirurgicala?

Tratamentul eventrației este numai chirurgical. Diversele metode de contenție (gen brâuri, centuri, corsete) sunt iluzorii. Peretele abdominal trebuie refăcut, întărit cu o plasa (simpla sutura a aponevrozei și mușchilor e grevata de o mare rata de recidiva). Având în vedere ca eventrația, ca și hernia dealtfel, se pot complica în orice moment (pacientul prezentat în urgenta cu eventrație strangulata poate avea chiar neșansa unei rezecții intestinale), indicația chirurgicala a unei astfel de afecțiuni este ferma. Sigur, ar fi mai bine, și pentru dumneavoastră cât  și pentru chirurg sa va prezentați precoce, nu cu complicații. In acest fel, și agresiunea asupra organismului dumneavoastră va fi mai mica, iar intervenția cu mai puține riscuri.

Care este rolul plasei? Exista riscul ca aceasta sa nu fie tolerata de organism?

Plasa are rolul de a întări peretele abdominal (la circa 6 săptămâni este incorporata de organism). Este clar ca este nevoie de ea (ați făcut eventrație după sutura simpla deci nu e nevoie sa faceți și a doua oara).
Riscul de a nu fi tolerata exista, dar este foarte scăzut. Plasa, este testata pe mii de pacienți în cadrul unor studii, înainte de a fi utilizata medical.

De ce tip de anestezie este nevoie?

Aceasta intervenție se realizează numai sub anestezie generala (veți fi complet adormit).

Ce tratament chirurgical exista?

Tratament chirurgical pe cale deschisa (clasic)

Tratamentul chirurgical fără aplicarea unei plase, prin sutura simpla este grevat de un risc de recidiva enorm. Plasa poate avea diverse locuri de implantare. Cele mai bune modalități (în sensul reducerii riscului de recidiva) fiind: montajul properitoneal, si montajul retromuscular prefascial (intermusculoaponevrotic), după tehnica descrisa de Rives, Rives – Stoppa.

Noua incizie va circumscrie și îndepărta vechea cicatrice, de la prima intervenție. Se va repera sacul (sau sacii de eventrație) și se va reduce conținutul acestora în abdomen. Urmează faza de întărire a peretelui.

In procedeul properitoneal se diseca peritoneul de pe peretele ventral al abdomenului se închide deasupra anselor intestinale și se așează plasa, deasupra peritoneului închis, în spațiul properitoneal.

In procedeul retromuscular Rives plasa (de poliester sau polipropilena) se așează intre foita posterioara a tecii mușchilor drepți abdominali și mușchi ca atare. Acest tip de intervenție necesita rareori drenaj. In ambele cazuri plasa se va monta ‘’tension free’’ (fara tensiune). Se tine cont astfel și de retracția plasei (circa 20 % în prima luna).

Tratament chirurgical pe cale laparoscopica

Procedeul laparoscopic in tratarea eventratiilor – tratamentul se poate realiza și laparoscopic, cu fixarea la nivelul peretelui a unor plase care nu produc aderente fata de organele intraabdominale (Dual Mesh, BiFace) cu ajutorul unor agrafe speciale spiralate (resorbabile sau neresorbabile) si a unor fire trecute prin întreg peretele abdominal, astfel încât ancorarea plasei sa fie una durabila. Intervenția se realizează în acest caz cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri, sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop.

Avantajele laparoscopiei în eventrație (operație eventrație laparoscopic) sunt numeroase de la cele de ordin cosmetic (bolnavul va prezenta doar trei cicatrici postoperatorii cu dimensiuni de maxim 1 cm, prin care se introduc laparoscopul și instrumentele de lucru), la cele legate de durerea si recuperarea postoperatorie (mult diminuate  datorita laparoscopiei in sine).

Detalii ale procedeului laparoscopic pentru eventrație, regăsiți în următoarele imagini:

Eventratie laparoscopic

Fixarea trocarelor

Fixarea plasei cu agrafe resorbabile 2

Ce se întâmpla înainte și după operația de eventrație?

Înainte de operație

Pentru internare veți avea nevoie de trimitere de la medicul de familie. Este nevoie și de adeverința de salariat sau talon pensie – probează ca sunteți plătitor de CAS.

Practic, veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica intervenția si riscurile asociate. Veți primi un antitrombotic (pentru a preveni formarea de cheaguri), și un antibiotic pentru a preveni infecția. Înaintea intervenției veți fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operație 

Dupa operație vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat și alimentat treptat. Reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze, cât și pansamentul vor fi supravegheate. Uneori, exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi suprimat înaintea externării. In general, nu veți fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar. Este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni, pana la buna cicatrizare a peretelui și incorporarea protezei. La externare, chirurgul va prescrie un tratament medicamentos, și veți beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație în cazul în care nu se resorb singure. In primul an de la operație pentru a avea cicatrici  mai putin vizibile, evitați expunerea inciziilor direct la soare.

800 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

59 Comments

Adrian · 05/11/2014 at 11:42 PM

Buna ziua! Este posibila eventratia in urma unei operatii de hernie inghinala (incizie clasica) la care s-a folosit plasa, tinand cont si de faptul ca am frecvent activitate fizica intensa?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 06/11/2014 at 6:53 AM

  Buna ziua,

  Este posibila, se numeste hernie inghinala recidivata.
  Va astept la o consultatie!

  dr.Tuca

  0723042207

CIMPOERU gheorghe · 13/03/2015 at 6:11 PM

Buna ziua.Sunt tare suparat, dupa o operatie de apendicita nereusita m-a chinuit nu o gasea si in final a venit medicul de garda si a rezolvat.Dar ma chinui ma doare si dupa trei operatii cu plasa nu sunt bine.Am facut CT ABDOMEN CU SUBST DE CONTRAST SI concluzii.Eventratie decelabila la nivelul planurilor musculare oblic intern si transvers infraombilical dreapta.Nu stiu cit este de grav ,nu mai am curaj sa merg la chirugie datim un sfat cum este bine cit m-ar costa o eventratie? Multumesc pt raspuns.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 14/03/2015 at 8:26 AM

  Buna ziua,

  In primul rand va astept ala o consultatie, la Medlife, calea Grivitei 365
  Daca vom decide impreuna o interventie chirurgicala, va voi propune un procedeu laparoscopic, in care recuperarea postoperatorie este mai scurta si durerilae mult diminuate..
  Va astept !

  dr.Tuca

  0723042207

Diana Cojoc · 16/04/2015 at 7:28 PM

este posibil ca dupa operatia de hernie ombilicala cu plasa sa am dureri de insuportat dupa doua zile de la operatie nu mai suport durerile si ma doare toata burta ce pot sa mai fac va rog sa imi dati si mie un sfat

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 25/04/2015 at 7:59 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie chirurgicala !
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Ma gasiti la Medlife, pe Calea Grivitei 365, Bucuresti

  Cu stima

  Dr Tuca

Ella · 04/10/2015 at 2:52 PM

Buna ziua dle doctor,
Mama mea in varsta de 76 de ani a fost operata de eventratie in feb 2013 prin operartie deschisa. Eventratia a fost destula de mare, in partea dreapta formata dupa operatia de indepartarea colecistului. Din pacate la o ecografie abdominala din primavera ni s-a spus ca sunt mici discontinuitati de 2mm in partea superioara si inferioara a operatiei. Mama are un diabet de tip II, o circulatie f proasta a sangelui si a avunt in 2013 in nov un mic accident cerebral fara sechele si fara urmari dar sunt identificate o arteroscleroza a vaselor de sange. Intrebarea mea este in cazul de fata daca la aceste discontinuitati de 2mm se impune o operatie de recidiva a eventratiei si daca da este un candidat pentru interventia laparoscopic tind cont care totusi o operatie destul de mare de eventratie.

Multumesc anticipat.
Ella

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 04/10/2015 at 7:06 PM

  Bună seara,

  La 2 mm ( să nu fie vorbă de 2 cm), discontinuități ale peretelui abdominal, nu este nevoie decât de o urmărire!
  Dar nu mă pot pronunța exact, fără să o consult pe mamă dvs!
  Mulțumesc

  Seară bună!

  Dr.Tucă

  0723042207

RUSU NADIA · 12/10/2015 at 6:02 AM

As dori sa stiu cat costa o interventie pentru chist pilonidal.Putem veni cu trimitere de la medicul de familie?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 13/10/2015 at 4:18 PM

  Puteti veni cu trimitere de la medicul de familie si adeverinta de salariat la o consultatie, ocazie cu care vom discuta si pretul !

  Va astept,

  dr.Tuca

  0723042207

   EMILIAN · 20/10/2015 at 1:24 PM

   Am fost operat de abces perianal de mai multe ori in ultimii 10 ani
   Ultima interventie (drenaj, antibiotice si antiimflamatoare) in mai 2015.
   Va rog sa-mi spuneti daca puteti face o interventie chirurgicala pentru evitarea recidivelor.
   Va multumesc.
   Cu deosebita consideratie,
   EMILIAN

    Dr. Stefan Tuca

    Dr. Stefan Tuca · 04/11/2015 at 6:46 AM

    Buna ziua,

    Va pot ajuta, dar va astept la o consultatie la Medlife Grivita, Calea Grivitei 365, sector 1 Bucuresti, sa vedem despre ce este vorba .
    Cel mai probabil va fi nevoie de un RMN pelvis, sa vedem daca nu cumva este vorba de o fistula perianala de fapt !
    Numarul meu de telefon este 0723042207

    Cu stima,

    Dr. Stefan Tuca

Luta mihaela · 07/06/2016 at 11:01 AM

Bună ziua domnule doctor.Am și eu o problema,in urmă șederii mele in Belgia,am hotărât să.mi fac operație de hernie ombilicală,diagnosticata tot aici,ieri trebuia să fiu operata,fiind foarte speriata de anestezia generală,am renunțat la operație chiar acolo în spital,asteptand mai multe ore de la internare și fiind foarte fricoasă,ce pot face sa scap de teamă asta mare de anestezie,ca să pot ajunge să mă operez fiind conștientă de consecințe,eu în țară sunt coasigurarea după soț ,csi aș dori să știu cât m.ar costa intervenția chirurgicală?

Ancuta balaban · 29/06/2016 at 8:45 AM

Buna ziua! In urma unei operatii de cezariana peretele abdominal s-a desprins si tre sa consult un chirurg, as dori si a doua sarcina si as vrea sa stiu dak trebuie suturat peretele sau neaparat si folosirea plasei?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 19/07/2016 at 6:03 PM

  Nu va pot răspunde în lipsa unei consultații, trebuie să văd despre ce este vorba.
  Vă aștept

  Cu stimă
  Dr.Tuca

  0723042207

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca · 24/11/2016 at 2:39 PM

Buna ziua,

Ar fi cu siguranta mai riscant sa aveti eventratie nerezolvata si sa ramaneti insarcinata.
Va astept la o consultatie ca sa stabilim un plan.

Multumesc

Cu stima,

dr.Tuca -0723042207

Liviu Moldovan,Bistrita · 26/11/2016 at 12:45 PM

Domnule doctor.In 2015 am fost operat de hernie hiatala si dupa 6 luni am facut eventratie pe linia mediana a abdomenului in 2 locuri.Acum nu am dureri mari dar ma deranjeaza ca nu prea pot lucra.Se poate rezolva printr-o operatie efectuata de dumneavoastra?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 26/11/2016 at 2:04 PM

  Bună ziua,

  Ma pot ocupa de cazul dumneavoastră, și putem face o operație laparoscopica dacă doriți.

  Va aștept la o consultatie inițial pentru a stabili un plan.

  Cu stima,

  Dr.Tucă

  0723042207

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/01/2017 at 4:52 PM

  Buna ziua,

  Se poate opera.
  Va astept la o consultatie.

  Cu stima,

  Dr.Tuca

  0723042207

CIREASA MARIOARA · 27/11/2016 at 11:49 AM

Buna ziua, in februarie 2013,mi-a fost extirpat colecistul pe cale laparoscopica si la scurt timp am prezentat o eventratie epigastrica . Mentionez ca din 2003 sunt diagnosticata cu colita limfocitara si urmez zilnic tratament prescris de medic gastroenterolog si totusi la un interval de 10-15 zile am dureri abdominale atroce in special in flancul drept sub rebordul costal cu iradiere in loja renala dreapta , meteorism abdominal accentuat,tenesme , uneori varsaturi, frisoane, stare de rau general, urmate uneori de scaune diareice.INTREBARE :ACESTE ACUZE SE POT DATORA EVENTRATIEI ?Trebuie rezolvata, chirurgical, eventratia cat mai rapid sau acuzele se datoreaza bolii de fond , adica bolii inflamatorii intestinale.De 19 luni tin dieta fara gluten si am greutatea de 50 kg cu 1,54cm inaltime . Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/11/2016 at 12:02 PM

  Bună ziua,
  Simptomele pot fi ale bolii gastroenterologice dar pot apărea și ca urmare a eventratiei.
  Va aștept la o consultație.
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,

  Dr. Ștefan Tucă

Petrisor Elena · 04/12/2016 at 11:41 AM

Numele meu este Petrisor Elena….M-ati operat in data de 25 noiembrie 2016…Ma simt foarte bine ,si va multumesc foaret mult pentru ajutorul acordat

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 04/12/2016 at 4:49 PM

  Bună ziua,

  Ma bucur ca va simțiți bine după operația laparoscopica de eventrație.

  Va aștept la control la 30 de zile de la operație.

  Cu stima

  Dr. Ștefan Tucă

Petrisor Elena · 04/12/2016 at 11:42 AM

Numele meu este Petrisor Elena….M-ati operat in data de 25 noiembrie 2016…Ma simt foarte bine ,si va multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat

TAnia Vister · 04/01/2017 at 8:16 PM

Buna ziua!
In urma unei operatii de cezariana complicata cu plaga infectata si deschisa 2luni cu refacerea plagii etc mi-a aparaut o umflatura in partea dreapta deasupra plagii ce tot se mareste.Momentan are dimensiunea unei portocale si este dureroasa.In urma investigatilor mi au fost recomandate ceaiuri diuretice.este vorba de eventrație?desi eu cred ca este vorba de intestin ca acesta umflatura se mareste in functie de ce mananca/beau.Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/01/2017 at 4:48 PM

  Buna ziua,

  Din descrierea dumneavoastra pare a fi vorba de o eventratie.
  Va astept la o consultatie sa vedem despre ce este vorba.
  Cu stima,

  Dr.Tuca

  0723042207

George · 13/07/2017 at 10:01 PM

Buna, dupa o interventie chirurgicala laparoscopica (testare cancer din ganglionii intestinali si apendicita acuta) am ramas cu o umflatura destul de mare la cea mai mare incizie (pe mijlocul burtii) si este foarte deranjanta, plus in partea dreapta unde s-a efectuat operatia de apendicectomie (in urma cu 1 an si 4 luni) am o durere continua, e mai mult o stranger decato durere dar e insuportabila. Varsta: 19 ani. Aveti in sfat pentru mine? (mentionez ca am avut 4 anestezii totale care m-au afectat psihic si nu prea as mai dori inca o anestezie). Multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 24/07/2017 at 12:36 PM

  Buna ziua,

  Probabil ati facut o eventratie..va astept lao consultatie.
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima,
  Dr.Tuca

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 at 2:48 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie!
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima ,
  Dr.Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca · 04/10/2017 at 7:32 AM

Buna ziua,

Din expunerea dumneavoastra imi dau seama ca este vorba de o eventratie, caz in care putem rezolva problema laparoscopic !

Va astept la o consultatie !

Cu stima ,

Dr.Stefan Tuca

0723042207

bogdan · 04/10/2017 at 8:09 PM

va multumesc ca mi-ati raspun domnule doctor..medicul de familie care mo consultat asa mia trecut pe analize Eventratie Abdominala Postoperator…domnule doctor am fost operat in 2014 pe cord deschis avand un defect septal atrial de care nasm stiue acuma ma simt f bine ar fii vreo problema asta pt o alta operatie?eu sunt din judetul botosani la vreo 600 de km bucuresti cat de repede voi lua legatura cu dumneavoastra.va salut cu respect..

bogdan · 21/11/2017 at 9:16 AM

domnule doctor ar fii vreo poblema faptul ca am fost operat pe cord deschis in 2014 pt ca am avut un defect septal atrial din nastere,daca mas opera laparascopic?cu inima nu mai am nicio problema ma simt f bine?vreu o consultatie la dumneavoastra si unde vas putea gasi si ceprogram aveti dumneavoastra pt consultati?va salut cu respect

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/11/2017 at 9:20 PM

  Buna seara,

  Sigur, puteti veni oricând la o consultatie..
  Ma gasiti la Spitalul Medicover Bucuresti – strada Pechea nr.8, cartier Aviatiei .
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima,
  Dr.Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 24/11/2017 at 8:31 PM

  Buna seara,

  Va astept la o consultatie.

  Ma gasiti la Spitalul Medicover Bucuresti – strada Pechea nr.8, cartier Aviatiei .
  Numarul meu de telefon este 0723042207
  Cu stima,
  Dr.Stefan Tuca

Elena Manea · 29/12/2017 at 6:37 AM

Buna ziua!
Am doua operatiI de cezariana. Dupa a doua operatie, partea unde au fost legate firele, jumatatea stanga a corpului meu a ramas amortita. Au trecut 7 luni, abdomenul meu este foarte umflat in partea stanga, deasupra operatiei, iar in punctul de legare a firelor s-a format o adancitura extrem de inestetica. Explicatia medicului care m-a operat a fost ca, fiecare organism se vindeca diferit! As dori sa vin la o consultatie daca dvs recomandatI! Multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 29/12/2017 at 7:17 AM

  Bună ziua,
  Din descrierea dumneavoastră se pare ca aveți o eventratie!
  Vă aștept la o consultație sa vedem exact despre ce este vorba! Ma găsiți la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8, București
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Tuca

Cristina · 25/01/2018 at 9:43 AM

Buna ziua. Am fost operata de histerectomie totala acum 2 ani. Totul a decurs foarte bine pana acum de Craciun cand am inceput sa simt un disconfort la nivelul burtii, durere in partea stanga si sub burta, Initial mi s a spus de doctorita de familie ca ar fi intestinul inflamat mi s.a dat tratament care nu a dat rezultate, apoi mi s0a recomandat urocultura dar crede ca ar putea fi ceva de la operatie. Daca nu apare nici o umflatura nicaieri. poate fi vorba de eventratie? Va multumesc anticipat!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 25/01/2018 at 11:20 AM

  Bună ziua,
  Nu pot sa va răspund fara sa va consult!
  Va aștept la o consultație la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8, cartier Aviației București.
  Numarul meu de telefon este 0723042207.
  Cu stima,
  Dr.Tuca

Maluta Stoleru Mihaela · 31/01/2018 at 10:32 AM

Buna ziua,in data de 10 decembrie mama mea a fost internata de urgenta la spitalul din SV.iar din data de 12 a fost operata de eventratie si i s-a pus plasa…operatoa a fost intr-o zi de marti iar sambata i-a scos tuburile de scurgere de la operatie si i-a dat drumul acasa.Dupa 2 saptamani…a facut febra si lichidul care i se mai picura din operatie s-a tulburat…am internat-o in seara de revelion la spitalul din Gura Humorului…a bagat-o pe antibiotic si i-a bagat prin operatie un alt furtun….acum e mai bine….furtunul il-a scos …dar lichid tot ii mai curge(mai limpede cu puton sange)…la o zi doua tot trebuie sa mearga la pansat la chirurgie.I-a lasat o gaurica prin operatie si ii baga inauntru tifon steril iar deasupra….vata invelita in tifon.A trecut 1 luna jumatate si nu se mai opreste…..cat v-a mai dura pana se va vindeca?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 31/01/2018 at 10:59 AM

  Buna ziua,
  Ar trebui sa veniti la o consultație sa vad despre ce este vorba..din ce descrieți ar mai trebui pansata pana cand se închide!

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca · 15/02/2018 at 6:49 AM

Buna ziua,
Nu va pot raspunde despre ce anume este vorba, nu este clar din descrierea dumneavoastra. At fi nevoie de o consultatie si eventual o ecografie abdominala generala, plus nsiste analize de sange !
Asa ca va astept !

Numarul meu de telefon este 0723042207

Cu stima,

Dr.Tuca

Es lena · 18/02/2018 at 8:09 AM

Poate apărea eventrația după opt ani de la cezariană?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 23/02/2018 at 6:55 AM

  Bună ziua,

  Poate aparea ..

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 29/06/2018 at 12:34 PM

  Sigur, ca poate apărea, veniti la o consultație sa vedem exact despre ce este vorba !

  Cu stimă,
  Dr.Ștefan Tucă

George · 10/03/2018 at 2:25 PM

Buna ziua Dr de curând am fost depistat cu hernie inghinala cu dimensiunea de 5mm trebue operată urgent ,simt dureri in partea stângă.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 10/03/2018 at 4:46 PM

  Va aștept la o consultație sa stabilim cand anume realizăm interventia laparoscopica !
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă
  Dr Ștefan Tucă

Georgiana Gilca · 11/06/2018 at 3:23 PM

Buna ziua Dl Doctor.in 2010 am avut o operatie de extrauterina.de vreo 2 sapt.pe o operatie mi a aparut o umflatura tare la pipait si cu inrosirea acelei zone.durere simt cind ma aplec insotita de o arsura.eu nefiind momentan in tara vreau sa stiu daca este ceva grav si ceva urgent(adica daca mai pot sta pina im luna iulie cind revin in tara)roseata nu imi dispare si s a format o gaura in acel loc de la operatie.astept un raspuns si va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 11/06/2018 at 9:40 PM

  Bună seara,
  Pare mai degrabă un granulom de fir decat o eventratie! Sunati-ma cand ajungeți in tara ca sa va vad!

  Cu stimă dr Tuca Ștefan

Mirescu Florica · 26/06/2018 at 9:34 AM

Buna ziua dl doctor.
In urmă cu un an am fost operata de urgenta la spitalul clinic de urgență Floreasca pentru eventrație mediană supraombilicaa cu încarcerare de mare epiloon viabil.
In urma acestei operații,in aprilie 2018 m-am prezentat la camera de gardă cu dureri abdominale puternice,și în urma ecografiei mi sa spus că a apărut o eventrație mediană cu diametrul de 29 MM.
In iunie am ajuns din nou în camera de gardă cu dureri insuportabile mi sa administrat o perfuzie cu calmante,spunandu-mi că nu trebuie să mă alarmez.
Durerile sunt din ce in ce mai dese și în zona abdomenului este vizibil ca un ou de gâscă ieșit în evidență

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 26/06/2018 at 3:25 PM

  Bună ziua,
  Aveti o eventratie recidivata din nefericire ..o putem rezolva laparoscopic de aceasta dată, daca vreti sa ma ocup eu de cazul dumneavoastră !
  Numărul meu de telefon este 0723042207.
  Va astept la o consultație sa vad exact despre ce este vorba, si vom decide împreună ce este de făcut in cazul dumneavoastră!

Simona · 07/06/2019 at 1:04 PM

Buna ziua! Am fost operata de histerctomie totala in 2016, eventratie la un an , iar acum trebuie sa fiu operata din nou de eventratie. Ambele au fost facute pe cale clasica, isi nu mi s-amontat plasa. Se poate face interventia laparoscopic si care este pretul?
Multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 03/07/2019 at 8:31 AM

  Buna ziua,

  Se poate face interventie laparoscopica pentu eventratie, bineinteles cu montarea unei plase.
  Pretul il veti afla in cadrul consultatiei.
  Pentru programare, va rog sa ma sunati la 0723042207

  Cele bune,
  dr.Tuca

Stamate Olga · 02/10/2019 at 6:02 PM

Bună seara Dl. Doctor vă rog să-mi scrieți după o operație de histerectomie totala am făcut o eventratie. Am fost operata din nou la Iași și mi s-a pos o plasă langa ombilic. Vreau să știu detalii vă rog, pentru că serviciu meu e unul care sunt nevoita să ridic. Când am voie să ridic și să fac efort, după cat timp și cât am voie să ridic? Mulțumesc anticipat!!

Adrian · 18/11/2019 at 6:28 PM

Buna seara,

care sunt recomandările după o operație de eventrație (făcută clasic, nu laparoscopic), de la care au trecut doua luni? cum se face corect recuperarea post operatorie?
Un amănunt: am 198cm si 115kg
Am voie sa fac mișcare, mers pe jos; dar bicicleta statica de casa?
Multumesc anticipat/

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/11/2019 at 7:45 PM

  Buna seara,
  Informatiile pe care le doriti se gasesc in articolele mele despre patologia parietala.
  Totusi, cel mai bine ar fi sa va sfatuiasca, chirurgul care a realizat interventia chirurgicala.

  Cu stima,
  dr. Tuca

Rodica · 22/11/2019 at 6:16 AM

Cat costa o operatie de eventratie perete abdominal cu laparoscopul?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/11/2019 at 8:29 AM

  Buna ziua,
  Va astept la o consultatie sa vad exact despre ce eventratie este vorba, cat este de mare.
  Cu aceasta ocazie veti fi informata si in legatura cu pretul.

  Cu stima,
  dr.Tuca

  072304207

Operatie laparoscopica de eventratie - dr.Stefan Tuca, medic chirurg · 23/03/2019 at 9:44 PM

[…] Eventratie (hernie incizionala) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
800 Shares