Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Eventratie (hernie incizionala)

Eventratie (hernie incizionala)

Eventrație reprezinta pasajul unor organe din cavitatea peritoneala (epiplon, intestin subțire, colon), printr-un orificiu câștigat cu ocazia unui traumatism abdominal consecutiv unui accident sau unei intervenții chirurgicale (cel mai frecvent). Se poate situa deci oriunde la nivelul peretelui abdominal. Eventrațiile postoperatorii (circa 95 % din totalul eventrațiilor) rezulta dintr-un defect de cicatrizare la nivelul structurilor musculare și aponevrotice care sunt resuturate la finalul intervențiilor.

Reprezinta o afecțiune relativ frecventa – apare la 10-20 % din pacienții operați.

Eventratie

Care sunt cauzele apariției eventrației?

Intre cauzele care duc la cicatrizare imperfecta și ulterior la eventrație, sunt de amintit: infecția plăgii postoperator, supurații, tensiunea excesiva realizata asupra peretelui abdominal ni curs de cicatrizare cum se întâmpla în obezitate, la tusitori cronici, după efort intens. Exista de asemenea tipuri de incizii care predispun mai frecvent la eventrație, incizia mediana fiind una dintre ele.

Care este evoluția spontana a unei eventrații?

Mușchii se îndepărtează unii de alții, iar peritoneul (membrana ce tapetează pe interior cavitatea abdominala) este împins progresiv în grăsimea subcutanata de către organele abdominale care se angajează în sac (el însuși format din peritoneu). Inițial, eventrația este reductibila (reintra) spontan în abdomen sau la împingerea manuala, ulterior nu se mai reduce, și se poate incarcera sau strangula.

Care sunt principalele simptome și semne ale eventrației?

Primul semn, este de obicei apariția unei boseluri, tumefacții (umflaturi) la nivelul zonei operate cu creștere în dimensiuni odată cu trecerea timpului (chiar pana la dimensiuni gigante). Pacientul poate fi asimptomatic, sau sa prezinte jena locala și dureri ușoare în formele simple, reductibile. In formele complicate cu strangulare semnele sunt alarmante, pacientul prezentând dureri intense, vărsături, absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze (ocluzie intestinala prin strangularea eventrației – impune intervenție imediata).

Când și de ce este indicata intervenția chirurgicala?

Tratamentul eventrației este numai chirurgical. Diversele metode de contenție (gen brâuri, centuri, corsete) sunt iluzorii. Peretele abdominal trebuie refăcut, întărit cu o plasa (simpla sutura a aponevrozei și mușchilor e grevata de o mare rata de recidiva). Având în vedere ca eventrația, ca și hernia dealtfel, se pot complica în orice moment (pacientul prezentat în urgenta cu eventrație strangulata poate avea chiar neșansa unei rezecții intestinale), indicația chirurgicala a unei astfel de afecțiuni este ferma. Sigur, ar fi mai bine, și pentru dumneavoastră cât  și pentru chirurg sa va prezentați precoce, nu cu complicații. In acest fel, și agresiunea asupra organismului dumneavoastră va fi mai mica, iar intervenția cu mai puține riscuri.

Care este rolul plasei? Exista riscul ca aceasta sa nu fie tolerata de organism?

Plasa are rolul de a întări peretele abdominal (la circa 6 săptămâni este incorporata de organism). Este clar ca este nevoie de ea (ați făcut eventrație după sutura simpla deci nu e nevoie sa faceți și a doua oara).
Riscul de a nu fi tolerata exista, dar este foarte scăzut. Plasa, este testata pe mii de pacienți în cadrul unor studii, înainte de a fi utilizata medical.

De ce tip de anestezie este nevoie?

Aceasta intervenție se realizează numai sub anestezie generala (veți fi complet adormit).

Ce tratament chirurgical exista?

Tratament chirurgical pe cale deschisa (clasic)

Tratamentul chirurgical fără aplicarea unei plase, prin sutura simpla este grevat de un risc de recidiva enorm. Plasa poate avea diverse locuri de implantare. Cele mai bune modalități (în sensul reducerii riscului de recidiva) fiind: montajul properitoneal, si montajul retromuscular prefascial (intermusculoaponevrotic), după tehnica descrisa de Rives, Rives – Stoppa.

Noua incizie va circumscrie și îndepărta vechea cicatrice, de la prima intervenție. Se va repera sacul (sau sacii de eventrație) și se va reduce conținutul acestora în abdomen. Urmează faza de întărire a peretelui.

In procedeul properitoneal se diseca peritoneul de pe peretele ventral al abdomenului se închide deasupra anselor intestinale și se așează plasa, deasupra peritoneului închis, în spațiul properitoneal.

In procedeul retromuscular Rives plasa (de poliester sau polipropilena) se așează intre foita posterioara a tecii mușchilor drepți abdominali și mușchi ca atare. Acest tip de intervenție necesita rareori drenaj. In ambele cazuri plasa se va monta ‘’tension free’’ (fara tensiune). Se tine cont astfel și de retracția plasei (circa 20 % în prima luna).

Tratament chirurgical pe cale laparoscopica

Procedeul laparoscopic in tratarea eventratiilor – tratamentul se poate realiza și laparoscopic, cu fixarea la nivelul peretelui a unor plase care nu produc aderente fata de organele intraabdominale (Dual Mesh, BiFace) cu ajutorul unor agrafe speciale spiralate (resorbabile sau neresorbabile) si a unor fire trecute prin întreg peretele abdominal, astfel încât ancorarea plasei sa fie una durabila. Intervenția se realizează în acest caz cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri, sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop.

Avantajele laparoscopiei în eventrație (operație eventrație laparoscopic) sunt numeroase de la cele de ordin cosmetic (bolnavul va prezenta doar trei cicatrici postoperatorii cu dimensiuni de maxim 1 cm, prin care se introduc laparoscopul și instrumentele de lucru), la cele legate de durerea si recuperarea postoperatorie (mult diminuate  datorita laparoscopiei in sine).

Detalii ale procedeului laparoscopic pentru eventrație, regăsiți în următoarele imagini:

Eventratie laparoscopic

Fixarea trocarelor

Fixarea plasei cu agrafe resorbabile 2

Ce se întâmpla înainte și după operația de eventrație?

Înainte de operație

Pentru internare veți avea nevoie de trimitere de la medicul de familie. Este nevoie și de adeverința de salariat sau talon pensie – probează ca sunteți plătitor de CAS.

Practic, veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica intervenția si riscurile asociate. Veți primi un antitrombotic (pentru a preveni formarea de cheaguri), și un antibiotic pentru a preveni infecția. Înaintea intervenției veți fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operație 

Dupa operație vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat și alimentat treptat. Reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze, cât și pansamentul vor fi supravegheate. Uneori, exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi suprimat înaintea externării. In general, nu veți fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar. Este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni, pana la buna cicatrizare a peretelui și incorporarea protezei. La externare, chirurgul va prescrie un tratament medicamentos, și veți beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație în cazul în care nu se resorb singure. In primul an de la operație pentru a avea cicatrici  mai putin vizibile, evitați expunerea inciziilor direct la soare.

66 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button