Hernia ombilicala
de Dr. Stefan TucaCe este hernia ombilicala ?
Hernia ombilicala se prezintă sub forma unei boseluri, protuberante (umflături) la nivelul ombilicului (buricului), fiind consecutiva unui defect de închidere la nivelul orificiului ombilical. Ea poate fi abia vizibila, sau vizibila evident cu ocazia unui efort abdominal. Sacul herniar ridica ombilicul care devine protuberant. Sub piele, sacul este alcătuit din peritoneu (membrana care învelește cavitatea abdominala spre interior), și poate conține epiplon, anse intestinale subțiri, colon. Aceste organe pot adera intre ele în interiorul sacului, aderente care au ca și consecința creșterea volumului herniei ombilicale. Aceasta devine ireductibila (nu mai intra înapoi în abdomen când pacientul sta întins, sau încearcă prin diverse manevre sa o reintroducă în abdomen).
Care sunt factorii care contribuie la apariția herniei ombilicale ?
Hernia apare ca urmare a creșterii presiunii abdominale în următoarele situații: în obezitate, la gravide, în prezenta lichidului liber intraperitoneal în cantitate mare (ascite), la cei care ridica greutăți, sunt tusitori sau constipați cronic.
Care sunt principalele simptome?
Hernia ombilicala necomplicata este asimptomatica, sau responsabila de o jena locala sau durere care apare la efort. Odată cu creșterea în volum, tegumentul care acoperă hernia se alterează, devine inflamator și poate fi sediul unor infecții. Când devine voluminoasa, hernia are tendința de a se încarcera sau strangula (cu ocluzie intestinala).
Care este evoluția unei hernii ombilicale netratate?
Aceasta afecțiune nu se vindeca de la sine. Odată apăruta, creste progresiv în dimensiuni, devine dureroasa și jenanta. Într-o prima faza este reductibila (intra în abdomen). Cu timpul însă, nu se mai reduce devenind încarcerata. Este momentul în care hernia se poate complica cu strangulare și ocluzie intestinala, care necesita intervenția de urgenta.
Cum se pune diagnosticul ?
Diagnosticul este în primul rând unul clinic. Pacientul este consultat de un medic specialist care remarca hernia și ii apreciază caracterele: dimensiuni, durere, reductibilitate, expansiune la tuse sau efort, etc. In funcție de afecțiunile asociate, pot fi necesare, pe lângă analizele de rutina și investigații mai complexe.
Când sa mă operez ?
De îndată ce constatați existenta afecțiunii ar trebui sa fiți consultat de un medic chirurg. Acesta va propune intervenția chirurgicala. Cu siguranța, intervenția este mai ușoara și riscurile mai mici, cu cât hernia este mai mica în dimensiuni. Nu ar trebui sa așteptați sa crească în dimensiuni, sau sa va prezentați în urgenta cu complicații (dureri intense, vărsături, absenta tranzitului intestinal – adică în ocluzie intestinala datorita strangulării).
Cum se tratează hernia ombilicala?
Tratamentul este chirurgical și consta în reducerea conținutului herniei în abdomen, îndepărtarea sacului, închiderea orificiului ombilical și întărirea peretelui abdominal cu o plasa sintetica (în scopul prevenirii recidivei). Închiderea simpla a peretelui abdominal, fără plasa, are un risc de recidiva de 50 %.
Tratamentul se poate realiza clasic sau laparoscopic.
Calea clasica – presupune realizarea unei incizii ce ocolește ombilicul la stânga (paraombilicala stânga). Incizia este variabila ca dimensiuni de la 2-3 cm la 10 sau mai mult (în funcție de volumul herniei). Se reperează sacul de hernie și se reduce conținutul acestuia în abdomen. Peretele abdominal se întărește cu o plasa sintetica, bine tolerata de organism, care se așază in spatele mușchilor (procedeu retromuscular Rives, sau intermusculoaponevrotic – intre partea posterioara a mușchilor drepți abdominali și foita posterioara aponevrotica a tecii drepților abdominali). Plasa se fixează cu fire din material nerezorbabil, sau este ‘’lipita’’ cu ajutorul unui gel biologic (Tissucol de ex.) In cadrul intervențiilor pe cale deschisa, procedeul descris are riscul de recidiva cel mai scăzut. De obicei nu necesita drenaj.
Calea laparoscopica – se realizează pneumoperitoneul (în cavitatea abdominala se introduce CO2 pentru a crea un spațiu de lucru). Gesturile se realizează cu ajutorul unor instrumente introduse prin mini incizii ( cea mai mare de 1 cm), și sub vizualizare cu laparoscopul. Laparoscopul este o mini camera video introdusa în abdomen prin una din mini incizii. După tratarea sacului de hernie, peretele abdominal va fi de asemenea întărit cu o plasa care sa nu dezvolte aderente cu organele intra abdominale (plasa Dual Mesh sau Biface), fixata la perete cu agrafe nonresorbabile sau resorbabile. Dupa terminarea intervenției, se extrag instrumentele și laparoscopul, se golește abdomenul de CO2 introdus, și se suturează micile incizii. Avantajele procedeului laparoscopic în hernia ombilicala sunt uriașe, de la mini inciziile realizate pentru poziționarea laparoscopului și instrumentelor de lucru, la recuperarea postoperatorie rapida și durerea postoperatorie minima, pana la explorarea întregii cavități abdominale sub control video în căutarea altor posibile leziuni.
Cum va fi anestezia ?
Acest tip de intervenție fie ca este clasica, sau laparoscopica, se realizează sub anestezie generala (veți fi complet adormit).
Ce se întâmpla înainte și după operație ?
Pentru internare veți avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie. Adeverința de salariat sau talonul de pensie atesta calitatea dumneavoastră de asigurat.
Practic, veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica intervenția și eventualele riscuri. Veți primi un antitrombotic (pentru a preveni formarea de cheaguri). Înaintea intervenției veți fi consultat de un medic anestezist.
După operație, vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat și alimentat treptat (în funcție și de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze), pansamentul va fi supravegheat. Uneori, exista posibilitatea sa aveți tub de dren, care va fi suprimat înaintea externării. In general, nu veți fi spitalizat mai mult de 24 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar, în schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos, și veți beneficia de concediu medical. Firele se vor suprima la 8-10 zile de la operație. In primul an după operație, pentru a avea cicatrici mai puțin vizibile, evitați expunerea inciziilor direct la soare.