Home Chirurgie laparoscopicaPovestile pacientilor Hernie hiatală mare operată laparoscopic

Hernie hiatală mare operată laparoscopic

Hernie hiatală mare operată laparoscopic cu evoluție postoperatorie foarte bună. Hernia hiatală reprezintă trecerea unei părți a stomacului în cavitatea toracică, prin intermediul hiatusului diafragmatic. 

Hernie hiatală mare operată laparoscopic 

Herniile hiatale sunt clasificate în hernii mici dacă dimensiunea lor variază de la 2 la 4 cm și hernii voluminoase dacă dimensiunea este mai mare sau egală cu 5 cm.

Un astfel de caz a fost rezolvat cu succes de dl dr Ștefan Tucă. Este vorba de o pacientă în vârstă de 46 ani, care în urma unei radiografii pulmonare a fost diagnosticată cu hernie hiatală mare. 

“Aveam palpitații, dureri de spate și oboseam. Crezând că am ceva la inima, am făcut o radiografie pulmonară și mi s-a spus că 3 sferturi din stomac este în torace”

Diagnosticată cu hernie hiatală în urma unei radiografii pulmonare

Pacienta ne-a povestit că a fost asimptomatică până anul trecut, când a început să acuze dureri de spate, palpitații și oboseală. Speriată sa nu aibă probleme cardiologice, pacienta a efectuat o radiografie pulmonară. Rezultatul a arătat că 3 sferturi din stomac era în torace. 

“Pacienta s-a prezentat cu hernie hiatală voluminoasă și cu tulburări de ritm cardiac și respirație grea pentru că stomacul herniat în torace comprima plămânul”

Dr Tuca

Din provincie la București pentru operație laparoscopică 

“Când am aflat ce am, mi s-a spus că trebuie să mă operez urgent. Am căutat medici în oraș la mine, și mi s-a spus că operația se va face clasic și că toate organele interne vor fi scoase”. 

Medicina a evoluat și odată cu ea au evoluat și abordările chirurgicale. Operația laparoscopică oferă beneficii importante pacientului. 

Spre deosebire de chirurgia clasică, unde chirurgul vede înăuntru pacientului cu ochiul liber și manipulează fizic organele, în chirurgia laparoscopică, chirurgul vede înăuntru pacientului cu ajutorul unei camere și manipulează organele cu ajutorul instrumentelor chirurgicale.

Este nevoie așadar de pregătire profesională intensă, dexteritate manuală dar și de cunoștințe anatomice solide, pentru a nu leza organe sau vase de sânge importante. 

A aflat despre dl dr Ștefan Tucă de pe internet 

Am întrebat și alte persoane și mi s-a spus că nu există medici care să mă opereze laparoscopic, așa că am căutat pe internet și am așa am aflat de dl dr Tucă. 

Aflând că în orașul unde locuiește nu poate fi operată laparoscopic, pacienta noastră a decis să caute un medic care o poate opera laparoscopic. Căutările ei au dus-o către dl dr Ștefan Tucă. 

Despre relația cu dl dr Tucă, pacienta ne-a mărturisit că a decurs foarte bine încă de la primele conversații. Explicându-i situația urgentă în care se afla, dl dr Tucă a acceptat să o opereze cât mai repede. 

Cum a decurs operația laparoscopică pentru hernia hiatală voluminoasă 

“Operația a fost efectuată laparoscopic sub anestezie generală. După disecție am constatat existența unei hernii hiatale într-adevăr voluminoase cu un orificiu larg, hiatus esofagian de peste 6 cm. 

După disecție și reducerea stomacului în cavitatea abdominală, am recalibrat hiatusul esofagian cu câteva fire. Am reușit să trag foarte bine stomacul în cavitatea abdominală și să închid hiatusul în așa fel încât nu a fost nevoie de plasa, deși această posibilitate a fost luată în considerare fiind vorba de hernie hiatală mare. 

După ce am realizat toate acestea, am realizat o fundoplicatură inmanșonând fundusul gastric, porțiunea superioară a stomacului în jurul esofagului pe 270 grade. Acest procedeu se numește fundoplicatura posterioara tip Toupet pe 270 grade. Este un procedeu pe care îl prefer fundoplicăturii pe 360 grade numită Nissen, pentru că consider că are rezultate mai bune”.

Hernie hiatală mare operată laparoscopic cu externare la 24 de ore

După operație, evoluția pacientei a fost foarte bună. Externarea s-a realizat la 24 de ore, cu recomandarea de regim alimentar postoperator. 

Recuperare rapidă și fără complicații

La aproximativ 2 luni de la operație, pacienta noastră se simte foarte bine. Simptomele s-au ameliorat, și și-a reluat activitățile zilnice, inclusiv efortul fizic mai ușor. Are ceva dureri când ridica greutăți mai mari, însă este încă în recuperare. 

O pacientă care a mers din provincie la București pentru a fi operată laparoscopic și care a avut o experiență medicală foarte bună. 

“Dl dr Tucă este un medic foarte bun, empatic și care se implică. A discutat și cu soțul, s-a asigurat că sunt bine, având în vedere că aveam palpitații. Mi-a spus că nu are rost să vin până la București că să-mi scoată firele și că putem discuta la telefon când este nevoie. Sper ca experiența mea să ajute și alte persoane. 

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button