Diagnosticul și stadializarea cancerului de san

Testele și procedurile utilizate pentru a stabili diagnosticul și stadializarea cancerului de san cuprind:

Examenul clinic al sânului

Medicul va examina atât sânii, cât și ganglionii limfatici axilari, în căutarea tumorilor, adenopatiilor sau a oricărei alte anomalii.

Mamografia

Este o radiografie a sânului. Mamografiile sunt utilizate frecvent pentru a depista cancerul mamar. Dacă se detectează anomalii în timpul screeningului prin mamografie, medicul poate recomanda alte explorări imagistice pentru a evalua mai precis această anomalie.

Ecografia mamară

Utilizează undele sonore pentru a reproduce imagini din profunzimea țesuturilor sau corpului. Ecografia poate fi utilizată pentru a determina dacă un nodul mamar este o masă solidă sau un chist al sânului cu consistenta lichidiana.

Biopsia mamara

Presupune prelevarea unui eșantion de țesut din glanda mamara pentru testare. Este singura modalitate de certitudine pentru a pune un diagnostic de cancer de sân. În timpul unei biopsii, medicul dumneavoastră folosește o pensa de biopsie mamara speciala pentru a extrage o proba de țesut din zona suspectă. Adesea, un mic marker metalic este lăsat în regiunea biopsiata, astfel încât zona să poată fi identificată cu ușurință la testele imagistice ulterioare.

Probele de biopsie sunt trimise la un laborator pentru analiză, unde experții anatomopatologi verifica dacă celulele sunt canceroase. Se determina astfel tipul de celule implicate în cancerul de sân, agresivitatea (gradul) cancerului și dacă celulele canceroase au receptori hormonali sau alți receptori care pot influența opțiunile tratamentului ulterior.

Examinarea RMN a sanului

Un aparat de rezonanta magnetica nucleara utilizează un magnet și undele radio pentru a recrea imagini din interiorul sânului. Înaintea examinării, se administrează o substanța de contrast în asa fel încât rezultatele sa fie cât mai fidele. Spre deosebire de alte tipuri de teste imagistice, aceasta metoda nu utilizează raze X pentru a crea imaginile.

Stadializarea cancerului de san

Imediat ce medicul dumneavoastră a diagnosticat cancerul mamar, acesta va fi preocupat in a stabili gradul (stadiul) cancerului dumneavoastră. Aceasta stadilizare va ajuta in determinarea prognosticului și in stabilirea succesiunii celor mai bune opțiuni de tratament.

Totusi, informațiile complete despre stadiul cancerului, vor fi certe numai după ce ați suferit o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân.

Aceste teste și proceduri utilizate pentru stadializare pot include:

  • Analize de sânge complete
  • Mamografiaa celuilalt sân pentru a căuta semne de cancer
  • RMN mamar
  • Scanarea tesuturilor osoase
  • Tomografia computerizată
  • Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-scan)

Nu toate femeile vor avea nevoie de toate aceste teste și proceduri. Medicul dumneavoastră selectează testele adecvate în funcție de circumstanțele dvs. specifice și ținând cont de examenul clinic si simptomatologia dumneavoastra.

Stadiile cancerului mamar variază de la 0 la IV. Stadiul 0 indică cancerul care nu este invaziv sau conținut în canalele galactofore. Cancerul de sân în stadiul IV, numit și cancer de sân metastatic, indică cancerul care s-a răspândit în alte zone ale corpului.

Stadializarea cancerului de sân are în vedere, de asemenea, prezența sau absenta markerilor tumorali, cum ar fi receptorii pentru estrogen, progesteron și HER2 cat și factorii de proliferare.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

2 Comments

Cancerul de sân - Dr. Stefan TUCA, medic primar chirurgie generala · 10/01/2020 at 10:07 PM

[…] Diagnosticul și stadializarea cancerului de san […]

Chirurgia cancerului de san - Dr. Stefan TUCA, chirurgie generala · 14/01/2020 at 11:00 PM

[…] Diagnosticul și stadializarea cancerului de san […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button