Probleme postoperatorii in chirurgia bariatrica

Probleme postoperatorii in chirurgia bariatrica

• Caderea parului

Acest lucru se intampla cam intre 3 si 6 luni dupa operatie. Dupa aceea parul se regenereaza. Motivele pot fi multiple: de la stresul cauzat organismului de operatia propriu-zisa, la pierderea rapida in greutate si o dieta deficitara pe termen lung (deficienta de proteine, fier, zinc, acizi grasi esentiali, etc). Suplimentele de vitamina H (Biotin) pot sa ajute. De asemenea asigurati-va ca beti suficiente lichide, mancati suficiente proteine, iar nivelul fierului si zincului sunt bune.

• Greata si starile de voma

De obicei cauza lor este faptul ca mancati prea repede, prea mult sau beti lichide in timpul meselor. Daca nu au legatura cu mesele atunci consultati-va medicul.

• Gustul neplacut din gura

Este ceva comun imediat dupa operatie si ar trebui sa dispara dupa cateva saptamani.

• Deshidratarea

Apare in cazul in care nu ati baut suficient. Trebuie sa beti 1 litru in primele zile dupa operatie, apoi din ce in ce mai mult, pana la 2 litri. Principalele semne ale deshidratarii sunt ameteala, dureri de cap, letargie, greata, limba incarcata si urina de culoare mai inchisa.

• Apetitul scazut si schimbarea preferintelor alimentare

Este normal ca dupa operatie sa nu va fie deloc foame si sa vi se para diferit gustul mancarii. Trebuie sa manancati pentru a va asigura o nutritie echilibrata si pentru a preveni complicatiile.

• Balonarea

Este ceva comun dupa operatie, in special in timpul primelor saptamani. Poate fi un semn de intoleranta la lactoza.

• Pielea in exces

Daca pierdeti in greutate foarte mult, apare in mod normal si pielea in exces. Cat de multa, depinde de numerosi factori: cat de mult ati pierdut in greutate, zona corporala, varsta, factorii genetici si chiar sexul. Exista metode prin care puteti minimiza aspectul de piele lasata, dar numai chirurgia estetica va ajuta sa scapati de ea. Printre aceste metode se afla masajul si exercitiile fizice. Momentul operatiei estetice este in stransa legatura cu scaderea ponderala, astfel incat indicat este sa cereti parerea chirurgului bariatric inainte de a lua o astfel de decizie.

• Sarcina

Majoritatea chirurgilor recomanda ca sarcina trebuie evitata in primele 12 luni dupa operatia de gastric sleeve. O sarcina in aceasta perioada poate sa va aduca complicatii si deficiente atat bebelusului cat si dvs. Din acest motiv trebuie sa luati masuri pentru a preveni o eventuala sarcina (atentie pierderea rapida in greutate va creste nivelul de fertilitate).

Mai multe detalii pe https://sleevegastric.ro/


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

2 comentarii

Sleeve gastric, Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului · 06/12/2017 la 8:10 PM

[…] Probleme postoperatorii in chirurgia bariatrica […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *