Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Operația le da șansa să ajungă la greutatea pe care și-o doresc – Dr Ștefan Tucă

Operația le da șansa să ajungă la greutatea pe care și-o doresc – Dr Ștefan Tucă

Operația le da șansa să ajungă la greutatea pe care și-o doresc, spune dl dr Ștefan Tucă. Prezent în platoul emisiunii “Între prieteni”, cu Dana Istrate, de la Metropola TV, dl dr Tucă a vorbit despre chirurgia bariatrică. Dl dr Tucă a fost însoțit de una dintre pacientele sale. 

Pacienta noastră cântarea 128 de kg la vremea când s-a decis să apeleze la operația de micșorare a stomacului. Azi, la aproape 3 ani de la intervenția efectuată de dl dr Tucă, pacienta cântărește 54 de kg.

“Eram un om normoponderal până în 2015 – 2016 când am început să mă îngraș”

În general, pacienții care ajung să apeleze la chirurgia bariatrică au o anumită dezordine în alimentație. Acesta a fost și cazul pacientei noastre. Mâncarea la ore neadecvate, mâncarea nesănătoasă, consumul de băuturi carbogazoase, și anumite probleme hormonale au contribuit la excesul de kg. 

Dr Ștefan Tucă: Există o tipologie a acestui tip de pacient care alege ca chirurgia să-l ajute în obținerea greutății pe care și-o dorește. Operația le da un “reset” în așa fel încât completat cu un stil de viață un pic modificat, ajung să mențină greutatea pe care și-o doresc pentru un timp îndelungat. 

Înainte de a apela la chirurgia bariatrică, pacienta noastră a încercat diverse diete, având rezultate slabe. Mai mult, după ce termina dieta, constata că se reîngrășa mai mult decât slăbise. 

“Da, am ținut diete peste diete. Slăbeam foarte greu. Mă descurajam și renunțam și în loc să slăbesc puneam 2, 5, 10 kg”

Dr Ștefan Tucă: Dietele sunt periculoase, nu sunt indicate, în sensul că pacientul care recurge la astfel de diete poate slabi, unii dintre ei o perioadă chiar îndelungată, dar apare un efect de yo-yo, astfel încât după ce opresc dieta, se reîngrășa mai mult față de cât aveau anterior acestei diete.

Potrivit Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică când un pacient are un indice de masă corporală mai mare de 35, șansele acestuia de a atinge o greutate corporală normală pentru o perioadă de timp de lungă durată sunt mai mici de 1%. 

Dr Ștefan Tuca: În general, persoanele care au un indice de masă corporală de peste 35 și care au și indicație pentru chirurgia bariatrică, au foarte puține șanse să slăbească altfel decât prin operație. 

De foarte multe ori persoanele obeze fac eforturi de a slabi, atât prin schimbarea alimentației cât și cu ajutorul exercițiilor fizice. Foarte puțini dintre aceștia reușesc să ajungă la greutatea pe care și-o doresc. 

“La consultul postoperator de două luni am pierdut 26 de kg”

Există multiple studii care arată beneficiile operației de bariatrie. Operația de bariatrie le schimba viața, le oferă așa cum spune și dl dr Tucă “un reset”. Rezultatele depind însă și de pacienți. Pentru că odată operați, ei trebuie să-și modifice alimentația și stilul de viață. 

Operația de micșorare a stomacului se realizează laparoscopic, iar stomacul ajunge să aibă un volum între 60 și 100 de ml, cât două sau trei guri pline cu lichid. 

Este important de reținut faptul că operația se efectuează la pacienții care au indicație chirurgicală. De asemenea, consultul psihologic este și el important având în vedere că sunt pacienți care pot pierde mai mult de jumătate din greutatea corporală. 

Alege și tu să învingi obezitatea. Alege și tu experiența dl dr Tucă

Tel: 0723 042 207

E-mail: dr.tucastefan@gmail.com

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button