Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Colorectala Indicatia operatorie in cancerul de rect

Indicatia operatorie in cancerul de rect

Indicatia operatorie in cancerul de rect

Indicatia operatorie in cancerul de rect are doua direcții principale :

Chirurgia ca prima etapa

Se adresează tumorilor rectului superior și joncțiunii rectosigmoidiene – intervenția poate fi sau o rezecție rectosigmoidiana sau o hemicolectomie stânga, cu refacerea continuității digestive prin sutura manuala sau mecanica (cu stapler) realizata intre colon și rectul mijlociu (subliniez rolul laproscopiei și recuperarea mai facila a bolnavului în cazul operației laparoscopice comparativ cu intervenția clasica). In general, aceasta intervenție nu ar trebui sa comporte și realizarea unei colostomii (anus contra naturii).

Indicatia operatorie in cancerul de rect

Chirurgia precedata de radio(chimio)terapie

Se adresează tumorilor rectului mijlociu și inferior, tumori care cu cât sunt mai voluminoase, cu atât prezintă invazie ganglionara mai accentuata. Este bine ca aceste tumori sa fie iradiate sau chimiotratate înaintea operației, gestul chirurgical fiind realizat  la 4-6 săptămâni după iradiere. In cazul tumorilor rectului mijlociu și inferior trebuie realizata excizia completa de mezorect (gest ajutat de abordul laparoscopic). Urmează realizarea unei anastomoze colorectale joase, sau chiar coloanale (sutura protejata frecvent de ileostoma sau colostoma). Ileostoma sau colostoma de protecție este realizata datorita riscului de fistula de circa 15-30 %. Exista în final, și o categorie de tumori rectale situate în partea cea mai joasa a rectului inferior. Acestea prezintă invazia sfincterului anal, iar operația cu viza curativa  rămâne amputația de rect cu colostomie iliaca stânga definitiva.

Orice pacient diagnosticat cu tumora de rect are nevoie înaintea  intervenției de un bilanț preoperator general. Acesta cuprinde analize de sânge, consult cardiologic, consult anestezie terapie intensiva, aprecierea și corectarea stării nutriționale.  Bilanțul de extensie a leziunii cuprinde tomografie  toracoabdominopelvina, ecoendoscopie rectala sau Rmn pelvin. Bilanțul de extensie definește gradului de extensie locala și atingerea ganglionara.

Este preferabil ca intervenția pentru tumora rect  sa fie realizata pe cale laparoscopica (inclusiv în timpul abdominal al amputației de rect). Aceasta, datorita unei diminuări importante a durerii postoperatorii (legata de dispariția cicatricii de laparotomie mediana). Exista doar 3-4 cicatrici intre 5 și 10 mm, și o cicatrice de extragere a piesei de 5 cm. De asemenea  recuperarea este mai rapida și  spitalizarea mai scurta (în medie 5 zile, agresiunea asupra organismului fiind mai redusa în cazul operației laparoscopice).

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button