Indicatia operatorie  in cancerul de rect

Indicatia operatorie in cancerul de rect are doua directii principale :

Chirurgia ca prima etapa

Se adreseaza tumorilor rectului superior si jonctiunii rectosigmoidiene – interventia poate fi o rezectie rectosigmoidina sau o hemicolectomie stanga cu refacerea continuitatii digestive prin sutura manuala sau mecanica (cu stapler) realizata intre colon si rectul mijlociu ( subliniez rolul laproscopiei si recuperarea mai facila a bolnavului in cazul operatiei laparoscopice comparativ cu interventia clasica). In general aceasta interventie nu ar trebui sa comporte si realizarea unei colostomii (anus contra naturii).

Indicatia operatorie in cancerul de rect

Chirurgia  precedata de radio(chimio)terapie

Se adreseaza tumorilor rectului mijlociu si inferior, tumori care cu cat sunt mai voluminoase cu atat prezinta invazie ganglionara mai accentuata. Este bine ca aceste tumori sa fie iradiate sau chimiotratate inaintea operatiei, gestul chirurgical fiind realizat  la 4-6 saptamani dupa iradiere. In cazul tumorilor rectului mijlociu si inferior trebuie realizata excizia completa de mezorect (gest ajutat de abordul laparoscopic). Urmeaza realizarea unei anastomoze colorectale joase, sau chiar coloanale (sutura protejata frecvent de ileostoma sau colostoma). Ileostoma sau colostoma de protectie este realizata datorita riscului de fistula de circa 15-30 %. Exista in final si o categorie de tumori rectale situate in partea cea mai joasa a rectului inferior. Acestea prezinta invazia sfincterului anal, iar operatia cu viza curativa  ramane amputatia de rect cu colostomie iliaca stanga definitiva.

Orice pacient diagnosticat cu tumora de rect are nevoie inaintea  interventiei de un bilant preoperator general. Acesta cuprinde analize de sange, consult cardiologic, consult anestezie terapie intensiva, aprecierea si corectarea starii nutritionale.  Bilantul de extensie a leziunii cuprinde tomografie  toracoabdominopelvina, ecoendoscopie rectala sau Rmn pelvin. Bilantul de extensie  defineste gradului de extensie locala si atingerea ganglionara.

Este preferabil ca interventia pentru tumora rect  sa fie realizata pe cale laparoscopica (inclusiv in timpul abdominal al amputatiei de rect). Aceasta datorita unei diminuari importante a durerii postoperatorii (legata de disparitia cicatricii de laparotomie mediana). Exista doar 3-4 cicatrici intre 5 si 10 mm, si o cicatrice de extragere a piesei de 5 cm. De asemena  recuperarea este mai rapida si  spitalizarea mai scurta (in medie 5 zile, agresiunea asupra organismului fiind mai redusa in cazul operatiei laparoscopice).


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

1 comentariu

Operatie cancer rect - cancerul de rect - dr.Stefan Tuca, medic chirurg · 26/03/2019 la 8:29 PM

[…] Indicatia operatorie  in cancerul de rect […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *