Indicatia operatorie  in cancerul de rect

 

Indicatia operatorie  in cancerul de rect

Exista doua directii privind indicatia operatorie in cancerul de rect :

 

Chirurgia ca prima etapa – se adreseaza tumorilor rectului superior si jonctiunii rectosigmoidiene – interventia poate fi o rezectie rectosigmoidina sau o hemicolectomie stanga cu refacerea continuitatii digestive prin sutura manuala sau mecanica (cu stapler) realizata intre colon si rectul mijlociu ( subliniez rolul laproscopiei si recuperarea mai facila a bolnavului in cazul operatiei laparoscopice comparativ cu interventia clasica). In general aceasta interventie nu ar trebui sa comporte si realizarea unei colostomii (anus contra naturii).

Chirurgia  precedata de radio(chimio)terapie– se adreseaza tumorilor rectului mijlociu si inferior , tumori care cu cat sunt mai voluminoase cu atat prezinta invazie ganglionara mai accentuata. Este bine ca aceste tumori sa fie iradiate sau chimiotratate inaintea operatiei, gestul chirurgical fiind realizat cel mai bine la 4-6 saptamani dupa iradiere. In cazul tumorilor rectului mijlociu si inferior trebuie realizata excizia completa de mezorect (gest ajutat de abordul laparoscopic), si realizarea unei anastomoze colorectale joase , sau chiar coloanale (sutura protejata frecvent de ileostoma sau colostoma de protectie datorita riscului de fistula de circa 15-30 %). Exista in final si o categorie de tumori rectale situate in partea cea mai joasa a rectului inferior, cu invazia sfincterului anal la care operatia cu viza curativa  ramane amputatia de rect cu colostomie iliaca stanga definitiva.

Orice pacient diagnosticat cu tumora de rect are nevoie inaintea  interventiei de un bilant preoperator general (analize de sange, consult cardiologic, consult anestezie terapie intensiva, aprecierea si corectarea starii nutritionale) si de un bilant de extensie a leziunii (tomografie  toracoabdominopelvina, ecoendoscopie rectala sau Rmn pelvin- pentru analiza gradului de extensie locala si atingere ganglionara).

Este preferabil ca interventia sa fie realizata pe cale laparoscopica (inclusiv in timpul abdominal al amputatiei de rect ) datorita unei diminuari importante a durerii postoperatorii (legata de disparitia cicatricii de laparotomie mediana – inlocuita prin 3-4 cicatrici intre 5 si 10 mm, si o cicatrice de extragere a piesei operatorii de 5 cm) cat si a unei recuperari mai rapide si a unei spitalizari mai scurte (in medie 5 zile, agresiunea asupra organismului fiind mai redusa in cazul operatiei laparoscopice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *