Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Sleeve gastric, interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

Sleeve gastric, interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

 

Sleeve gastric – Interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

Ce este gastrectomia longitudinala (sleeve gastric)?

Gastrectomia longitudinala (interventia chirurgicala de micsorare a stomacului, sleeve gastric) este o intervenție chirurgicală restrictiva, care se realizează pe cale laparoscopica. In timpul acestei intervenții chirurgicale cea mai mare parte din stomac este eliminata.

Aceasta operație reduce producerea unui hormon numit grelina (răspunzător de senzația de foame). O cantitate redusa de grelina are ca efect reducerea senzației de foame și prin urmare scăderea aportului alimentar și a greutății .

Punga creata (stomacul rămas) în urma intervenției chirurgicale poate stoca aproximativ 60 ml – 100 ml. În mod normal, un stomac deține până la 1000 – 1500 ml.

Așa cum se arată în imagine, modul în care produsele alimentare părăsesc stomacul nu se schimbă. Prin urmare, stomacul este mai mic, dar funcția rămâne aproape la fel.

Nu se modifica circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, și nu presupune suplimente nutritive și vitaminice pe toată durata vieții.

Gastrectomia longitudinala (interventia chirurgicala de micsorare a stomacului) este o tehnica chirurgicala ireversibila.

Există câteva restricții cu privire la alimentele pe care le puteți mânca după o intervenție chirurgicală. Având în vedere cantitatea mult mai mica de alimente consumate, este foarte important sa faceți alegeri alimentare sănătoase pentru scădere ponderala și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate .

Avantaje:

 1. deși stomacul este redus în dimensiune și cantitatea de alimente este diminuata, funcțiile stomacului rămân neschimbate.
 2. porțiunea stomacului care produce hormonul responsabil pentru stimularea foamea este eliminata.
 3. pierderea în greutate corporală este între 40 % și 60 % la 1 an și 50 % până la 83 % la 5 ani.
 4. unele studii au arătat o îmbunătățire sau rezoluție completă a altor probleme de sănătate cum ar fi diabetul zaharat și hipertensiune arteriala, asociate cu obezitatea.
 5. nu există nici un risc de dumping sindrom sau ocluzie intestinala.
 6. oferă o calitate a vieții excelenta – nu trebuie ținut un regim special, nu trebuie sa luați vitamine și nu sunt restictii care sa afecteze calitatea vieții.

Dezavantaje:

 1. unele persoane pot avea o pierdere în greutate mai mica
 2. pierderea în greutate poate fi lenta în cazul în care planul de dieta nu este urmat
 3. poate provoca simptome de reflux gastroesofagian și inflamație a esofagului
 4. procedura nu este reversibilă .

Sleeve gastric este tehnica chirurgicala restictiva ce implică îndepărtarea a aproximativ 2/ 3 din stomac și în special porțiunea care conține celule care secreta hormonul de stimulare al apetitului (grelina). Stomacul este redus la un tub vertical astfel încât alimentele după ce au fost ingerate trec rapid prin stomacul restant. Mai mult decât atât, apetitul( senzația de foame) este redus. Această tehnică nu interfera cu digestia hranei.

 • Pierderea în greutate reprezintă  45-65% din excesul de greutate după 2 ani, ceea ce corespunde la o pierdere în greutate  de aproximativ 25-40 kg
 • Durata medie a intervenției este de 2 ore
 • Durata medie a spitalizării este intre 2 și 8 zile
 • Mortalitate legata de intervenție – 0.2%.

Principalele riscuri și complicații:

 • Ulcer sau fistula la nivelul stomacului restant
 • Hemoragie postoperatorie precoce
 • Posibile deficiențe nutriționale
 • Reflux gastroesofagian sau inflamația esofagului
 • Dilatația stomacului.
Operatie gastric sleeve
5 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button