Sleeve gastric, interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

Sleeve gastric – Interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

Ce este gastrectomia longitudinala (sleeve gastric)?

Gastrectomia longitudinala (interventia chirurgicala de micsorare a stomacului, sleeve gastric) este o intervenție chirurgicală restrictiva, care se realizeaza pe cale laparoscopica. In timpul acestei intervenții chirurgicale cea mai mare parte din stomac este eliminata.

Aceasta operatie reduce producerea unui hormon numit grelina (raspunzator de senzatia de foame) . O cantitate redusa de grelina are ca efect reducerea senzatiei de foame si prin urmare scaderea aportului alimentar si a greutatii .

Punga creata (stomacul ramas) in urma interventiei chirurgicale poate stoca aproximativ 60 ml – 100 ml. În mod normal, un stomac deține până la 1000 – 1500 ml .

Așa cum se arată în imagine, modul în care produsele alimentare părăseșc stomacul nu se schimbă. Prin urmare, stomacul este mai mic, dar funcția rămâne aproape la fel.

Nu se modifica circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, si nu presupune suplimente nutritive si vitaminice pe toata durata vietii

Gastrectomia longitudinala (interventia chirurgicala de micsorare a stomacului) este o tehnica chirurgicala ireversibila.

Există câteva restricții cu privire la alimentele pe care le puteți mânca după o intervenție chirurgicală. Având în vedere cantitatea mult mai mica de alimente consumate, este foarte important  sa faceti alegeri alimentare sanatoase pentru slabire si starea generala de sanatate .

Avantaje :

– deși stomacul este redus în dimensiune și cantitatea de alimente este diminuata, funcțiile stomacului raman neschimbate.

– portiunea stomacului care produce hormonul responsabil pentru stimularea foamea este eliminata .

– pierderea in greutate corporală este între 40 % și 60 % la 1 an și 50 % până la 83 % la 5 ani .

– unele studii au arătat o îmbunătățire sau rezoluție completă a altor probleme de sănătate cum ar fi diabetul zaharat si hipertensiune arteriala, asociate cu obezitatea .

– nu există nici un risc de dumping sindrom sau ocluzie intestinala .

– ofera o calitate a vietii excelenta- nu trebuie tinut un regim special, nu trebuie sa luati vitamine si nu sunt restictii care sa afecteze calitatea vietii

Dezavantaje :

– unele persoane pot avea o pierdere în greutate mai mica .

– pierderea in greutate poate fi lenta în cazul în care planul de dieta nu este urmat .

– poate provoca simptome de reflux gastro-esofagian și inflamație a esofagului

– procedura nu este reversibilă .

Sleeve gastric este tehnica chirurgicala restictiva ce implică îndepărtarea a aproximativ 2/ 3 din stomac și în special porțiunea care contine celule care secreta hormonul de stimulare al apetitului (grelina). Stomacul este redus la un tub vertical astfel incat alimentele dupa ce au fost ingerate trec rapid prin stomacul restant . Mai mult decât atât, apetitul( senzatia de foame) este redus. Această tehnică nu interfera cu digestia hranei .

Pierderea in greutate reprezinta  45-65% din excesul de greutate după 2 ani, ceea ce corespunde la o pierdere în greutate  de aproximativ 25-40 kg  .

Durata medie a interventiei este de 2 ore.

Durata medie a spitalizarii este intre 2 si 8 zile.

Mortalitate legata de interventie – 0.2%.

Principalele riscuri si complicatii:

-Ulcer sau fistula la nivelul stomacului restant

-Hemoragie postoperatorie precoce

-Posibile deficiențe nutriționale

-Reflux gastro-esofagian sau inflamatia esofagului

-Dilatatia stomacului

4 thoughts on “Sleeve gastric, interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

 1. buna ziua am 64 ani de cind ma stiu am fost obeza dar odata cu virsta tot mai greu imi este ,am diabet tip 2,tensiune ,gusa multinodulara ,grasime in singe ,am opertie de ernie de disc si dureri de coloana din cauza greutati iau medicatie ,ma dor piciorele si ma deplasez tot mai greu ,am inaltime 1,55m, greutate 134kg, am facut mai multe cure de slabit dar fara rezultat,mam nascut cu 5,5 kg spunea mama mea ca nu aveam ochi din cauza la grasime deci am plecat din start cu aceasta problema pina am fost tinara mia fost greu dar acum imi este foarte greu ,as dori sa siu daca pot sa fac micsorare de stomac ,unde si ce costur find pensionara numi permit.

  1. Buna ziua,

   Va astept la o consultatie, ocazie cu care va voi descrie pasii pe care va trebui sa ii faceti pentru a realiza aceasta interventie, si va voi detalia si costurile interventiei.

   Multumesc

   Cu stima,
   Dr. Tuca

   0723042207

 2. Pingback:Obezitatea - Chirurgia obezitatii (bariatrica) la adulti

 3. Pingback:Chirurgia bariatrica - intrebarile pacientilor - Dr. Stefan TUCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *