Sleeve gastric – Interventia chirurgicala de micsorare a stomacului

Ce este gastrectomia longitudinala (sleeve gastric)?

Gastrectomia longitudinala (interventia chirurgicala de micsorare a stomacului, sleeve gastric) este o intervenție chirurgicală restrictiva, care se realizează pe cale laparoscopica. In timpul acestei intervenții chirurgicale cea mai mare parte din stomac este eliminata.

Aceasta operație reduce producerea unui hormon numit grelina (răspunzător de senzația de foame). O cantitate redusa de grelina are ca efect reducerea senzației de foame și prin urmare scăderea aportului alimentar și a greutății .

Punga creata (stomacul rămas) în urma intervenției chirurgicale poate stoca aproximativ 60 ml – 100 ml. În mod normal, un stomac deține până la 1000 – 1500 ml.

Așa cum se arată în imagine, modul în care produsele alimentare părăsesc stomacul nu se schimbă. Prin urmare, stomacul este mai mic, dar funcția rămâne aproape la fel.

Nu se modifica circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, și nu presupune suplimente nutritive și vitaminice pe toată durata vieții.

Gastrectomia longitudinala (interventia chirurgicala de micsorare a stomacului) este o tehnica chirurgicala ireversibila.

Există câteva restricții cu privire la alimentele pe care le puteți mânca după o intervenție chirurgicală. Având în vedere cantitatea mult mai mica de alimente consumate, este foarte important sa faceți alegeri alimentare sănătoase pentru scădere ponderala și pentru îmbunatățirea stării generale de sănătate .

Avantaje:

 1. deși stomacul este redus în dimensiune și cantitatea de alimente este diminuata, funcțiile stomacului rămân neschimbate.
 2. porțiunea stomacului care produce hormonul responsabil pentru stimularea foamea este eliminata.
 3. pierderea în greutate corporală este între 40 % și 60 % la 1 an și 50 % până la 83 % la 5 ani.
 4. unele studii au arătat o îmbunătățire sau rezoluție completă a altor probleme de sănătate cum ar fi diabetul zaharat și hipertensiune arteriala, asociate cu obezitatea.
 5. nu există nici un risc de dumping sindrom sau ocluzie intestinala.
 6. oferă o calitate a vieții excelenta – nu trebuie ținut un regim special, nu trebuie sa luați vitamine și nu sunt restictii care sa afecteze calitatea vieții.

Dezavantaje:

 1. unele persoane pot avea o pierdere în greutate mai mica
 2. pierderea în greutate poate fi lenta în cazul în care planul de dieta nu este urmat
 3. poate provoca simptome de reflux gastroesofagian și inflamație a esofagului
 4. procedura nu este reversibilă .

Sleeve gastric este tehnica chirurgicala restictiva ce implică îndepărtarea a aproximativ 2/ 3 din stomac și în special porțiunea care contine celule care secreta hormonul de stimulare al apetitului (grelina). Stomacul este redus la un tub vertical astfel încât alimentele după ce au fost ingerate trec rapid prin stomacul restant. Mai mult decât atât, apetitul( senzația de foame) este redus. Această tehnică nu interfera cu digestia hranei.

 • Pierderea în greutate reprezinta  45-65% din excesul de greutate după 2 ani, ceea ce corespunde la o pierdere în greutate  de aproximativ 25-40 kg
 • Durata medie a intervenției este de 2 ore
 • Durata medie a spitalizării este intre 2 și 8 zile
 • Mortalitate legata de intervenție – 0.2%.

Principalele riscuri și complicații:

 • Ulcer sau fistula la nivelul stomacului restant
 • Hemoragie postoperatorie precoce
 • Posibile deficiențe nutriționale
 • Reflux gastroesofagian sau inflamația esofagului
 • Dilatația stomacului.
Operatie gastric sleeve
150 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

4 Comments

lupescu marioara · 12/03/2016 at 5:20 AM

buna ziua am 64 ani de cind ma stiu am fost obeza dar odata cu virsta tot mai greu imi este ,am diabet tip 2,tensiune ,gusa multinodulara ,grasime in singe ,am opertie de ernie de disc si dureri de coloana din cauza greutati iau medicatie ,ma dor piciorele si ma deplasez tot mai greu ,am inaltime 1,55m, greutate 134kg, am facut mai multe cure de slabit dar fara rezultat,mam nascut cu 5,5 kg spunea mama mea ca nu aveam ochi din cauza la grasime deci am plecat din start cu aceasta problema pina am fost tinara mia fost greu dar acum imi este foarte greu ,as dori sa siu daca pot sa fac micsorare de stomac ,unde si ce costur find pensionara numi permit.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/03/2016 at 8:21 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie, ocazie cu care va voi descrie pasii pe care va trebui sa ii faceti pentru a realiza aceasta interventie, si va voi detalia si costurile interventiei.

  Multumesc

  Cu stima,
  Dr. Tuca

  0723042207

Obezitatea - Chirurgia obezitatii (bariatrica) la adulti · 06/12/2017 at 7:31 PM

[…] Sleeve gastrectomy – Micsorarea stomacului […]

Chirurgia bariatrica - intrebarile pacientilor - Dr. Stefan TUCA · 28/03/2019 at 1:06 PM

[…] Sleeve gastric, interventia chirurgicala de micsorare a stomacului […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
150 Shares