Cazuri complicate de hernie, tratate cu succes

Se estimează că incidența herniilor este de 27% în rândul bărbaților și de 3% în rândul femeilor. Herniile pot fi de mai multe feluri: inghinale, ombilicale, epigastrice, femurale sau incizionale. Cele mai frecvente tipuri de hernii sunt cele inghinale. Ele presupun ieșirea unui organ din cavitatea abdominală, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinală. Dacă pacienții vin la medic de la primele simptome, vizibile de multe ori cu ochiul liber, medicii pot interveni cu succes prin intermediul operațiilor laparoscopice. Intervenind, chirurgii tratează herniile, repară orificiile care au permis deplasarea structurilor abdominale și montează plase din materiale speciale, care împiedică recidiva herniilor.

Cand sa va operati de hernie

Tratamentele nu trebuie amânate pentru că herniile se pot agrava, devenind cazuri complicate de hernie, și pot amenința viața pacienților. Cele mai multe hernii sunt cazuri simple, care impun operația și spitalizarea timp de o zi. Există însă și situații mai complicate pe care medicii le rezolvă cu succes. Adevărate provocări sunt cazurile pacienților în vârstă, care au și alte boli asociate.

Cazuri complicate de hernie

“Am avut și cazuri în urgență, cu strangulare de ansă intestinală, în care a trebuit să rezec o porțiune întinsă de intestin. Am avut și cazuri în care, pentru că n-am putut să pun plasă atunci când am făcut rezecția digestivă, au recidivat și a trebuit să le reoperez și să rezolv problema a doua oară, pentru că nu s-a putut face într-un prim moment. Există genul acesta de cazuri.

Am consultat zilele trecute un pacient de 93 de ani, cu hernie inghinală stângă voluminoasă, dar cu probleme cardiace (insuficiență cardiacă congestivă, cu infarct în antecedente). Hernia lui ar merita făcută pe cale laparoscopică, pentru a se recupera bine. Totusi, din cauza comorbidităților cardiace, îl operez prin chirurgie deschisă.

Eu intervin și în astfel de cazuri mai grave pentru că riscurile sunt aceleași, adică o strangulare a unei hernii este dramatică. Și atunci e ideal să operăm pacienții când herniile nu sunt strangulate, iar aceștia sunt cât de cât echilibrați din punct de vedere medical. Cert este că indicația chirurgicală pentru hernie se păstrează la orice vârstă”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă, unul dintre chirurgii români cu experiență în tratarea herniilor.

Intervențiile chirurgicale pentru hernie pot dura de la o oră până la câteva ore în cazul celor mai complicate. Medicul primar chirurg Ștefan Tucă descrie două dintre cele mai laborioase intervenții pentru hernii complicate.

“Am avut un pacient care făcea antrenamente de K1, un sportiv care avusese o ruptură de splină posttraumatică, operat. Intraoperator am gasit rupturi ale peretelui abdominal în foarte multe locuri. A fost o disecție foarte laborioasă, a trebuit să-i pun o plasă foarte mare de 35 de cm lungime pe 30 cm lățime. Practic, i-am rezolvat tot abdomenul. Acum e bine, în continuare face sport.

Am avut o pacientă farmacistă care a venit relativ în urgență, cu o formațiune la nivelul mușchiului drept abdominal de partea dreaptă. Aceasta a fost biopsiată și s-a dovedit a fi sarcom cu evoluție agresivă. Când am intrat, a trebuit să-i scot mușchiul drept abdominal de partea dreaptă de sus până jos. Deci practic a rămas cu jumătate din musculatura abdomenului de partea respectivă. Ca să rezolv peretele abdominal, a fost nevoie să-i strecor în același timp operator o plasă mare care să acopere acel defect. Ulterior, se pare că doamna a rămas gravidă și a dus sarcina la bun sfârșit. Plasa montată a ajutat-o. Ea a scăpat de sarcom, care e o formă de cancer foarte agresivă. A putut să ducă și sarcina la bun sfârșit, și acum este bine”. Asa descrie câteva dintre cazurile spectaculoase din carieră medicul Ștefan Tucă.

Succesul operatiei de hernie

Succesul intervențiilor chirurgicale pentru hernie este dat de prezentarea cât mai rapidă la medic, de experiența acestuia. Un rol important are și folosirea plaselor performante, care sunt ușor integrate în organism și rezolvă hernia. Recuperarea se face foarte rapid după intervențiile laparoscopice. Pacienții își pot relua activitățile obișnuite și programul de mișcare, de obicei, după o lună și jumătate.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button