Home PresaArticole Presa Pericolele pentru varicele membrului inferior

Pericolele pentru varicele membrului inferior

Dr. Ștefan Tucă: pacientul cu varice hidrostatice poate face accident vascular cerebral sau infarct miocardic

Senzația de picior greu, dureri de picioare, furnicături la nivelul gambelor și chiar sângerări. Toate aceste simptome care însoțesc prezența venelor dilatate la nivelul picioarelor (varicele membrului inferior), ar trebui să vă aducă de urgență la medic. Asta pentru că este posibil să suferiți din cauza varicelor, forme avansate ale insuficienței venoase cronice. De altfel, aceasta afectează 50 la sută dintre oameni, în forme mai mult sau mai puțin grave. Ce se întâmplă, de fapt? La o persoană sănătoasă, sângele este pompat de către inimă, prin artere, către periferie, și se întoarce prin vene. Dacă valvele de pe parcursul venelor nu funcționează corect, atunci sângele stagnează și astfel, apare insuficiența venoasă. Riscurile pentru sănătate care însoțesc această afecțiune pot fi majore pe termen lung.

Pericole pentru varicele membrului inferior

La persoanele cu varice hidrostatice, în cordoanele varicoase, care sunt mai întortocheate, sângele circulă mai lent decât în venele normale. Din acest motiv, are tendința să se coaguleze. Dacă se coagulează, în cordonul varicos respectiv, apare un cheag, iar complicația se cheamă tromboflebită. Cheagul acesta, din păcate, nu rămâne cantonat local și realizează o inflamație locală și un blocaj al venei varicoase. El se poate fragmenta, poate fi tras înapoi în circulația mare către cord și cordul îl poate împinge către plămâni, către creier, către membre. Se poate muri, pacientul poate face accident vascular cerebral, infarct miocardic, tromboembolism pulmonar”, atrage atenția medicul primar chirurg Ștefan Tucă asupra riscului pe termen lung al insuficienței venoase cronice.

Ca orice alte afecțiune, și prezența varicelor hidrostatice se poate agrava în timp, dacă sunt neglijate. În fazele incipiente ale insuficienței venoase, și terapiile sunt mult mai simple. Pe măsură ce boala avansează, iar numărul vaselor dilatate crește, și misiunea medicilor se complica.

Dacă se amână intervenția pentru varicele membrului inferior, aceasta devine din ce în ce mai laborioasă. Bolnavul nu poate să rămână așa, pentru că boala lui se va agrava și tot piciorul se umple de cordoane varicoase. Una e să tratezi acest reflux și să faci o procedură simplă la nivelul safenei, și alta e când e afectată nu doar safena mare, ci trebuie să rezolvăm toate celelalte cordoane varicoase care sunt puzderie, lucru care presupune o intervenție mai îndelungată, cu mai multe riscuri, cu sacrificiu estetic mai mare pentru acel pacient, pentru că facem niște incizii. Deci amânarea nu aduce niciun beneficiu, mai ales dacă refluxul e dovedit prin ecografie Doppler”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

Varicele membrului inferior apar mai frecvent la femei decât la bărbați. Printre factorii de risc amintim moștenirea genetică, sarcina, statul prelungit în picioare, sportul intens, băile fierbinți, anticoncepționalele și epilarea fierbinte. La ora aceasta, varicele membrului inferior se tratează cu succes de către medicii chirurgi. Metodele variază de la cele mai puțin invazive, prin laser și radiofrecvență până la cele clasice.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button