Home PresaArticole Presa Cum se operează cancerul de sân

Cum se operează cancerul de sân

Despre cancerul de san

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de afecțiune malignă în rândul femeilor: anul trecut, peste 2 milioane de persoane din toată lumea au primit acest diagnostic. Dacă este depistat în stadiile 1 și 2, cancerul de sân are șanse maxime de vindecare. Însă la ora actuală, există tratamente care se pot face și pentru stadiile mai avansate. Din protocolul de terapie a cancerului, face parte și intervenția chirurgicală de extirpare a tumorilor. Însă, la această oră, abordarea chirurgicală în cancer este alta față de perioada când era considerată principala metodă terapeutică. Specialiștii români, așa cum este și medicul primar chirurg Ștefan Tucă, s-au specializat în centre de prestigiu din lume și aplică în România protocoalele de ultimă generație.

În ultimii ani, în ceea ce privește tratamentul cancerului de sân, lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar colaborarea cu imagistul și oncologul a îmbunătățit succesul terapiilor. Acum, aplic alte protocoale decât cele din timpul rezidențiatului. In chirurgia la rece, când nu avem pacienți în urgență și avem timp să-i examinăm, așa cum se întâmplă, în cazul cancerului mamar, atunci cresc șansele ca pacienții să scape de această afecțiune. Eu colaborez cu un medic radiolog expert în imagistică, care face ecografie mamară, mamografie, CT și RMN. Acest medic urmărește ecografic aceste leziuni.

Cum se opereaza cancerul de san

Eu nu operez o pacientă cu tumoră de sân dacă nu este biopsiată, nu are examenul histopatologic făcut și nu a mers mai întâi la oncolog. Patologia mamară este o patologie sensibilă și înainte de a interveni, mă asigur că pacienta a fost corect diagnosticată și evaluată de către medicul oncolog și de către specialistul în imagistică. În aceste cazuri, decizia se ia în funcție de ce spun toți specialiștii implicați în tratarea cancerului de san. În cazul patologiei mamare, nu poți interveni dacă nu există o evaluare a cazului de către toți specialiștii pe care i-am menționat”, spune chirurgul Ștefan Tucă.

Abordare multidisciplinara pentru cancerul de sân

Abordarea mutidisciplinară a cancerului mamar este obligatorie, fiind de altfel, stabilită prin lege și în țara noastră. O categorie aparte de paciente cu cancer mamar o reprezintă persoanele tinere. Acestea trebuie să stea de vorbă cu medicul oncolog despre posibilitatea de a avea copii după încheierea terapiei. La ora actuală, prezervarea fertilității prin congelarea ovulelor și embrionilor poate ajuta femeile care au trecut printr-un cancer la vârstă tânără să devină mame.

Dacă de exemplu, o pacientă a fost diagnosticată cu o leziune mamară malignă la o vârstă tânără, când nu are copii, trebuie să fie evaluată în primul rând de către medicul oncolog care dă avizul în privința oricărei terapii, chiar și a celei chirurgicale. Poate că pacienta își dorește copii, iar o mastectomie care nu are indicație precisă poate fi mutilantă. De asemenea, înaintea oricărei intervenții oncologice, pacienta care își dorește copii ar trebui să meargă la un specialist în fertilitate, pentru a vedea ce opțiuni există după încheierea terapiei oncologice”, completează medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

În patologia mamară, tumorile mamare pot fi benigne sau maligne, iar diagnosticul de precizie se pune doar prin examenul anatomopatologic. Acesta se face după recoltarea unei probe din formațiunea tumorală. Atitudinea terapeutică diferă între tumorile maligne și cele benigne, cele benigne fiind mai puțin periculoase. Însă există și excepții.

Evoluția fiecărui caz decide intervenția. Să luăm exemplul fibroadenoamelor. Acestea sunt tumori benigne care apar la femeile cu vârsta până în 30 de ani. Dacă însă după 30 de ani, aceste formațiuni benigne persistă, cresc în dimensiune, devin suspecte din punct de vedere al scorului BIRADS care evaluează riscul de cancer, ajung la BIRADS 3 (4 și 5 sunt leziuni neoplazice) se scot. Restul, se monitorizează regulat la medic.

Există și un tip de fibroadenom mai diferit, așa-numita tumoră Phyillodes, care trebuie scoasă cu margine de siguranță pentru că poate invada tot sânul. Și chiar dacă o scoatem cu marjă de siguranță, există riscul să recidiveze. Deci în această situație, avem indicație chirurgicală din start”, descrie abordarea chirurgicală medicul primar chirug Ștefan Tucă.

În chirurgia mamară destinată cancerului, medicii pot scoate tumorile, cu păstrarea sânului, sau pot face mastectomie, fiind deci foarte important cum se operează cancerul de sân. Aceasta se face doar în anumite condiții sau în stadiile avansate de boală. “Dacă la purtătoarele de BRCA 1 sau 2 se depistează o leziune într-un sân, este indicată mastectomia pentru sânul cu leziunea și mastectomie profilactică pentru sânul sănătos. Mastectomia bilaterală nu se face doar pentru că o femeie este purtătoare de BRCA, aceste cazuri se monitorizează”, spune specialistul în chirurgia tumorilor mamare.

Pacientele care au fost operate la sân, sunt sfătuite să revină regulat la control, în programele de follow-up. Doar așa pot fi depistate și tratate la timp eventualele recidive.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button