Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Operatie laparoscopica hernie inghinala

Operatie laparoscopica hernie inghinala

De ce sa aleg ca tratament chirurgical o operatie laparoscopica hernie inghinala?

Operatie laparoscopica hernie inghinala reprezinta o tehnica chirurgicala  cu avantaje numeroase de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperare (recuperare mult mai rapida comparativ cu procedeele clasice). Procedura laparoscopica (vezi interventia realizata de dr. Stefan Tuca) pentru o operatie hernie inghinala presupune din start  anestezia generala cu intubație orotraheala. Intervenția chirurgicala ca atare  se realizează sub supravegherea laparoscopului introdus în abdomen printr-o minincizie la nivel ombilical, și cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri (pense) introduse de asemenea prin alte doua incizii.

Plasa va fi așezata după incizia și decolarea peritoneului din zona inghinala interesata. Ea va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal. Va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice (TAPP-transabdomino properitoneal), agrafe resorbabile, sau lipici biologic. In funcție de metoda de fixare aleasa de chirurg,  durerea postoperatorie imediata este diferita. Cea mai ferma fixare este realizata de către agrafe (fixare de dorit în cazul herniilor mari). Durerea postoperatorie minima este obținută în cazul fixării cu lipici (Histoacryl, Glubran, Ifabond).

Actualmente exista plase pentru chirurgia laparoscopica, care se mulează perfect pe zonele de risc herniar. Sunt excelent tolerate de către bolnavi și ajuta la refacerea rapida a solidității peretelui abdominal, în condițiile unei dureri postoperatorii mult diminuate și datorita procedurii laparoscopice în sine (plasa 3D Max Light Mesh, Ultrapro).

O operatie laparoscopica în cazul acestei patologii herniare, poate fi  de asemenea realizata totalmente extra peritoneal (TEP). În cazul procedurii TAPP, pe care o prefer, exista avantajul posibilității explorării organelor din cavitatea peritoneala în întregime. Acest lucru care nu este valabil în cazul procedurii realizate totalmente extraperitoneal. Explorarea este limitata doar la nivelul regiunii inghinale operate în TEP. Riscul de recidiva al procedurilor laparoscopice în hernia inghinala  este de  circa 1-2%. Recuperarea, reinserția socioprofesionala rapida, avantajul cosmetic și durerile postoperatorii reduse sunt atuurile laparoscopiei.  O operatie laparoscopica  hernie inghinala este o tehnica de preferat atât de către bolnav, cât și de către chirurg, în tratamentul herniei inghinale.

8 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button