Operatie laparoscopica hernie inghinala
de Dr. Stefan TucaDe ce sa aleg ca tratament chirurgical o operatie laparoscopica hernie inghinala?
Operatie laparoscopica hernie inghinala reprezinta o tehnica chirurgicala cu avantaje numeroase de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperare (recuperare mult mai rapida comparativ cu procedeele clasice). Procedura laparoscopica (vezi interventia realizata de dr. Stefan Tuca) pentru o operatie hernie inghinala presupune din start anestezia generala cu intubaÈie orotraheala. IntervenÈia chirurgicala ca atare se realizeazÄ sub supravegherea laparoscopului introdus în abdomen printr-o minincizie la nivel ombilical, Èi cu ajutorul unor instrumente lungi Èi subÈiri (pense) introduse de asemenea prin alte doua incizii.
Plasa va fi aÈezata dupÄ incizia Èi decolarea peritoneului din zona inghinala interesata. Ea va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal. Va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice (TAPP-transabdomino properitoneal), agrafe resorbabile, sau lipici biologic. In funcÈie de metoda de fixare aleasa de chirurg, durerea postoperatorie imediata este diferita. Cea mai ferma fixare este realizata de cÄtre agrafe (fixare de dorit în cazul herniilor mari). Durerea postoperatorie minima este obÈinutÄ Ã®n cazul fixÄrii cu lipici (Histoacryl, Glubran, Ifabond).
Actualmente exista plase pentru chirurgia laparoscopica, care se muleazÄ perfect pe zonele de risc herniar. Sunt excelent tolerate de cÄtre bolnavi Èi ajuta la refacerea rapida a soliditÄÈii peretelui abdominal, în condiÈiile unei dureri postoperatorii mult diminuate Èi datorita procedurii laparoscopice în sine (plasa 3D Max Light Mesh, Ultrapro).
O operatie laparoscopica în cazul acestei patologii herniare, poate fi de asemenea realizata totalmente extra peritoneal (TEP). Ãn cazul procedurii TAPP, pe care o prefer, exista avantajul posibilitÄÈii explorÄrii organelor din cavitatea peritoneala în întregime. Acest lucru care nu este valabil în cazul procedurii realizate totalmente extraperitoneal. Explorarea este limitata doar la nivelul regiunii inghinale operate în TEP. Riscul de recidiva al procedurilor laparoscopice în hernia inghinala este de circa 1-2%. Recuperarea, reinserÈia socioprofesionala rapida, avantajul cosmetic Èi durerile postoperatorii reduse sunt atuurile laparoscopiei. O operatie laparoscopica hernie inghinala este o tehnica de preferat atât de cÄtre bolnav, cât Èi de cÄtre chirurg, în tratamentul herniei inghinale.