De ce sa aleg ca tratatament chirurgical o operatie laparoscopica hernie inghinala?

Operatie laparoscopica hernie inghinala reprezinta o tehnica chirurgicala  cu avantaje numeroase de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperare (recuperare mult mai rapida comparativ cu procedeele clasice). Procedura laparoscopica (vezi interventia realizata de dr. Stefan Tuca) pentru o operatie hernie inghinala presupune din start  anestezia generala cu intubatie orotraheala. Interventia chirurgicala ca atare  se realizeaza sub supravegherea laparoscopului introdus in abdomen printr-o minincizie la nivel ombilical, si cu ajutorul unor instrumente lungi si subtiri (pense) introduse de asemenea prin alte doua incizii.

Plasa va fi asezata dupa incizia si decolarea peritoneului din zona inghinala interesata. Ea va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal. Va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice (TAPP-transabdomino properitoneal), agrafe resorbabile, sau lipici biologic. In functie de metoda de fixare aleasa de chirurg,  durerea postoperatorie imediata este diferita. Cea mai ferma fixare este realizata de catre agrafe (fixare de dorit in cazul herniilor mari). Durerea postoperatorie minima este obtinuta in cazul fixarii cu lipici (Histoacryl, Glubran, Ifabond).

Actualmente exista plase pentru chirurgia laparoscopica, care se muleaza perfect pe zonele de risc herniar. Sunt excelent tolerate de catre bolnavi si ajuta la refacerea rapida a soliditatii peretelui abdominal, în conditiile unei dureri postoperatorii mult diminuate si datorita procedurii laparoscopice în sine (plasa 3D Max Light Mesh, Ultrapro).

O operatie laparoscopica in cazul acestei patologii herniare, poate fi  de asemenea realizata totalmente extra peritoneal (TEP). În cazul procedurii TAPP, pe care o prefer, exista avantajul posibilitatii explorarii organelor din cavitatea peritoneala în întregime. Acest lucru care nu este valabil în cazul procedurii realizate totalmente extraperitoneal. Explorarea este limitata doar la nivelul regiunii inghinale operate in TEP. Riscul de recidiva al procedurilor laparoscopice în hernia inghinala  este de  circa 1-2%. Recuperarea, reinsertia socioprofesionala rapida, avantajul cosmetic si durerile postoperatorii reduse sunt atuurile laparoscopiei.  O operatie laparoscopica  hernie inghinala este o tehnica de preferat atât de catre bolnavi, cât si de catre chirurgi in tratamentul herniei inghinale.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

7 comentarii

victor marian · 24/07/2018 la 6:41 PM

Exista vreo sansa ca după operație plasa pusa sa afecteze circulația către testicule, apoi sa se producă o atrofiere a acestora?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/07/2018 la 7:40 PM

  Buna ziua,
  Nu exista pentru ca elementele funiculului spermatic sunt bine disecate , parietalizate iar plasa nu se fixeaza peste avestea strans, va veni lax peste funicul, tocmai pentru a nu se produce o fibroza care sa prinda vasele testiculare !

  Cu stima,
  Dr.Stefan Tuca

  0723042207

mircea · 25/12/2018 la 10:13 PM

buna ziua
As dori sa stiu cat m-ar costa sa ma operez cu dvs de hernie inchinala bilaterala laparoscopic?
Precizez ca nu sunt asigurat.
Va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 26/12/2018 la 6:53 AM

  Bună ziua,
  Va astept zilelele acestea la o consultație, ocazie cu care va voi explica tehnica si vom discuta chestiuni legate de preț.
  Va rog sa ma sunați inainte de a veni la 0723042207 !

  Mulțumesc

  Cu stimă,
  Dr.Ștefan Tucă

Hernie - Operatie hernie inghinala - Chirurgie hernie inghinala · 23/03/2019 la 9:23 PM

[…] Operatie laparoscopica hernie inghinala […]

Sfaturi dupa operatia de hernie - dr. Stefan Tuca, chirurgie generala · 25/03/2019 la 8:54 AM

[…] Operatie laparoscopica hernie inghinala […]

Cazuri complicate de hernie, tratate cu succes - Dr. Stefan TUCA, chirurg · 27/07/2019 la 5:07 PM

[…] Operatie laparoscopica hernie inghinala […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *