De ce sa aleg ca tratament chirurgical o operatie laparoscopica hernie inghinala?

Operatie laparoscopica hernie inghinala reprezinta o tehnica chirurgicala  cu avantaje numeroase de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperare (recuperare mult mai rapida comparativ cu procedeele clasice). Procedura laparoscopica (vezi interventia realizata de dr. Stefan Tuca) pentru o operatie hernie inghinala presupune din start  anestezia generala cu intubație orotraheala. Intervenția chirurgicala ca atare  se realizează sub supravegherea laparoscopului introdus în abdomen printr-o minincizie la nivel ombilical, și cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri (pense) introduse de asemenea prin alte doua incizii.

Plasa va fi așezata după incizia și decolarea peritoneului din zona inghinala interesata. Ea va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal. Va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice (TAPP-transabdomino properitoneal), agrafe resorbabile, sau lipici biologic. In funcție de metoda de fixare aleasa de chirurg,  durerea postoperatorie imediata este diferita. Cea mai ferma fixare este realizata de către agrafe (fixare de dorit în cazul herniilor mari). Durerea postoperatorie minima este obținută în cazul fixării cu lipici (Histoacryl, Glubran, Ifabond).

Actualmente exista plase pentru chirurgia laparoscopica, care se mulează perfect pe zonele de risc herniar. Sunt excelent tolerate de către bolnavi și ajuta la refacerea rapida a solidității peretelui abdominal, în condițiile unei dureri postoperatorii mult diminuate și datorita procedurii laparoscopice în sine (plasa 3D Max Light Mesh, Ultrapro).

O operatie laparoscopica în cazul acestei patologii herniare, poate fi  de asemenea realizata totalmente extra peritoneal (TEP). În cazul procedurii TAPP, pe care o prefer, exista avantajul posibilității explorării organelor din cavitatea peritoneala în întregime. Acest lucru care nu este valabil în cazul procedurii realizate totalmente extraperitoneal. Explorarea este limitata doar la nivelul regiunii inghinale operate în TEP. Riscul de recidiva al procedurilor laparoscopice în hernia inghinala  este de  circa 1-2%. Recuperarea, reinserția socioprofesionala rapida, avantajul cosmetic și durerile postoperatorii reduse sunt atuurile laparoscopiei.  O operatie laparoscopica  hernie inghinala este o tehnica de preferat atât de către bolnav, cât și de către chirurg, în tratamentul herniei inghinale.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

8 Comments

victor marian · 24/07/2018 at 6:41 PM

Exista vreo sansa ca după operație plasa pusa sa afecteze circulația către testicule, apoi sa se producă o atrofiere a acestora?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/07/2018 at 7:40 PM

  Buna ziua,
  Nu exista pentru ca elementele funiculului spermatic sunt bine disecate , parietalizate iar plasa nu se fixeaza peste avestea strans, va veni lax peste funicul, tocmai pentru a nu se produce o fibroza care sa prinda vasele testiculare !

  Cu stima,
  Dr.Stefan Tuca

  0723042207

mircea · 25/12/2018 at 10:13 PM

buna ziua
As dori sa stiu cat m-ar costa sa ma operez cu dvs de hernie inchinala bilaterala laparoscopic?
Precizez ca nu sunt asigurat.
Va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 26/12/2018 at 6:53 AM

  Bună ziua,
  Va astept zilelele acestea la o consultație, ocazie cu care va voi explica tehnica si vom discuta chestiuni legate de preț.
  Va rog sa ma sunați inainte de a veni la 0723042207 !

  Mulțumesc

  Cu stimă,
  Dr.Ștefan Tucă

Hernie - Operatie hernie inghinala - Chirurgie hernie inghinala · 23/03/2019 at 9:23 PM

[…] Operatie laparoscopica hernie inghinala […]

Sfaturi dupa operatia de hernie - dr. Stefan Tuca, chirurgie generala · 25/03/2019 at 8:54 AM

[…] Operatie laparoscopica hernie inghinala […]

Cazuri complicate de hernie, tratate cu succes - Dr. Stefan TUCA, chirurg · 27/07/2019 at 5:07 PM

[…] Operatie laparoscopica hernie inghinala […]

5 informații esențiale despre hernii · 16/11/2019 at 10:07 PM

[…] Operatie laparoscopica hernie inghinala […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button