Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Mirosul corporal după operația de bariatrie

Mirosul corporal după operația de bariatrie

În urma operației de bariatrie, pacienții pot avea un gust metalic neplăcut în gură, respirație urât mirositoare, un miros corporal neplacut sau un miros asemănător clorului în urină. Acestea sunt stări sau simptome comune ale cetozei după operația bariatrică.

Ce este cetoza și care sunt cauzele mirosului corporal după operația de bariatrie?

Cetoza este un răspuns normal al schimbării metabolice la pierderea rapidă în greutate a corpului și la reducerea aportului de carbohidrați. După operație veți avea o dietă bogată în proteine, ceea ce va determina o schimbare hormonală în corp. Înainte de operație, corpul dvs folosea glucoza ca sursa de energie. După operație, pentru că nu veți mai consuma carbohidrați corpul dvs va transforma grăsimile stocate în cetone, și le va folosi pentru energie. Aceasta stare se numește cetoză.

Mirosul corporal neplacut și respirația urat mirositoare numita halitoză sunt oarecum frecvente în timpul cetozei. Aceste stări provin de la o cantitatea mai mare de acetonă care este în corp în timpul cetozei.

Efectele secundare ale cetozei

În general, pacienții vor începe să observe un miros corporal neplacut și respirație urât mirositoare după câteva zile de intervenție chirurgicală. Acesta este un răspuns normal al organismului – încearca să se adapteze la noua dietă.

Pierdere rapidă în greutate

Acesta este cel mai evident mod prin care vă dați seama că sunteți în starea de cetoza. Pierderea în greutate începe în prima săptămână, odată cu reducerea carbohidraților, când organismul rămâne fără glicogen.

Miros corporal neplăcut

Un alt aspect normal al stării de cetoză, mirosul corporal neplăcut va începe să scadă și să se stabilizeze după aproximativ o lună de zile de la data operației.

Respirație urât mirositoare

În starea de cetoză, organismul produce cetone într-o rată crescută. O astfel de cetonă este acetona, o cetonă care iese din organism prin urină și respirație. Acest exces de cetone eliberat prin urină și respirație, cauzează fie un miros fructat, dulce, sau miros de ojă.

Gust metalic în gură

Gustul metalic este unul dintre cele mai comune simptome ale stării de cetoza. Gustul metalic neplăcut din gură va înceta după 2 până la 8 săptămâni după operație.

Alte efecte secundare:

  • Cetone în urină și sânge
  • Insomnie
  • Oboseală
  • Probleme digestive

Dacă te confrunți cu obezitatea și ai nevoie de o opinie medicală, te poți programa la dl dr Ștefan Tucă, chirurg generalist cu competențe în chirurgia bariatrică.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button