Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Esogastrica Semne de alarma la pacienții cu hernie hiatala

Semne de alarma la pacienții cu hernie hiatala

Hernia hiatala si boala de reflux in cifre

10 până la 15% din populația cu semne de reflux gastroesofagian prezintă o hernie hiatală.

85% dintre herniile hiatale sunt hernii de alunecare. 10% dintre herniile hiatale sunt hernii  de rostogolire (paraesofagiene), întâlnite în principal la vârstnici. 5% dintre herniile hiatale sunt atât de alunecare, cât și paraesofagiene.

Semne de alarma la pacienții cu hernie hiatala

Semnele clinice alertează asupra unei complicații legate de hernia hiatală. Ele diferă în funcție de tipul de hernie. În hernia hiatală de alunecare, persoana poate prezenta disfagie (senzație de disconfort sau blocaj la înghițire), vărsături, anemie din cauza sângerării minime și continue, dar poate suferi și de boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Refluxul gastroesofagian presupune urcarea sucului acid din stomac în interiorul esofagului. Acest fapt poate duce la inflamație (esofagită) sau chiar la îngustarea esofagului legată de ulcerația peretelui esofagian (stenoză peptică). De asemenea poate apărea, un risc de cancer esofagian, situație totuși rara. Bariera anti-reflux constituită prin suprapunerea dintre sfincterul esofagian inferior (valvă care separă esofagul de stomac) și mușchiul diafragm, nu mai este eficienta. Nimic nu împiedică conținutul gastric abdominal să urce înapoi în esofag.

În hernia hiatală de rostogolire (paraesofagiana), semnele de alarma sunt mai degrabă intoleranța alimentara din cauza pseudoocluziei de la nivelul cardiei, dispepsie, durere în piept și uneori vărsături incontrolabile. Bariera anti-reflux nu este alterată, iar complicațiile sunt mecanice, legate de volumul stomacului prezent in torace. Amintim aici durerea toracica, o senzație de constricție toracica, tusea recurentă și scurtarea anormală a respirației legată de compresia plămânilor prin stomacul herniat. În plus, hernia paraesofagiana expune pacientul la apariția volvulusului gastric, adică torsiunea stomacului, o complicație gravă care necesită o intervenție chirurgicală de urgență.

Acestea sunt, pe scurt, semne de alarma la pacienții cu hernie hiatala.

Stereotipuri legate de hernia hiatala si BRGE (adevarat sau fals?)

Afirmația este falsa.

Hernia hiatală nu este nici o condiție necesară, nici suficientă pentru prezența bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).

  •  O hernie hiatală poate dispărea spontan

Afirmația este adevărata.

O hernie hiatală poate fi prezentă intermitent, mai ales când este mică. Examinările succesive prin endoscopie se pot deci contrazice. Diagnosticul este definitiv atunci când hernia hiatală este mare și ireductibilă.

  • Toate herniile hiatale necesită intervenție chirurgicală

Afirmația este falsa.

In absenta simptomelor sau când acestea sunt controlate prin tratament medical, hernia hiatala mica, de sub 3 cm, nu prezinta indicație pentru un tratament chirurgical sistematic.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

1 comentariu

Regim după operația de hernie hiatală | Dr. Stefan TUCA 11/09/2023 - 9:11 PM

[…] În hernia hiatală, o parte a stomacului trece în cavitatea toracică, prin intermediul hiatusului diafragmatic. Viața cu hernie hiatală, atunci când există simptome, necesită restricții alimentare pentru controlul refluxului gastro-esofagian și arsurilor stomacale. Herniile hiatale de dimensiuni mari necesită în schimb operație.  […]

Raspunde
Call Now Button