Tratament boala de reflux gastroesofagian

Diagnostic boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată diagnostica boala de reflux gastroesofagian pe baza unui examen fizic și a semnelor și simptomelor.

Pentru a confirma diagnosticul de BRGE sau pentru a verifica complicațiile, medicul poate recomanda:

Endoscopie digestiva superioară
Medicul dumneavoastră introduce un tub subțire, flexibil, echipat cu o lumină și o camera video(endoscop) pe gât, pentru a examina interiorul esofagului și a stomacului. Rezultatele pot fi adesea normale atunci când este prezent refluxul, dar o endoscopie poate detecta inflamația esofagului (esofagită) sau alte complicații. O endoscopie poate fi, de asemenea, utilizată pentru a recolta  un eșantion de țesut (biopsie) care urmează să fie testat pentru complicații cum ar fi esofagul Barrett.

pH-metrie
O sonda este plasata în esofag pentru a identifica când și pentru cât timp refluxul acid este prezent. Sonda se conectează la un computer mic pe care îl purtați în jurul taliei sau cu o curea pe umăr, medicul interpretând rezultatele după 24 de ore.

Manometria esofagiană
Acest test măsoară contracțiile musculare ritmice în esofag când pacientul înghite. Manometria esofagiană măsoară și coordonarea și forța exercitată de mușchii esofagului.

Explorările radiologice ale sistemului digestiv superior (tranzit baritat)

Radiografiile sunt realizate după ce se administrează oral o substanța de contrast care acoperă tractul digestiv pe interior. Aceasta acoperire permite medicului dumneavoastră să vadă o siluetă a esofagului, a stomacului și a primei porțiuni a intestinului subțire.

Tratament boala de reflux gastresofagian

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să încercați mai întâi modificările stilului de viață și medicamentele fără prescripție medicală. Dacă nu vă simțiți ușurat în câteva săptămâni, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală sau intervenții chirurgicale.

Antiacidele care neutralizează acidul gastric
Antacidele, pot oferi o ușurare a simptomatologiei. Insa doar antiacidele, nu vindecă un esofag inflamat și deteriorat de acidul gastric. Utilizarea excesivă a unor antiacide poate provoca efecte secundare, cum ar fi diareea sau, uneori, afecțiuni renale.

Medicamente pentru reducerea producției de acid gastric
Aceste medicamente – cunoscute ca blocante ale receptorilor H-2 – includ cimetidină, famotidină, nizatidină și ranitidină (Zantac). Blocantele receptorilor H-2 nu acționează la fel de repede ca și antiacidele, dar oferă buna atenuare a simptomelor și scad producția de acid din stomac până la 12 ore.

Medicamente care blochează producția de acid și vindecă esofagul
Aceste medicamente – cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni – sunt blocanți mai puternici ai acidului decât blocanții receptorilor H-2 și permit ca țesutul esofagian deteriorat să se vindece. Inhibitorii pompei de protoni includ lansoprazol, esomeprazol si omeprazol.

Chirurgia in BRGE

De obicei, BRGE poate fi controlata cu medicamente. Dar dacă medicamentele nu ajută sau doriți să evitați utilizarea pe termen lung a medicamentelor, este recomandata chirurgia:

Fundoplicatura

Chirurgul realizează laparoscopic un procedeu antireflux, inmansonand partea superioară a stomacului în jurul sfincterului inferior esofagian. Intervenția chirurgicala strânge mușchiul pentru a preveni refluxul. Fundoplicatura se face, de obicei, printr-o procedură minim invazivă (laparoscopică). Înmansonarea părții superioare a stomacului poate fi parțială (fundoplicaturile tip Toupet si Dor) sau completă (fundoplicatura Nissen, floppy-Nissen).

Avantajele procedurii laparoscopice sunt incontestabile : vizibilitatea excelenta, miniminvazivitatea, cicatricile minime, recuperarea rapida. De asemenea reinserția socioprofesionala rapida, rezultatul estetic excelent pentru pacient. Toate acestea fac din chirurgia laparoscopica a refluxului esofagian, o procedura chirurgicala ” de ales ” atât pentru pacient cât și pentru chirurg.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

1 Comment

Hernia hiatala- Operatie laparoscopica hernie hiatala, chirurg hernie hiatala · 24/03/2019 at 7:29 PM

[…] Tratament boala de reflux gastroesofagian (BRGE) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button