Tratament boala de reflux gastroesofagian

Tratament boala de reflux gastroesofagian

Diagnostic boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată diagnostica boala de reflux gastroesofagian pe baza unui examen fizic și a semnelor și simptomelor.

Pentru a confirma diagnosticul de BRGE sau pentru a verifica complicațiile, medicul poate recomanda:

Endoscopie digestiva superioară
Medicul dumneavoastra introduce un tub subțire, flexibil, echipat cu o lumină și o camera video(endoscop) pe gât, pentru a examina interiorul esofagului și a stomacului. Rezultatele pot fi adesea normale atunci când este prezent refluxul, dar o endoscopie poate detecta inflamația esofagului (esofagită) sau alte complicații. O endoscopie poate fi, de asemenea, utilizată pentru a recolta  un eșantion de țesut (biopsie) care urmează să fie testat pentru complicații cum ar fi esofagul Barrett.

pH-metrie
O sonda este plasata în esofag pentru a identifica când și pentru cât timp refluxul acid este prezent. Sonda se conectează la un computer mic pe care îl purtați în jurul taliei sau cu o curea pe umăr, medicul interpretand rezultatele dupa 24 de ore.

Manometria esofagiană
Acest test măsoară contracțiile musculare ritmice în esofag când pacientul inghite. Manometria esofagiană măsoară și coordonarea și forța exercitată de mușchii esofagului.

Explorarile radiologice ale sistemului digestiv superior (tranzit baritat)

Radiografiile sunt realizate după ce se administreaza oral o substanta de contrast care acoperă tractul digestiv pe interior. Aceasta acoperire permite medicului dumneavoastră să vadă o siluetă a esofagului, a stomacului și a primei portiuni a intestinului subtire.

Tratament boala de reflux gastresofagian

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să încercați mai întâi modificările stilului de viață și medicamentele fără prescripție medicală. Dacă nu vă simțiți ușurat în câteva săptămâni, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală sau intervenții chirurgicale.

Antiacidele care neutralizează acidul gastric
Antacidele, pot oferi o ușurare a simptomatologiei. Insa doar antiacidele nu vindecă un esofag inflamat si deteriorat de acidul gastric. Utilizarea excesivă a unor antiacide poate provoca efecte secundare, cum ar fi diareea sau, uneori, afecțiuni renale.

Medicamente pentru reducerea producției de acid gastric
Aceste medicamente – cunoscute ca blocante ale receptorilor H-2 – includ cimetidină, famotidină, nizatidină și ranitidină (Zantac). Blocantele receptorilor H-2 nu acționează la fel de repede ca și antiacidele, dar oferă buna atenuare a simptomelor și scad producția de acid din stomac până la 12 ore.

Medicamente care blochează producția de acid și vindecă esofagul
Aceste medicamente – cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni – sunt blocanți mai puternici ai acidului decât blocanții receptorilor H-2 și permit ca țesutul esofagian deteriorat să se vindece. Inhibitorii pompei de protoni includ lansoprazol, esomeprazol si omeprazol.

Chirurgia in BRGE

De obicei, BRGE poate fi controlata cu medicamente. Dar dacă medicamentele nu ajută sau doriți să evitați utilizarea pe termen lung a medicamentelor, este recomandata chirurgia:

Fundoplicatura

Chirurgul realizeaza laparoscopic un procedeu antireflux, inmansonand partea superioară a stomacului în jurul sfincterului inferior esofagian. Interventia chirurgicala strânge mușchiul pentru a preveni refluxul. Fundoplicatura se face, de obicei, printr-o procedură minim invazivă (laparoscopică). Înmansonarea părții superioare a stomacului poate fi parțială (fundoplicaturile tip Toupet si Dor) sau completă (fundoplicatura Nissen, floppy-Nissen).

Avantajele procedurii laparoscopice sunt incotestabile : vizibiliatea excelenta, miniminvazivitatea, cicatricele minime, recuperarea rapida. De asemenea reinsertia socioprofesionala rapida, rezultatul estetic excelent pentru pacient. Toate acestea fac din chirurgia laparoscopica a refluxului esofagian, o procedura chirurgicala ” de ales ” atat pentru pacient cat si pentru chirurg.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

1 comentariu

Hernia hiatala- Operatie laparoscopica hernie hiatala, chirurg hernie hiatala · 24/03/2019 la 7:29 PM

[…] Tratament boala de reflux gastroesofagian (BRGE) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *