Home Chirurgie Hernia hiatală și obezitatea

Hernia hiatală și obezitatea

Obezitatea aduce cu sine o multitudine de probleme de sănătate. Netratată, aceste probleme pot pune viața pacienților în pericol. Una dintre cele mai comune probleme cauzate de obezitate o reprezintă hernia hiatală. 

Ce este hernia hiatală

Hernia hiatală are loc atunci când o parte a stomacului migrează în torace prin orificiul diafragmatic numit hiatus esofagian. Stomacul este pus astfel într-o poziție nenaturală, lucru care poate duce la o serie de probleme. 

Cele mai comune probleme cauzate de hernia hiatală pot fi reflux gastroesofagian, arsuri și dureri de stomac și vomă. De asemenea, hernia hiatală poate cauza apariția bolii cronice de reflux gastroesofagian și a esofagitei de reflux. Între 10 și 15 la sută dintre pacienții cu simptome de reflux gastroesofagian au hernie hiatală. În cazul herniilor voluminoase pot apărea tulburări cardiace și respiratorii din cauza comprimării plămânului. 

Care este legătura dintre hernia hiatală și obezitatea

Excesul de greutate și obezitatea cresc riscul de apariție a herniei hiatale. Din cauza excesului de greutate care crește presiunea intraabdominală se produce insuficiență musculară care poate da naștere herniei. Ca hernia hiatală să se formeze este nevoie ca diafragma să fie slăbită și să existe presiune în abdomen. Astfel stomacul este împins în sus. 

Persoanele obeze au de patru ori mai multe șanse să dezvolte o hernie hiatală în comparație cu cele cu o greutate normală. Prezența herniei hiatale a fost identificată la aproximativ 40% din pacienții cu obezitate morbidă. 

Un studiu arată că greutatea corporală excesivă a fost semnificativ asociată cu prezența herniei hiatale. Probabilitatea de a dezvolta hernia hiatală crește odată cu fiecare nivel al indicelui de masă corporală. În plus, obezitatea înrăutățește simptomele herniei hiatale și scade semnificativ calitatea vieții pacienților.

Cum se vindecă hernia hiatală

În cazurile în care hernia hiatală este mai mică de trei centimetri, aceasta poate fi ținută sub control fără intervenție chirurgicală. O hernie hiatală de dimensiune redusă poate să nu provoace simptome. În astfel de cazuri, nu este nevoie de niciun tratament. 

Pacienților cu hernia hiatală mică și simptome li se recomandă tratamentul medicamentos și urmarea unui regim alimentar adecvat. Tratamentul medicamentos se axează pe ținerea sub control a simptomelor refluxului gastroesofagian. Este foarte importantă menținerea unei greutăți normale sau pierderea kilogramelor în exces la pacienții supraponderali sau obezi. 

Hernia hiatală de dimensiune mare se tratează prin operația laparoscopică. Operația laparoscopică pentru hernia hiatală este cea mai indicată datorită recuperării rapide și riscurilor puține. Aceasta poate reduce probabilitatea apariției herniei peretelui abdominal care se poate forma după operația deschisă.

Fiindcă hernia hiatală și obezitatea sunt puternic legate una de cealaltă, pot fi abordate de asemenea împreună. Dacă ești o persoană cu obezitate și ai hernie hiatală, chirurgul poate realiza operația bariatrică concomitent cu cea de hernie hiatală. 

În timpul operației, chirurgul reintegrează stomacul în cavitatea abdominală și repară hiatusul esofagian lărgit. Rata de succes a operației laparoscopice este mare, simptomele dispar în 90 la sută din cazuri la cinci ani. 

Dacă te supără simptomele herniei hiatale lasă-te pe mâna unui chirurg cu experiență în laparoscopia avansată. Fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată. Acesta realizează cu succes și operații bariatrice și tratează obezitatea. 

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button