Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Obezitatea și stresul cronic

Obezitatea și stresul cronic

Obezitatea si stresul cronic sunt, după cum arată studiile, associate. Stresul cronic poate duce la „mâncatul confortabil”. Acest mâncat implica adesea consumul excesiv de alimente care sunt bogate în grăsimi, zahăr și calorii, care la rândul lor, pot duce la creșterea în greutate.

Cum afectează stresul cronic obezitatea?

Specialiști de la Harvard spun că stresul pe termen scurt poate opri apetitul. Sistemul nervos trimite mesaje către glandele suprarenale de deasupra rinichilor pentru a pompa hormonul de adrenalină. Adrenalina ajută la declanșarea răspunsului organismului de luptă sau fugă, o stare fiziologică accelerată care suprimă temporar orice dorință de a mânca ca parte a răspunsului de luptă sau fugi.

În cazul stresului cronic, glandele suprarenale eliberează un alt hormon numit cortizol. Cortizolul crește apetitul și, de asemenea, poate crește motivația în general, inclusiv motivația de a mânca. Odată ce un episod stresant se termină, nivelurile de cortizol ar trebui să scadă, dar dacă stresul nu dispare nivelurile de cortizol și apetitul rămân crescute.

Studiile din ultima vreme arată că alimentele, în special cele bogate în grăsimi și zahăr, pot crea dependență. Stresul este un factor important atât în dezvoltarea dependenței cât și a recidivei și poate contribui la creșterea riscului de obezitate și alte boli metabolice.

Stresul incontrolabil afectează tiparele de alimentație dar și consumul de alimente hipercalorice. În timp, acest lucru poate duce la modificări ale încărcăturii alostatice și poate declanșa adaptări neurobiologice care promovează un comportament din ce în ce mai compulsiv.

Obezitatea și stresul cronic la nivel de neurocircuit

La nivel de neurocircuit, stresul cronic poate afecta sistemul dopaminergic mezolimbic și alte regiuni ale creierului implicate în circuitele de stres/motivare. Împreună, acestea pot potența în mod sinergic sensibilitatea la recompensă, preferința alimentară și dorința și căutarea de alimente bogate în calorii. Acest lucru poate induce și modificări metabolice care promovează greutatea și masa de grăsime corporală.

Pentru mai multe informații despre obezitate, va invitam sa ne urmăriți pe facebook.

Acum ai preț special la operație de micșorare a stomacului.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button